Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ghoosty

őstag

válasz Ghoosty #105 üzenetére

Közben megtaláltam a másik oldalt is, de teljesen véletlenül. A google keresés sehogy se adta ki. Aztán elolvastam egy blogot, aki bizonygatta, hogy nem átverés. Nyilván ref linket is adott, hogy ott nézzem meg milyen jó.
    Na őnála volt ee domain-es honlap, ahol kínálták a hitelt. De a com-os oldalról sehogy se tudok ide jutni. Másik irányba természetesen simán megy. Itt annyiban árnyalódott a dolog, hogy a matek legalább kijöhet. Mert provident szintű kamatokért kínálnak hitelt.

• Ghoosty

őstag

válasz Stanlee #104 üzenetére

Én vettem a fáradtságot és utánaolvastam és bennem is hasonló kérdések merültek fel. A cég alaptőkéje kemény 2500 EUR. Ennek már el kéne hogy ijesszen mindenkit a cégtől.

Próbáltam kitalálni, hogy mivel foglalkozik, miből csinálja a pénzt. P2P hitelezésről beszél, ahogy megértettem, ők az én befektetésemet hitelezik és abból lesz pénzem. Mondom ok, akkor keressük a céget a másik oldalról, vegyünk fel tőlük kölcsönt. De nem sikerült megtalálnom ezt a lehetőséget. Nincs a honlapon olyan rész, hogy ők adnak nekem pénzt, nem én nekik.

Ezek után azt kell hogy mondja, hogy mázlista vagy, hogy még visszakaptad a pénzed. Valószínűleg még az elején van a projekt és bőven több befektetés jön be, mint akik ki akarják venni. A Kairos nevü csoda is évekig ment és aki az elején beszállt még jól is járt, de az is csalás volt.

• Ghoosty

őstag

válasz #90088192 #86 üzenetére

"Ha semmi nem garantalja a tulelesunket, akkor a penz felhalmozasa csak egy illuzio ami abba a hitbe ringat, hogy megis?"

Nem. Pontosabban biztos van olyan, akit ebbe ringat, de nem ezért jó.
    Egy dobókockán kiválasztok egy számot, akkor 1 a 6-hoz az esélye, hogy az enyémet fogják dobni. A felhalmozás meg lehetőséget biztosít további számok választására. Ez akkor is megéri, ha a végén maximum csak 5-öt sikerült választani, mert sokkal nagyobb esélyem van, mintha nem tenném. 1/6 rosszabb, mint 5/6 annak ellenére is hogy a 6/6 a biztos.

• Ghoosty

őstag

válasz #90088192 #71 üzenetére

"( lásd a mozgás az értek Papir piacon nincs haszon mozgás nélkül )"

Ez tévedés. Persze lehet a mozgásra utazva hasznot elérni, de önmagában a papírpiac csak egy egyszerűsítés. Amikor papírt veszel, akkor jogosulttá válsz a vállalat munkájának eredményére. Ismertebb nevén osztalék. (Persze ha nagyon kutakodsz fogsz találni olyan céget, aki évtizedekig nem fizet osztalékot.) Ha kötvényt veszel, vagy bankbetétet, azt meg megegyezik a bérleti díjjal, szintén nem kell hozzá mozgás, hogy hasznod legyen belőle.

"Pont azt írom, a pénz értéke relatíve, vagyis a halmozása akkor mutat a értelmet, ha stabilitás van mögötte"

A pénz nem feltétlenül jelent bankjegyet, nem véletlenül raktam idézőjelbe. Főleg nem feltétlenül jelent csak a saját országom bankjegyeit. De ha bankjegyeket akarok akkor begyüjtöm 3 nagyjából független ország bankjegyeit. Annak az esélye, hogy mind a 3 rövid idő alatt közel egyszerre elveszíti értékét elhanyagolható.

"az egész gazdaságot viszont az instabilitás mozgatja"

Nem, a gazdaságot a kereslet és kínálat mozgatja. Ezek valóban nem stabil dolgok, de az instabilitás nem mozgató tényező, hanem inkább következmény.

"Mert maga a halmozás végső soron mire vezet?
    Hány autót tudsz vetetni egyszerre? Hany házban tudsz lakni? Mennyi élelmet tudsz megenni? "

Az első kérdés után feltett kérdések nem felhalmozásról szólnak, hanem fogyasztásról azon belül is inkább pazarlásról. Autót nagyon ritkán vesznek azért, hogy majd eladja ha megszorul. A ház már határeset, de ha nem adod ki, csak saját élőhelyet akarsz mindenhol akkor inkább ez is inkább fogyasztás jellegű. Élelmet is jellemzően nem felhalmozási céllal vásárolnak, hanem fogyasztásra és amelyik régióban olcsó és mondhatni korlátlan, ott nagy a pazarlás.

"Mi biztosítja az 1000Ft értékét 1 óra múlva?"

Semmi. Vannak törekvések, hogy 1 óra múlva is pont ugyanannyi terméket/szolgáltatást vehess belőle, de biztosítani semmi sem biztosítja.

"Akkor mi biztosítja a túlélésünket?"

Ezt se biztosítja semmi. Nincs 100% bizonyosság túlélés szempontjából. De mint már írtam minél szerteágazóbb módon halmozol fel, annál inkább közelít a túlélési esélyed a 100-hoz. Persze előbb utóbb úgyis meghalsz... De mondom én ezt szeretném minél későbbre tolni a magam részéről.

• Ghoosty

őstag

válasz #90088192 #65 üzenetére

"Akkor leírom másképp, számomra nincs értelme a tőke felhalmozasnak, hiszen a pénz szerepe a túlélés biztosítása, amit nem lehet időben felhalmozni."

Egyénileg mindenki azt csinál amit akar. A tartalék egyértelműen javítja a túlélési esélyedet, ezt annyira triviális, hogy nem is értem, hogy hogyan lehet megkérdőjelezni. Ha munkaképtelenné válsz, akkor vagy mások tartanak el, vagy a felhalmozott tartalékodat éled fel a harmadik út a halál.

"A búza megromlik a pénz értéke a jövőbe vetett hittel együtt változik, a föld levehető, az élet kionthato."

Ezért nem búzát szoktak felhalmozni, hanem egyénileg ki miben bízik, hogy mi nem fog megromlani. Pénzügyileg meg erre találták ki a diverzifikálást. Ha az egyik "pénz" "megromlik", akkor maradjon olyan, ami nem romlott meg. Persze 100%-ig semmi sem biztos, de azért 0 és 100 között van elég sok szám. Én az enyémet igyekszem felfelé tornászni, még úgy is hogy tudom, hogy lehetek én is az akit holnap elcsap egy kocsi és így tök felesleges volt. De valamiért szeretek élni és szeretném javítani az esélyeimet, hogy sokáig élvezetes életet éljek.

• Ghoosty

őstag

válasz updog #62 üzenetére

Szerintem olvasd el még egyszer azt a hsz-t, meg azt amire válaszoltam. Az a kiragadott mondat csak az alapelvről szolt. Semmi köze nem volt ahhoz, hogy sok vagy kevés kamatot ad a bank.

• Ghoosty

őstag

válasz #90088192 #59 üzenetére

A pénz lehet olyan mint az alma, de lehet olyan is mint a föld, a lakás.
    Alma esetében mindenki hülyének nézne, ha azt várnám, hogy az alma osztódjon, de a föld lakás esetében meg teljesen elfogadott, hogy ha másét használom, akkor azt valamivel kompenzálom.

A hétköznapi ember életében a pénz is a túlélést biztosítja. Régen a búzát rakták el télire, ma a pénzt rakják el, hogy majd később vegyenek belőle valamit ami az életükhöz kell.

