Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#105) inf3rno válasza zolikaDB (#104) üzenetére


inf3rno
nagyúr

1, Akkor most te ezt a 65 kilót a FODMAP-pal érted el? Illetve mi indokolta, hogy kipróbáld?
Olyasmi, de ez nem kimondottan fogyásra van, inkább a többi változtatás, a kisebb adagok, nincs kötelező étkezés, egy étkezés általában egy fogásból áll, max 2. Nem hagyom senkinek, hogy beleszóljon mikor mit mennyit eszek. Reflux miatt kezdtem el, valamit javított rajta.

2, "Ha csak a fogyás számít, akkor junk fooddal is lehet edzés nélkül fogyni..."
Mondjuk ha a legegyszerűbb modellt vesszük, akkor megvan, hogy 1 kg ember mennyi kalóriát éget el létfenntartásra. Mondjuk 70kg-os férfinak 2000kcal a napi ajánlott. 2000kcal/nap/70kg = 28.57kcal/nap/kg. Ha mondjuk 50kg-osra lefogy, akkor 50kg-os súlyra 50kg * 28.57kcal/nap/kg = 1428kcal/nap amit legalább be kell vinni, hogy ne fogyjon tovább. Ha felhízik 100kg-ra, akkor 100kg * 28.57kcal/nap/kg = 2857kcal/nap a maximum, amit bevihet, ha nem akar tovább hízni. A valóság ennél komplexebb, mert az anyagcsere sebességétől is függ az alap fogyasztás, ami az időjárástól elkezdve mindentől függ. Aztán a sport mennyisége számít, mert az is kalóriát fogyaszt, pl. napi fél óra futás 350kcal 70kg-os emberre, az is súly függő bizonyos sportoknál. Aztán a test összetételétől is függ, mert az izomszövet jóval többet fogyaszt, mint a zsírszövet. Még beleszólhat valamennyire az is, hogy mit eszik, pl. a koffein valamennyit gyorsít rajta. Aztán még az is, hogy mennyit gondolkodik, mert pl. sakkozóknál mérték, hogyha sokat agyalnak, akkor egy csomó kalóriát fogyasztanak.

3, "Ha édességet akarok enni, akkor az az ebéd"
Általában sütemény, fagyi, néha egy tábla csoki. Melléje még kávé. Lehet választani, hogy normálisat eszel, vagy sütit. Nekem mikor éppen milyen kedvem van, attól függ. Általában, ha kevés szénhidrátot viszel be a napokban, akkor bekapcsol valamilyen szénhidrát éhség, és akkor cukrosakat, sütit eszem, kólát iszom.

4, "Jótékony hatása ennek a diétának, hogy a pénztárcám kedveli, mert jóval kevesebbet eszek, mint előtte..."
Ez a szimpla kevés evés. A FODMAP kb. junk food, mert általában azt tolják, hogy az az egészséges, amiben van elég rost. A vitamin is zöldségekben, gyümölcsökben van, amik szintén rostosak. A FODMAP arra jó, hogy a rossz összetételű bélflóra kihaljon, aztán lehet újra telepíteni tejsav baktériumokkal.

5, "Nem válogatok túlzottan, azt eszek, amit megkívánok..." Ez a fenti diéta magja?
A fenti diétának ez a magja, a FODMAP-al elég jól összeegyeztethető, mert a rostosakat szinte sosem kívántam meg, csak a húst, sütit, krumplit, stb. Most egy ideje már visszavezettem a rostosakat, most csak a kis adagokat tartom, illetve, hogy egyfélét eszek egy étkezésnél, ritka, amikor két fogás van. A refluxon ez is segít, és úgy tűnik a FODMAP is működött, mert most kisebb a felfújódás, ami a refluxot okozza nálam. Ha a makrókat nézzük, akkor inkább szénhidrát, mint zsír alapú diéta. Ha egészségesre akarnám, nem ennyire lazára, akkor csökkentenék a cukron és növelném a keményítőt és a rostot a szénhidrátban. A zsíros résznél meg a zsírt igyekezném kiváltani olivaolajjal, ahol csak lehetséges. Egy időben csináltam ilyet is az adagok csökkentése nélkül, és akkor volt a legjobb a vérképem. Ha testépítő diétát nézünk, akkor ez a rizs + lazac/tőkehal + saláta, aminek megfelel.

6, "pl. a keménysajtok és a tejszín általában nem gond" - ha szabad belevau, akkor ez valami enyhe laktózintolerancia lehet
Nem logikus, mert egyszer van, egyszer nincs. Inkább diszbiózisra gyanakszom. Bár végeredményben ugyanúgy ritkán fogyasztok tejet emiatt, és hasonlóak a tüneteik.

7, "Ezektől mentesen kb. erőfeszítés nélkül lehet fogyni. Legalábbis én úgy gondolom, hogy mindenkinél ez a helyzet."
AZAZ? :D Mi a titkod, amihez 25 évnyi próbálkozás után jutottál hozzá?

Ha nagyon sarkítani kéne, akkor nem eszek teltség érzetig szinte sosem, inkább gyakrabban eszek, és egy idő után összeszűkül a gyomrom. Ennél egy fokkal komplexebb pszichológiai okok feloldása, stb., de általában az emberek az egyszerű dolgokat szeretik.

Mert az írásodban és korábbi hsz-ekben másnak épp azt mondtad, h azért nem fogy, mert keveset eszik és lelassult az anyagcseréje, a test pedig tartalékol...

Ez is lehet egy ok. Általában a tipikus fogyókúrák azért nem működnek, mert a kalória megszorítás mellett még a szénhidrátot és az édességeket is megszorítják, aztán elég hamar kialakul egy nagyon durva éhség, aminek az az eredménye, hogy egy szép napon fogja magát a delikvens és bezabál 5000 kcalt édességből. Aztán ezt még folytatja pár napig. Utána jön a bűntudat, akkor megint pár napig éhezik, aztán ezt váltogatja, de az átlag mondjuk 2500 - 3500 kcal lesz, aztán nem fogy tőle semmit, hanem inkább még tovább hízik.

Ha valaki sokat akar enni, és képtelen lejjebb adni az adagokat, akkor egy másik módszer, ami jól működött nálam, hogy minden nap sportoltam legalább napi fél órát, és felpörgettem az anyagcserét, de ha valaki nem akar sportolni, akkor az alacsonyabb kalória bevitel ami működik. A kettőt együtt még nem próbáltam. Az igazság az, hogy nem mertem, mert így is elég alacsony a súlyom, illetve le van sérülve a lábam, és a futáson kívül mást nem igazán szeretek.

Szóval, kicsit tisztázd már a dolgokat, mert én épp kíváncsi vagyok, csak nem értem, mi történt veled, hogy 25 év után pikkpakk leadtad azt a fölösleget, amit 25 évig valszeg nem tudtál, és ehhez még csak nem is sportoltál, nem ettél rostokat...

Félreérted. Többféle diétát csináltam már, szinte mindegyik sikeres volt, olyan 10kg-okat szokott változni a súlyom, de mindegyiknél szükség volt erőfeszítésre, pl. a minden napi sportot kihagyás nélkül elég nehéz volt tartani. A szénhidrát csökkentett diéta, pl. nem eszek tésztát és kenyeret, illetve sütiket szintén elég nehezen tartható volt. A cukor és édesítőszer mentes diéta szintén nem egyszerű. A zsír csökkentett minimális olivaolajos viszonylag jól tartható volt. A hagyományos kalória megszorításos diéta szintén nehezen tartható, ha az ember nagyobb adagokhoz szokott. Ezzel a jelenlegi kisebb adagos, rostmentes diétával most erőfeszítés nélkül állt be valahogy az alacsonyabb kalória bevitel is. Előtte 79kg-ról indultam, aztán már leadtam 5kg-ot, utána már nem is akartam fogyni, jó volt nekem a 73-75kg környéke, csak a FODMAP-et akartam kipróbálni, aztán mégis fogytam tovább. Az eleje szinte tisztán szénhidrát alapú volt viszonylag kevés zsírral, valamennyi fehérjével. Rizs, krumpli, tészták, bab, lencse volt az alapja, néha valami szósz, hús, ritkán olajos hal, olajbogyó, kemény sajt, stb., de azok inkább ízesítőnek voltak benne, a szénhidrát volt a lényeg, mert térfogatra abban kevesebb energia van, mint a zsírban. Olyan 65kg körül már elkezdtem aggódni, hogyha ebben az ütemben folytatom, akkor 60kg alá leesik a súlyom edzés nélkül, úgyhogy elkezdtem visszapótolni a zsírt, aztán ha már lehet, akkor a csokit, fagyit, krémtúrót, kókusztejet, tejszínt választottam, mert azokkal még kellemes is. Abból nem nagyon válogatok, amihez éppen kedvem van. Ezzel a módosítással beállt a 65kg-os súly, most azt tartom már fél éve. Szóval amit az egészséges életmód magazinok démonizálnak meg próbálnak megszorítani, hogy csoki, fagyi, stb. az egyáltalán nem lényeges fogyás szempontjából. Maximum annyi összefüggés van a kettő között, hogy azok általában zsírosabbak, és az emberek tartják a 3 fogást, hogy leves: víz+só, szilárd: fehérje+keményítő, desszert: zsír+cukor, aminél általában már a második fogás után megvan a napi ajánlott kalória bevitel, mert akkora adagokat esznek. Három fogással meg erősen túltolják. Talán mikroadagokkal lehet több fogásos étkezéseket is csinálni így, de én nem látom értelmét, mert bonyolult. Maximum gourmet éttermek szokták.

Nyilván figyelni kell a makro és mikrotápanyagok egyensúlyára, de ezekre csak hosszú távon. Szóval simán belefér, hogy mondjuk a hét felében csak sütit eszek, a másik felében meg rendes kaját, és így is eleget be tudok vinni a jelek szerint. A másik lehetőség, hogy ebédre süti, vacsorára hús, de igazán ezeket sem tartom már, olyan napi 5x eszek most keveset. Ha éppen nem vagyok a barátnőmnél, és magamra főzök, akkor meg teljesen változó, attól függően, hogy mikor van időm rá, vagy mennyire van kedvem főzni. Ha még vitaminokat is szedek, akkor meg pláne kiesik ez a hiánybetegséges probléma. A másik, hogy inkább minőségibbet veszek mindenből, mert általában azokban több a mikrotápanyag.

Talán így már érthető nagyjából.

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.