2024. március 3., vasárnap

Gyorskeresés

Karácsony, hajléktalanok, Steam

Írta: | Kulcsszavak: család . karácsony . hajléktalanok . steam

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tudom, furcsa cím, de egy bejegyzésbe sűríteném az egészet.

Mivel karácsonykor dolgoztam, így nálunk 27-én és 28-án volt családi összejövetel. Úgy érzem írnom kell róla. Az esetleges kommentek hatására, hátha más szemszögből szemlélem majd az eseményeket.

December elején megbeszéltem a családdal, hogy idén nincs felesleges karácsonyi vásárlás, nincs kisgyerek, mind felnőtt emberek vagyunk, ezért nem ajándékozunk. Örültem hogy végre ők is erre az álláspont jutottak, évek óta kérem, hogy ne erről szóljon az ünnep. Így elkerülhetjük a "mire van szükséged" csomagokat és a kényszeresen vett felesleges dolgokat. Mindenki lehet kicsit felszabadultabb, végre nem kell az bevásárlóközpontok forgatagában elveszni.
Megkönnyebbülten vágtam neki az ünnepi készülődésnek, végre kihúzhattam ezt a frusztráló momentumot a decemberi menetrendből. Pár éve úgy érzem az igazán fontos az, hogy együtt legyen a család, jókat együnk-igyunk, és örüljünk annak hogy vagyunk. Legszívesebben egy szép hegyi házban hoznám össze a őket karácsonyozni, de tudom hogy ez egyelőre nehezen kivitelezhető, mindenki nagyon be van táblázva.
Nem tudom mások hogy vannak vele, de nekem elegem lett a kötelező vásárolgatásból és a "vásárolni kell" őrületből.

Tavaly is próbáltam másként közelíteni, az eddig megszokott vásárlás helyett. Finom házi pálinkát töltöttem az általam díszített üvegekbe és egyéb, nem túl hétköznapi ajándékokkal leptem meg őket. Reméltem hogy jobban értékelik, bár lehet hogy azóta sem vették elő a meglepetéseket. Ki tudja...

Idén is elérkezett a várva várt nap, párommal süteményekkel, desszerttel és különleges pezsgővel állítottunk be.
Nem kis meglepetésemre a drága famíliám megfeledkezett a megállapodásról. A "ne vegyünk egymásnak semmit" gondolatmenetet, egész máshogy értelmezték.
Csakazértis alapon, "apróságokat" vásároltak, amivel a legfőbb gond az volt, hogy nekünk erről senki sem szólt egy árva szót sem. Gondolhatjátok mennyire éreztük magunkat kellemetlenül mikor mindenki ajándékokkal jelent meg. Persze nyugtatgattak hogy "de hát ez csak semmiség" és "ne idegeskedjetek ezen", de akkor is rossz szájízzel vettük kezünkbe a nekünk szánt csomagokat.

Mivel így állnak a dolokhoz, meguntam. Barátnőmmel jövőre inkább a Bahamákra megyünk és mindenki kap egy szép képeslapot.
Na persze, de szép is volna... :DD

Sajnos a nagy evés-ivás után hamar dolgoznom kell, így idén is kipakolom a hűtőt, viszek hajléktalanoknak amit a háztartás enged. Oké, tudom hogy van olyan étel ami három napos lesz , de pár tartósabb dolog mellett nem hiszem hogy megharagszanak érte. Ha nem ízlik nekik, majd kidobják, nem sértődök meg érte.
Egy régi de jó állapotú matracot is szeretnék valahogy magammal vinni, de egyelőre még nem tudom autó híján hogy oldom meg. Mindegy is, részletkérdés, de ez legyen a legnagyobb gondom az életben!

A végére még jöjjön egy teljesen független dolog. Nem akartam külön bejegyzést vagy hirdetést miatta:
Eldöntöttem hogy hosszabb időre gátat szabok a Steames vásárlásnak, ezért próbálom kivenni a bent maradt pénzt. Megvettem amire szükségem volt, ismerősöknek amit kértek. Pár megszokott CS:GO skinemtől is megszabadultam egész jól sikerült a felszámolás. Még mindig van 16€ a Steames pénztárcámban, ezzel már nem tudok mit kezdeni.

Ha valakinek szüksége van még valamire, privátban keressen meg, megbeszéljük ;) .

Kellemes ünnepeket mindenkinek!

Hozzászólások

(#1) mbalint987


mbalint987
aktív tag

A karácsonyi ajándékokhoz való hozzáállásod osztom, szerintem sem erről kéne szólni az ünnepnek, még akkor sem, ha a média orrba-szájba ezt nyomatja. Nagyon frusztráló tud lenni, ha az ember vesz a másiknak valamit, és látja hogy nem tetszik neki, és persze ez fordítva is igaz.

A hajléktalanos részt megmosolyogtam, jó olvasni, hogy van ilyen is, és a "maradék" ételek a kuka helyett éhező emberekhez kerülnek. Biztos vagyok benne, hogy az ő ünnepüket is szebbé teszi mindez. :)

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#2) nicsefrigyes


nicsefrigyes
kezdő

Örültem hogy végre ők is erre az álláspont jutottak, évek óta kérem, hogy ne erről szóljon az ünnep. Így elkerülhetjük a "mire van szükséged" csomagokat és a kényszeresen vett felesleges dolgokat. Mindenki lehet kicsit felszabadultabb, végre nem kell az bevásárlóközpontok forgatagában elveszni.

Akkor ez a megegyezés csupán látszat volt. Te azt hitted, hogy ez kölcsönös, a többiek viszont kényszernek érezték. Ezek eléggé szigorú, despota szabálynak tűnnek. Te talán kényszernek élted az ajándékozást, ők meg lehet, azt érezték kényszernek, hogy senkinek semmit. Az őszinte beszélgetés, megegyezés nem ilyen.

(#3) Redneck válasza mbalint987 (#1) üzenetére


Redneck
veterán

mbalint987:
Örülök hogy nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel. Pár éve mikor felhoztam, úgy néztek rám mint egy földönkívülire. Mondjuk azt amúgy is szoktak, mert elég szókimondó tudok lenni. :DD

Néha ha olyanom van, el szoktam vinni nekik amit találok. Egy ideje viszonylag nehéz, mert ebben a városrészben elég sok helyről kipaterolták őket. Pár éve volt olyan hogy a rendőrök elvették az összes összegyűjtött cuccukat, elég bicskanyitogató volt. Tudom hogy vannak elég gázos hajléktalanok is, de nem mindegyik verekedős alkoholista, vagy mosdatlan igénytelen ember.

A minap legszívesebben elküldtem volna francba a kis drogos gyereket, aki a válla fölött ugatott vissza, egy idős szakadt gitárjával ücsörgő hajléktalannak. Nem voltam biztos benne hogy jó ötlet a balhé este az aluljáróban ezért végül nem mentem bele. :(

nicsefrigyes:
Nem az őszinteségről van szó. Egyszerűen birkák és annyira tipikus tagjaivá váltak a modern, fogyasztói társadalomnak, hogy bele sem gondolnak az ünnep valódi jelentésébe..
Ha lennének kicsi gyerekek, semmi bajom nem lenne az ajándékozással és a misztikummal. Nekik még szükségük van rá. :K

Mod:
Végülis lehet nekik ezt jelenti az ünnep, csak én nem látom ebben mi a pláne. Legközelebb megtréfálom őket. Mit szeretnék, vagy mire van szükségem? Megmondom hogy egy Lancer Evo-ra, aztán hadd főjenek a saját levükben... :DD

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#4) nicsefrigyes válasza Redneck (#3) üzenetére


nicsefrigyes
kezdő

Nem az őszinteségről van szó. Egyszerűen birkák és annyira tipikus tagjaivá váltak a modern, fogyasztói társadalomnak, hogy bele sem gondolnak az ünnep valódi jelentésébe..

Nem tudom, mi az ünnep valódi jelentése. Én meghagynám nekik ezt a rituálét, pláne ha jó emberekről van szó, akik nem ártani akarnak neked...

(#5) Snowy_owl


Snowy_owl
őstag

A "karácsonyi családi nem vásárolunk semmit" amibe látszólag mindenki beleegyezik, majd mikor karácsony másnapján összejön a család akkor ott állunk 3-an szemben a család másik részével és lesül a bőr a pofánkról mert míg mi nem vettünk ajándékot, addig a család másik része hát csak azért is. :W

szerk.: pontosabban az lett megbeszélve, hogy csak a gyereknek veszünk közösen játékot meg miegymást közösen. Ez nálunk történt.

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#6) Redneck válasza Snowy_owl (#5) üzenetére


Redneck
veterán

Ez most a miénk dióhéjban vagy nálatok is előfordult? :U

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#7) mbalint987 válasza Redneck (#3) üzenetére


mbalint987
aktív tag

"Egy ideje viszonylag nehéz, mert ebben a városrészben elég sok helyről kipaterolták őket."
Mélyen szeretett kormányunk sajnos nem képes látni a sok szegény, szerencsétlen sorsú embert, de ahelyett hogy segítene rajtuk, inkább elpaterolja őket, hogy ne legyenek szem előtt. Hisz ugye tudjuk, az a probléma, amit nem látunk, az nem is létezik..

"A minap legszívesebben elküldtem volna francba a kis drogos gyereket, aki a válla fölött ugatott vissza, egy idős szakadt gitárjával ücsörgő hajléktalannak."
Addig ugathat vissza, míg nem kerül ilyen helyzetbe. A szörnyű az, hogy nem nehéz ma Magyarországon ilyen nyomorba süllyedni. Nem kell hozzá túl sok, csak mondjuk egy svájci frankos hitel, meg esetleg hogy az ember elveszítse a munkáját. Ez a két dolog simán elég lehet sajnos. :(

A fentiekről jut eszembe az, hogy sok ember (köztük sok fiatal) az alapvető "tiszteletet" nem képes megadni a másik ember iránt. Ennek szerintem tipikus példája a portások vagy takarítónők esete. Én a 19 évemmel ha közlekedek a távolsági buszon, köszönök felszálláskor és leszálláskor egyaránt. Ha a suliban/koliban találkozom valamelyik takarítónővel (és olyan a helyzet), köszönök. Ha belépek valahova, köszönök a portásnak, ha lelépek, szintúgy.

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#8) távcsőves


távcsőves
senior tag

Megértelek, engem is taszít a venni kell rész. Meg a kapnom kell rész is. Mindig mondom, a kislánynak vegyenek valamit, amit szeretne, és azt is közösen tegyék (nagynénik&nagybácsik is a nagyszülőkkel együtt), de nem.. És az is nagyon bánt, nincs még halottak napja (Nov1), de az összes multinál már csokimikulás, műfenyő, minden a képedbe tolva a bejáratnál. Nagyon-nagyon idegesítő. A szabad piacban hiszek, és általában a szabadságban, de van amit szabályozni kell. Ezt nagyon kéne, mert valami elszabadult és tényleg nem a jó irányba.

[ Szerkesztve ]

(#9) updog


updog
senior tag

Ugyanez minden évben. Nagyjából ismerem a család anyagi helyzetét, és azt is tudom, hogy volt már, amikor konkrétan providentből ment az ajándékozás. Minden évben elmondjuk, hogy ha nagyon nem bírnak magukkal, 1-2 hasznos apróságot (lehetőleg fogyasztási cikket) vegyenek, mégis minden évben jön a bögre, mécses, legjobbunokatábla... pár éve elkezdtünk egy google docsot vezetni a személyes wishlistekkel, így legalább mellélövés ritkán van.

Az embertömeget gyűlölöm én is ilyenkor, de valahogy mégis az idei év volt az első nagyon régóta, amikor végre időben megvolt az a pár dolog, amit szerettünk volna adni, eddig minden évben kb. gyűlölettel a szívemben vártam az ünnepeket a stressz miatt. Idén tapasztaltam meg, hogy egészen máshogy is lehet ezt. Már csak a családnak kéne valahogy elmagyarázni.

Szép gesztus a maradékok szétosztása, mi mondjuk a fagyasztgatós típus vagyunk, így biztos nem romlik ránk a töltikápi, jó lesz az még áprilisban :D Én a plázákban szörnyülködöm mindig, hogy az éttermi részeken mennyi friss, meleg étel megy pocsékba minden nap.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#10) ncc1701


ncc1701
veterán

No, nálunk viszont vagy 5 éve működik ez a senki nem vesz senkinek semmit történet. Gyerek már nincs, mindenki melózik, ne legyen már nekünk is a vásárlás ünnepe ez. Asszony is felszabadult, állandó idegben volt régebben, h mit is vegyünk, így levan a gond. Összejövünk, eszünk-iszunk, és ennyi, a legjobb.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.