Új hozzászólás Aktív témák

• vfo7
    senior tag

Érdekes gondolatok. :)

Amit az írásod elején kifogásolsz, az az amerikai polgárháborúra vonatkozik, ami Talleyrand halála után sok évvel, a XIX. század utolsó harmadában tört ki. Az amerikai polgárháború abban tért el a korábbi harcoktól, hogy már volt vasút és távíró, ami nagyban megkönnyítette a hadmozdulatokat és a hírközlést - tehát sokkal hatékonyabbá tette a háborúzást, vagyis Talleyrandnak igaza volt. Kiváltképpen azért, mert a kommunikációs eszközök fejlődésével a háborúk is egyre hatékonyabbá, ennélfogva pusztítóbbá is váltak, amit a XX. század bőven bizonyított. :)

[Szerkesztve]

• talmida
    Közösségépítő

Köszi ezt a nagyon érdekes, sok gondolatot felvetô yó írást! :C

Természetesen nem vonom kétségbe Talleyrand éleseszûség♪ét, de azért nem minden szavát kell szentírásnak venni :D ..pl mintha ''egy kissé'' felszínes lenne ebben a kijelentésében:
    „Az emberiség történelme megtanított bennünket arra az igazságra, hogy a gyűlölet mindig ott lép fel a leghevesebben, ahol a kommunikációs lehetőségek a legkönnyebbek és a legkényelmesebbek. Amikor az első európaiak Amerikába mentek, s ott berendezkedtek, hamarosan szűk lett nekik a kontinens és addig harcoltak egymással, amíg az egyiket el nem nyomták és a másik úrrá nem vált.'' Ez a nézet szűk száz év múlva valóra is vált az USA történelmében, amikor a fiatal államban kitört a polgárháború..

én úgy tudtam, hogy az amerikai (függetlenségi) polgárháború azért robbant ki, mert az angolok (anyaország) gyarmatként tekintették és kezelték amerikát ...

*

Talán ismered T.L. Osborn ''You Are God's Best!'' c. könyvét. Ennek a könyvnek a bevezetôjében XVI Lajos fiáról is szó esik, s talán ezt az epizódot sem mindenki ismeri még. :) Itt egy érdekes kis részletet ebbôl az ismertetôbôl:

Mindig föllelkesít a francia királyfi története, aki visszautasította az átokot. A királyfi apját, XVI. Lajost, a királynővel együtt a Francia Forradalom alatt lefejezték. Amikor a kis királyfi számára is elôkészítették a guillotine-t, a tömeg tiltakozó rivalgásban tört ki, .. ilyen bekiabálásokkal:

''Ne öljetek meg! Olyan fiatal,mert a lelke még a Mennybe menne és ez túl szép lenne egy gonosz király leszármazottjának.'' .......inkább
    adjátok a királyfit a varázslónak, aki majd jól megtanítja átkozódni, s így
    bűnbe esve , ha meghal, biztos, hogy a pokolba jut.''

A boszorkány hónapokig eröltette a királyfit az átkozódásra, de hasztalanul,
    mert a kis királyfi nagyon erősen ellenállt:

''Én királynak születtem és SOHA nem fogok így beszélni.''

Ha felismered Isten rólad alkotott látását,
    és azt az értéket is, amit Ő beléd helyezett,
    akkor az az egész életstílusodra kihat... gyökeresen megváltoztat.

Túl nagy az örökséged és túl fontos az életed ahhoz, hogy valaha is megalkuvó légy.

Meglapulni, megalkudni, félni vagy alsóbbrendűségben csúszni-mászni,
    az valósággal tagadása Isten rólunk alkotott eszményi elképzeléseinek.

*

..és még1''utolsó :DDD gondolat:

paptársainak ugyanakkor fel se tűnt, hogy teológiai ismeretei mennyire hiányosak

Ez engem nagyon emlékeztet néhány mai gyülekezeti vezetôre..helyzetre....

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés