Hirdetés

2023. december 2., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) icemad


icemad
nagyúr

Ne csináld!
Kertes házból panelbe? Az kész agyhalál. Megbolondulsz 55 m2-en. Két helyre fizetni a rezsit sem épp olcsó. Most meg a lakások ára is az egekben. Ha a pénz nem számít, akkor vegyél 2 lakást, és akkor az egyiket kiadod albérletbe. (Ha találsz normális albérlőt) Az meg fedezi a másik lakás költségét, ahol éppen laktok.
Én 3 évig ingáztam Rotterdam és Amsterdam között. Napi 3 óra utazás. Nem haltam bele.

(#2) Luck Dragon válasza icemad (#1) üzenetére

Magam 16 éve ingázók , szó sincs róla hogy belehalnék , de ezen szeretnénk változtatni .
Az ingatlan árak tényleg az egekben vannak és ha várunk , lehet még magasabbak lesznek ,de előre ezt senki sem látja. Két lakás esélytelen dolog.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#3) szipipeti válasza Luck Dragon (#2) üzenetére


szipipeti
csendes tag

Kb 11-12 éve nekem is dilemma volt-
Budapesti munkahely adott, kisváros kb 1:20-1:30 óra "tömegessel". Vagy saját..
(Akkor még albiban) Aztán összeállt a pénz, és dönteni kellett, hogy kertes ház, vagy társasház...
(a vége, hogy kb 2 km-re költöztem a munkahelyhez, így lakásajtótól, a munkahelyi öltözőszekrényig bicajjal kb 8 perc volt teljes műsor) - (ennek van igazi értéke, mert IDŐT senki nem tud adni,).
A döntést végül is a következők szempontok alapján hoztuk meg ...
Kertesház: saját porta, kert, kocsival betudsz állni, de lényegesen több kiadás.
Egy normális kertápolás (mondjuk egy 150 nm .simán elvisz évi 3-400.000 Ft.ot,) 3 évente kerítésfestés, gépészet folyamatos szinten tartása is legalább évi 100.000 Ft, állandó szakhatósági intézni valók, pl: kéményes... A szomszéd annyit flexel és duhajkodik, amennyit akar, nem tehetsz semmit, max költözöl...
Grátisz, ha sok állata van, ez egy komplett légy, egér, patkány tenyészet, a kerti tó sem jobb, csak a szúnyogoknak lárvázni
Társasház: a szomszéd nem 10-15-20 méterre van telekmérettől függően, hanem 15-20 cm-re lakik, hallod ha a WC-n ül, bejön a bagószag, ráhamuz a kitett párnahuzatra fentről, feljön az odaégett grízszag, cserébe nem húzgálod hetente a kukákat, minimális a saját részed a felújítandó dolgokban mert nagy részét a lakószövetkezet intézi, cserébe általában van lift és közel van minden (bolt, orvos, iskola, tömegközlekedés ect.) (A MATEK LÉNYEGESEN KISEBB)
Szóval: mivel beköltözésnél (és itt 2010-es árakat mondok) 8 milla alatt megvolt a panel, a 14 millás kertes helyett, a kertesre csak anyagban költeni kellett volna 7-9 millió között (a szakipart én csinálom) A panelra 3 milla anyag ment rá saját munkavégzéssel, 2 iparos jött, 1 aki a válaszpanelt kivette, illetve villanyszerelő az órától húzott egy új elosztószekrényt új megszakítókkal.
A kertes éves fenntartási költségéből simán van egy nyári 2 hét tengerpart, és egy őszi hosszú hétvége szintén a mediterránon, a kerti sütöde helyett étterem ez kb egálban van...
De, ha letolom a melót, nem görcsölök, hogy locsolni kell, hogy rozsdás a kapu, hogy megnőtt a fű, nem kell visszafordulni,hogy nem húztam ki a kukát...
Panel / nem panel társasház:
Panelek általában távhősök, a tégla vagy távhős, vagy církós, vagy gázkonvektoros, jellemzően akkor van extra értéke, ha még a kibontott cserépkályha (régen szinte mindben volt) kéménye megvan... akkor egy kéményfelújítás - kandalló - 3-4 m3 tartalék száraz fa életet ment, ha nincs gáz. és áram a farkasordító hidegben. Ez az értéknövelő. Jellemzően idősebbek (nyugodtabb életet élők lakják, ) általában nincs, vagy ritka a lift,
"újépítésűt" 2020- utáni gyártású társasházi lakást én nem vennék, jellemzően gyatra a kivitelezés minősége.

[ Szerkesztve ]

(#4) Eastman


Eastman
őstag

Biztosan millió tanácsot kapsz majd, én egyet mondok;
mindig vigyél magaddal iránytűt, ha ingatlanosokkal, tulajokkal tárgyalsz! Szeretik elfelejteni azt, hogy merre van dél, kelet, nyugat vagy leginkább észak. Az északi tájolású lakás szívás szerintem. A csak délre néző ablakos lakásban nyáron klíma nélkül megfőttök. Manapság már a nyár „ellen” kell védekezni, a telek enyhék lettek. Északi lakásban azt látod, hogy a szembelévő ház ablakaiban márciusban egy szál trikóban napozik mindenki a szobájában, miközben Ti még április végén is húzkodjátok magatokra a gyapjúpulóvereket + tekered feljebb a fűtést, húzod a vastag zoknit.

Ja, rezsi szempontjából az adu-ász, ha a szomszédok körbefűtenek. Azaz alattad, feletted és a két oldaladon is lakik valaki*. Viszont ez nagyobb zajjal járhat. Legfelső emelet lapostetővel megintcsak cumi. Az első-második emeletet gondolom jónak. Ha fölötted parkettás a lakás az is tud hanghatásokkal, rendszeres trappolással-kopogással zavarni. Lift mellett, vagy földszinten nagykapu mellett (laktam évekig) befeszülsz a folyamatos ajtócsapkodásoktól.

Anyámék kétszobás lakásában az egyik szoba keleti, a másik nyugati tájolású, 2. emelet. Az a joker szerintem. Az egyik általában napos, meleg, a másik árnyékos, hűvös. + körbe vannak fűtve. Eco az egész. Ritka.

Sok sikert!

Üdv: E.

U.i.: *Nevet nem mondok, de van egy fórumtársunk, akinek a lakásában jártam. Ő telente 0 azaz nulla forintot fizetett a saját fűtéséért. Kis napos lakás, körben fázós szomszédokkal. :D

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Kb 25 év családi ház után költöztem társasba, nem bántam meg, én meg vagyok nélküle (vidéki kisvárosból, megye székhely).

Én is meló miatt költöztem, plusz nekem nem hiányzik a családival járó sok munka (de ez esetedben nem lényeges).

Én mindenképp olyat néznék ami nem panel és felújított, jól szigetelt.

Mi 6 évet voltunk albérletben egy régi típusú, 3 szinten társasban, télen a világ pénzét elfűtöttük úgy, hogy nem vagyunk fázósak.

(#6) Dany007


Dany007
veterán

Úh, hát piszok nehéz kérdés, az adott helyzet miatt.
De nagyon gondoljátok át.
Előttem már írtak egy csomó pro-kontrát a lakásra és házra is. Egyet is értek vele. Mindegyiknek megvan az előnye - hátránya.

Egy biztos, hogy jelenleg a városokban lévő lakás / ház / telek árak irreálisan magasak. Nem hiszem, hogy ez hosszútávon fenntartható lesz. Persze tudom - szakmailag is - , hogy sok sok éve ezt mondják a szakemberek, hogy mostmár kidurran ez a lufi és mégse durrant ki. Ezért én nem is bocsátkoznék jóslásokba, de abban biztos vagyok, hogy ez nem fenntartható már sokáig. Szerintem előbb-utóbb el fog fogyni a fizetőképes kereslet, aki mondjuk képes kiadni 20 millát egy 1+ feles panelért.

Szóval sokat sajnos én se tudok hozzátenni érdemben. Nyilván sok az ingázás napi szinten, de 2 lakást / házat fenntartani csak ezért, az nagy "luxusnak" tűnik számomra. Főleg, ha még nem laktatok városban, pláne panelben nem, akkor hatalmas változás lesz.
Párom családi házból jött újépítésű téglába, modernebb lakóparki környezetbe stb... de még így 10 év után is "szenved", annyira más a kettő! És direkt emeletem ki, hogy ez egy normális lakópark, jó környéken, jó szomszédokkal, nem panel.

Ettől függetlenül - a másik oldal -, azt is át tudom érezni, hogy 10+ év ingázás után már nagyon elege van belőle az embernek és megérné akár a 2 lakás fenntartását is nektek. Ami még mellette szól, hogy egy lakás azért mindig is érték lesz. Ha egyszer ki is durran ez a lufi, akkor sem lesz olyan mértékű áresés, hogy mondjuk felére vagy 20-30%-kal csökkennek az árak. Tehát ha rájöttök időközben, hogy ez nektek mégse jó, akkor el lehet adni és minimális bukóval, vagy akár pluszban is ki lehet jönni belőle.

A saját példámat tudnám még elmondani. Mi Veszprémben lakunk és mára már talán köztudott, hogy Pest után itt a legmagasabbak a lakásárak. Nemrég láttam új lakásokat 800e és 1 milliós négyzetméteráron. De a használt újépítésűek se sokkal olcsóbbak. 6-7-800e m2 ár teljesen általános.
A lényeg, hogy itt nálunk a megyében elindult egy olyan trend, hogy a városiak, ha költözni szeretnének, már inkább kimennek egy közeli faluba és ingáznak, mert azért a pénzért, amennyiért egy 1+2 félszobás újépítésű, de nem zsír új lakást lehet venni, na annyiért már fel lehet építeni egy ~ 90-110m2-es családi házat valahol 15-20km-re a várostól. Nem vicc, én is elgondolkodtam rajta. 1-2 éve még 50-60 millából fel lehetett volna húzni egy 150m2-t téglából. 3 éve a mellettünk lévő faluban - ami autóval 5 perc - ismerős 40 milláért épített 100m2-t telekkel együtt. Most, a mi 11 éves 48m2-es lakásunk kb 35 milliót ér a piacon. Ha plusz egy szobát szeretnénk, akkor már +15 millát kéne ráfizetni egy másik, hasonló kategóriás lakásra. Szóval esélytelen.
Ennek a trendnek köszönhetően az elmúlt években a szomszédos falvakban is felmentek az árak piszkosul. De az emberek továbbmentek és picivel messzebbi falvakba költöznek a városból. Pont azért, mert itt a városban értelmezhetetlen áron mennek a lakások, amennyiért inkább épít az ember egy nagy házat és ingázik picit.
Szóval én ezért találtam érdekesnek az írásodat. :) De valóban nehéz döntés.

(#7) bambano


bambano
titán

én családi házban nőttem fel, nagy kerttel. 18 éves koromban bentlakásos intézménybe kerültem (magyar néphadsereg zalaegerszegi szanatóriuma), utána sok albérlet mindenféle formában. most pedig panel, 12. emelet már 23 éve.

szerintem az alapvető döntést aszerint érdemes meghozni, hogy mit csinálsz munkaidőn kívül. az egyik véglet a romkocsmázós, színházba, kiállításra, koncertre járós tipikus bölcsész, a másik véglet meg az, aki rühelli a tömeget meg a zajt. az első az tipikusan lakásos, mégpedig azért, mert lakásból jellemzően könnyebb elérni ezeket a szolgáltatásokat, a másik véglet tipikus családi házas.

a panel gyakorlatilag kizárólag attól függ, milyen szomszédot sorsolt a sors. ha rossz szomszédod van, akkor elég gáz tud lenni, de ilyet kifoghatsz vidéken is. ha jó szomszédot fogtál ki, akkor teljesen jó a panel is. ha a te napi ciklusod olyan, mint a szomszédodé, akkor mész aludni, amikor ők, nem zavar a zaj, amikor ébren vagy, akkor jó a panel. engem a vidék zajai kevésbé zavartak, nekem ilyen szempontból a családi ház jobb lett volna.

a társasház előnye, hogy más foglalkozik sok feladattal, hátránya, hogy nehéz kifogni normális közös képviseletet. azok a közös képviselők, egy kivételével, akikhez közöm volt, mind loptak. a társasháznak, azon belül is a nagy lakótelepnek van olyan előnye is, hogy a szolgáltatói hálózatok a föld alatt vannak. a meleg, az áram, az internet, a kábeltv az mind föld alatt jön ide, itt nincs olyan, hogy leesik kis eső, hó és akkor meghalt minden, készülj fel tartalék cuccokkal. szempont lehet az is, hogy mit akarsz enni. van, aki pontosan tudni akarja, hogy mit eszik, ezért zöldséges kertet művel, csirkét tart, stb. ezt vidéken családi házban lehet, panelben nem. panelben azt eszed, amit megvettél a piacon vagy a bótban.

a másik nagy választóvonal a gyerek. ha családi házban nő fel, pláne, ha valami kisebb településen, az egyik szempontból jó, mert lát természetet, nem csak betont, másik szempontból meg rossz, mert kimarad a bandázásból. meg ha hurcolni kell suliba, külön órára, stb. az zűrösebb.

lehet, hogy az amcsi stíl a jó, nem tudom. ők aktív korukban lakás, bérelnek, stb. majd nyugdíjba menéskor vesznek valami nyugis házat.

amikor én "választottam", akkor azért lett ez a lakás, mert erre volt pénzünk. nekem fontos szempont volt az internet, mert munkaeszköz, szerencsére ilyen téren is kimagaslóan jól állunk.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#8) freeknight


freeknight
őstag

Felettem már leírtak mindent. A szubjektív szempontjaim, miért nem költöznék be a kertesből társasházba:
- van garázs, kocsibeálló. Nem kell amiatt aggódnod, hogy reggelre a brazilok megszabadítanak a katalizátortól vagy az alufelnitől, télen nem kell jeget kaparni, ha elektromos kocsid van tudod tölteni.
- csend. Ez megfizethetetlen. Itt ülök a szobában és semmit nem hallok a halk zenén kívül. Nincs ajtócsapkodás, nincs trappolás, a szomszéd nem üvölt az asszonnyal, ha rágyújtanak nem szivárog fel a budi melletti légcserélőben a füst, nincs kajaszag (csak ha mi főzünk). Oké, itt meg flexelnek és füvet nyírnak, de a társasban meg állandóan fúr valaki. A flex és fűnyíró hangjától egy ablakzárással megszabadulsz, amíg vége van, társasban az ütvefúrót meg tűrnöd kell nincs mese.
- ha elromlik valami, megcsinálom. Igen, magasabb a fenntartási költség, de nincs az, hogy a közös képviselő egy hónapja baszik kicseréltetni egy izzót a lépcsőházban. Vagy a felsőszomszéd ezeréves Hajdú mosógépének bekötése elfolyik és beázik a plafon.
- Fűtés, hűtés akkor és annyi van, ahogy én akarom, ha neadjisten távhős lakásba költöznél szeptemberben megfagysz, vagy éppen a másik véglet, körbefűtenek és decemberben is verejtékezve forgolódsz az ágyban egy szál gatyában olyan szauna van.
- A hely kisebb, egy gyerekkel még okés (panelben eggyel sem), kettővel már rémálom. Ha lesz gyerek, és már nagyobb is lesz, úgyis költöztök vissza a kertesbe.

A bejárás kérdése. Ha van céges autó, gondolom az utazás nagy részét, vagy egészét térítik. Sok km belemegy, de minden városban megtett km kb 5 országúti kilométernek felel meg. Ha céges lízing után meg akarod venni, ezt mindenképp vedd figyelembe. Azt nem garantálja semmi, hogy gyalogos távolságba tudsz költözni a cégtől, hiába leszel abban a városban. Ott a tömegközlekedés is, de céges autóval a popsid alatt úgyse fogsz buszozni, ha el is kezded, úgyis visszaülsz majd az autóba ezt garantálom. A kényelem nagy úr.
Ha 80-90 km megy az ingázásra, akkor kb 1, másfél óra körül tölthetsz naponta max a kocsiban, ha pl Budapestről beszélünk, simán lehet, hogy ott is ugyanenyi idő lesz a bejárás városon belül, hiába csak 8-10 km-re lesz a melóhely. Időben nem leszel jobb, cserébe az üzemanyagköltség a dugózás miatt lehet, hogy szintén nem jön ki kevesebbre (ha ez egyáltalán számít persze, kérdés, mennyit fizet bele a cég). Ezt is át kell gondolni. Vidéki nagyváros jobb ebből a szempontból persze.

Szóval nálam mindenképp a kertes ház nyer. Én 5 évet laktam Budapesten egy 2006-os építésű társasházban, tehát nem panel minőség és jóval nagyobb tér, minden sétatávolságra de nagyon örülök, hogy végül áttettem a székhelyem a 6ezer fős szülővárosom egy csendes utcácskájába. Igen, drágább fenntartani, ne tudd meg, mennyit locsoltam (az egyébként baráti) vételáron fölül a felújításra, és nyáron mindig van sajnos tennivaló a kertben, de nem bántam meg soha a költözést.

(#9) adm válasza Luck Dragon (#2) üzenetére


adm
őstag

azt nyilván mérlegeltétek hogy a munkahelyetek biztos, szerettek is ott dolgozni, és ha váltani is kell, akkor is adott ahonnan lehet meríteni.
van pár ismerősöm akinek hasonló dilemmája volt/van, és kb ezeken a kérdéseken dőlt:

- ezt a kétlaki állapotot folytonos életmódnak tervezitek vagy van még pár év amit megnyomnátok valami célkitűzéssel, de "belenyomorodni" sem akartok közben?
- a kétlakiságot úgy képzelitek el, hogy hétfő délutántól lakás - péntek reggelig, péntek délutántól-hétfő reggelig és ünnepnapokon családi ház?
- a felszabaduló 2-2,5-3 órát a nagyobb település lehetőségeit (mozi, étterem, színház, fitness, kiállítás, társaság) kihasználva töltenétek el? egyszóval a felszabaduló időt sem feltétlen otthon töltenétek?
- meglévő vagy tervezett gyermekről nem esett szó, ami még szempont lenne,
- nyilván családi ház is lehet 70 meg 300m2-es is, de azt tudjátok definiálni hogy ezekkel a szokásokkal mekkora élettérre és milyen minőségre van szükségetek?

ezekből két jól szétválasztható irány lesz;
A, amikor egy 1,5 szobás 35-40m2 lakás a végeredmény, tényleg heti 4 éjszakára, nem horror berendezni, de mégis elviselhető ha 1-1 hétvégét ott kell tölteni. ha változik a helyzet mindig könnyen ki vagy el lehet adni. ez működik amíg ketten vagytok, vagy a gyermek első 2-3 évében.

B, amikor egy 60-70m2-es lakás a végeredmény, ez mindenben drágább lesz, és két főre viszonylag drága két egyenértékű életteret kialakítani/fenntartani, de pl gyermekekkel nem nagyon van más választás. viszont náluk a kétlaki élet egyenértékű az elvált szülők közötti ingázással.

csak ezek után jön hogy mi a lakás fizikai formája, tippre a nyolcvanas évek második fele kilencvenes évek első fele társasház. ott volt jellemző a közös zárt kert, ahova mondjuk grillezni le lehet menni. már elég modernek, már alapból is hőszigeteltek voltak, modern nyílászárókkal építették, minden hiba kijött rajtuk, pl a kazánt már kellett cserélni, stb.

16core - 32thread - 64gb

(#10) Samus


Samus
addikt

(nagy)Kertes családiban nőttem fel, mióta az eszemet tudom, mindig kertes házat akartam, panel fúj, én azt nem bírom, tragédia. Aztán eljött az idő, hogy valahová menni kellett a szülőktől. Társasházi lakást találtam a szomszéd városban. 4 lakásos ház, bal felső lakás. Kelet-nyugat tájolású, a széle pedig északra néz (pici udvar és továbbra is társasházak, nem túl izgi), a keleti oldalon dupla garázssor (reggel látod a felkelő napot a konyhából), a Keletin pedig utca, majd szemben hasonló társasok (napnyugtát nem látod, itt az erkély). Nem szerettem. Pedig nem panel volt. Aztán jött egy lehetőség, vissza a szülővárosba, olcsóbb, kisebb lakás (69->49nm), de panel. Magasföldszint, középső lakás. Izgatott voltam. Na az egy álom lakás lett. Kifogtam a környék legjobb tömbjét, még úgy is, hogy az egyik szélső szomszéd nagyothalló, és üvölt a TV nála (egyébként végtelenül aranyos bácsi volt). Mellettem kettő kisgyerekes, jól szituált család lakott (tehát 4 fő). Ezt egy hónap után tudtam meg, mikor találkoztam velük. Még azt sem hallottam, mikor fürödtek, pedig a vizes strang közös fal ugye). Hétköznap reggel fél nyolckor kisgyerek ugrált le a lépcsőn suliba menet, nyáron gyerekzsivaj délelőtt (óvoda udvar-játszótér része 100m légvonalban, egy füves tisztás választott el). Mindent meg tudtam szokni, pedig három műszakban nyomtam az ipart akkor, kényes voltam a csendes alvásra.

Aztán feleségemmel kertes házat vettünk, csendes környék, mint a panellakás, csak családi kivitelben. Van garázs az autónak, van műhelyem (panelben ez nem lesz, mondjuk szükség sem lesz rá nagyon), mondjuk csinálni épp mindig lenne mit, gondozni kell a portát (kell gépészet hozzá), a rezsi úgy háromszor annyi (a panelban termálvizes fűtés volt, potom pénzért, zárt radiátorok és sűrűn nyitott ablakok mellett megsültem télen a 25 fokban, cserébe nyáron sem volt melegebb bent, szigetelt tömb és hőszigetetelt ablakok), szóval más. Nehéz lenne megmondani, melyik a jobb. Mindnek van előnye és hátránya. Legyen közel a munkahely, az a tuti. Ha autó nélkül be tudsz járni, az sokat számít.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#11) Tüzi


Tüzi
veterán

Kell [ez] neked?

[ Szerkesztve ]

What is the cost of lies? It's not that we'll mistake them for the truth. The real danger is that if we hear enough lies, then we no longer recognize the truth at all.

(#12) Syl


Syl
nagyúr

Nekem nem jön ki a matek.
Meg akarjátok tartani a házat, plusz lakást bérelni. Szerintem az albérlet "kicsit" többe van, mint a bejárás költsége (még akkor is, ha a munkáltató semmit nem térítene)
Többen felvetették, hogy a családi háznak magasak a fenntartási költségei. De ha megtartjátok a házat, annak akkor is vannak költségei, ha nem laktok ott. Plusz rengeteg munka, mert nem tudod apránként minden nap elvégezni, rámegy a teljes hétvégéd.

If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you do read it, you’re misinformed.

(#13) szabonagyur válasza Syl (#12) üzenetére


szabonagyur
félisten

Hát igen a matek nem igazán jön ki.

Ilyen mértékű ingázásnál inkább teljes költözés vagy munkahely váltás ha időt akar nyerni valaki.

(#14) #90088192


#90088192
törölt tag

Ea mi lesz Pannival?

A Tacsi hát nem lépcsőzésre való :(

A másik, ne gondold azt a távolság=idő.

Sokévi nagyváros után (Melbourne) rájöttem, hogy max az idegesség amit kapni fogok a várostól.
Ott 20-30 km/óra az átlag sebesség, míg vidéken esetünkben ~100km/h. Vagyis hiába laksz 5X közelebb nem leszel ott gyorsabban.

A hülyék az utcákon hangosak, meg ugye a kipufogó akkor jó ha 3km után még Mindig rezonanál az ablakod.

Az hogy a közbiztonság rosszabb az 100% mert azért falun ha nyitva hagyod az autót nem fog 5 perc után eltűnni.
Ha a munkahely mellett veszel közvetlenül valamit max akkor nyersz. Csak úgye ki dolgozik ugyan ott 20 évig?
A mai világban senki, ergo megintcsak ingázás lesz.

Én nem költöznék városba mégegyszer, akkor sem ha az életem múlik rajta. :(

(#15) A Zéé


A Zéé
addikt

Nekem az életút az így néz ki eddig:
Családi ház (szülői) -> 3 különböző lakás (albérletek) -> családi ház (párom szüleinél) -> lakás
Nagyon nem midegy, hogy mit használtok ki a családi házból, és esetleg mit tudnátok nélkülözni abból egy lakásban. Ezt kell tudni jól átgondolni, és ebben nagy szerepe van a gyerekek számának, vagy a munkaidő túli életnek.
Ami nekünk a kettes házból igazából kellett, és nem tudtunk engedni belőle, az a kis virágos kert, egy kis zöldterület ahova ki lehet vinni a grillsütőt, 2 autónak hely a ház mellett és egy halom tárolóhely. Szerencsére ezek mind meglettek, de még egy vidéki megyeszékhelyen is nehéz ügy, sok idő és szerencse is kellett hozzá.
Ha van valami nagyobb hely vagy eszközigényes hobbitok, akkor a random lakások 80%-a ki is esett. Pl. nálunk a sütés/főzés, horgászat, motorozás mind olyan, ami sok helyet igényel, és rengeteg az olyan lakás, amihez se tároló, de spájz, se semmi tárolóhely. Ha most sincs sok dolgotok, akkor nem nehéz az átszokás, ellenkező esetben lehet belőle gond.

2 lakisághoz egy gondolat:
elképzelve jó, valóságban nem annyira. A párom szülői házát mi tartjuk karban, hiába lakunk tőle 250km-re, mert így hozta az élet. Nincs annál rosszabb, amikor szombat délután végre lenne egy kis szabadidőd az időjárás is engedné, hogy elmenj valamerre, de nem tudsz, mert takarítani kell, füvet nyírni, kicserélni a WC tartályt, mert átereszt, meg megigazítani azt a rohadt redőnyt, mert persze, hogy ilyenkor akad meg félúton... Ezek mind olyan kis dolgok, amiket hétköznap kb. fennakadás nélkül megoldasz, de amikor a hétvégéd is erre megy el, mert akkor vagy ott, hogy megcsináld, akkor igencsak bosszantó tud lenni. Legalábbis nekem az.

Szomszédokból lakásban, családi házban is lehet olyan, aki megkeseríti az életed, közbiztonság is lehet egyformán szar is, jó is mindkét helyen, illetve lehet minőségi és nyomorgató életet is élni mindkét helyen :)

Just a simple Lineman...

(#16) kuntics


kuntics
tag

1 év albi,aztán saját tapasztalat alapján dönteni? Persze pénzkidobás, de lakásvásárlás is az,ha nem válik be a dolog.

(#17) Eastman válasza kuntics (#16) üzenetére


Eastman
őstag

+1.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#18) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Még annyit tennék hozzá az előttem szólókhoz, hogy egy napi bevásárlás nekem sokkal több idő volt városban. A faluban tíz perc alatt megjárom a bótot biciklivel is akár, amíg városban laktam ez nem így volt.

(#19) Sethdobaloah válasza #90088192 (#14) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

totál off: de BP-n 1 hétig benne volt a sluszkulcs a kocsimban... az egyetlen kellemetlenségem belőle, hogy a gyújtás leszívta nullára az akksit. Nyilván nem belváros, de attól még Bp.
ON: személyiség fuggő. Én végül be sem költöztem a társasházi lakásunkba a felújítás után, annyira elvette a kedvem az élettől is a lakóközösség. Pedig sokakat ismertem korábbról, de az a pár aki azalatt az idő alatt beköltözött... na az elég is volt, hogy keressünk mást.

...csak én vagyok helikopter?

(#20) RudY


RudY
addikt

Házból - közelebbi - házba alapból kizárt?
Mivel nem tudni így nyilván csak találgatás, hogy a céges autó fenntartása és költsége kinek a zsebére megy, de nem oldható meg így céges bérlésre ingatlan is, főleg hogy az üzemanyag ugye mondjuk a töredékére csökkenne?
A jelenlegi ház olyan környéken van, hogy kiadható lenne esetleg, amiből fedezhető egy másik ingatlan bérlése (akár panel, akár ház)?
Ha a munkalehetőség(ek) annyira stabilak és biztosak, akkor nem érné meg némi hitelt felvenni egy új és közelebbi ház vásárlásához?

(#21) Luck Dragon

:R Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását , megpróbálok mindenkinek egyesével vissza válaszolni. :R

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#22) Eastman


Eastman
őstag

Nem feltétlenül kell azonnal költözni. Egy olcsóbb, alsó-középkategóriás teleportáló-kapszula simán megoldja a gondotokat. Annyi, hogy külön indultok reggelente, amíg egy luxit nem tudtok venni. Fél lakás árából már nézhetsz valamit. ;)

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#23) dj79 válasza Luck Dragon (#21) üzenetére


dj79
senior tag

7 éve kiköltöztünk kertesbe...
Pozitívum: kert.
Negatívum: kert; egy évben két időszak volt, vagy fát fűrészeltek vagy füvet nyírtak, csendesnek nem mondanám; net és tv duplája, rezsi sokkal több, napi +1 óra munkábajárás, állagmegóvás/felújítás sokkal többet vitt évente; fűtési szezonban brutál füst; sok mindenhez autóba kellett ülni....

4 éve visszaköltöztünk társasházba.
Pozitívum: csend, rezsi, rakat pénz marad évente a zsebben, beköltözéskor minden rendbe lett téve, minden is van a közelben.
Negatívum: valamivel kisebb élettér, garázshoz nehéz hozzájutni.

(#24) CounterBoci válasza dj79 (#23) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Érdekes dolog ez a fűnyírás-fűrészelés kertesben. Én oda születtem, nekem fel sem tűnik a flex, fűnyíró. Pedig mindennapos. Ellenben mikor panelbe költöztem, minden apró zaj zavart. Úgy látom fordítva is kb. így működik panelből kertesbe.
Talán azzal tudom magyarázni, hogy falun együtt nőttem fel az itt élőkkel napi kapcsolatban, szinte családtagok a szomszédok, addig városon vadidegenek másznak bele az életterembe és az nekem teljesen más.

(#25) RudY válasza RudY (#20) üzenetére


RudY
addikt

A statisztikához.
Zuglói, zöldövezeti panelben nőttem fel. Jó volt a bandázás szempontjából, de ebből a családi házasok sem maradtak ki, úgyhogy számomra semmi előnye nem volt.
26 évesen költöztem saját tulajdonú téglás társasházi lakásba, szintén zöldövezet. Frissen felújított és átadott, volt ruszki tiszti lakások, pályázatos nagyon kedvező hitelese, fiatal házasoknak. Így a korosztály hasonló, mégis jelentős szellemi eltérések, ami rövid időn belül meg is mutatkozott. Üvöltöző szomszédok, volt köztük alkesz, balfasz (amire utólag jött rá a neje), idegbeteg ikrek türelmetlen szülőkkel stb.
Kb. 10 év után és válást követően jött a családi ház egy budapesti peremkerületben (XVII.), immár új feleséggel.
930 m2-es telek, 2 épülettel. A környéken mindenki átesett már a gumimedencézős és a kerti sütögetős korszakon, úgyhogy tulajdonképpen már nyugi van, még főút mellett is.
Piac, körzeti, medical center, tüdészet, optikus stb. gyalog 13-15 percre, fogorvosok, benzinkutak dögivel, tesco, aldi, lidl, spar gyalog (szó szerint) 10-20 perc, gumis-szervizes 300 m. M0 10 perc, belváros környékén évek óta nem is jártunk, legfeljebb átsuhanva valamelyik hídon.

Sok a kerti munka? Normálisan kell megtervezni, amihez nyilván évek kellenek, mert qrvára nem fog ott és úgy megmaradni az a növény, amit az ember mindig úgy gondol. Az erőltetett és élre vágott trendi kert nagyon nem ment, így a parkos ligetes kialakítás végül beváltotta a reményeket. A kerti tóban szúnyogfaló halak (még külön kell tenyésztenem, hogy legyen nekik bőven kaja). Hárs, tölgy, akác, bükk, nyír, juhar, ginkgo, 27 fenyő és fű.

Egyik épületben sincs és nem is lesz klíma, a nyári kánikulában is hajnalban már csukni kell az ablakokat, mert már "hideg" van. Ennyit számítanak a fák és a növényzet. Hogy ősszel sok a lehullott lomb? Pár óra alatt összehúzva, régi fűnyíróval ledarálva és megy a komposztra...nem kell trágyára és tápanyagra költeni.
Tavaly kéthetente nyírtam füvet, idén csak 5x kellett... és nem ért bokáig a gaz, ilyen volt most a klíma.
Pár magaságyás, uborka, eper, zöldbab, paradicsom, málna pont annyi, amennyi hobbi szinten jólesik (permet és vegyszer nélkül). Van esővízgyűjtő hordó (300 liter), sikeres kerületi környezetvédelmi pályázat után mindössze 10 ezerbe került, 38 ezret ők fizettek. Jövőre még szerintem több is kell, egy pár órás átlagos normális esőzés után is csurig van, a locsolási vízmérő mellé azért jól jön a többszöröse is.
A normálisan karbantartott kerti gépek 8-15 évet simán kibírnak, a gagyival lehet nagyobb kiadással számolni.
Napelemezés is tervben, de ez már jövőre.
Ja, hiába van ismét új autó, se garázs, se kocsibeálló, csak csupaszon álldogál a kertben, úgyhogy ebből a szempontból nálunk nincs előny. :N

Összességében, eszem ágában sincs újra panelezni, vagy társasházazni. Arról nem is beszélve, hogy a fáknak és az etetőknek köszönhetően rengeteg az énekesmadár (a szarkákat igyekszem barátságos lövöldözéssel távol tartani), így azért elég pazar már ~6 éve itthon dolgozni. Nejem 15 perces sétával eléri a munkahelyét, úgyhogy bejött. :K

[ Szerkesztve ]

(#26) A Zéé válasza CounterBoci (#24) üzenetére


A Zéé
addikt

"Úgy látom fordítva is kb. így működik panelből kertesbe."

Igen. Tipikus társasházban felnövők általában mindig a flexeléssel meg a motorfűrésszel jönnek, és hajlamosak elfelejteni, hogy ők meg azt hallgatják, ahogy a szomszéd dugja az asszonyt, a felettük levő minden este részegen ténfereg haza, vagy az alattuk lévőknek húszhangszórós házimozi rendszere van, amit midnen este szeret meghajtani.
És ugyanez van fordítva is, "minket" meg a flex zavar kevésbé, hajlamosak vagyunk azt tekinteni az alapzajnak. :K

Just a simple Lineman...

(#27) dj79 válasza A Zéé (#26) üzenetére


dj79
senior tag

Nyilván sok függ az elhelyezkedéstől, lakóközösségtől, meg magától a lakókörnyezettől is. A mi lakásunk elég jó helyen van (értsd: drága bizonyos gyanús népcsoportnak már drága), egyetlen falszomszédunk van meg egy alattunk és ennyi.

(#28) szabonagyur válasza RudY (#20) üzenetére


szabonagyur
félisten

Sok cég boldogan fizeti az üzemanyagot, mint egy lakás bérleti díját, máshogy írja le.

Nálunk vannak páran akik Pestről jönnek le minden nap 2x250 km-t.

Amúgy egy korábbi témához visszatérve: én még akkor sem ingáznék ha munka után csak visszatérnék a lakásba és nem csinálnék semmit.

Nem csak időt lehet nyerni nem keveset akár (várostól függően), hanem kevesebb esély van bármilyen balesetnek ami nagyobb távon, sietve, fáradtan előfordulhat. Városon belül is, de esélyesen kisebb gond várható.

[ Szerkesztve ]

(#29) viraga


viraga
tag

1-2 gondolat a sztereotípiákon túl társasház kapcsán:

Kis társasházban egyáltalán nem biztos hogy van fizetett takarító, gondnok és közös képviselő. Sőt, néha nagy társasházban sincs, tudok erre is példát Bp és vidéken egyaránt. Az ok nagyon egyszerű: a külsős takarító az egyik legnagyobb tétel egy társasház üzemeltetésben, ha nincs, akkor vagy a lakók takarítanak felváltva, és ők húzzák ki a kukát ingyen, vagy 1-2 lakó vállalja némi pénzért (amíg vállalja, aztán egyszercsak megunja, és senki nem akarja csinálni). Ezt az apróságot a lakáshirdetők hajlamosak elfelejteni megemlíteni, érthető okokból... :D Érdemes rákérdezni. A közösen végzett (vagy inkább nem végzett) melók miatt lesznek persze jó kis konfliktusok a szomszédokkal.

Ilyen jellegű szolgáltató cégekből nincs túlkínálat, Bp-en ez állandó probléma. Ha túl kicsi a társasház azt nem akarja elvállalni közös képviselő, mert neki sok macera jut "kevés" bevételre az alacsony lakásszám miatt. Ha viszont nagyon sok a lakás, akkor semmi figyelem nem jut egy tulajra: bármilyen ügyes-bajos dolgod van, nehezen éred el a közös képviselőt, akit folyamatosan másik 19 szomszédod is nyaggat vmivel.

A fűtés és mérőórák társasban is lehetnek egyedik lakásonként, ekkor pontosan ugyanannyi macera, mint családiban: kéményseprő, készülék-karbantartás, óraleolvasás, diktálás, órahitelesítés, óracsere... Ha házközponti fűtés van, az nagy kényelem, amíg működik. Ha nem működik, akkor óriási szívás lehet, éveken keresztül tapasztaltam, el sem tudom képzelni mit csinálnak pl. a kisgyerekesek. Nem is működik és ráhatásod sincs. :( Ezen kívül az összes "nem az én gondom" közös dolog egy kicsit a te gondod is lesz társasházban, ha pl. a közös képviselő "haver" cége horror áron dolgozik vagy kókler, de te nem hívhatsz mást aki végre megjavítaná rendesen a kaputelefont vagy a liftet.

Gondnok: két megoldás szokott lenni: A) Lajosbácsi a földszint egyből, aki zsörtölődik ha szombaton este kéred meg hogy zárja el a vizet mert csőtörés van de cserébe tudja hol a pincekulcs, vagy B) külső szolgáltató a közös képviselőn keresztül, aki független, tehát akkor zaklatod lelkiismeret-furdalás nélkül amikor csak akarod, cserébe nem tudja melyik csapot kell elzárni, és szombaton este ő sem veszi fel a telefont helyszínre kijönni pedig végképp nem akar majd. :D

Szóval a közhiedelemmel ellentétben a társasház sem feltétlen = a "felteszem a lábam és nem az én gondom" életstílus. Ilyen szempontból talán legjobb a panel, de engem pl. eléggé irritál az óriási embertömeg, és az ezzel járó állandóan koszos falak, lift, szemétledobó, bűzölgő kukák...

[ Szerkesztve ]

(#30) szabonagyur válasza viraga (#29) üzenetére


szabonagyur
félisten

A fűtés és mérőórák társasban is lehetnek egyedik lakásonként, ekkor pontosan ugyanannyi macera, mint családiban: kéményseprő, készülék-karbantartás, óraleolvasás, diktálás, órahitelesítés, óracsere...

Azért ezek egyik sem olyan dolog, ami órákat, napokat vesz igénybe.

Minden órát diktálok, alkalmanként 1-2 perc (értesítés megjön, amikor arra járok leolvasom és beküldöm). Kéményseprő évente 1 alkalommal jön, akkor is bejelenti jó előre. Óra csere/hitelesítés sem minden napos dolog, eszköz karbantartás meg olyan, hogy legalább tudom mikor volt utoljára, a nem látott eszköznél mindig ott a kérdőjel.

A közös képviselős dologgal egyet értek: nálunk nagy cég viszi az egész lakóparkot. Cserébe 1 internet/TV szolgáltató van csak, haver kérésére ugrik, többit lesz@rja (pár hete jött ilyen mindenkit lecsesző levél xy dolog miatt ... utána pár napra jóval problémásabb dolgot jelentettem be arra már semmi jelzés).
Árban a miénk nem vészes, bár nem sok mindent látsz belőle, inkább lehúzás ez az összeg is (előző helyünkön is más szolgáltatóval ugyanez volt).

(#31) Luck Dragon

szipipeti

Szempontok amiket felsoroltál nagyon jó.
Lakás vásárlás, vagy is inkább annak a helyét már nagyságrendileg már meg van, persze ez változhat, de szeretnénk ha hasonló közelségben tudni amit te is írtál, hogy tíz percre lenne a munkahelyünktől.

Első körben számunkra teljesen természetes amit leírtál , hiszen mi is átesünk ezeken a dolgokon ami egy kertes ház velejárói. Szomszédokkal egyáltalán nincs sok problémánk mert a kertszomszéd megközelítőleg száz méterre található. Mellettünk lévők , jobboldali havonta ,de inkább két havonta egyszer látom ,mert sokat utazik ő is. Mig a másik heten kétszer ,de akkor már sokat mondok. Szembe szomszéd nincs, mert egy nagy fás terület van és néha-néha napján a fácánok tudatják velünk hogy meg vannak és eladják az olajfákat.
Másik oldalon pedig egy nagy szabadtéri park van ahol edzeni, futni lehet meg gyerekeknek játszótér.

Társasház és a szomszédos leírás és a hozzá tartozó panel, na pont ilyenre gondoltam, mármint a személyes élmények beszámolóiról.
Köszönöm.

Eastman

Iránytűt már említették nekünk és már akkor is tetszett a dolog , ez egy szuper ötlet már csak annak fényében is , hogy mi elsősorban délkeleti fekvésűt szeretnénk majd és ezzel könnyű felismerni ennek lehetőségét. Északi fekvésest mi sem szeretnénk. "" Ti még április végén is húzkodjátok magatokra a gyapjúpulóvereket + tekered feljebb a fűtést, húzod a vastag zoknit."" Rengeteg vastag zoknim van. :DDD

Parkettás részre nem is gondoltunk volna, de ezt úgysem lehet szerintem egyből kiszűrni csak egy két nap után.
"Az első-második emeletet gondolom jónak." Akkor már ketten vagyunk ez ügyben.

Köszönöm.

szabonagyur

"Én mindenképp olyat néznék ami nem panel és felújított, jól szigetelt."
Amit mi eddig néztünk az mind átesett korszerűsítésen , mint panel vagy téglaépítésű is. Ez tartalmazza a fűtést és a nyílászárok együttes cseréjét, plusz a szigetelést is. De ez az út lenne nekünk is fontos.

Köszönöm.

Dany007

"Egy biztos, hogy jelenleg a városokban lévő lakás / ház / telek árak irreálisan magasak. Nem hiszem, hogy ez hosszútávon fenntartható lesz. Persze tudom - szakmailag is - , hogy sok sok éve ezt mondják a szakemberek, hogy most már kidurran ez a lufi és mégse durrant ki. Ezért én nem is bocsátkoznék jóslásokba, de abban biztos vagyok, hogy ez nem fenntartható már sokáig. Szerintem előbb-utóbb el fog fogyni a fizetőképes kereslet, aki mondjuk képes kiadni 20 millát egy 1+ feles panelért."

Ebben nagyon is egyetértünk hogy az ingatlanárak irreálisan magasak és mi is több éve csak terv szinten beszéltünk róla ,mert amióta beindult a "csók" program és a hozzátartozó dolgok és itt most nem szeretnék belemenni a politikai részébe egyáltalán ,de akkor tudtuk , hogy ez nem lesz rövid lefolyású dolog. Attól tartunk ha tovább halogatnánk ezt a dolgot még rosszabb lesz ez a helyzet és ha a piac be is lassul, mert elfogynak azoknak a száma akik ezt kihasználnák, nem tartom fent annak a lehetőségét , hogy nagyon csökkenne itt bármi is értékben. Maximum 25%-al, de itt jön megint a kérdés kör ,hogy mikor?
Esetleg a jövőévi választások környékén vagy utána? Kitudja ezt megjósolni... senki.

Estlegesen ha tényleg nem jönne be a lakásban való élet , akkor is érték marad, ahogyan írtad is, akkor nincs más mi is kiadnánk. De amíg ebbe nem vágunk bele ,soha nem tudnánk meg.
Az , hogy két ingatlan fenntartása mennyire luxus dolog na igen, így elsőre tényleg annak hangzik, de nem szeretném annak feltüntetni . Egyszerűen csak élhetőbb élet szeretnénk ezzel.

Veszprémi bejegyzésedre érdemben itt nem tudok mit hozzá tenni, ugyanis igaz. Ezért is fordultam hozzátok, hátha olvasok plusz olyan iránynézetet amivel előrébb leszek és tovább tudom vinni a gondolatmenetem ,hogy a jövőben akkor ez az egész bejegyzés törlésre kerül és marad minden a régiben, vagy lesz egy folytatása ,hogy igen belevágtunk annak ellenére is ,hogy hülyeségnek tűnhet egy-egy ember szemében ez az egész. :)

Köszönöm.

bambano

12 emelet, egyenlőre az én elméletemben csak tíz emelet létezett ,de ezek szerint van tovább is, nem mintha nem tudnám hogy vannak húsz emeletes házak is, csak önmagában ilyen magasságokban egyáltalán nem is képzelődtem. Mennyire megszokható ez?

Szomszédok, sajnos a lakás megtekintésekor ez egyből nem derülhet ki, szerintem ehhez kell egy kis idő. Jelenlegi szomszédokkal nagy szerencsém van amit feljebb szipipeti kollégánál meg is írtam.
De amilyen a szerencsém én pont az ellenkezőjét fogjuk megkapni. :)
Gyerek egyenlőre nincs tervben , de ami késik nem múlik szokták mondani, de ilyen mélyen nem mentünk ebbe bele.
Ez a része biztosan további megbeszélést igényelne, nem tudom ha megszületni a pici ,akkor részemről vissza térnék a kertesbe, ahogyan írtad is gyereknevelés céljából sokkal jobb lenne. De gondolom a párom is így tenne, majd a lakást pedig kiadásra kerülne. Ebből a szempontból egy jó befektetés is lenne a jövőszempontjából, esetlegesen későbbikben a gyerkőc(ök) örökölhetnék vagy kapnák meg ami lehet elsőre egy nagy elkényesztetésnek tűnne, de nagy segítség is amivel nem kellene neki foglalkozni élete pálya kezdésének elején . De ez egy nagyon gyors gondolat menet volt, amit ha jobba átgondolnék , másképpen írnék meg.

Köszönöm.

freeknight

Hát hűű :D ,de mennyünk végig a szempontokon.

- Garázs,ebben teljesen igazad van, néztünk garázst és 5 millió alatt nem is volt. Elképesztő, ha pedig bérelnénk hát ott is negyvenezer forint alatt semmiféle képen nem állnánk meg. :Y Szóval ez veszett ügy egyértelműen, de mivel saját autonk jelenleg nincs ez a dolog "egyenlőre" nem első számú fontosságú.
- Csend, ezzel sem tudok vitába szállni, itt inkább az a cél , hogy ha nézünk lakást mivel tudnánk ezt minél jobban megközelíteni.
-Közös képviselő és javítások, ebben pedig tapasztalatom nincs, így csak azt tudom mondani, hogy ami nálunk is tönkre megy azt mi is javítjuk .
-Fűtés, hűtés , távhős is ,addig is lenne biztosan alternatíva amivel megoldanám, infra panellel vagy klímával.
De aggályodat is is megértem.
-Gyerek kérdés ,itt csak azt tudom neked is írni mint bambano is. Ezt még nem rágtuk át ilyen mélységesen. :N

Ezek után folytassuk a többit, céges autót nem szoktuk megvenni későbbiekben sem, általában ahogyan véget ér a kiszabott idő intervalluma ,vissza adják a lízingelő cégnek és kapjuk a következőt. De ez nem ide tartozik. Az viszont igen , hogy ahogyan írtad is a legfőbb célunk nekünk is ,hogy minél közelebb szeretnénk lenni a cégekhez, és erre van lehetőségünk ahogyan néztük, hogy a tömegközlekedést vagy a bejárást teljesen kiváltsuk.

"Ha 80-90 km megy az ingázásra, akkor kb 1, másfél óra körül tölthetsz naponta max a kocsiban,"
-Sajnos ez nem így van, inkább kevesebb mint három órával tessék számolni. Nagyon sok és egyben hosszú falun és városon ível át az út hazáig amihez egyikhez sem társul elkerülős szakasz. Így kénytelen vagy a hét kilométer hosszú városon átcammogni ha akarod ha nem, utána az esetek nagy részben nekem is kell bevásárolnom , postára menni meg ami az élethez tartozik. :K

Köszönöm neked is. :)

adm

azt nyilván mérlegeltétek hogy a munkahelyetek biztos, szerettek is ott dolgozni, és ha váltani is kell, akkor is adott ahonnan lehet meríteni.
van pár ismerősöm akinek hasonló dilemmája volt/van, és kb ezeken a kérdéseken dőlt:

Igen-igen! :) Ugyanis ez a top háromban benne volt ez a témakör ,hogy ha váltani kell akkor hogyan tovább. De ezen a téren jók a kilátások. Olyan annyira ,hogy mi is meglepődtünk. Mert így több közepes és kisebb céghez is tudnánk társulni. De ez már teljesen más témakör lenne.

Kétlaki-állapotot úgy tervezzük hogy hétköznapok= lakás/munka ~ hétvége = ház/ teendők,pihenés.
Felszabadult idővel hogy mit kezdenénk? Első körben ugrálnék örömömben ,de viccet félretéve biztosan furcsa lenne.
Lenne idő mindenre, nem kellene kapkodni, hogy elkészüljek aznapra vagy másnapra. Szerintem az ezzel járó fusztrációm is megszűnne. De lehet csak tévhitben élek és akkor mások lesznek majd a problémák amivel biztosan szembesülni fogok.
Nagyon örülnék annak is amit írtál ha lenne időnk végre elmenni valahova és nem várni az ünnepnapokat ami akkor is csak magunk után érésével történne, de ez így most nehéz leírni.
-Gyermek nevelésről témakörét kifejtettem fentebb.
-Mostani házunkat is azért szeretjük mert se nem nagy, se nem kicsi. az átlagos 100nm-es. Lakás téren 47nm az amiben így nézelődtünk és néztünk és amiben egyetértettünk a kiszemelt helyeken, ezekből viszonylag sok van és még ha az árak nem szabadulnak el, akkor még beleférhet a költségvetésbe.
50nm felett egyáltalán nem gondolkodunk, mert azért azt is kell fűteni, takarítani meg minden ami ezzel jár és ez már sok lenne, de lehet így is az lesz. De ez még jövőzenéje lesz.

Lakás fizikai formája; hűhű na igen amit eddig megnéztünk , hát elég sok színű , pedig az ember azt hinné hogy szabvány , vagy csak lehet én éltem mitológia körében.
Tény hogy vannak sztandard kialakítások, de sokan nagyon egyedivé tudták alakítani, sok ötletet láttam ami tetszett, na meg ami nem.

De a kedvencünk és lehet itt lesz egy kis meglepetés, Oroszok által használt parancsnoki téglaépítésű ötszintes épület volt. Az is átesett egy teljes felújításon, új víz,gáz,áram vezetékek és csövek cseréje, nyílászárok& tető és csatorna cseréje megtörtént. Mindenhol vastag falak voltak , fúra volt hogy milyen nagy párkányai voltak és kettő erkély tartozik egy lakáshoz, legalábbis azt mondták. Amiben mi voltunk abban kettő volt.
Világos,csendes épület volt és áradt belőle az egyediség. De lehet hogy a különc ízlésvilággal rendelkezem, de tetszett. :DDD

Köszönöm :)

Samus

Köszönöm hogy megosztottad velem , igen ez a cél ,hogy minél közelebb legyünk. :R

Tüzi
Hát, ha az Irigy hónaljmirigy lenne a köztes szomszédok , lehet nem bánnám. :DDD Na de a viccet félre téve, ezt előre nem tudja az ember ,hogy milyen lesz, kik mellett.

Syl
Lehet félre értettük egymást, az csak egy terv volt hogy béreljünk, itt konkréten vásárlásról lenne szó.
Jelenleg a magunk "kényelmére" későbbiekben kiadnánk ha változás történne a történetben.

Agyturbina
-Mi lesz Pannival?
Panni az mindig is velünk lesz.

Az utazás részével azért annyira nem értek egyet ,vagy csak magam nem értem. De azt tudom neked is leírni mint freeknight kollégának. Azaz:
"Ha 80-90 km megy az ingázásra, akkor kb 1, másfél óra körül tölthetsz naponta max a kocsiban,"
-Sajnos ez nem így van, inkább kevesebb mint három órával tessék számolni. Nagyon sok és egyben hosszú falun és városon ível át az út hazáig amihez egyikhez sem társul elkerülős szakasz. Így kénytelen vagy a hét kilométer hosszú városon átcammogni ha akarod ha nem, utána az esetek nagy részben nekem is kell bevásárolnom , postára menni meg ami az élethez tartozik. :K
Ha meg ha ténylegesen sikerül közvetlen a cégek közelébe lakást találni ami 5-8 perc kerékpárral vagy gyalog az azért igen is sokat számít.

- Közbiztonsággal pedig nem tudok veled vitába szálni, mert igazad van. Egy városban mindig is rosszabb lesz. De ezzel számolni kell. :)
- Csak úgye ki dolgozik ugyan ott 20 évig? Büszkén mondhatom, hogy most 31-én kezdtem el a tizedik évemet a munkahelyemen és még mindig szeretem csinálni. Persze nem mondom azt ,hogy néha világgá mennék . :DDD
-Én nem költöznék városba még egyszer, akkor sem ha az életem múlik rajta. :(
Megértelek, de nem vagyunk egyformák, nekünk mások a szempontjaink amit másképpen próbálunk megoldani.

Köszönöm. )

A Zéé

Nagyon nem midegy, hogy mit használtok ki a családi házból, és esetleg mit tudnátok nélkülözni abból egy lakásban. Ezt kell tudni jól átgondolni,
- Családi házból szinte minden kihasználunk, szeretjük na meg a környéket is ,ezért is maradna. Az hogy a lakásból mit tudnánk nélkülözni, őszintén ? Nem tudom... ez nehéz dolog. Gondolkodtam rajta sokat és vannak ezzel elgondolásaim, hogy mivel lesz jobb és rosszabb. Na meg a köztes utazásokról is. De sokat segít a dolgon, hogy ott vannak a szülök akik szívesen mennek át és ránéznek a házra, netán meglocsolják a virágaimat , mert tudom ezzel nekik is jót teszek azzal, hogy lefoglalom őket és újabb célokat és feladatokat adok neki,mert nem érzik magukat hasztalannak, de ott van a másik véglet is, amivel meg olyan érzés kapott el, hogy csak kihasználnám őket. De ez megint csak egy másik témakör.
Maga a mi első és szerintem a legfontosabb, hogy megtaláljuk a számunkra a legideálisabb és mondjuk ki a legotthonosabb lakást. És utána ha ez meg van, szerintem már csak részlet kérdése ,hogy mivel tudnánk ezt még jobbá tenni.
Biztosan lesznek bosszantó dolgok, hogy nincs kert, vagy udvar ahová kiönthetném az olajat, vagy hozzak be zöldségzöldjét, vagy azt a közel 60-db gyümölcsfa közt végig szedni az epret, de itt megpróbálnám helyettesíteni valami új dologgal ,ahogyan magamat ismerem.

2 lakisághoz egy gondolat:
-Ohh ez jó, olyan értelemben hogy ilyen tapasztalatokat osztasz meg .
Talán annyival jobb lesz a helyzetünk, hogy fentebb említett szülői háttér ,akikkel szakítottunk időt és leültünk megbeszélni ezt a dolgot, meglepően pozitívan álltak hozzá és a segítségüket ajánlották fel.
Persze nem ingyen, mert azért a fűvágáshoz benzin kell, na meg ha valamit cserélni kell ,azt is pénz , meg minden ami egy családi háznál kell és szükséges , ezt utalással vagy hétvégén személyesen rendeznénk.
A levelekről na meg a csekkek befizetéses részről nem is beszélve.
Bár ez sem 100%-os hogy hosszú távon mennyire lesz jó. De még mindig az egyik legjobb alternatíva ami csak létezhet., És még sorolhatnám nap estig ezeket a dolgokat.

Köszönöm. :)

kuntics
Ez egy jó ötlet, de , amiből kevés van az pont az idő és maga az albérlet keresése meg az ezzel járó dolog megtörténik akkor költözés meg a hozzá járó dolgok sokasága.. az egy év hamar elreppen és utánna újra állni lakást keresni, költözni ,papírmunka szerződés bontani,... mindegyikkel számolva is hónapokkal kell számolni.
Ha egyből lakást vásárolnák és nem jönne be, bár próbálok ez ügyben pozitívan tekinteni, akkor kiadjuk és egy hosszú befektetésünk lesz. Vagy eladjuk úgy ,hogy legalább közel legyünk a "nullszához".
Nem egyszerű ez.. de ha nem próbálunk változtatni, akkor meg mindig ott lesz a motoszkálás a fejünkben hogy miért is nem próbáltuk meg amikor adott volt a lehetőség.

Köszönöm :)

RudY

Remek kérdések, de itt az a bizonyos de. Ezt a házat nem szívesen engednénk el, mi is gondolkodtunk ezen, de mind a ketten ragaszkodunk hozzá ((ez olyan itt szeretnénk megöregedni hely.)) ,plusz itt van mind a két fél felől a szülői pár. Pluszt jelent a fentebb írt segítség nyújtásuk is.
Céges autó pedig munkaeszköz mint olyan, nem tudjuk helyettesíteni , cég pedig nem áll modjában lakhatást biztosítani.

"A jelenlegi ház olyan környéken van, hogy kiadható lenne esetleg, amiből fedezhető egy másik ingatlan bérlése (akár panel, akár ház)?"
-Ezen őszintén szólva nem nagyon gondolkodtunk, szerintem nagyon is megfontolandó lenne és egy szuper ötlet. De félek hogy a párom ezt nem nagyon szeretné és engedné meg. Bár bennem lenn egy nagy félsz, hogy amit ugy szeretünk, nem nagyon bíznánk másokra, úgy hogy mi később vissza is szeretnénk menni és újra átalakításokba kezdeni. Ez egy nagy témakör lenne.

Köszi neked is :)

dj79

Ezen a téren, lehet mert amióta az eszemet tudom kertesben élek és ez amit te most leírtál egy cseppet sem zavar, nem tűnik úgy fel. Plusz sokat segít hogy minden szomszéd távol van tőlünk. Mindenkinek más és más minden látja a pozitívumot és a negatívumot. :)
Az internet tényleg borsós ,ahhoz képest ahová szeretnénk menni.
Lásd most ami nálunk elérhető maximum csomag, azaz vezetékes telefon, két tévé és 35/5 internetre fizetünk 13,000-Ft , amit kinéztünk ott egy-két ezer forinttal lenne csak olcsóbb vagy ugyan ennyi ,viszont ott 2000/1000 & 1000/1000 internet lenne és ez nem elírás, plusz két tévé 150 csatornával a mosatni 55 helyet és ugye a telefon. Azért ez nem mindegy.

Fűtés témakör az viszont sokkal másabb , jelenleg három alternatívával rendelkezünk , gázos konvektor &
elektromos infra panelek mellette a ház közepében beépített nagy fatüzelésű kályha és klíma. Itt mindig arra törekszünk, hogy az időhöz viszonyítva a legmegfelelőbbet válasszuk a kiadások miatt.
Szerintem hasonlóan megoldható lehet majd a lakás szempontjából is, de közel sem lesz annyira összevethető már csak az alap méretük és kialakításuk miatt sem.

Köszi neked is :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#32) RudY válasza Luck Dragon (#31) üzenetére


RudY
addikt

Igen, saját ház kiadásánál nem a folyamatos "ottlakósra" gondoltam, hanem inkább alkalmira, főleg hogy ilyen nyugodt a szomszédság. Az egy dolog, hogy államilag is támogatott a kicsit hülye elnevezésű "falusi turizmus", de valóban meglepő az igény és a kereslet, ami nyilván köszönhető a vírusgebasznak is. Nem egy olyan programozó, vállalkozó barátom és ismerősöm van, akiknek jól megy ugyan, de nem akarnak családi házazni, mert a hétköznapi életükbe egyszerűen nem fér bele az egyéb tennivaló. Bejárták a fél világot és a legjobb helyeket, most viszont évente 2-3 alkalommal kibérelnek egy-egy vidéki és valóban falusi házat, az se érdekes ha nincs net, tv és a közelben étterem vagy szuperhipermarket, visznek magukkal minden szükségest és csak nyugi legyen, lehessen ücsörögni a kertben és szunyókálni napokig.
Amúgy saját bőrünkön is érezhető a változás - ami nyilván a korral is jár -, a tököm se kívánkozik már a nyüzsgő turistaparadicsomokba, volt belőle elég. Sokkal szívesebben megyünk belföldön vidékre, bár főleg a hegyekbe. A házatok nincs véletlenül a bükk vagy a mátra környékén? Egy törzsvendégre már számíthatnátok is évente min. 2x. :DDD

(#33) viraga válasza szabonagyur (#30) üzenetére


viraga
tag

Órák és egyebek: a kérdés családi vs. társas volt, erre írtam ezt, hogy ezek a tételek adott esetben függetlenek az ingatlan típusától. Régebben laktam olyan lakásban ahol minden óra a lakáson belül volt és egyedi volt a fűtés, tehát jött a kéményseprő is. Gyűlöltem. Kémény, gáz, villany, víz: évi 3x-4x maradj otthon. Mi pedig akkor egyszer sem tudtunk otthon maradni a munkahely miatt, tehát vagy szomszédmegkérés (ha olyan), vagy szabi, vagy kuncsorgás melóhelyen. Kéményseprő és óraleolvasók: pont nem az a tapasztalatom amit írsz, inkább az, hogy mindenféle előzetes értesítés nélkül az a cetli fogad a postaládában, hogy ő márpedig megpróbálta leolvasni, de én nem tettem ezt lehetővé, első figyelmeztetés. Kéménykotró érdembensemmitsecsináló botránycég meg is büntetett 1x jogtalanul, a pótdíjat akkor csak személyesen lehetett befizetni a halál v*lagán, amivel viszont az járt volna, hogy a pót-ellenőrzés időpontját én választhatom meg. Hát a gyakorlatban ez sem így működött, pár hét múlva megbeszélthez képest teljesen más időpontban ismét a "kollégánk itt járt, nem tudott bejutni otthonába" üzenet fogadott, akkor kicsit berágtam, nem voltam velük túl kedves, erre méltóztattak kijönni egy értelmes időpontban. Ismerősöm mostanában ugyanebben a cipőben jár, ugyanerre panaszkodik kémény és áram viszonylatban.

(Változik a szolgáltatóknál, hogy mikor diktálhatod te magad és mikor akarják mindenképp ők élőben is látni, amennyire tudom már jobban elfogadják azt is ha te lefényképezed az órát, de időnként akkor is kijönnek.)

De ismétlem, az egészet csak azért írtam, mert társasház nem feltétlen = semmi dolgom sincs, semmit sem kell intézni, családihoz képest.

(#34) bambano válasza viraga (#29) üzenetére


bambano
titán

óradiktálás:
- vízóra: kiírják a liftajtóra, hogy leolvasó jön, kirakom a vízóra állásokat a folyosó ajtóra oszt jónapot
- villanyóra: nem tudom, tud-e a villanyórám távleolvasást, lehet, hogy tud. de mivel a villanyóra közterületen van, bekísérik a leolvasót és leolvassa, évente egyszer. ha akarok, diktálok, ha akarok, nem.
- fűtés: távleolvasó van, 10 évente egyszer kell elemet cserélni.

a közös képviselőt meg el lehet zavarni, ha nem tetszik. elismerem, egyszerűbb az élet, ha pont olyan közös képviselőt fogsz ki, aki neked tetszik, de az sem lehetetlen, hogy ha nem tetszik, megjavítsd.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#35) Luck Dragon válasza RudY (#32) üzenetére

Sajnos nem bükkben van :N
Borostyán tó és annak környéket ajánlom ha nyugis kikapcsolódás a cél.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#36) bambano válasza Luck Dragon (#31) üzenetére


bambano
titán

ez az épület, amiben lakom, úgy néz ki, hogy van 14 emelet lakószint, plusz további szintek egyéb okokból. például a lift gépházak a lakószintek fölött vannak, különben nem tudna a legfelső emeleten is megállni a lift. ezért van 15. emelet, aminek java része gépház, szellőztető rendszer, épületgépészet és pár közös helyiség (az egyikben gyurmaközpontot csináltak). Illetve van a bejárati (utcaszint), ahol boltok, kocsma, elektromos elosztó, ilyesmi van, plusz a pinceszint. szóval ez inkább 17 szint, amiből 16 van a föld felszínén vagy fölötte.

az emeleteknél, szerintem, az számít, hogy az elején meg a végén van-e, vagy a közepén. Ha a tetején van, beázhat. Ha az alján, zajos. Az már gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy hatodik vagy tizenkettedik. A 12. kicsivel jobb, kevesebb légy meg rovar repül fel idáig és az utca zaja is csökken. Ha lift van, akkor gyakorlatilag mindegy, hány szintet liftezel. Mondjuk több lift nem árt, mert ha karbantartás van, akkor gyalogolsz :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#37) Luck Dragon válasza bambano (#36) üzenetére

Értem, köszönöm . :R :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#38) bambano


bambano
titán

az óraleolvasás meg kéményseprés kérdéskörben jutott eszembe, hogy nálunk például nem szokás lakáson belül kéményt seperni, mert nincs.
és utána esett be a gondolat, hogy nincs gáz sem. ezért nincs kémény.
szóval meg kell szokni, hogy minden villanyos. az elején sok ételt oda lehet égetni azon szakácsoknak, akik gázhoz szoktak :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#39) #90088192 válasza Luck Dragon (#31) üzenetére


#90088192
törölt tag

Értem. :K

Pannival nem lesz egyszerű élet, nem egy beton rengetegben, főleg nem lépcsőkkel.
Ha így lesz, Pannit cipelni kell, le föl.
Mozgásigényével tisztában vagy, így rengeteg időt fogsz azzal eltölteni, hogy azt kielégítsd.
Nem baj sőt nagyon jó neked csak időben nem leszel sokkal beljebb.

Mivel nem tudom honnan hová, így csak azt tudom, hogy Melbourneben hogyan volt. Mindenki a városközpont közelében akart lakni, vagyis a CBD felé nőtt a m²/fő sűrűség és ezzel hatványozottan az autó forgalom. Eredménye hogy nem a külső kerületből befelé az első 30 kilométer ami sokáig tartott, hanem ay utolsó 2-5km ami sokszor órákat emésztett fel.
Mivel mindenki a CBD mellett akár lakni így értelmetlen drága lett a vásárlás, vagyis sosem térül meg, mert több idő kell, hogy megkeresse az ember azt a felárat, ami jobban amortizálja a humán robotot is. :R

Asszonyka most is ~60kmről jár be dolgozni, de 35 perc néki, míg Perthben 30 km kb egy óra volt. :R
Nekem kb 200km Perth és kellemes tempóban 3óra alatt simán ott vagyok. Igaz havi 2 oda 1 vissza a következő hónapban még fordítva.
Kb ennyit jelent amit írtam. :R

Mint mindig, ahogyan öreganyám mondta: Ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#40) Energie X válasza Luck Dragon (#2) üzenetére


Energie X
őstag

Hagyományos szoc. panelről tudok nyilatkozni hátha segít (lakótelep):

- Van közös képviselő, ő csináltat meg mindent
- Távfűtés (központilag kapcsolják be, nem te), ebbe benne van a vízmelegítési díj is.
- ALU elektromos vezetékek, de már rászoktak az eladók, hogy rézre cseréltetik
- Szomszédok: Változó. Ha jó helyet sikerül kifogni akkor csöndesek pl.: Öregek vannak az emeleten, ha olyan helyre mész akkor pedig nagy nyüzsgés lehet. De ez kertesnél is fennálhat, ha a szomszéd házat olyanok veszik meg akik hangosak
- Fúrás, faragás: Van ilyen, azt bizony hallod. Amikor van új beköltöző akkor az átalakítja a lakást. Normális helyeken kiírják a liftre, így tudod mire készülj. Általában vasárnap tilos.
- Közösköltség: 10.000 - 15.000 attól függ hova költözöl
- Emelet: Ha vannak a fejed felett, és hangoskódósak/trappolósak hallani fogod, ahogy téged is, ha ilyen vagy. Amit e kell fogadni, ez egy közös lakóház senki sem marad hulla csendben. Ha gond van szomszéddal érdemes átmenni hozzá és megbeszélni (no meg először bemutatkozni) Amikor lakást néztek érdemes olyan időpontban amikor az emberek otthon vannak, hogy halljad van-e valami gázos szitu. Nyilván ez így télvíz idején azt is magával hozza, hogy nem természetes fényben látod a lakást és így nem látod minden apró hibáját. Ezt döntsétek el. Általában egy lakást lehetőség van mádosjára is megnézni.

Amit nézzetek meg mindenképp vásárlás előtt:
- Nyilván vezessenek körbe a lakáson
- Keress penészfoltokat
- "A parkettát csak fel kell csiszolni" mondatoknál kezdj el gyanakodni, hogy több gond is van, olyan nincs, hogy csak fel kell csiszolni, akkor az csere
- Konnektorok állapotát megnézni (elég szemre, van-e rajta égésfolt, újabbnak néz ki vagy régi besárgult stb.)
- Ablakok állapota: fa, műanyag, látni fogod ha cserélni kell
- Bejárati ajtó: Szintén. Bár én rögtön cseréltettem biztonsági ajtóra amihez ugye új kulcsokat kap az ember, nem vészes összeg
- Kilátás: Fontos, hogy a 3m-re lévő másik háztömbben Marikanénit nézed, vagy valami szabadabb teret. Nyilván Badacsonyi panorámát ne várj
- Mi van a közelben?: Gyógyszertár, Éjjel-nappali kisbolt, Metró, Busz, óvoda, iskola stb. Ezekhez mennyit kell sétálni.
- Parkolás: Szerencse kérdése, ma már a családoknak 2-3 autója is van....
- Lépcsőház: Ha ránézésre is öreg, nem tiszta, akkor a közösképviselő is csapnivaló.
- Gáz és villanyszámlák megnézése: Kb mire számíthatsz
- Vízóra: ma már alap, hogy legyen, évente 1x jön a szolgáltató leolvasni. Ha nincs jó sokat fizetsz.
- Környék: mindig vannak bulizni induló fiatalok fiatalok, iszogatnak hangosabban zenét hallgatnak, nem tudsz vele mit csinálni
- Környék este: Én elmentem megnézni amikor tetszett egy lakás. Ha olyan alakokat látsz sokat ahol nem érzed magad biztonságban, vagy a családtagodat nem éreznéd biztonságban este, akkor hagyd ki azt a vételt
- Vásárlás előtt: Ha beindul a fogaskerék, hogy mit csináltatnál meg, hogy számodra megfelelő legyen hol lenne a nappali, hova tennéd a hűtőd, milyen konyhabútorra cserélnéd, tehát jó érzéseid vannak akkor érdemes beleugrani. Ha vacillálsz inkább hagyd.
- Alku: Javaslom hogy ingatlanközvetítőn keresztül vásárolj. Ezeknek van ügyvédjük. Tehetsz ajánlatot náluk, hogy mennyivel olcsóbban vennéd meg a lakást. Az eladó vagy elfogadja vagy nem. Ha tetszik foglalózni kell, ez már levonódik a vételárból. Iroda ügyvédje minden papírt megír. Általában 2-3% amiért dolgoznak, de ezt az eladó fizeti. Magánszemélytől is vásárolhatsz, de azok ugyanannyiért adják mint egy ingatlaniroda, vadászhatsz ügyvédet stb.

Keresek eredeti HUAWEI óraszíjakat! (Fém, fluorelasztomer) Keress PÜ-ben.

(#41) Luck Dragon

"érdemes olyan időpontban amikor az emberek otthon vannak, hogy halljad van-e valami gázos szitu."
-Ez egy remek szempont, :R

Lakásnézős szempontokra meg hatalmas köszi neked is. :R

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#42) Luck Dragon válasza #90088192 (#39) üzenetére

Pannit először elvisszük, azt majd meglátjuk mi lesz, de szerintem nem vág földhöz ha le kell vinni sétáltatni. Hisz gondos gazdik vagyunk. Ha pedig látjuk , hogy szenved ettől, akkor marad a háznál és papáék majd felügyelik, lassan úgy is jobban szereti őket, mert mindig viszik neki a finomságokat, lassan már gurul. :DDD

"Mint mindig, ahogyan öreganyám mondta: Ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz. :DDD"
-- :C :R

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#43) bambano válasza Energie X (#40) üzenetére


bambano
titán

még véletlenül se soha ne bízz az ingatlanközvetítő iroda ügyvédjében.
ellenérdekelt fél, nem a te pártodat fogja.
én nagyon csúnyán ráfaragtam erre és óriási szerencsével másztam ki belőle.
szerk: egy haverom meg az ügyvédi letétre faragott rá, lelépett vele az "ügyvéd".

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#44) Luck Dragon válasza bambano (#43) üzenetére

Nekem eddig pozitív véleményem van róluk, inkább róla, mert eddig egy fővel dolgoztattam és eddig minden úgy volt ahogyan előre megbeszéltünk. Vagy ahogyan tájékoztatott róla. Most is öt fogjuk felkérni. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#45) totron


totron
őstag

Mennyi karakter a témában. A bezártság+fejed fölött való dübörgés, egyéb hangok olyanok által, aki nem te vagy, így nem is tudod kontrollálni, irányítani azokat, könnyen okoz krónikus frusztráltságot. Ami valamilyen betegségben mutatja meg magát idővel - és ez nem opcionális, hanem tény. Sokan hitegetik magukat, hogy a zajt, az összezártságot ki lehet bekkelni akaraterővel vagy tablettákkal (gád), de nincs így.

(#46) icemad válasza bambano (#43) üzenetére


icemad
nagyúr

Itt Hollandiában nem tudod kikerülni. Minden ingatlan adásvételhez kell két ingatlanos. Az egyik a vevőnek a másik az eladónak. Én egy török maffiózót üzletembert bíztam meg. Piszok drága volt, de mindent eltudott intézni, és 10000 eurót tudott alkudni a vételárból. Ez még a nagy ingatlanboom előtt volt. Most az a helyzet, hogy nemhogy alkudni nem lehet, hanem licitálni kell a kinézett házra. Sógorom idén akart venni házat, amennyiért mi vettük 3 éve a nagy házat, annyiért ma egy lakást sem tud venni. Nemhogy 55m2-t, semekkorát. Amit én vettem 3 éve, azt ma 2,5x-es áron tudnám eladni. Hihetetlen mi megy most az ingatlanpiacon.

(persze ez ebben a topikban nem lényeges, csupán érdekességként írtam le.)

(#47) Eastman válasza icemad (#46) üzenetére


Eastman
őstag

Lényeges.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#48) totron válasza icemad (#46) üzenetére


totron
őstag

Magyarországon is ez megy, MOST kell bevásárolni, nem később, ez csak rosszabb lesz. Nem csak az árak mennek fel; a helyek fogynak el egyszerűen. Mintha kezdenénk túl sokan lenni.

(#49) updog válasza totron (#45) üzenetére


updog
senior tag

"Mennyi karakter a témában"

Mert nagyon nem fekete-fehér a dolog :) @Luck Dragon Talán új dolgot nem is tudnék hozzáadni a témához, max. ami ha jól látom csak egyszer lett kiemelve: azért ne vessétek el az albérlet ötletét, már csak azért sem mert onnan max. a két havi kauciót bukjátok ha valamiért azonnal dobbantani akartok, de ha már megvan a saját... nos az körülményesebb :) Ne dőljetek be ennek a "nem lesz az enyém, akkor miért fizetem" közvélekedésnek. 150.000-ből kacsalábon forgó panelt lehet bérelni, ami most ~30M körül van (pont most ment el a házban egy ilyen). cca 15 évnyi bérleti díj az a 30M. 15 év alatt bármi lehet, és lesz is, amikor nem biztos hogy jó dolog egy második saját ingatlant fenntartani.

Mióta kikerültem koleszból, azt hallom hogy az albérletpiac így meg úgy vadnyugat, ahhoz képest kb. három hét keresés után egy olyan korrekt albit találtunk 2011-ben hogy havonta mindenről papír alapú elszámolást kaptunk, és a tulaj(!) hozta a befizetett sárgacsekkeket nekünk hogy megmutassa hogy fizet mindent, kb. a gyerekeinket is felnevelhettük volna ott ha akarjuk. A következő albinkban pedig - bár nem volt ennyire akkurátus a tulaj - szintén 4 évig laktunk, és sose volt gondunk. Az rögtön az első volt amit megnéztünk amikor költözni akartunk, és minden jól sült el.

"ez nem opcionális, hanem tény. Sokan hitegetik magukat, hogy a zajt, az összezártságot ki lehet bekkelni"

aláírom, nekem itt a (saját) panelban ~3 év kellett míg megszoktam a felettünk lakó zaját. De megszoktam. Fejben dől el. Lehet agyvérzést kapni rajta, de ha elfogadod a tényt hogy nem tudsz változtatni rajta, akkor könnyebb. Konkrétan egyszer (az első hónapok után) dühroham határán mentem fel, akkor tudtam meg hogy egy járókeretes öregasszony az, mondta hogy sajnálja, de nem tud vele mit csinálni, eredeti parketta van (mivel mi felszedtük, tudom hogy alatta van egy ~10 centi párnafa-szerkezet, ami úgy működik mint egy alsó szomszéd felé forított hangfal...), és ő meg kb. napi 3 órát alszik. Amúgy meg tökmindegy hogy panel vagy nem, itt (Zugló Örs utáni része) tele van családi házakkal, na felettük ugyanúgy zúgnak el egész nap negyedóránként a repülők, mint felettünk az utca túloldalán. Anyám otthon (családi ház ugye) megőrül a saját és szomszéd kutyák ugatásától, nálunk az ötödiken olyanokat alszik mint soha 60 év alatt. Aki panelban stresszel a zaj miatt, az a családi házba kiköltözve is stresszelni fog :)

(#48) totron csak ez megérne egy külön bejegyzést. Család miatt járok haza Heves / Borsod megyékbe. Na ott nem fogyott el a hely, és nem úgy értem hogy van egy csomó erdő amit ki lehet még vágni és a helyére lakóparkot tenni mint a külső kerületekben és aggloban csinálják, hanem konkrét falvak vannak elnéptelenedve, gyönyörű helyeken. Talán eljön a homeoffice diadala, szerintem szuper kezdeményezés lenne (annak a résznek a felzárkóztatása szempontjából meg kb. elengedhetetlen) a (Bp-től távolabbi) vidékre költöztetés támogatása (infrastruktúrális fejlesztéssel, és egyéb támogatásokkal, nem az embereknek adott konkrét pénzzel a'la CSOK).

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#50) Energie X válasza bambano (#43) üzenetére


Energie X
őstag

Nekem pozitív volt a tapasztalatom, de majd eldönti a kérdező melyik neki a szimpi :)
Én az ingatlanközvetítőnél írtam alá, az ingatlanközvetítő ügyvezetője és az eladók is ott voltak. Ha valami nem stimmelt, kijavították és újranyomtatták a szerződést.

[ Szerkesztve ]

Keresek eredeti HUAWEI óraszíjakat! (Fém, fluorelasztomer) Keress PÜ-ben.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.