Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sipi

addikt

válasz Gregorius #50 üzenetére

Akármilyen környezetben is vagyunk, nem illik leszedni a beállítás-fájlokat. Légyen az system vagy user. Pl. egy levelező-szerver beállításait egy napig gürcölöd, mire megy, erre valami miatt le kell szedni a Postfixet, majd vissza - ha törölné ezeket is, igencsak csúnyán néznék.
    Ezek egyébként sem fognak sok helyet, ellenben kulturált módon vannak elhelyezve, egy mozdulattal törölhetők. (Akár scripttel is, hiszen vagy saját nevú könyvtárban vannak, vagy ha nem, csak egy darabról van szó.)
    Ráadásul ezek a könyvtárak, fájlok ''rejtettek'', a mindennapi munkát nem zavarják.

Sipi

• Sipi

addikt

Valaki elmagyarázná FTeR-nek, miről is van szó? Mi az, hogy csomagkezelés, miért kellhet, miért nem. (Meg valaki nekem, mi az a ''licensz verzióváltásának automatikus követése''.) Megmutatni/megkérdezni a nem létező Linuxos programok - ezek szerint hipertérben lebegő - tömkelegét. Esetleg a korábban (jópár topikban) kifejtett Aero-Compiz párhuzamok, úgyismint a kalapács és az egyszemű ostoros hasonlóságainak megvitatása.
    Én nem merek írni, bár már nagyon fenődnek az ujjaim. Olyankor pedig éles hangvételű bangyanús flame kerekedik. Az agyam pedig megint kezd leoldani.

Sipi

• Sipi

addikt

válasz dabadab #22 üzenetére

Jaja. Ráadásul ha a címben a helytelen Windows, Linux szavakat az értelmes Microsoft, Novell (Linux)-ra cserélik, a ''nem szakik'' ugyanúgy ki tudnak köpni, hiszen a Microsoft szó szerepelni fog benne...

Sipi

• Sipi

addikt

válasz dajkopali #19 üzenetére

Esetleg ''A Windows-Novell Linux egyezmény''? Nemszakis is, szakis is.

Mod: azért is tartom ezt fontosnak, mert így nem csak értelmetlen, de, khm, nem is igaz a cím. A Linux nem tud egyezményt kötni senkivel, mert ilyen nem létezik. A kernel forráskódja se nem élő, se nem jogi személy. Sőt, disztribúciókról van szó, konkrét névvel.

Sipi

[Szerkesztve]

• Sipi

addikt

válasz emvy #16 üzenetére

Szerintem az AIGLX a jovo.
    Akkor egyetértünk. :) Szinte minimális befektetéssel bármit meg lehet alatta valósítani, és nem veti vissza az X szerver teljesítményét sem. (Ráadásul egy sorral kikapcsolható a használata, ha nem kell.)

A 3D-s alkalmazások (ezek szerint modellezésre gondolsz) köre pedig olyan, hogy aki a Linuxos Maya-ban szokott dolgozni, annak valószínűleg nem okoz gondot. Elég sok halivúdi stúdió a saját renderelő rendszereit Linux alá, szerverfarmra írta meg, aki pl. ezeket keresi, Winnel nem ér sokat. Aki pedig eleve csak Wines programot használ, még szép, hogy meg van lőve.

Teljesítmény terén csak nVidia-ról tudok elsőkézből (a sajátomból) infót: ugyanolyan gyors. (Illetve Linux alatt lehet trükközni, hogy az adott processzor-architektúrára forrásból készítesz el egyes dolgokat. Multimédia esetén ez elég sokat dob a teljesítményen.)

Atiról másodkezes infóm van, a teljesítményével tutira nincs baj. (Itt, mint dabadab is írta, az Ati-val van gond, nem képesek normális drivert írni egyetlen rendszer alá sem.)

Sipi

• Sipi

addikt

válasz emvy #10 üzenetére

Kicsit rosszul terjedt el a köztudatban. Az XGL egy OpenGL felületen futó szabványos X szerver. Fejlődik, nekem sikerült már OpenGL-t használnom. (Fura is lenne, ha nem, elvégre arra épül.) MPlayer pl. ogl2-es kimenettel fut alatta a legjobban.

A fontosabb a Compiz lenne. (Illetve az ebből kivált Beryl project, ami a Novelles, némileg lemaradt Compiz folytatása.)

Ennek igazából nincs szükséges xglre. A jelenlegi Xorg-os X szerver következő kiadása ismeri az ún. AIGLX-et, valamiféle indirekt GL kiegészítőket. Ezzel a sima X szerver, ami NEM OpenGL felett fut, bármilyen OpenGL effektet használni tud natív módon. Úgy néz ki, jelenleg inkább az AiGLX-Beryl lesz a végső győztes, ugyanis semmit sem kell kicserélni, átírni a működéséhez. Az Xorg szerver biztosít rendszerhívásokat, a rá épülő Compiz/Beryl pedig kihasználja. Így az Xgl idegesítő hibái is eltűnnek, s OpenGL alkalmazásokat is lehet futtatni.

Így ráadásul még könnyebb _bármit_ megcsinálni, mert maga az AiGLX is egyfajta plugin-technológia, a Beryl pedig eleve pluginokból építkezik. Kvázi 3D-s játékokat is lehetne írni ablakkezelői effektnek anélkül, hogy a rendszerben akármit is változtatnod kellene.

Mod: Aki pl. 3D grafikat vagy ilyesmit tol, meg se probalja a Linuxot - minek?
    Ezt a mondatot én sem értem... Ati/nVidia alatt ugyanaz a driver, hardveres OpenGL-könyvtár. Én csak játékokkal tudom tesztelni, de azok ugyanúgy futnak. (Egyébként érzésem szerint néhol gyorsabb is, mint ugyanezen kártya Win alatt.)

Sipi

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák