Hirdetés
- Napkollektor - csak úgy
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- sziku69: Szólánc.
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vakegérke
félisten
válasz
moonlight115 #14 üzenetére
Köszönöm, hogy ide is benéztél.
-
Vakegérke
félisten
válasz
FehérTurul #12 üzenetére
A "feszt" folyamatos cselekvést jelöl. A pesti szlengben viszont a "feszültséget", "feszkót" szavakat helyettesíti.
A matéria pedig anyag, de lehet akár áram is, amely ugye "kézzel fogható". -
FehérTurul
csendes tag
Kedves FPéter, én Vakegérkét (Vakegérke bácsit
) védeném. A feszt az igenis tájszólás. Legalábbis avvót valamikor. Itt, nálunk, Pesttől ezer kmre is feszt ez menyen, szal ne akarja senki bemesélni, hogy ez Pesti 'szleng'. Meg a matéria se. Tudtommal a román materia-ból jött, és igenis székelyesen nem építőanyag, hanem matéria. Asse t'om, eztet elóvassa-e valaki, de én úgy íreztem, muszáj vót elmóndani.
Minden tiszteletem az Öreg parasztbácsi(k)-é -
Vakegérke
félisten
Véleményed köszönöm.
Nos, tudom jól, hogy semelyik paraszt bácsika se tekintene falubelijének ilyen beszéddel. Viszont az irodalmi magyart beszélők tájnyelvnek vélhetik, bár tudják, hogy ''nagyon nem autentikus''.
Amelyek viszont tények.
A ''feszt'' folyamatosságot jelöl, és elég sokszor volt alkalmam hallani borsodi katonatársaimtól. Hogy érdekesebb legyen, '70-ben vonultam be.
Mintamondatok:
Dógoztam feszt.
Feszt mondom néki.
A matéria pedig anyag. Az áram ugyan nem ''anyag'', de szerintem belefér a szövegbe, hogy a villamos drótról jut matériához.
Nézd, kedves FPéter, nem vitázni akartam. Írogatom a történeteket, és az öreg bizony parasztosan fog ezután is beszélni. Nem érzem úgy, hogy jobban fejezné ki magát, ha az irodalmi magyart használná. Ráadásul akkor lenne csak hiteltelen igazán. Ha pedig nem az öreg, hanem én mesélnék, máris kevésbbé élhetné bele magát az olvasó a falu légkörébe.
Hogy nem tájhű a szójárás? Szerintem nem baj. Ez csak mese. Hogy nem autentikus? Annyi baj legyen.
Mesél az öreg, én csak leírom azt, amit hallok.
Köszönöm véleményed, Isten tartson meg jó egészségben.
Szerk: ha képes lennék rá, hogy valamely autentikus tájnyelvet használjam, esetleg más tájnyelvet beszélő meg sem értené. Csak pár példa. Mi az a kasztroj, vagy köcölle? Ezt bizony nem érti a ''vazsi'', az ő bizsergefájáról meg a borsodi nem tudja, hogy mi a jó fittyfene.
[Szerkesztve] -
FPéter
aktív tag
Magánvélemény-veszély!
Én részben ebben nőttem fel, a körülöttem lévő parasztbácsik valóban igazi parasztbácsik voltak, tájszólással, érdekes elképzelésekkel és a te történetedhez nagyban hasonlító mesékkel.
Egy tipp: Nagyon nem autentikus a stílus, amire az egyébként nagyon jó történeteket építeni próbálod. Gondolok például arra, hogy egy parasztbácsi szókincsébe nem tartozik bele az alapvetően pesti szlenghez tartozó 'feszt', vagy a 'matéria', de ez csak egy kiragadott példa, sok sebből vérzik az egész. A történet nagyon jó, de ha normál helyesírással írnád, sokkal élvezhetőbb lenne, mint így...így. -
Csimasz22
csendes tag
Ezt is nagyon élveztem! Isteni volt!
-
Vakegérke
félisten
Nos, kedves olvasóim, barátaim, fogalmatok sincs, mekkora örömet okoztok. Immáron nem pusztába kiáltom szavaim, hanem értő fülekbe sugdosom.
Írtam jónéhány történetet, mesét. Csináltam nekik honlapot is, nem jött be. Íme, lássak csodát, olyan körülmények közt aratok babért, amelyre nem is számítottam. Egy blogban. Megpróbáltam, és panasz nincs, pedig egy blog nem erről szól. Naplót szoktak írni, én viszont nem ''szokok''. Mesélek. Mesélek egy nem létező faluról, lakóiról, és mesélek olyan dolgokról, amelyek valóban megtörténtek, vagy egyszerűen csak mesélek.
A hatás látható, leszűrhető. Jelen pillanatban 63 az olvasók száma. Érezhetem úgy, hogy mesélek, ti körbe ültök, és ''tátott szájjal halgattyátok'' mindazt, amit hablatyolok. És bizony ez nagyon jó érzés.
Már nem a falaknak beszélek, hús-vér emberek olvasgatják írásaim, és jelzik tetszésüket, vagy akár azt is, ha kifogásuk van. Jól van ez így. Már érzem, hogy megérintem néhány ember lelkét, látok mosolyt, röhincsélést, és bizony könnyeket is alkalom adtán.
Mit mondhatnék?
Köszönöm!
Isten tartson meg mindenkit jó egészségben. -
Sidaries
őstag
Továbbra is tetszik. Így tovább.
-
Szaszati
tag
-
7
addikt
Még!
-
Vakegérke
félisten
AggyonIsten, Uramöcsém.
Ne magázzál mán éngem, jobb szeretem a pertut. Arra inni is lehet. A tisztöletet attú még mögadhattyuk, hogy letegezzük egymást.
Igen, kedves Szaszati, itt lehet ízesen beszélni. Nem zavar, sőt, határozottan örülök neki. Amennyiben nem keveri valaki a ''parasztos'' beszédet a káromkodással, ám mondja kedve szerint.
Köszönöm szépen, Isten tartson meg jó egészségben. -
Szaszati
tag
No, hát akkor adjon az Isten esmen szép napot magának.
Csak megköszönném szépen, hogy esmen csillogtassa aztat a fájintos tehetségit itten a népeknek. Mindig olyan jó hallgatni magát, bátyja. Remélem, hogy nem sértődős a magaféle s nem zavarja, hogy magához hasonlatosan beszélek néha és es. Csak tudja itt még lehet. Máshol már szólnak.
No de nem es zavarnám. Még felhajtom ezt a csőpp pálinkámat és mentem is. Isten áldja magát. Meg a szamarát és a révészt es tartsa meg jó egésségben. Egye fene, még azt a széllelbélelt szomszédját es.
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI GeForce GTX 1080Ti 11GB GDDRX GTX1080Ti GAMING X TRIO
- !MAKULÁTLAN! - ASUS ROG Ally X - 2 ÉV GARI
- Lenovo Thinkpad T14 G5 - i5-125U, 16GB DDR5, 512GB, 14" IPS, MAGYAR bill. - 3 ÉV GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest