- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarknessHope
senior tag
NAGYSZERŰ CIKK!!!
NAGYON HIÁNYZOTT EGY ILYEN.
Azt hiszem párszor vissza is fogok még nézni ide...
Én lakókocsit tervezek majd venni később... több év múlva.. és ott fontos hogy ne energiapazarló világítás.. Hűtő, Tv és mikro legyen.. fogyasztásmérő jól fog majd jönni nekem is. -
Raucher
tag
válasz
banhammer #43 üzenetére
Szerintem nem hülyeség a régi (döglődő) háztartási készülékek helyett inkább a kicsivel drágább, de kevesebbet fogyasztókat venni.
Persze, nem hülyeség. Régi készüléket, még ajándékba sem, mert sokat fogyaszt.
A hűtőgépek esetében sokat számít a készülék elhelyezése is. Sok helyen be van szorítva a sarokba, vagy más rosszul szellőző helyre. Az optimálisabb elhelyezéssel még az A+++ hűtők fogyasztását is vissza lehet fogni.
-
zseko
veterán
Jó cikk, bár ha kötözködni szeretnék azt mondanám, fogyasztás mérő típusának ismerete nélkül nem sokat ér
Én is utána akarok járni nálunk mi fogyaszt sokat, mert a számlánk 22e/hó. Igaz nálunk van ipari áram is.
A gépemet is le akarom mérni mennyit fogyaszt, és gondolkodom egy tabletben, mert netezéshez, msn-hez, youtube-hoz bőven elég. -
hackeeeee
Jómunkásember
PC-nél számoltál hatásfokot is? Vagy csak a konnektorból felvett értéket írtad?
-
ddekany
veterán
"Fogyasztást mért (és akart) nem teljesítményt."
A műszer teljesítményt mér (feszültség x áramerősség, Watt). A 60 Wh (Watt-óra) az az energiamennyiség, amit egy 60W-os fogyasztó felzabálna, ha 1 óráig működtetnéd. Szóval lehet ugyan mondani, hogy 60 Wh, csak felesleges komplikálás, egyszerűbb azt mondani, hogy 60W és kész.
-
banhammer
veterán
A Pansonic az valami kínai gagyi ami a Panasonic márkát akarja utánozni?
A HiFi-m általában kihúzom ha már nem hallgatom sokáig (pl.: elmegyek otthonról órákra, éjszakára).
A gépem, az ADSL modemet, routert nem szoktam áramtalanítani, macerás visszakapcsolni, a modem meg nagyon nehezen szinkronizál, a gép hamarabb bebootol az SSD meghajtóval,mint ahogy a modem felépíti a kapcsolatot a központtal.
A TV-t áramtalanítom ha sokáig nem használom.A Gorenje A++-os hűtőért lejártam a lábam mire nagyon olcsón meg tudtam venni.
Otthon fejben kiszámoltam, hogy a régi Whirlpool hűtőhöz képest kb. fele annyit fogyaszt havi szinten.
És jól számoltam, mert amikor kijött az éves elszámoló villanyszámla egy fél havi villanyszámlával voltam pluszban. (a hűtőt tavasz végén, nyár elején vettem)
Kicsit jobban utána számolva az akkori villanyár mellett saccra 8 év alatt hozza vissza az árát a hűtőszekrény.Szerintem nem hülyeség a régi (döglődő) háztartási készülékek helyett inkább a kicsivel drágább, de kevesebbet fogyasztókat venni.
Idővel látszódni fog a villanyszámlán.
És ha jobban megnézzük az energia árakat akkor azt vehetjük észre, hogy azok inkább emelkednek, mint csökkenek. -
ddekany
veterán
válasz
- = Zk = - #28 üzenetére
"miféle számlavásárlás?"
Csak fogalmazási hibán élcelődtem... Az olcsó számla kb olyan, mint az "olcsó ár", csak kevésbé feltűnő. (Más kérdés, hogy számlát tényleg szokás vásárolni is... az adócsalás egy formája.)
-
HeavyToys
senior tag
Jó cikk egyébként! Hasznos is, főleg a mostani energia árak mellett.
82 centis ledes tv-k, pl Samsung UE32D5000, normális fényerővel 25-27 wattot eszik, Philips 32PFL5606 pedig 30-31 wattot óránként. Előbbi A utóbbi B energia hatékonysági kategóriába sorolt készülék, szóval kb ez alapján tudod számolni a nagyobbak fogyasztását is.
-
ngabor2
nagyúr
a háztartási mikró valóban kapcsolgat, fix teljesítményű magnetron van benne. inkább kapcsolgatja a tápot.
nekünk is ledes tévénk van, kíváncsi leszek a fogyasztására. hamarosan visszakapom a mérőt, és megmérem.
a számítógépek fogyasztása is érdekes, többeknek tanácsolta már én is, hogy a noname 5-600W-os táp helyett egy megbízható 240-360W-os tápot használjon.
-
Talma
tag
T-home-os set-top-boxokat én is áramtalanítani szoktam. Nem elég hogy sokat fogyasztanak, de éjszaka random bekapcsolnak, úgyhogy nem lehet mellette aludni. Inkább kivárom az 5 perces Windows CE bootolást meg firmware frissítést minden TV nézés előtt
Nyáron a csodás Pirelli routert is kikapcsolgatom, mert estére túlmelegszik, és szanaszét fagy, pedig árnyékos falon van. -
kiskaktusz
addikt
Érdekes cikk lett.
Meglepett 1-2 mérés, de amúgy ezeket vártam nagyságrendre értve
-
rainmen
aktív tag
T-Home a net és a TV, tavaly ősszel kezdtem el éjszakára kikapcsolni a routert és a TV dekóderét (vagy mi az
). Kikapcsolom a TV-t is, pontosabban csak akkor kapcsolom be a dekóderrel együtt, ha nézni is akarom. A konyhai és a kislányom szobájában lévő lámpákat lecseréltem energiatakarékosra. Mindkét helyen 3-3 darab GU10/50W ontotta a fényt, most 20/23W a takarékos. Ezek kb. 3 hónapja vannak így. Az eredmény: elszámolószámla 12000 Ft helyett -5000 Ft.
-
Marvinyo
aktív tag
A teljes kikapcsolásokon én is meglepődtem.
Azért 4,4W/h óra a kikapcsolt hangfalhoz nem kevés, ugye ha ez is 0-24 megy, "csak" ~2000 évente (ami azért szintén nem kevés, tegyük hozzá), de ami engem igazán meglepett az, hogy miért (vagy pontosabban mi) fogyaszt bekapcsolt, néma állapotban 22,6-t? Nekem ez azért szörnyen soknak tűnik, de lehet én vagyok nem elég képzett elektrotechnikailag :-)(#20) ddekany: Fogyasztást mért (és akart) nem teljesítményt. De abban egyetértünk, hogy az Wh, nem W/h :-)
-
Szpisti
addikt
Ezzel egyetértek, régebben a cirko őrlángját nem zártuk el nyáron, utólag megnézve az a kicsi láng havi 4-5 köbméter gáz... De azért a gázbojlerét nem zárnám el, (ha olyanom volna) mert melegvízre szükség lehet különböző napszakokban, és elég körülményes lenne állandóan begyújtani...
De ha ez a cirko pár év múlva esetleg cserére szorul, akkor majd olyat veszek ami az örlángot is automatikusan ki-be kapcsolja magának... -
Inv1sus
addikt
Őrlángok lekapcsolásával is jó sokat lehet spórolni. Fürdőszobai őrláng havi 1400-1600Ft. Azé nem mind1.
-
Pompi
nagyúr
válasz
- = Zk = - #26 üzenetére
"én azt mondom, ez nekem semmi."
Az lehet, de sok kicsit sokra megy alapon, ha mindenki hasonlóan gondolkozik és lekapcsolja amit tud, akkor lehet, hogy effektív a te pénztárcád ezzel nem spórol, de globálisan nézve tettünk valamit a helyért ahol élünk.
-
Inv1sus
addikt
Ja, hogy az emberek bedugva hagyják a töltőket. Az... az aztán intelligens.
-
ddekany
veterán
válasz
- = Zk = - #26 üzenetére
"netezés közben jelen pillanatban 210-215W. játék közben van ez 450 is."
235W-ot emelkedik a fogyasztásod járték alatt? Ez nem stimmel.
"de ismerősőméknél 4ezer forinttal lett olcsóbb a havi számla"
De azt tudod, hogy a számlavásárlás illegális tevékenység...
-
- = Zk = -
félisten
fain cikk. elgondolkodtató...
nálam a következő képpen alakul. csak röviden.
1 fali 220as csati van a szobámba, semmi több. ide felpöccintetem egy pill fogy mérőt, és azon szoktam nézelődni.
ezen van 2 PC+2monitor, 1 nyomtató, 1 óra, tv, telefontöltők, UPS...meg miegymás.
netezés közben jelen pillanatban 210-215W. játék közben van ez 450 is.
ha öcsém is becsatlakozik, akkor megvan az 500, de ebben nem vagyok biztos. igény esetén utánnajárok...
emlékem szerint éjszakai módban, kussban, 45-50W között vagyok fogyasztással.éves spórólás:nekem ettől két szótól feláll a hátamon a szőr.
hónapról hónapra élek, nem azt nézem, 1 évben mennyit spórólók, hanem havi szinten. ha pl az adott 8000-et elosszuk 12-vel (1 év, ugyebár. és most ne nézzük ide az áramszolgáltatók " érdekességeit"), az annyit tesz, ~670-re jön ki a havi spórólás. ezt lehet nézni több oldalról is: plusz fél kiló osanos párizsi, 1dodoz cigi stb. én azt mondom, ez nekem semmi. ha majd tudok spórólni 2-3k-t havi szinten, akkor oké. ami, lehetséges. hogyan? energiatakarékos izzók.
épp teszt fázisban vagyok vele, de ismerősőméknél 4ezer forinttal lett olcsóbb a havi számla. 13-ról 9-ezer. a lakásról nem sokat tudok, de 2 nyugdíjas lakja, tv folymatos stb. passzolok... -
Sennalacy
aktív tag
Porszívó, mosógép?
-
opeter87
senior tag
Jó stílusú cikk grat
Én is mindenhol (lakás, iroda) kapcsolható elosztókat használok, ahol csak lehet (és persze van is értelme). Az irodában a router, nas kivételével minden áramtalanítva van éjszakára, hétvégére, hiszen minek legyen áram alatt, ha senki nem használja.
Ezen cikk szerint akkor jól csinálom és eddig sok pénzt spóroltam -
neduddki
nagyúr
HI!
egy merotipisra lennek kivancsi
udv
neduddki
-
Pompi
nagyúr
Szerintem meg mérd meg, meg fogsz lepődni.
Intel i5-2500K konfig 4GHz-en, 2x4GB Rammal, SSD-vel, HDD-vel, 6950-es ATI kártyával fogyaszt nálam idlében 100 wattot, prime-mal meghajtva 180 wattot és mondjuk MW3 alatt 190-210 wattot. Sleep módban 3 watt körül. Az egészet egy passzív 400 wattos táp hajtja. Túl vannak dimenzinálva ezek az500 watt feletti táp témák - max több VGA-s rendszernél lehet rájuk szükség szerintem.
-
ddekany
veterán
A táblázatban W kéne szerepeljen, nem W/h. Teljesítményt mérsz. (Egyébként a "Watt-per-óra" mértékegységnek nincs is értelme... az amit "Watt-órának" mondunk, az "Watt-szór-óra".)
-
ratkaics
senior tag
A hajszárítókra általában nem a villamos teljesítmény van ráírva, hanem a hőtechnikai teljesítmény. Ez az esetek nagy részében magasabb, mint a hálózatból felvett villamos teljesítmény.
-
exor
tag
Nekem a régi pc-m: Gigabyte lap, E5200 @3,5Ghz, 3GB ddr2, HD 4850 512MB, 2 db HDD, 500W FSP táp, --> ez fogyasztott kikapcsolva 2W, bekapcsolva idle, 95-97W, netezésnél kb 110-120W, játéknál, az adott játéktól függően 160-200W-ot.
Mikor lecseréltem a HD4850-et egy 6850-re akkor az idle fogyasztás 95-97W-rol 75Wra csökkent, a terhelt fogyasztásra nem emlékszem már, de nem lehetett több mint a 4850-nél.Azóta már eladtam, és laptopot használok, ez kb közepes fényerőn, idle fogyaszt 10-11W-ot de ha kikapcsolom a kijelzőt (mert a pcnél is a monitor nélküli fogyasztást mértem) akkor 6W-ot fogyaszt.
Nyilván teljesen más hardver, meg nem tudom mennyire pontos a fogyasztásmérő, de azért a pc-m 95-97W idle fogyasztásahoz képest a laptop 6W elsőre igencsak meglepett. -
harry
veterán
Azért ez a duplája dolog nagy túlzás.
Monitorok terén tudok annyit mondani, hogy a 22"-os CCFL-es Dellem eszik 40-50W között, ez kicsit tényleg sok - de a szintén fénycsöves 23" 2311h már csak 30W körül fogyaszt. Az újabb, nem tudom melyik, immáron LED-es 23-as pedig 25W körül. Itt azért nem egy számottevő különbség, fénycsövest is meg lehet csinálni értelmes fogyasztással. -
PeeterssoN
őstag
Grat a cikkhez!
-
YADA
tag
válasz
Alchemist #11 üzenetére
Laptop fogyasztast en mericskeltem mar korabban. Jelenlegi i7-2630 procis laptopom adatai:
21-90W kozott sikerult terhelnem.
21-22W energiatakarekos modban alapjaraton intel GPU alatt.
23-24W entertainment modban alapjaraton intel GPU alatt.
kb 64W alapjaraton nvidia GPU alatt. (kisse ingadozik, uzemmod alig eszrevehetoen valtoztat rajta) vagyis az nvidia alapbol +40W fogyasztast jelent mikozben epp vadul unatkozik.
kb 60W intel GPU alatt demot nezve.
87-90W nvidia GPU alatt demot nezve.
Biztos hogy ennel tobb is lehet a fogyasztas, mert CPU terheles alig volt kozben (12-15%).
Es a fenyerot sem tekertem maximumra, kb 80% lehetett.
Ja es kikapcsolva merhetetlenul keveset fogyaszt, suspend alatt pedig 1W.Mellekesen az elozo C2D T2500 procis gepet is lemertem, legalabbis az alapjaratot. Stabil 40W a fogyasztasa. Terheles nem izgatott, mert szinte csak serverkent uzemel, ha egyaltalan bekapcsolom meg.
Munka kozben 1 vagy 2 kulso monitort hasznalok. A monitor Samsung T240HD vagy T260HD-VE, fogyasztasuk szinte egyforma 50-60W koruli. Tipikus munka kozbeni egyuttes fogyasztas 102-105W. Ja es a lenyeg, a vilagitas nalam led lampa, kemeny 2.4W, kikapcsolva nulla.
-
zsigus
őstag
Jó cikk, köszi.
De én még egy dologra kíváncsi lennék ami nincs benne a cikkben, a PC-knél a tápegységek típusa milyen? A készenléti adatok közötti differenciát (1,5 vs. 3,3) vajon a lap vagy a táp okozhatja?
És egy apró hiba: a TV-knél a táblázatban LDC TV van, gondolom LCD akar lenni.
-
Alchemist
addikt
Érdekes lett volna megnézni egy laptop fogyasztását, akár különféle "drótos" energiatakarékos beállításokkal.
-
Raucher
tag
Minden háztartásba beépítenek egy hitelesített fogyasztásmérőt, amit úgy hívnak, hogy mérőóra. Ráírják hogy 1KW fogyasztás hányszor pörgeti meg a mérőkereket.
Mielőtt a megvásárolt fogyasztásmérővel elkezdődne a mérés, érdeme ellenőrizni magát a fogyasztásmérőt. Hamar kiderülhet, hogy még saccológépnek sem jó túl alacsony és túl magas fogyasztás mérésekor.A klímát és hasonló beépített berendezéseket, amúgy is csak a "villanyórával" lehet mérni. Ráadásul 0%-os hibahatár mellett, mert a letekert fordulatok után kell fizetni az áramszolgáltatónak.
A készenléti fogyasztások mérésére vannak speciális fogyasztásmérők, amik nagyon alacsony fogyasztás mellett is nagyon pontosak.
Ha a fogyasztásmérő korrekten mér izzólámpát vagy hajszárítót, a modern tápegységek esetében hatalmasat tévedhet, a cosfi hibás számítása/mérése okán.
Még egy tipp az íráshoz. Ez a többedik mennyit mértem jellegű cikk. Viszont hiányzik egy hogyan mérjem, hogy korrekt értéket kapjak írás.
-
Gude
senior tag
Kiegyeznék vele én is.Jelenleg kb 500W körül fogyaszt
-
nemethati
senior tag
Bárcsak ennyit fogyasztana a PC-m
-
Szpisti
addikt
Az áramtalanításra találták ki a kapcsolós elosztót, én ha elmegyek otthonról mindíg kikapcsolom azt, abba van dugva a PC, a monitor, a nyomtató, az aktív hangfalszett, és a telefon töltője (de ezt sokszor ki is húzom). A router (mivel az HGW is egyben (T-Home)) persze fixen be van dugva egy másik konektorba.
Gondolom a 40"-os Samsung LED-es LCD, mert a sima LCD legalább a dupláját eszi...
Én csak a fogyasztás miatt vártam meg míg a LED-es tévék elérhetőbb árba kerülnek, és csak néhány hónapja vettem meg életem első "lapostévéjét" egy LG 42"-ost... -
kcsa
veterán
Alaplapi 8400gs?
-
Puma K
nagyúr
Pontos fogyasztásmérőtípus?
Elég hasznos! írás!
-
X7Mouse
csendes tag
Teccik a cikk jopofa dolgokat mutatsz be
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Átlagos háztartási, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök valós fogyasztási értékei.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Renault, Dacia topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- 3D nyomtatás
- Óvodások homokozója
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- EAFC 25
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- További aktív témák...
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- OH Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest