Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Rap, Hip-hop 90'
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- tordaitibi: Chatcontrol
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lol persze.
Gond hátán gond volt. 2008-ban mikor Ubival ismerkedtem, már rögtön a kernelben az PCI-s APCI kezelést kellett kikapcsolni, mert különben a hálókártya nem tudott dhcp-n kapcsolódni, csak tekergett az ikonja. Valaki a fórumban ráérzett, hogy mi okozhatja, és igaza lett szerencsére...
N+1 ilyen esetbe futottam bele, rakás xorg.conf probléma, az utolsó húzásuk az volt, mikor a friss Unity-s kiadás nagy fekete kockákat rajzolt az ikonok helyére.
Eastman: szívesen. Az írásomban találsz 1-2 tweaket az fstab fájlhoz, azt megcsinálhatod a jelenlegi disztródon is, egy kis gyorsulást még ki tudsz vele hozni.
Valamint van ugyanott ramdisk létrehozás is, az is hasznos dolog, ha a midori-t rá lehet venni, hogy a neked tetsző helyre cacheljen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a klasszikus probléma.
Egyrészt határozott kiadási ütemterv van a buntuknál, ami azt jelenti, hogy minden körülmények között ki kell adni a köv. kiadást, mindegy h. az mennyire lett stabil. Az LTS-ek közti verzióknál különösen visszaköszön ez a probléma.
Másrészt az, hogy Debian alapú, az nem teljesen korrekt, mert nem a Debian "stabil" csomagjait használják, hanem a testing/unstable csomagokat.Ha kíváncsi vagy milyen egy Debian, nézd meg a 2 logoutos cikkemet, felrakástól beállításig minden benne van, csak KDE-vel, de ez mellékes most.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha az apt-get -et tudja használni telepítésre, akkor simán meg tudja oldani.
Debian telepítője pont olyan egyszerű, mint bármelyik disztróé, a végén egy ablakban választhat, hogy mi kerüljön telepítésre, csak kiszedi a pipát a grafikus cuccok elől, és máris mindjárt kész a terminálos rendszer, onnan meg egy parancs az lxde felrakása. Szóval nem kell hozzá pilótavizsga.
Sőt, lehet h. a telepítőben egyből ki lehet választani az LXDE-t mint felületet, akkor még apt-get sem kell.
Véleményem szerint jobban jár ezzel, mint a debian testingből faragott x. xyzbuntun alapuló y. disztróból készült z. kiadással.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
SSD trim minden disztrónál:
sudo nano /etc/fstab
Ott megkeresed a a "/' fájlrendszer sorát, és a csatolási opciókat bővíted.
Pl. ez van ott
... / EXT4 defaults 0 0
Ezt kibővíted így:
... / EXT4 defaults,noatime,discard 0 0
Ha laptop v. szünetmentes a tápellátás, akkor a nobarrier kapcsolót is írd oda.
noatime: nem menti a fájl hozzáférési dátumokat (ezt nem ssd-nél is érdemes, mert gyorsít)
discard: trim bekapcsolója
nobarrier: IO puffer kiürüléses adatvesztés elleni védelem kikapcsolója, de ez csak áramkimaradáskor eshet meg, szóval ha nem esik ki az áram, akkor adat sem. (szintén gyorsít kicsit)Ramdisk használata
Az fstab fájl aljára írd be ezt a sort:none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
1024 helyére a neked tetsző memória mennyiséget írd be. Újraindítás után a böngésződet be tudod állítani, hogy erre a rambeli meghajtóra (/tmp) cacheljen. Létezik még 1-2 ramba áthelyezhető dolog a fájlrendszerben, de azokat nem ismerem, nincs ssd-m.
Az, hogy melyik disztrót használod, az SSD szempontjából mindegy. Amelyik tetszik, azt válaszd.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sosem használtam Fedora-t, de Vizion igen, ő nagyon szereti.
Arch eredetű a már említett Chakra amit most minden gépen használok (nagyszüleim Debianját kivéve), de ott nem kell félni a frissítések felrakásától. Ugyanazt a pacman-t használja, mint az Arch, nem bonyolultabb használni, mint az apt-get -et.
Mondjuk Debian alatt én a dselectet használtam terminálban, kvázi graf. frontendnek csomagkezelésnek, amitől még Bambano is óva int.
Szerk: még annyi, hogy a Charka összeforrt a KDE-vel, náluk nincs más asztalkörnyezet. (nem is kell, KDE rulz!
)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valakivel beszélgettem Arch-ról aki azt használja, azt mondta, annak való, aki ráér olvasgatni a fórumot, hogy milyen esetleges problémákat okoz egy frissítés.
Debianhoz képest az Arch eléggé a másik véglet, esetleg valami köztes megoldást kereshetnél. Plusz ne rögtön leváltásnak, hanem mellékes rendszernek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Fedorát még nem próbáltam, így most eltekintek tőle, hogy beszóljak valamit.
Jah de mégis, ha képesek voltak keresztezni az Ubuntuval, akkor az mindent elárul! Fuduntu!
Vladi: jaja, formatálni egyszer gyorsabb, mint éveken át rendet tartani.
colomb2: így van, én Chakrával tolom!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem pont a steamre, vagy steames játékokra gondoltam, de ha a steamnek bejön, szerintem az origin sem akar majd kimaradni a dologból.
A d3-ra azt írják, hogy szépen fut, majdnem minden jó benne: [link]
Az mp3 viszont jelenleg nem fut Wine-vel.Játékok alatt másra gondoltam, van sok opensource játék, ami közül lehet válogatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igazából a netbook az, ami csak dísznek meg a nyaralásra való.
Munkára jóval alkalmasabb, mint egy Win. Én pl. fpga-t programozgatok rajta, az fpga válaszait meg fel lehet dolgozni bash scripttel (egyben vezérelni is az fpga-t bash scripttel), valamint a kommunikációt köztük is tök egyszerű megoldani.
Windowson ez n+1 progi telepítését és egy külön programozási nyelv megtanulását igényelné, valamint a megoldás csak a Win egyazon verzióján működne, másikhoz át kellene alakítani...Egyébként ha már játék szóba került, azt is szoktam, vannak frankó 3D játékok natívan Linuxra, egyebeket meg meg lehet próbálni Wine-val.
A többi dolog, mint film, zene, stb. meg natívan meg van oldva, megint nem kell n+1 progit telepíteni ez miatt, mint pl. a media player nélküli EU-s Windows kiadásnál.
Új hozzászólás Aktív témák
- Óvodások homokozója
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos autók - motorok
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Parfüm topik
- Villanyszerelés
- BestBuy topik
- Ismét egy teljesen friss egérrel gyarapította kínálatát a Pulsar
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ZBook 14 G8 - i7-1165G7 I 16GB I 512SSD I Nvidia 4GB I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 640 G8 - i7-1165G7 I 32GB I 512GB SSD I 14" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G7 - i5-10G I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 3Dconnexion SpaceMouse Enterprise egér garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu -Xiaomi 14T Pro Titan Gray Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB tárhely
- BESZÁMÍTÁS! HP 15S-FQ1045NH 15 FHD notebook - i5 1035G1 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN10
- LEGJOBB KIJELZŐS! 400NIT ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 16GB 256GB FHD 1 év garancia
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest