Hirdetés

2021. január 22., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) paprobert


paprobert
senior tag

Nem beszólásképp, hanem komolyan kérdezem: Miért jó MacOS-t használni? Mi az, amire megoldást nyújt?

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#2) hunluki válasza paprobert (#1) üzenetére


hunluki
senior tag

Én pl final cut miatt használom/tam rengeteget. Meg valahogy jobban kézreesik. Megszokás kérdése.

(#3) Beniii06


Beniii06
őstag

Gyorsan átfutva a leírást, bennem ezek a kérdések merültek fel:

Ezt tényleg az Apple szerverei is "legit"-nek látják?
Hivatalos úton is telepíthetőek rá alkalmazások?
Ugyanúgy lehet ios alkalmazásokat fejleszteni rajta, mint a "rendes" apple gépeken?

Amiket eddig láttam Hackintosh leírásokat, ott említettek valami licensz vásárlást is, tehát megvették a MacOS-t, de ennek ellenére nem 100%-ban legális, mert a MacOS szerződésében vcalahol apró betável le van írva, hogy csak Apple hardware-n futtatható.

"Got any other secret weapons?"

(#4) Beniii06 válasza hunluki (#2) üzenetére


Beniii06
őstag

Egy alkalmazás miatt megéri váltani?
Az office miatt az lenne az első dolgom, mint minden MacOS-t használó ismerősnek, hogy a virtaulbox lenne az első alkalmazás feltelepítve egy win7-el. :U

"Got any other secret weapons?"

(#5) consono válasza Beniii06 (#4) üzenetére


consono
veterán

Office van Macre is, ugyan úgy letölthető a Microsofttól, mint a Windowsos verzió. Ha van O365 előfizetésed mindegy melyik verziót használod. Felesleges ezért a Virtualbox...

If she didn't respond to his needs, he knew the three places to touch that worked every time . . . Control, alt and delete.

(#6) Tibor1987021 válasza Beniii06 (#3) üzenetére


Tibor1987021
újonc

Szia! Nem teljesen ugyanis.... Serial generatorral addig kell játszani míg az Apple care egy olyan Serialt nem talál amit még nem használnak. Ugyanis ha bejelentkezel egy olyan gép serialjaval amin ténylegesen használ valaki. Azt fake-nek jelezhet és kitilthatja a fiokokat ellenőrzési. Gyanús tevékenység érzékelése végett. Így csak azoknak ajánlott akik nem épp legális forrásokból töltenek le vagy csak alap programokra. Hozzá teszem nekem van külön erre egy fiókom és még 6 év alatt nem volt kitiltasom!

(#7) Tibor1987021 válasza Beniii06 (#4) üzenetére


Tibor1987021
újonc

Szia! Én netezni képszerkesztésre videóvágásra használom gyorsabb és stabilabb mint a Windows nálam.

(#8) Tibor1987021 válasza paprobert (#1) üzenetére


Tibor1987021
újonc

Szia ha ráérzel nem tudod elengedni.

(#9) hunluki válasza Beniii06 (#4) üzenetére


hunluki
senior tag

Ízlés kérdése. Nekem jobban bejön és sokkal kényelmesebb. Pl dinamikus mappák (xy típusú file ami xy ideje volt utoljára módosítva pl), ott a terminál is ami nekem hatalmas plusz, néhány specifikus program (pixelmator), plusz szépen összejátszik iPad-el meg iPhone-al. Meg ezer apróság ami valahogy jobban kézreesik, pl több asztal kezelése kb természetes, windows alatt valahogy egyáltalán nem érzem hatékonynak, illetve trackpaddel a gesztusok is hatalmas plusz.

(#10) Cucuska2 válasza paprobert (#1) üzenetére


Cucuska2
őstag

Bármi olyan munkakör, ahol szükséged van a terminálra és UNIX alkalmazásokra.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#11) Tibor1987021


Tibor1987021
újonc

A legalitásra visszatérve ebben a linkben találhatod azt, hogy elvileg az EULA EU-ban érvénytelen. Elvileg! De ez végülis mindegy is mivel legális gépnek úgysem használja szerintem szinte senki az OSX-et PC-n :) 2 okból maximum, vagy próbaként, vagy olcsón futtatni drága programokat....

(#12) kovinor


kovinor
csendes tag

Köszönöm a leírást! Jó volt erről olvasni, és még AMD FX-re is ráhúzható :) Egyébként tavaly jutottam el odáig, hogy azt mondjam, fizetek a Windows-ért, mert a 10 nálam nagyon stabil. A Linux-ot is kipróbáltam pár éve, lehet, hogy ezt is egyszer kipróbálom. :R

(#13) Vesa


Vesa
addikt

"Mivel emberek vagyunk, olcsón szeretjük megoldani a dolgokat és az „Almára” csak vágyakozunk, de nézzük, mit kezdhetünk egy alapban "olcsó" konfiggal."

Magam részéről egyáltalán nem vágyom az almára, szimplán szakmai szemmel sem. A iMac egy végtelenül elcseszett konstrukció, amit az AIO jelleg miatt gyakorlatilag laptop alkatrészekből építenek fel. Ennél is nagyobb baj, hogy az integráció miatt a bővítése vagy lehetetlen, vagy rémálom. Az iMac támogatás ráadásul legendásan rossz, gyakorlatilag ezt a vonalat elengedte az Apple, noha 1-2 modell megjelenik, de ez már régen nem a fő csapásirány. Szép és dizájnos mai napig, csak már sajnos fele annyit sem ér mint az ára.
Mióta az Apple váltott Intelre, már a megbízhatósággal kapcsolatos régi érvek felett is eljárt az idő, és bár volt idő, amikor pl. a grafikusokban -én is az vagyok- fel sem merült egy PC használata, ez mára pont megfordult.

A hangzatos "Retina" kijelző valójában egy LG panel (abból viszont kétségtelenül egy jó minőségű darab), viszont EIZO és NEC fronton már sokkal jobbakat is kapni lehet munkára, vagyis ez sem szól már mellette.
Az egyetlen terület ahol még indokolt lehet, az audio/music szegmens. Amióta az MS kivégezte a Direct Audio-t, kevésbé jó megoldás a PC egy stúdióba, bár az audio interfész gyártók ma már ezt a problémát is nagyrészt megoldották, tehát a különbség már itt sem annyira jelentős.

Oda akarok kilyukadni, hogy az "olcsó alternatíva" már nem lesz feltétlen rosszabb az eredetinél, sőt, okosan építve még előnyt is fog élvezni a gyári iMac-el szemben, hiszen így a bővíthetőség, fejleszthetőség és testreszabhatóság lehetősége meg lesz teremtve.

(#14) hunluki válasza Vesa (#13) üzenetére


hunluki
senior tag

+1
Én G3-as iMac-el kezdtem, utána G5, aztán egy inteles iMac, majd egy Mac mini meg egy MBP. Utána már nem láttam olyan almás gépet ami megfelelne az igényeimnek, szóval építettem egyet és azóta is boldogan használom.

A szoftver egyéni ízlés kérdése, nekem pl mind a mai napig a lent már emlegetett dinamikus mappák illetve a touchpaddal való fő integráció ami annyit dob a felhasználói élményen amit win alatt akárhogy is próbálkoztam nem tudtam megoldani, pedig nem idegenkedek se linuxtól, se ablaktól.

A stabilitás mondjuk egyre jobban felértékelődik, főleg amióta az MS a W10 féle szarokatesztelésre filozófiát nyomja, a telefonnal tablettel összejátszás pedig szintén "just works" egy windowshoz képest.

A hackli ilyen 2in1 győzelem, saját magam raktam össze igényeim szerint a vasat, megvan a szeretett szoftveres környezetem, egy reboot után pedig ott egy combos gémer PC ha épp nem PS-el nyomom az ipart.

ps: mondjuk hozzátenném hogy mostanában egyre ritkábban bootolok be rá, egyszerűen tableten kb el tudok intézni mindent, de azt a 120-as SSD-t nem igazán tudom másra használni. Nagyobb videóvagdosáskor vagy desktop használatra vágyáskor meg jó ha van.

[ Szerkesztve ]

(#15) Vesa válasza hunluki (#14) üzenetére


Vesa
addikt

"A hackli ilyen 2in1 győzelem, saját magam raktam össze igényeim szerint a vasat, megvan a szeretett szoftveres környezetem, egy reboot után pedig ott egy combos gémer PC ha épp nem PS-el nyomom az ipart."

És ennyi! Az a lényeg ugyanis, hogy a felhasználónak megfeleljen a hardveres/szoftveres környezet amiben produktív tud maradni.

Nekem is hiába dumál bárki arról, hogy W7-ről váltanom kéne 10-re, addig nem fogok amíg a 10-el grafikai alkalmazások alatt olyan gondok vannak, amilyenekből eddig már többet átéltünk. A 7 jelenleg beton stabi a Dual Xeonos WS-eken, és évek óta nincs abból infarktus közeli állapotom, hogy ha reggel bekapcsolom a gépet, akkor az _OS miatt_, nem lesznek-e stabilitási vagy egyéb problémáim.

Ha Te az OSX-et szoktad meg az évek alatt, akkor teljesen érthető, hogy ehhez ragaszkodsz, különösen, ha az alternatívák nem képesek kiváltani a megszokott funkciókat. (Amit egyébként megértek, mert az Inteles korszakig mi is MAC-en dolgoztunk napi szinten)

A legalitás valóban más laprta tartozik, ahhoz nem tudok hozzászólni, hogy céges környezetben mennyiben jelenthet ez problémát.

[ Szerkesztve ]

(#16) devil-k


devil-k
veterán

Win7? 😂

(#17) UnA válasza paprobert (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

"Nem beszólásképp, hanem komolyan kérdezem: Miért jó MacOS-t használni? Mi az, amire megoldást nyújt?"

Minden olyan problémára, amit te magad is megtalálsz a mai Windows7-es cikknél a hozzászólások között ;) De ott is aktív voltál, vagyis talán te is ismered ezeket...

Megjegyzés: én meg Linuxot használok. :)

(#18) Bici válasza Vesa (#13) üzenetére


Bici
nagyúr

Az almánál nem a hardver a lényeg, hanem az OS.
Nagyrészt ízlés dolga, főleg a Win10 linuxos integrációja óta. Előtte azért voltak észérvek is a Win ellen Unix szemszögből. pl. egy rakás script fut Mac-en, amit linuxra írtak, de régen Windows-on nem.
Sosem próbáltam a Win10 linux megoldását, de kollegák változó véleménnyel vannak róla.

Sajnos, amint átkerül az OS PC-re, elveszik egy csomó jó tulajdonsága;
- hatalmas tapipad,
- gesztusok (kis picsa PC-s tapin nem jó élmény), egérrel meg semmilyen,
- haptic feedback,
- fasza üzemidő

Szóval nekem is kétségeim vannak, hogy PC-n mennyire reális döntés egy ilyen OS, de meg tudom érteni, hogy valakinek ehhez húz a szíve a Windows helyett.

[ Szerkesztve ]

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#19) Vesa válasza Bici (#18) üzenetére


Vesa
addikt

"Az almánál nem a hardver a lényeg, hanem az OS."

Ez valóban így van, de ennek véleméányem sszerint főleg addig volt igazán nagy jelentősége, amíg a régi RISC arhcitektúrán futott. Sokkal stabilabb volt a rendszer, és olyan képességekkel rendelkezett, amivel az akkori Win+X86 nem. A hardver+szoftver egysége alkotott olyan szintű stabilitást és képességeket, melyek pozícióba emelték bizonyos szegmensekben (ilyen volt a 2D grafika például). Később ez az előny elveszett, egy mai iMac dedikáltan már nem jobb a komoly grafikai programok alá, mint egy windows PC.

(#20) Bici válasza Vesa (#19) üzenetére


Bici
nagyúr

Nem csak ilyen technikai jellemzők léteznek egy OS megítélésénél.
Az OSX egy csomó olyan funkciótkínál, amitől kényelmesebb és élvezetesebb használni.
Én szívesebben dolgozom vele, mert fejlesztéshez sokkal jobban kézre áll a konzol, mint egy windows esetén, sokkal kevesebb dolog áll az utamba, egyszerűen számomra kényelmesebb.
Nagy szerepe van ebben a konzol mellett a gesztusoknak, amivel sok asztalt tudok kezelni sok monitoron.
A mellettem ülő srác meg utálja.
Szóval számolni kell a szubjektív szempontokkal is.

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#21) Turbokecske válasza Tibor1987021 (#6) üzenetére


Turbokecske
újonc

Ez így csúnya munka.

(#22) [K2]


[K2]
tag

Ez így nem warez témakör...?

"Sum ergo cogito; cogito ergo dubito" - Jonathan Hepburn

(#23) Vesa válasza Bici (#20) üzenetére


Vesa
addikt

Ezzel egyetértek! Én elsősorban grafikusként tudom megítélni a kérdést mert az vagyok, és ilyen minőségemben dolgoztam rengeteget a RISC érában Mac gépekkel, most meg már Xeon alapú WS-eken Windows-on. Ott ezek a különbségek nem voltak ilyen látványosak, mivel a Photoshop és a többi alkalmazás felülete -amit ugye bámulunk egész nap- kb. azonos volt a Win verzióval.

Gondolom Te programozol, ott nyilván más szempontok a fontosak és ezért egészen más megítélés alá eshet ez a kérdés is.

(#24) jimbimx


jimbimx
csendes tag

Érdekes kérdés ez. Magam Apple "hater" voltam. Lett egy iPhone 5s-em (amúgy csak a mérete miatt), majd egy SE. Nem tudtam belekötni, nem is vagyok hajlandó SE-ről egyenlőre váltani. Adta a helyzet, hogy kipróbáljam a Hackintosht. X220/X230-on gyönyörűen megy, a telefonnal integráltsága megfogott nagyon, és a rendszert is megkedveltem (pedig windowsról Ubuntura váltottam anno), és mai napig ezt használom, stabil, szinte mindent tud alapból, amire szükségem van, jobban kézre áll mint a windows vagy ubuntu. Ez van....szarul esik belátni, de jó az OSX, és az iOS is.
Aztán hogy a gépeik nekem sem jönnek be az másik lapra tartozik. Viszont ez ad létjogosultságot a hackintoshnak. MB billentyűzetét képtelen vagyok megszokni az x220 után, úgyhogy marad a hack. Lehet nem szép dolog, de hasznos :)

[ Szerkesztve ]

(#25) Turbokecske válasza jimbimx (#24) üzenetére


Turbokecske
újonc

Persze, hogy jó, és az imac is jó, ha tudod, mire számíts. Más kérdés, hogy itthon minden vérjózsi utálkozik, mert csak a forint/fps arányt ismerik :)

(#26) CsabaZz válasza hunluki (#14) üzenetére


CsabaZz
tag

Én is váltottam Macbookról Windowsos laptopra, mert úgy döntöttem, hogy 1-1.3 milliót nekem abszolút nem ér egy olyan konfig, amit Windowsra építve kihoztam 400.000-ből. Az egyetlen, ami bosszant, az az akksiidő, a felét se hozza a Ryzenes jószág annak, amit a Mac produkált, igaz, jóval erősebb ez a konfig (na jó,a TouchBar is elég hasznos volt). És még 360-as képernyője van, plusz egy remek toll, amivel fasza UML diagramokat rajzolok unalmamban. :D

[ Szerkesztve ]

"[...] Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük." :)

(#27) Vesa válasza Turbokecske (#25) üzenetére


Vesa
addikt

Csak párat kellett volna visszaolvasnod, hogy ráébredj: Egyáltalán nem erről van szó!

(#28) Vesa válasza CsabaZz (#26) üzenetére


Vesa
addikt

Ennek mondjuk tényleg nincs sok köze ahhoz, hogy Apple vagy sem, mert az alkalmazott hardvertől függ elsősorban, hogy milyen lesz a fogyasztás...Az Apple is szimpla Intelt és más sztenderd komponenseket használ, tehát ha egy azzal megegyező Windows-os laptopot válaszottál volna, akkor nem lenne számottevő különbség az üzemidőben sem.

(#29) Turbokecske válasza Vesa (#27) üzenetére


Turbokecske
újonc

nálad nem, mert ahogy írtad is, a risc érában már ilyeneken dolgoztál :)
józsi csak azt látja, hogy 400e egy imac, azt' integrált grafika van benne :)

(#30) paprobert


paprobert
senior tag

Köszönöm a válaszokat!

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#31) tlac válasza [K2] (#22) üzenetére


tlac
nagyúr

szerintem de
van egy topik dedikáltan erre a témára, de ott tiltva vannak az ilyen előre összerakott telepítők
ami el van nézve, az ha hivatalos úton szerzed be a telepítőt

(#32) joey04


joey04
titán
LOGOUT blog

jó és hasznos, csak pont a rendszer 2 lényege veszik el vele, hogy nem kell vele törődni, valamint a hardver-szoftver egységének előnye.

(#33) hunluki válasza joey04 (#32) üzenetére


hunluki
senior tag

Jelenlegi rendszeremet még el capitannal telepítettem, azóta csak frissítgetem és simán hozza a mac életérzést. Mármint update full automatán megy, hálózatra készül TM mentés ha esetleg valami elfeküdne de sose volt még rá szükségem.

Az összes törődés annyi volt amikor összeraktam hogy kerestem tonymac-en egy kompatibilis alaplapot meg install után fel kellett tenni a hálókártya/hangkártya driverét ami kb egy next-next-finish kategóriás feladat volt. Azóta semmi gondom vele.

(#34) Breaker válasza [K2] (#22) üzenetére


Breaker
tag

Nem.

Az image letoltheto kozvetlenul az apple store-bol is.

Igaz en vmware-el hasznaltam a Catalina betat tavaly osszel, de az is csak surolta a temakort. Ugyanis az image letoltheto legalisan, vlaamint a vmware workstationhoz valo patch hogy felismerje az OS-t nem illegalis, mert nem modositanak gyari rendszerfileokat vele. Raadasul a Mac-es magazinok nagy reszerol letoltheto vagy be van linkelve honnan lehet letolteni.

Ami pedig a letjogosultsagat illeti, ezzel a modszerrel tudsz xcode-al fejleszteni appot iphonera es macre anelkul hogy tulajdonodban lenne apple hardware. xcode for windows csak korulmenyesen letezik - sokkal bonyolultabb mint virtualizalni a MacOS-t vagy pedig a cikkben leirtakban hackintost epiteni.

Üdv
Breaker

MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON | Intel i5-9600K @ 4.8Ghz | 32GB Trident RGB G.Skill 3200Mhz | MSI GTX 1080TI ARMOR OC

(#35) joey04 válasza hunluki (#33) üzenetére


joey04
titán
LOGOUT blog

jó neked

(#36) Dißnäëß


Dißnäëß
őstag

Azt a Data+Privacy képernyőt nem értettem, de mindegy is..

;]

A lónak van lovásza, a tehénnek tehenésze, a madárnak madarásza, a halnak halásza. A disznónak akkor miért nincs disznásza, vagy méginkább, disznésze ?

(#37) Beniii06 válasza Turbokecske (#25) üzenetére


Beniii06
őstag

Troll on:

[link] (YT) :DD :C

;]

[ Szerkesztve ]

"Got any other secret weapons?"

(#38) Gasmonkey


Gasmonkey
csendes tag

Üdv!

Kipróbálnám a rendszert. Sajnos a közelemben nem akad Apple gép így marad a Hackintosh. Van egy Dell Latitude E5450 laptopom. A bemutatott telepítővel fel varázsolható? Esetleg tudtok egy jó fórumot hasonló gépekhez?

Köszönöm szépen mindenkinek aki tud segíteni!

(#39) moleculez válasza Tibor1987021 (#8) üzenetére


moleculez
addikt

Azt hiszem ennyi a lényeg.
Nekem nagyon kézreáll. Több, mint egy éve van nálam az MBAir 2018, a világon semmi szoftvetes karbantartása nem volt, és hibamentesen fut minden amire használom. (Webfejlesztés, kép sőt néha kis videó szerkesztés).

A világ minden problémája az oktatás hiányára, vagy minőségére vezethető vissza.

(#40) winhate


winhate
őstag

Ha van valakinek xeon(1366) on mukodo verzioja irjon privatot legyszi.
Koszi

http://pouet.net/prod.php?which=5633

(#41) Trailblazer


Trailblazer
addikt

Csak az maradt ki, hogy ez a Clover honnan és hogy is kerül a pendrive-ra. Törökül meg nem tudok, úgyhogy a forrásoldal sem jelent megoldást.

Lehet más a helyesírás...? -> http://tiny.cc/rt6sjz

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.