- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
válasz
philoxenia #145 üzenetére
"ha a hagyományost leváltod ledre" az nekem nem "fénycső". nem véletlenül írtam úgy. ha viszont elhal a fénycső, akkor már reális lehet 2-3 kukorica ledet rendelni ebajen. még drágább, mint a fénycső, de azért nekem pl nem egy vállalható "fícsör", hogy huhnyákol csak a lámpa mikor berontok a szobába. azért a ledek ennék nem kicsivel tudnak jobbat. szóval csak azt mondom, hogy szerintem megér lámpánként kétezret (mondjuk össz 3-4 égőről van szó), hogy ne az okker homályban éljen az ember.
@rainmen: mondjuk én tuti nem raknék (ráadásul dimmelt) fénycsövet olyan szobába, ahol alszik valaki. szerintem abból azért mindenféle káros freki kikakdikál.
@philoxenia: ez így kicsit túl általános. te szerintem eleve irányledekről beszélsz, nem a hagyományos izzókat kiváló kukuricára (itt van pölö 60w hagyományosnak megfelelő).
-
DuplaZso
aktív tag
Oké, de kérlek javítsd a képeknél (táblázatoknál) ! Már csak azért is, mert 1 kép többet mond ezer szónál, és sokan csak a táblázatokat nézik. (adok én is a képzavarnak)
Rossz látni a rengeteg, fórumozók által elkövetett nyelvi hiba közt egy olyan, egyébként hitelesnek tűnő alkotmányt, ahol ilyen tévedés vésődhet bele a félműveltekbe (má pardon...)
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ha leváltanám ledre, most a fénycsöveimet, hagyományos talán két-három izzó van, ahol a világítási idő rövidsége miatt nem volt érdemes váltani, többévi megtakarítást fizetnék ki előre.....
126:Ezek megvannak, persze érdekes ez, mert télen minden watt plusz fogyasztás fűtés, azaz gázt spórolok vele... Nyáron a sütő nem megy sokszor, de télen az is sokat eszik, mire megsütök egy 3-4 kilós húst, nyilván egész heti tévézésünk megvan vele... Persze mondjuk a fiamnál megy a tévé, ha alszik is.....
Findzs: A sólámpában a melegítés miatt van akkora izzó, ha nem melegíted, gyakorlatilag nem működik normálisan, ergo felesleges, 1W-os ledes fény is elég helyette....
-
Findzs
addikt
nekem 20w -os sólámpa égett a kisfiam szobájában éjjel is, meg a számítógépem mellett is van egy szintén 20w -os, hogy legyen valami fény a monitor mellett éjszaka
találtam ezek helyett a 20w -osok helyett 7 w -os ugyn. irányfénybe való égőket
és az évi fogyasztásom kb 1000 ft -tal lett kevesebb
villanybojler csere -4000 ft /hószóval tényleg érdemes szétnézni otthon
még arra lennék kíváncsi, hogy egy 600w -os szünetmentes mennyit fogyaszt készenlétbe
nincs fogyasztásmérőm -
DuplaZso
aktív tag
A szövegben rendes, Wh ill. kWh a fogyasztás mértékegysége.
De a táblázatban miért W/h ? -
lapa
veterán
mire vagy kíváncsi? az átlag integrált c2d meg core elmegy jó esetben 11w körül, pár kivételes 7-8w-tal is. a 11w felett +2-4w a diszkrét gpu, +2w a mobilnet, +1w a 13" --> 15" és ugyanennyi a 15" --> 17".
ezek mondjuk business class értékek, gondolom kommerszben kisebb táp hatásfok és kicsit lazább tervezés van, tehát a várható értékek ennél magasabbak.
persze ezek "tiszta" os-sel, rendes driverekkel. ha fut 3 tűzfal meg 8 vírusírtó, akkor ezek a számok nem állják meg a helyüket.
ezek persze csak irányszámok, de az ezekhez képest mért nagyobb különbségek gyanúsak.
-
powergoku
tag
Már én is gázban vagyok a gépem fogyasztás a miatt.
-
-
Teasüti
nagyúr
Jó írás!
[troll]
Milyen hifi?
[/troll]Én itthon a villanyórás stopperes megoldást választottam a mérésekhez, kontroll mérés után már bármilyen egyéni fogyasztót is meg lehet határozni. És ami a legjobb, hogy ingyen van az eszköz.
A 10.000 Ft/év simán megállja a helyét, nálunk is szokott lenni egy 25-50 w "idle fogyasztás" a házban.Én a 72-es crt tv-n döbbentem meg a maga 66 W-jával, kb a háromszorosára számítottam.
Gépem fix tuningos, idle 160 w.
Ezért van mellé egy tablet (kemény 23 W töltőárammal), amivel a nagy gép idle felhasználását jórészt kiiktattam. -
JColee
őstag
A mikrónak viszont érdekes a működése. Bármilyen fokozatra is állítja az ember (van kb. 8 féle) mindig 1248W-ot fogyaszt, csupán annyi a különbség, hogy ha 90W-on akarunk mikrózni, akkor pár másodpercig 1,2K W-ot fogyaszt, majd visszaesik 40W-ra (gondolom ez a világítás és a forgó rész fogyasztása) aztán újból bekapcsol. Tehát nincsenek köztes állapotok, az idővel játszik a szerkezet.
Minen szendvicssütő, sütő stb. így működik.
-
ddekany
veterán
"U fix, R fix, innen kezdve sok mozgastere nincs szerencsetlen P-nek"
Ez kb. így is van. Csak van egy ilyen jelenség, hogy a forgó tekercsben a mágneses tér ellentétes irányú feszültséget hoz létre. Ettől a lefogott (értsd: lefogod a ventilátort) motor elvileg effektív kisebb ellenállású, tehát P nő.
-
lapa
veterán
ezzel vitatkoznék. a taglalt cikkben csak valószínűsítve volt a "budget" mérőke pontatlansága.
mindemellett a terhelés nélküli noti tápra is 2w-ot kapott, ami szinte tuti 0,3-0,6w, még akkor is ha egy hp.
nekem a kisebbik notira 60w táppal 0w-ot mutatott a voltcraft 4000, akkor kapott észbe mikor elkezdtem terhelni. más notit ugyanezzel a táppal ill ezt a notit 90w táppal rendben mért.
szóval a fogyasztásmérő sokszor hülyeséget mutat, illik azért elővenni a józan eszet. és ha az van ráírva, hogy 0,5w, akkor az valószínűleg annyi. hogy azon felül az adapter szétfűti-e a szobát, az más kérdés. de e14 lednél nincs adapter, szal az nem játszik.
@Raucher: páran beírták, hogy nem feltétlen ugyanaz a munka, mutatja a gép.
-
Raucher
tag
A magyarázat érthető formában.
A porszívó terhelt és terheletlen állapotban is, ugyan annyi munkát végez.
Terheletlen állapotban ez a munka, tisztán légszállítást végez. A szívócsövet befogva, tisztán a légnyomáskülönbség fenntartásra fordítódik.
Persze porszívózás közben köztes állapot van, de mindig ugyan annyi a munkavégzés.Eltérő légnyomáson, például a Marson, nyilván eltérő mennyiségű levegőt (gázt) tudna szállítani a porszívó, de ott is ugyan annyi munkát végezne a gép, mint itt a földön. (Az eltérést a szállított gázok entrópiája és entalpiája határozza meg, de ennek nincs jelentősége a takarékosság szempontjából.)
Speciális porszívó változat. -
Vladi
nagyúr
válasz
philoxenia #114 üzenetére
A viselkedés is hozzátartozik a spóroláshoz. Nem is feltétlenül spártai dolgokra kell gondolni, hanem például ha a tv-t senki se nézi, akkor ki kell kapcsolni. stb.
sógorom is csak panaszkodik, hogy mennyi a villanyszámlája. Aztán ha otthon vannak hétvégén, akkor 2 tv megy nonstop, megy a hifi, szól a zene, aztán az egész család a konyhában ebédel...
-
YADA
tag
Abban a cikkben egyertelmu hiba, hogy a 0.5W feliratu IKEAs ledes lamparol elhitte a tesztelo hogy tenyleg annyi, es meresi hibanak sorolta be a 2W mert erteket. Konkretan belefutottam hogy az valojaban tenyleg 2W fogyasztasu lampa, csak a hozza adott tapegysegen hibas a felirat (a lampatesten elrejtve szerepel a 2W felirat is). Mas termekeken is eleg gyakran talalok hibas feliratot, szoval inkabb a meresnek hiszek, aramban es centiben is.
-
dabadab
titán
"Ne csaljál, lefogva többet kell ennie!"
Hát, igazából ugye P=U^2/R (ill. a komplex megfeleloik, de ugyis erted), U fix, R fix, innen kezdve sok mozgastere nincs szerencsetlen P-nek.
Abbol adodhat egy kis kulonbseg, hogy befogottt csonel kevesebb levego jo, jobban melegszik a motor es emiatt az R egy kicsit elmaszik, de ez nem jelentos.
-
Rive
veterán
Ne csaljál, lefogva többet kell ennie!
Kevesebbet. Tényleg. Volt ezzel kapcsolatban már vita több helyen: készülékfüggő ugyan a dolog, de az jött ki a sorozatos mérésekből, hogy ugyanannyit vagy kevesebbet fogyaszt, ha be van fogva a cső vége.
Valaki valami ventilátoros tanulmányára hivatkozva annyit irt, hogy akkor eszik sokat az efféle, ha volument mozgat.
-
yolan
őstag
egy kisebb terjedelmu cikk ebben a temaban
[link] -
dabadab
titán
Na, megmértem, tadam:
nincs különbség.
Ami azt jelenti, hogy ebben (az egyébként elég modern) porszívóban sincs semmi vezérlés, egyszerűen ráadják a feszültséget, aztán hadd pörögjön, ahogy tud.
-
lapa
veterán
válasz
philoxenia #114 üzenetére
a B mosógép meg az A+ (vagy +++ már nem találom) között valami 10% difi van, szóval önmagában nem jelent sokat. a víz felfűtése nagyjából 1/3 áram (40 fok mosó, 60-70 fok mosogatógépnél).
amúgy ökölszabályként 1kwh-val lehet számolni / mosás vagy / mosogatás. ez ugye 50 huf, ebből amennyi egy hónapban beesik annyit tesznek ki.
a két fagyasztó gyanús. nem számoltam még ki, de szerintem a fagyasztó még "féldisznózás" mellett sem térül meg jellemzően. talán az egyetlen vállalható ügy, ha nagy a kert és azt kell elpakolni télre.
világítás? ha a hagyományost leváltod ledre (szerintem most migrálni kompaktra már nem éri meg), akkor az is 15% körül visz.
@ddekany: pont az utolsó mondatodnak megfelelő amit írtam. már csak várjuk ki vállalja be elsőnek, hogy van mérője és tudja hol a porszívó.
-
ddekany
veterán
Ezt nehéz így kilogikázni, mert a villanymotorok nem épp a józan paraszti logika szerint fogyasztanak. Egyik heppjük, hogy akár végeznek számodra hasznos munkát, akár nem, akkor is felzabálják ami "jár" nekik, csupán fűtenek vele forgatás helyett. Sőt, olyankor még többet is esznek, mert kisebb az ellenállásuk... ezzel is elősegítve, hogy minél hamarabb leégjenek. Tehát ha nem tud rendesen forogni egy motor (mélyebb hang), akkor többet eszik, mint ha teljes sebességgel tud pörögni (magasabb hang).
-
Vladi
nagyúr
válasz
philoxenia #112 üzenetére
Mekkora ház az?
Nagyon soknak tűnik. Apám műhelyének van ilyen 30 k körül, de ott ponthegesztő megy, meg oszlopos fúró...
-
Vladi
nagyúr
Hasznos írás, köszönjük.
Fontos, hogy felhíjuk az emberek figyelmét ilyenekre. Amikor én nekiestem a lakást takarékosra állítani, akkor kb 30k-s beruházással elértem, hogy a villanyszámlám leessen 5800 Ft-ról 3200-ra.
-
lapa
veterán
válasz
philoxenia #109 üzenetére
most akkor melyik? fizikai törvényszerűségekkel alátámasztani, vagy inkább kísérletezni?
a kísérlet olyan, mint az aláírás, amit a múltkor olvastam: "a konklúzió az, amikor túl fáradt vagy a tovább gondolkodáshoz".
mint írtam nincs nálam a mérő. valaki legyen szíves mérjen le egy porszívót.
-
lapa
veterán
amit írsz nem zárja ki egymást.
attól lesz légnyomáskülönbség, hogy átlapátolja a levegőt egyik helyről a másikra. ha kevesebb levegőt lapátol, kevesebbet dolgozik.
kölcsönadtam a mérőkém, beírnám egyébként a konkrétat. de akinek van könnyen kipróbálhatja.
esetleg olyan okoskodásomba bele lehet kötni, hogy azért lesz magasabb a hangja is, mert gyorsabban tud tekerni. ugye ha terhelsz valamit ritkán lesz magasabb a fordulatszáma. ez nyilván kicsit sikamlós "érvelés" (nem is annak szánom), mert a magasabb hang önmagában nem feltétlen aránylik a motor által leadott teljesítménnyel. de logikusnak legalábbis logikus ez is.
-
fondorlatos
aktív tag
Mindig jó olvasni a hasonló cikkeket. Havi pár száz forint megtakarítás a villanyszámlán is valami.
Jómagam (is) azt tartom, hogy ha valamelyik elektromos eszközt nem használom, akkor azt áramtalanítom teljesen, legtöbbször a túlfeszvédős elosztó főkapcsolóján, vagy kihúzom a konnektorból. -
De durva!
-
dabadab
titán
"és az meg ráadásul többet fogyaszt üresjáratban, mint mikor szív (a vákuumban kisebb a légellenállás)."
Oooo... ize. Szoval a porszivo elsosorban nem azert fogyaszt, hogy lekuzdje a ventillatorlapatok legellenallasat, hanem azert, mert komoly nyomaskulonbseget teremt - uresjaratban nem csinal ilyet, igy akkor azert joval kevesebbet fogyaszt.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Átlagos háztartási, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök valós fogyasztási értékei.
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen SSD-t vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Samsung LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- További aktív témák...
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Zalman Z9 Zalman 500W
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- 12 Részletre BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W laptop további tulajdonsága
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest