2024. április 13., szombat

Gyorskeresés

Családi házból lakásba, avagy nehéz a házból lakásba költözni?

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!
Ahogyan a címben is szerepel , szeretnénk jövőre lakást vásárolni , jelenleg kertes házban élünk amitől nem szeretnénk megválni. De akkor , hogy jön ide a lakás vásárlás?
Lényegében ahol élünk nem rendelkezik olyan munkalehetőséggel amivel én és párom foglalkozunk. Rengeteget utazunk napi szinten csak is munka végzés miatt , ami számokban minimum nyolcvan & kilencven kilométert tesz ki és itt még nem voltunk bevásárolni , ügyet intézni, rokonokat meglátogatni , kirándulni ,stb-stb. Az ehhez tartozó utazási időről nem is beszélve. Így a céges autónkba négy év alatt bele is szaladt 170,000 kilométer.

Majd egy nyugodt este előjött ez a téma és elkezdtünk számításba venni, hogy ezt a problémát mivel is lehetne orvosolni,helyettesíteni. Maga a város adott és azon belül szeretnénk majd lakást kinézni magunknak és csak hétvégén kellene haza utaznunk.

-Elsősorban albérletben gondolkodtunk, de havi 120 & 130,000-ft lenne amire jönne a rezsi és hát nem mostanában megyünk nyugdíjba és fizetnénk ezt a sok pénzt ami a végén nem is lenne a miénk.
Így jött a saját lakás vásárlás gondolata.

De mivel egyikünk sem lakot vagy élt lakásban így kíváncsiak lennénk;
--Mik a tapasztalatok ezzel aki már átesett ezen vagy ebben él.
--Mire figyeljünk majd oda lakások esetében?
--Panel vagy tégla lakás esetleg társasház vagy más?
--Rezsi, fűtés, stb ?
--Pro & kontra ?

Köszönöm :R
:R

Hozzászólások

(#1) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Ne csináld!
Kertes házból panelbe? Az kész agyhalál. Megbolondulsz 55 m2-en. Két helyre fizetni a rezsit sem épp olcsó. Most meg a lakások ára is az egekben. Ha a pénz nem számít, akkor vegyél 2 lakást, és akkor az egyiket kiadod albérletbe. (Ha találsz normális albérlőt) Az meg fedezi a másik lakás költségét, ahol éppen laktok.
Én 3 évig ingáztam Rotterdam és Amsterdam között. Napi 3 óra utazás. Nem haltam bele.

(#2) Luck Dragon válasza icemad (#1) üzenetére

Magam 16 éve ingázók , szó sincs róla hogy belehalnék , de ezen szeretnénk változtatni .
Az ingatlan árak tényleg az egekben vannak és ha várunk , lehet még magasabbak lesznek ,de előre ezt senki sem látja. Két lakás esélytelen dolog.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#3) szipipeti válasza Luck Dragon (#2) üzenetére


szipipeti
csendes tag

Kb 11-12 éve nekem is dilemma volt-
Budapesti munkahely adott, kisváros kb 1:20-1:30 óra "tömegessel". Vagy saját..
(Akkor még albiban) Aztán összeállt a pénz, és dönteni kellett, hogy kertes ház, vagy társasház...
(a vége, hogy kb 2 km-re költöztem a munkahelyhez, így lakásajtótól, a munkahelyi öltözőszekrényig bicajjal kb 8 perc volt teljes műsor) - (ennek van igazi értéke, mert IDŐT senki nem tud adni,).
A döntést végül is a következők szempontok alapján hoztuk meg ...
Kertesház: saját porta, kert, kocsival betudsz állni, de lényegesen több kiadás.
Egy normális kertápolás (mondjuk egy 150 nm .simán elvisz évi 3-400.000 Ft.ot,) 3 évente kerítésfestés, gépészet folyamatos szinten tartása is legalább évi 100.000 Ft, állandó szakhatósági intézni valók, pl: kéményes... A szomszéd annyit flexel és duhajkodik, amennyit akar, nem tehetsz semmit, max költözöl...
Grátisz, ha sok állata van, ez egy komplett légy, egér, patkány tenyészet, a kerti tó sem jobb, csak a szúnyogoknak lárvázni
Társasház: a szomszéd nem 10-15-20 méterre van telekmérettől függően, hanem 15-20 cm-re lakik, hallod ha a WC-n ül, bejön a bagószag, ráhamuz a kitett párnahuzatra fentről, feljön az odaégett grízszag, cserébe nem húzgálod hetente a kukákat, minimális a saját részed a felújítandó dolgokban mert nagy részét a lakószövetkezet intézi, cserébe általában van lift és közel van minden (bolt, orvos, iskola, tömegközlekedés ect.) (A MATEK LÉNYEGESEN KISEBB)
Szóval: mivel beköltözésnél (és itt 2010-es árakat mondok) 8 milla alatt megvolt a panel, a 14 millás kertes helyett, a kertesre csak anyagban költeni kellett volna 7-9 millió között (a szakipart én csinálom) A panelra 3 milla anyag ment rá saját munkavégzéssel, 2 iparos jött, 1 aki a válaszpanelt kivette, illetve villanyszerelő az órától húzott egy új elosztószekrényt új megszakítókkal.
A kertes éves fenntartási költségéből simán van egy nyári 2 hét tengerpart, és egy őszi hosszú hétvége szintén a mediterránon, a kerti sütöde helyett étterem ez kb egálban van...
De, ha letolom a melót, nem görcsölök, hogy locsolni kell, hogy rozsdás a kapu, hogy megnőtt a fű, nem kell visszafordulni,hogy nem húztam ki a kukát...
Panel / nem panel társasház:
Panelek általában távhősök, a tégla vagy távhős, vagy církós, vagy gázkonvektoros, jellemzően akkor van extra értéke, ha még a kibontott cserépkályha (régen szinte mindben volt) kéménye megvan... akkor egy kéményfelújítás - kandalló - 3-4 m3 tartalék száraz fa életet ment, ha nincs gáz. és áram a farkasordító hidegben. Ez az értéknövelő. Jellemzően idősebbek (nyugodtabb életet élők lakják, ) általában nincs, vagy ritka a lift,
"újépítésűt" 2020- utáni gyártású társasházi lakást én nem vennék, jellemzően gyatra a kivitelezés minősége.

[ Szerkesztve ]

(#4) Eastman


Eastman
őstag

Biztosan millió tanácsot kapsz majd, én egyet mondok;
mindig vigyél magaddal iránytűt, ha ingatlanosokkal, tulajokkal tárgyalsz! Szeretik elfelejteni azt, hogy merre van dél, kelet, nyugat vagy leginkább észak. Az északi tájolású lakás szívás szerintem. A csak délre néző ablakos lakásban nyáron klíma nélkül megfőttök. Manapság már a nyár „ellen” kell védekezni, a telek enyhék lettek. Északi lakásban azt látod, hogy a szembelévő ház ablakaiban márciusban egy szál trikóban napozik mindenki a szobájában, miközben Ti még április végén is húzkodjátok magatokra a gyapjúpulóvereket + tekered feljebb a fűtést, húzod a vastag zoknit.

Ja, rezsi szempontjából az adu-ász, ha a szomszédok körbefűtenek. Azaz alattad, feletted és a két oldaladon is lakik valaki*. Viszont ez nagyobb zajjal járhat. Legfelső emelet lapostetővel megintcsak cumi. Az első-második emeletet gondolom jónak. Ha fölötted parkettás a lakás az is tud hanghatásokkal, rendszeres trappolással-kopogással zavarni. Lift mellett, vagy földszinten nagykapu mellett (laktam évekig) befeszülsz a folyamatos ajtócsapkodásoktól.

Anyámék kétszobás lakásában az egyik szoba keleti, a másik nyugati tájolású, 2. emelet. Az a joker szerintem. Az egyik általában napos, meleg, a másik árnyékos, hűvös. + körbe vannak fűtve. Eco az egész. Ritka.

Sok sikert!

Üdv: E.

U.i.: *Nevet nem mondok, de van egy fórumtársunk, akinek a lakásában jártam. Ő telente 0 azaz nulla forintot fizetett a saját fűtéséért. Kis napos lakás, körben fázós szomszédokkal. :D

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Kb 25 év családi ház után költöztem társasba, nem bántam meg, én meg vagyok nélküle (vidéki kisvárosból, megye székhely).

Én is meló miatt költöztem, plusz nekem nem hiányzik a családival járó sok munka (de ez esetedben nem lényeges).

Én mindenképp olyat néznék ami nem panel és felújított, jól szigetelt.

Mi 6 évet voltunk albérletben egy régi típusú, 3 szinten társasban, télen a világ pénzét elfűtöttük úgy, hogy nem vagyunk fázósak.

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#6) Dany007


Dany007
veterán

Úh, hát piszok nehéz kérdés, az adott helyzet miatt.
De nagyon gondoljátok át.
Előttem már írtak egy csomó pro-kontrát a lakásra és házra is. Egyet is értek vele. Mindegyiknek megvan az előnye - hátránya.

Egy biztos, hogy jelenleg a városokban lévő lakás / ház / telek árak irreálisan magasak. Nem hiszem, hogy ez hosszútávon fenntartható lesz. Persze tudom - szakmailag is - , hogy sok sok éve ezt mondják a szakemberek, hogy mostmár kidurran ez a lufi és mégse durrant ki. Ezért én nem is bocsátkoznék jóslásokba, de abban biztos vagyok, hogy ez nem fenntartható már sokáig. Szerintem előbb-utóbb el fog fogyni a fizetőképes kereslet, aki mondjuk képes kiadni 20 millát egy 1+ feles panelért.

Szóval sokat sajnos én se tudok hozzátenni érdemben. Nyilván sok az ingázás napi szinten, de 2 lakást / házat fenntartani csak ezért, az nagy "luxusnak" tűnik számomra. Főleg, ha még nem laktatok városban, pláne panelben nem, akkor hatalmas változás lesz.
Párom családi házból jött újépítésű téglába, modernebb lakóparki környezetbe stb... de még így 10 év után is "szenved", annyira más a kettő! És direkt emeletem ki, hogy ez egy normális lakópark, jó környéken, jó szomszédokkal, nem panel.

Ettől függetlenül - a másik oldal -, azt is át tudom érezni, hogy 10+ év ingázás után már nagyon elege van belőle az embernek és megérné akár a 2 lakás fenntartását is nektek. Ami még mellette szól, hogy egy lakás azért mindig is érték lesz. Ha egyszer ki is durran ez a lufi, akkor sem lesz olyan mértékű áresés, hogy mondjuk felére vagy 20-30%-kal csökkennek az árak. Tehát ha rájöttök időközben, hogy ez nektek mégse jó, akkor el lehet adni és minimális bukóval, vagy akár pluszban is ki lehet jönni belőle.

A saját példámat tudnám még elmondani. Mi Veszprémben lakunk és mára már talán köztudott, hogy Pest után itt a legmagasabbak a lakásárak. Nemrég láttam új lakásokat 800e és 1 milliós négyzetméteráron. De a használt újépítésűek se sokkal olcsóbbak. 6-7-800e m2 ár teljesen általános.
A lényeg, hogy itt nálunk a megyében elindult egy olyan trend, hogy a városiak, ha költözni szeretnének, már inkább kimennek egy közeli faluba és ingáznak, mert azért a pénzért, amennyiért egy 1+2 félszobás újépítésű, de nem zsír új lakást lehet venni, na annyiért már fel lehet építeni egy ~ 90-110m2-es családi házat valahol 15-20km-re a várostól. Nem vicc, én is elgondolkodtam rajta. 1-2 éve még 50-60 millából fel lehetett volna húzni egy 150m2-t téglából. 3 éve a mellettünk lévő faluban - ami autóval 5 perc - ismerős 40 milláért épített 100m2-t telekkel együtt. Most, a mi 11 éves 48m2-es lakásunk kb 35 milliót ér a piacon. Ha plusz egy szobát szeretnénk, akkor már +15 millát kéne ráfizetni egy másik, hasonló kategóriás lakásra. Szóval esélytelen.
Ennek a trendnek köszönhetően az elmúlt években a szomszédos falvakban is felmentek az árak piszkosul. De az emberek továbbmentek és picivel messzebbi falvakba költöznek a városból. Pont azért, mert itt a városban értelmezhetetlen áron mennek a lakások, amennyiért inkább épít az ember egy nagy házat és ingázik picit.
Szóval én ezért találtam érdekesnek az írásodat. :) De valóban nehéz döntés.

(#7) bambano


bambano
titán
LOGOUT blog

én családi házban nőttem fel, nagy kerttel. 18 éves koromban bentlakásos intézménybe kerültem (magyar néphadsereg zalaegerszegi szanatóriuma), utána sok albérlet mindenféle formában. most pedig panel, 12. emelet már 23 éve.

szerintem az alapvető döntést aszerint érdemes meghozni, hogy mit csinálsz munkaidőn kívül. az egyik véglet a romkocsmázós, színházba, kiállításra, koncertre járós tipikus bölcsész, a másik véglet meg az, aki rühelli a tömeget meg a zajt. az első az tipikusan lakásos, mégpedig azért, mert lakásból jellemzően könnyebb elérni ezeket a szolgáltatásokat, a másik véglet tipikus családi házas.

a panel gyakorlatilag kizárólag attól függ, milyen szomszédot sorsolt a sors. ha rossz szomszédod van, akkor elég gáz tud lenni, de ilyet kifoghatsz vidéken is. ha jó szomszédot fogtál ki, akkor teljesen jó a panel is. ha a te napi ciklusod olyan, mint a szomszédodé, akkor mész aludni, amikor ők, nem zavar a zaj, amikor ébren vagy, akkor jó a panel. engem a vidék zajai kevésbé zavartak, nekem ilyen szempontból a családi ház jobb lett volna.

a társasház előnye, hogy más foglalkozik sok feladattal, hátránya, hogy nehéz kifogni normális közös képviseletet. azok a közös képviselők, egy kivételével, akikhez közöm volt, mind loptak. a társasháznak, azon belül is a nagy lakótelepnek van olyan előnye is, hogy a szolgáltatói hálózatok a föld alatt vannak. a meleg, az áram, az internet, a kábeltv az mind föld alatt jön ide, itt nincs olyan, hogy leesik kis eső, hó és akkor meghalt minden, készülj fel tartalék cuccokkal. szempont lehet az is, hogy mit akarsz enni. van, aki pontosan tudni akarja, hogy mit eszik, ezért zöldséges kertet művel, csirkét tart, stb. ezt vidéken családi házban lehet, panelben nem. panelben azt eszed, amit megvettél a piacon vagy a bótban.

a másik nagy választóvonal a gyerek. ha családi házban nő fel, pláne, ha valami kisebb településen, az egyik szempontból jó, mert lát természetet, nem csak betont, másik szempontból meg rossz, mert kimarad a bandázásból. meg ha hurcolni kell suliba, külön órára, stb. az zűrösebb.

lehet, hogy az amcsi stíl a jó, nem tudom. ők aktív korukban lakás, bérelnek, stb. majd nyugdíjba menéskor vesznek valami nyugis házat.

amikor én "választottam", akkor azért lett ez a lakás, mert erre volt pénzünk. nekem fontos szempont volt az internet, mert munkaeszköz, szerencsére ilyen téren is kimagaslóan jól állunk.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#8) freeknight


freeknight
őstag

Felettem már leírtak mindent. A szubjektív szempontjaim, miért nem költöznék be a kertesből társasházba:
- van garázs, kocsibeálló. Nem kell amiatt aggódnod, hogy reggelre a brazilok megszabadítanak a katalizátortól vagy az alufelnitől, télen nem kell jeget kaparni, ha elektromos kocsid van tudod tölteni.
- csend. Ez megfizethetetlen. Itt ülök a szobában és semmit nem hallok a halk zenén kívül. Nincs ajtócsapkodás, nincs trappolás, a szomszéd nem üvölt az asszonnyal, ha rágyújtanak nem szivárog fel a budi melletti légcserélőben a füst, nincs kajaszag (csak ha mi főzünk). Oké, itt meg flexelnek és füvet nyírnak, de a társasban meg állandóan fúr valaki. A flex és fűnyíró hangjától egy ablakzárással megszabadulsz, amíg vége van, társasban az ütvefúrót meg tűrnöd kell nincs mese.
- ha elromlik valami, megcsinálom. Igen, magasabb a fenntartási költség, de nincs az, hogy a közös képviselő egy hónapja baszik kicseréltetni egy izzót a lépcsőházban. Vagy a felsőszomszéd ezeréves Hajdú mosógépének bekötése elfolyik és beázik a plafon.
- Fűtés, hűtés akkor és annyi van, ahogy én akarom, ha neadjisten távhős lakásba költöznél szeptemberben megfagysz, vagy éppen a másik véglet, körbefűtenek és decemberben is verejtékezve forgolódsz az ágyban egy szál gatyában olyan szauna van.
- A hely kisebb, egy gyerekkel még okés (panelben eggyel sem), kettővel már rémálom. Ha lesz gyerek, és már nagyobb is lesz, úgyis költöztök vissza a kertesbe.

A bejárás kérdése. Ha van céges autó, gondolom az utazás nagy részét, vagy egészét térítik. Sok km belemegy, de minden városban megtett km kb 5 országúti kilométernek felel meg. Ha céges lízing után meg akarod venni, ezt mindenképp vedd figyelembe. Azt nem garantálja semmi, hogy gyalogos távolságba tudsz költözni a cégtől, hiába leszel abban a városban. Ott a tömegközlekedés is, de céges autóval a popsid alatt úgyse fogsz buszozni, ha el is kezded, úgyis visszaülsz majd az autóba ezt garantálom. A kényelem nagy úr.
Ha 80-90 km megy az ingázásra, akkor kb 1, másfél óra körül tölthetsz naponta max a kocsiban, ha pl Budapestről beszélünk, simán lehet, hogy ott is ugyanenyi idő lesz a bejárás városon belül, hiába csak 8-10 km-re lesz a melóhely. Időben nem leszel jobb, cserébe az üzemanyagköltség a dugózás miatt lehet, hogy szintén nem jön ki kevesebbre (ha ez egyáltalán számít persze, kérdés, mennyit fizet bele a cég). Ezt is át kell gondolni. Vidéki nagyváros jobb ebből a szempontból persze.

Szóval nálam mindenképp a kertes ház nyer. Én 5 évet laktam Budapesten egy 2006-os építésű társasházban, tehát nem panel minőség és jóval nagyobb tér, minden sétatávolságra de nagyon örülök, hogy végül áttettem a székhelyem a 6ezer fős szülővárosom egy csendes utcácskájába. Igen, drágább fenntartani, ne tudd meg, mennyit locsoltam (az egyébként baráti) vételáron fölül a felújításra, és nyáron mindig van sajnos tennivaló a kertben, de nem bántam meg soha a költözést.

(#9) adm válasza Luck Dragon (#2) üzenetére


adm
őstag

azt nyilván mérlegeltétek hogy a munkahelyetek biztos, szerettek is ott dolgozni, és ha váltani is kell, akkor is adott ahonnan lehet meríteni.
van pár ismerősöm akinek hasonló dilemmája volt/van, és kb ezeken a kérdéseken dőlt:

- ezt a kétlaki állapotot folytonos életmódnak tervezitek vagy van még pár év amit megnyomnátok valami célkitűzéssel, de "belenyomorodni" sem akartok közben?
- a kétlakiságot úgy képzelitek el, hogy hétfő délutántól lakás - péntek reggelig, péntek délutántól-hétfő reggelig és ünnepnapokon családi ház?
- a felszabaduló 2-2,5-3 órát a nagyobb település lehetőségeit (mozi, étterem, színház, fitness, kiállítás, társaság) kihasználva töltenétek el? egyszóval a felszabaduló időt sem feltétlen otthon töltenétek?
- meglévő vagy tervezett gyermekről nem esett szó, ami még szempont lenne,
- nyilván családi ház is lehet 70 meg 300m2-es is, de azt tudjátok definiálni hogy ezekkel a szokásokkal mekkora élettérre és milyen minőségre van szükségetek?

ezekből két jól szétválasztható irány lesz;
A, amikor egy 1,5 szobás 35-40m2 lakás a végeredmény, tényleg heti 4 éjszakára, nem horror berendezni, de mégis elviselhető ha 1-1 hétvégét ott kell tölteni. ha változik a helyzet mindig könnyen ki vagy el lehet adni. ez működik amíg ketten vagytok, vagy a gyermek első 2-3 évében.

B, amikor egy 60-70m2-es lakás a végeredmény, ez mindenben drágább lesz, és két főre viszonylag drága két egyenértékű életteret kialakítani/fenntartani, de pl gyermekekkel nem nagyon van más választás. viszont náluk a kétlaki élet egyenértékű az elvált szülők közötti ingázással.

csak ezek után jön hogy mi a lakás fizikai formája, tippre a nyolcvanas évek második fele kilencvenes évek első fele társasház. ott volt jellemző a közös zárt kert, ahova mondjuk grillezni le lehet menni. már elég modernek, már alapból is hőszigeteltek voltak, modern nyílászárókkal építették, minden hiba kijött rajtuk, pl a kazánt már kellett cserélni, stb.

16core - 32thread - 64gb

(#10) Samus


Samus
addikt

(nagy)Kertes családiban nőttem fel, mióta az eszemet tudom, mindig kertes házat akartam, panel fúj, én azt nem bírom, tragédia. Aztán eljött az idő, hogy valahová menni kellett a szülőktől. Társasházi lakást találtam a szomszéd városban. 4 lakásos ház, bal felső lakás. Kelet-nyugat tájolású, a széle pedig északra néz (pici udvar és továbbra is társasházak, nem túl izgi), a keleti oldalon dupla garázssor (reggel látod a felkelő napot a konyhából), a Keletin pedig utca, majd szemben hasonló társasok (napnyugtát nem látod, itt az erkély). Nem szerettem. Pedig nem panel volt. Aztán jött egy lehetőség, vissza a szülővárosba, olcsóbb, kisebb lakás (69->49nm), de panel. Magasföldszint, középső lakás. Izgatott voltam. Na az egy álom lakás lett. Kifogtam a környék legjobb tömbjét, még úgy is, hogy az egyik szélső szomszéd nagyothalló, és üvölt a TV nála (egyébként végtelenül aranyos bácsi volt). Mellettem kettő kisgyerekes, jól szituált család lakott (tehát 4 fő). Ezt egy hónap után tudtam meg, mikor találkoztam velük. Még azt sem hallottam, mikor fürödtek, pedig a vizes strang közös fal ugye). Hétköznap reggel fél nyolckor kisgyerek ugrált le a lépcsőn suliba menet, nyáron gyerekzsivaj délelőtt (óvoda udvar-játszótér része 100m légvonalban, egy füves tisztás választott el). Mindent meg tudtam szokni, pedig három műszakban nyomtam az ipart akkor, kényes voltam a csendes alvásra.

Aztán feleségemmel kertes házat vettünk, csendes környék, mint a panellakás, csak családi kivitelben. Van garázs az autónak, van műhelyem (panelben ez nem lesz, mondjuk szükség sem lesz rá nagyon), mondjuk csinálni épp mindig lenne mit, gondozni kell a portát (kell gépészet hozzá), a rezsi úgy háromszor annyi (a panelban termálvizes fűtés volt, potom pénzért, zárt radiátorok és sűrűn nyitott ablakok mellett megsültem télen a 25 fokban, cserébe nyáron sem volt melegebb bent, szigetelt tömb és hőszigetetelt ablakok), szóval más. Nehéz lenne megmondani, melyik a jobb. Mindnek van előnye és hátránya. Legyen közel a munkahely, az a tuti. Ha autó nélkül be tudsz járni, az sokat számít.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.