Abban én is egyetértek, hogy a szupergazdagoknál a pénz/pénzkeresés inkább a szórakozást jelenti, mint a túlélésre tartalékolást, de szerintem ha megszűnne a pénz, akkor is lennének olyanok, akik a nem romlandó értéktárgyakat halmoznák fel ugyanúgy és azon dolgoznának, hogy még többet tudjanak felhalmozni. Szóval ilyen szempontból, hogy pénzről vagy más jószágról beszélünk indifferens. Csak a pénz sokkal hatékonyabb.

"Vagyis mi értelme a pénznek ez esetben, csak annyi hogy még több pénzt generaljunk,"

Ugyanaz, mint a munkának. Azért dolgozol, hogy ne halj éhen, legyen kényelmes az életed és lehetőségeidhez mérten élvezni is akarod. Tanulsz, hogy még többér cserélhess el 1 órányi munkát. A pénzedet elcseréled tudásra azért, hogy még több pénzt generálj. Az idődet álláskeresésre fordítod, hogy jobb munkát találj, így még több pénzt generálj.

"Ezért megy oda vissza az érték papír piac, hiszen ez a potenciális jövőbeni érték újra és újra változik."

Az 'ezért' szó valahogy nem illik a mondatba, vagy az előzményekre utal, ebben az esetben nem értem vagy nem látom az összefüggést. De a végére másik magyarázatot adsz, amivel egyetértek, de akkor meg felesleges az 'ezért' szó. Asszem nem értelek.
    Azt jól érted, az értékpapírpiac azért változik, mert az abszolút vagy relatív jövőbeni várható értéke változik.
    Viszont ennek nem sok köze van a pénzhez. Ennek az alapvető racionalitáshoz van köze. Ha egyik cég azt mondja, hogy havi 100-at ad, a másik meg azt mondja, hogy havi 200-at, akkor mindenki a másodikhoz megy dolgozni. (Egyéb tényező azonos) De ugye nem tud mindenki odamenni ezért az emberek elkezdenek ráalkudni, hogy ő hajlandó többet is dolgozni, csak őt vegyék fel. Így már ugye a havi 200 már átszámolva befektetett órákra, már relatív romlik. Az értékpapír piac annyival rosszabb, hogy nem ennyire egzakt és előre meg kell tippelned a jövőt.

• Ghoosty

őstag

válasz ivana #58 üzenetére

"(értelmesebb helyeken, mert nyugaton sokszor negatív a kamat, bár továbbra sem értem ki vesz olyat és miért)."

Én úgy tudom, hogy valamilyen szinten kötelező a bankoknak. Nem állhat korlátlanul náluk a pénz. Ha nem tudnak kihelyezni elég hitelt, akkor venniük kell állampapírt, hogy csökkenjen az a pénzállományuk.

• Ghoosty

őstag

válasz #90088192 #56 üzenetére

Ha valakinek engedem, hogy használja a földem, akkor azért bérleti díjat várok el.
    Ha valaki használni akarja a pénzem, akkor ugyanúgy bérleti díjat várok el. Csak ezt kamatnak, hozamnak, árfolyamnyereségnek stb nevezem, nem bérletni díjnak, pedig alapvetően ugyanúgy tulajdon bérbeadásáról van szó.

A pénz nem csak a munka értékének kifejezése. A pénz egy univerzális cserealap. Ha olvasol a pénz történetéről, akkor találsz olyat, hogy pl só volt a pénz, vagy kilyukasztott kő stb. Tehát ugyanolyan vagyontárgy, mint a föld, egy autó, vagy egy alma, csak könnyebben mozgatható.

• Ghoosty

őstag

válasz Z_A_P #48 üzenetére

Azért ezen is látszik, hogy ha 2011 Június - 2013 Június közötti 2 évben vettél, akkor 2020-ig kellett várnod, hogy ugyanannyit érjen, mint amikor vetted. Ez közel 10 év.
    Aranynak az a nagy előnye, hogy óriásit bukni csak akkor tudsz, ha elveszíted. 5-10 éves perióduson belül akkor se tudsz 50%-nál többet bukni, ha a csúcson veszed és a legmélyebb ponton adod el. (Mielőtt valaki kiakadna, hogy az 50% az óriási, annak szólok, hogy ha shortolsz akkor még negatívba is futhatsz. Cégcsőd simán 100% bukta. Stb)

• Ghoosty

őstag

válasz ivana #22 üzenetére

Sajnos a jelenlegi portfólióm teljes egészében Forint, így csak egy irányba tudok mozogni. Azt most nem tenném. De igazából ebben mindig szerencsétlen voltam. Egy éve pont egy nagyobb összegről (azért olyan nagy nem volt, egy alsókategóriás új autó se jönne ki belőle) kellett döntenem, hogy HUF vagy EUR legyen. Akkor ment fel olyan 340 körülire, így mondtam, hogy most már csökkenés várható, nem érdemes. Hát pár hónapra rá már 360 volt. Mondjuk még erősödhet a HUF és a végén mégis csak jó döntésnek fog bizonyulni, de ezt senki sem tudja előre.

• Ghoosty

őstag

válasz TheLázs #18 üzenetére

ivana-t kiegészíteném még annyival, hogy azért 5%-ot hozni csak EUR tartással meglehetősen nehéz. Nagyon jó ki és beszállást kell választani, hogy beszélhessünk évi 5%-ról.
    Ha most visszanézünk egy prémium állampapírnyi időszakot (5 éves), akkor 3%-os éves hozam jön ki az EUR tartásból. Ugyanis jelenleg 360 körül van az EUR 5 éve meg 310 körül volt és most benne voltunk/vagyunk egy mindenkit kiakasztó mértékű HUF gyengülésben, ami egyáltalán nem általános. Ha megnézel egy 2013 Januártól 2020 Januárig terjedő időszakot, akkor a 7 év alatt gyengült a HUF összesen 10%-ot. Időközben meg minimális kilengések volta. Ez 1,3%-os éves hozam.
    Persze, ha most nagyon rövid időszakot választunk, akkor ki fog jönni az 5% feletti összeg, csak ez nem éppen jó összehasonlítás.

• Ghoosty

őstag

A mostani kamatkörnyezetben, ez egyáltalán nem meglepő.
    a jegybanki alapkamat Magyarországon mindössze 0,6%. Németeknél 0%.
    Ez azt jelenti, hogy a bankok kb ennyiért tudnak pénzhez jutni a jegybanktól, kb bármikor.
    Ebből következően egyéni ügyfeleknek nem lesz magasabb a kamat, mint az alapkamat. Ha magasabb, akkor valamiért nagyon kell pénz a banknak, így én félnék oda pénzt tenni.
    Az, hogy a posztoló 0,001%-ot kap valószínűleg annak köszönhető, hogy nem lehet 0 valamijen szabály miatt.

Már korábban említtetettek, de a bank elsődlegesen nem a befektetésről és a kamatokról szól, hanem a pénz őrzéséről és kényelmes pénzmozgásról. Bár bankok forgalmaznak különböző befektetési jegyeket is, de ez már teljesen más feltételekkel történik, mint egy bankszámlá vagy egy megtakarítási számla. Ezeket csak speciális esetben használhatja a bank hitelezésre, amúgy a mögöttes terméket vásárolja meg a bank, ezért tud független lenni a jegybanki alapkamattól. (Nekem az a véleményem, hogy ezeknek túl magas a költségük, így nem érdemes velük foglalkozni.)

Ha pénzt akarsz fialtatni, akkor kockázatvállalási kedv alapján állampapír vagy ETF. Persze lehet még többet keresni még kockázatosabb dolgokkal, de aki azzal akar foglalkozni, az tudja, hol keresse. Ha nem, akkor ne akarjon vele foglalkozni, nem neki való.

Új hozzászólás Aktív témák