Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1303) PlatiaAmos


PlatiaAmos
tag

Sziasztok!

Azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy rendeltem az ebayről egy gopro black 4-et.
UK-ból jött a termék bontatlan csomag, minden tartozék stb. (nem magánszemélytől)
Ha bármi problémám lenne egy éven belül akkor a garanciát ilyen esetben, hol tudom érvényesíteni?
Hiába keresgélek nem nagyon találtam erre semmit.

[ Szerkesztve ]

(#1304) BonFire válasza PlatiaAmos (#1303) üzenetére


BonFire
veterán

A garanciát mindig ott érvényesíted, ahol vetted. Azaz a UK-ben. 5-6000 ft a pkg érékmegjelöléssel. Egyébként a webáruház vásárlási feltételeinél le kell legyen írva a garancia felétele. Be tudnád linkelni az áruház oldalát?

Egyébként meg no para, nem kell garanciát érvényesítened, nem lesz szükség rá. A GoPro nemigen szokott elromlani.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1305) PlatiaAmos válasza BonFire (#1304) üzenetére


PlatiaAmos
tag

http://www.ebay.com/usr/digilanduk?_trksid=p2060353.m2749.l2754

Tőlük rendeltem, de se számla se semmit nem kaptam..

A másik bajom, hogy a lencse alatt látok egy 0,05mm-es kis pöszt, sajnos még a memóriakártyám nem jött meg a készülékhez ezért nem tudom hogy a képbe fog e bezavarni..

De nagyon gondolkozok rajt, hogy visszaküldöm a francba.

OFF: Mi a különbség a black adventure és black edition között? Valaki elmondaná? :)

[link]

[link]

[ Szerkesztve ]

(#1306) BonFire válasza PlatiaAmos (#1305) üzenetére


BonFire
veterán

Ebayről rendelni százezer forintos cuccot hallatlan bátorságra vall. Számomra a felhasználóból nem derül ki, nem kínai-e. Ők ugyanis semmit nem adnak a cucchoz, jellemzően sem garanciát, sem számlát nem kapsz. És örülhetsz, ha a cuccodat a posta nem nyúlja le, ugyanis nincs a csomag követve és nincs kinél reklamálni, ha mégsem érkezik meg. Ha meg mégis megjön, a posta felbontja és megvámolhatják, bár te ezen már biztos túl vagy.

Ha nem kaptál számlát, akkor nyilvánvalóan nem tudsz garanciát sem érvényesíteni, mivel nem tudod igazolni a kamera eredetét. Pont annyit érsz vele, mintha ajándékba kaptad volna, azt leszámítva, hogy biztos fizettél érte nem keveset.

Szóval nincs kinek visszaküldeni. Vegyél egy memóriakártyát a legközelebbi boltban és próbáld ki. Ha nem látszik a lencse hibája a képben, szerencséd van.

Azért is jó lesz, ha veszel egy memóriakártyát itthon, mert az eBay-es kártyák egytől-egyig hamisítottak. Nem fogsz rá tudni felvenni, ha igen, elvesznek a felvételeid.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1307) PlatiaAmos válasza BonFire (#1306) üzenetére


PlatiaAmos
tag

Biztos sok dologban igazad van.

DPD-s tracket kaptam rögtön már a leütés után pár órával fel volt adva.

Unión belül nincs vám.

Az eladónak több 10k+ a volt és ennél drágább dolgokat is árult gondoltam nem lehet belőle gond :)

De tanulópénznek jó volt, ha nem látszik az az apró pössz akkor ne foglalkozzak vele?

Mennyi hibalehetősége van egy ilyen kamerának egy éven belül?

[ Szerkesztve ]

(#1308) BonFire válasza PlatiaAmos (#1307) üzenetére


BonFire
veterán

Igaz, igaz. Vám nincs. ÁFA van. De mindegy is. Írjál az eladónak, hogy elfelejtette és postázza utólag a számlát és a garanciapapírokat. Már csak azért is, mert adott esetben, ha neked kell igazolnod, hogy te azt a kamerát vetted és a tiéd, szükség lenne a papírjaira. Azok nélkül eladni sem nagyon lehet. Vagy az eladó is lopott cuccot árul (orgazda), azért olyan olcsó a termék és azért nem ad hozzá papírokat?

Normális tranzakció esetén természetesnek kéne legyen, hogy a számla a csomagban van.

Az eladó ebay-es weboldalán sem találni lényegi infót számláról, garanciáról, ami rendes webáruháznál alapértelmezett.

Én pont az ilyen dolgok miatt nem veszek nagy értékű dolgot az eBay-en soha. Műszaki terméket végképp. Mert lehet, hogy pont a működőképtelen, kukába dobott selejtet árulja valaki nagyon kedvezményes áron. ;)

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1309) DJ. Ru$y válasza BonFire (#1306) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

"Azért is jó lesz, ha veszel egy memóriakártyát itthon, mert az eBay-es kártyák egytől-egyig hamisítottak. Nem fogsz rá tudni felvenni, ha igen, elvesznek a felvételeid."
Ezen jót nevettem. :) Te sem futottál még össze sinceritytrading-gel.

Bocs, de azért hülyeségeket ne állítsunk már.

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#1310) BonFire válasza DJ. Ru$y (#1309) üzenetére


BonFire
veterán

OK. Legyen hülyeség. Beszélj csak rá minél többeket! Én még nem találkoztam olyannal, aki működőképes, nem hamisított kártyát vett volna ott. Amikor a 32 Gigás kártyát 1500 Ft-ért megkapod, az nem véletlen.

Ahogy az sem, hogy a vásárlásaid után nem kapsz sem garanciát, sem semmilyen papírt. A cucc vagy „leesett az autóról”, vagy nem is működik. Olyan méretben megy a hamisítás és annak értékesítése az Ebay-en, hogy csak pislognál, ha tudnád. Arra való, hogy olyan limlomot vegyél, amit nem lehet elrontani. Műanyag polcot, vagy egy kötött sálat télire.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1311) tmscsaba válasza DJ. Ru$y (#1309) üzenetére


tmscsaba
tag

olvastam már nagyon sok ilyen méret hibás kártyáról, amibe kisebb chipet tettek de a vezérlőjét átírták nagyobb méretűre, vagyis nagyobbnak látod, de nincs akkora kapacitása valójában, vagyis képtelen többet tárolni a benne lévő jóval kisebb chipnél.

Nem szeretem én se ha valaki hülyeséget beszél, de ez sajnos a valóság, amit BonFire erről írt. Ezen nyerészkednek nem kell elhinni, de ha utána keresel a neten, akkor nagyon sok ilyen találatod lesz ahol mások is leírják. Ha reklamálni próbálsz akkor nem is válaszolnak. Erre azért nincs garancia mert tudatosan palimadarakat akarnak fogni és örülnek ha sikerült.

Ha hihetetlenül nagyon olcsón rendeltél, akkor az is könnyen lehet ilyen, de legyen szerencséd vele !

[ Szerkesztve ]

(#1312) DJ. Ru$y válasza tmscsaba (#1311) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

+ Bonfire (Néződ vagyok, így ismerlek valamelyest és tudom az álláspontod.)

Egy konkrét eladóról beszélünk. Érdemes benézni az ebay-es kütyük topikba, hogy hányan dicsérik, amit tőle veszel az, akkora, amekkora. Ha véletlen csomagolás hibás terméket kapsz (64-es csomagba 32-es kártya kerül, de a kártyán 32-es felirat van) cseréli azonnal, Érdekes nekem itt csücsül tőle pár pendriveom, és kártyám is tőle mindegyik akkora, amekkorának vettem és eredeti.

Garancia: Bizonyos márkákhoz se számla semmi nem szükséges csakis az eredeti "tok/doboz" és akár itthon is cserélik, erről mindig az aktuális gyártó oldalán érdemes utánanézni, főleg a Lifetime Warranty-s cuccoknál, van ahol beírod only a serial számot és már ki is dobja, hogy igen az ő termékük és ha gáz van hívd őket stb. Az, hogy nem ad számlát, a PP és Ebay is kiállt bizonyító erejű "számlákat", amin szerepelnek az ő adatai és a vásárlóé is, ezzel ugyanúgy tudsz nála reklamálni, ha gáz van.

Nem meggyőzni akarod senkit, és nem azzal vitatkozom, hogy sok a hamis kártya/pendrive ebay-en, hanem, hogy mind egytől-egyik az, mert ez nem igaz.
Részemről lezártam, mert ez már erősen OFF.

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#1313) tmscsaba válasza DJ. Ru$y (#1312) üzenetére


tmscsaba
tag

Ha ismered, ez a tapasztalat és így vállalta már többször a garanciát, akkor jó!

(#1314) PlatiaAmos válasza PlatiaAmos (#1305) üzenetére


PlatiaAmos
tag

Szereztem kölcsön egy memóriakártyát.

Egyenlőre csináltam pár videót és képet semmi érdekeset nem vettem észre.

Valaki tudna adni esetleg ötleteket, hogy teszteljem le, hogy az a miniatűr szösz bárhol bezavarhat-e a képbe??

(#1315) tmscsaba válasza PlatiaAmos (#1314) üzenetére


tmscsaba
tag

Van egy ötletem, hátha az segít.
Oldalról próbálj lámpával (akár elemlámpával közelebbről) az optika felé világítani, hogy oldalról valamennyi súrló fény érje a szösz környékét is. Közben a kamera nézzen valami nem túl világos, inkább sötétebb egyenletes felületre. Aztán nézd meg a felvételen mi látszik. Ha a szösz zavarhat, akkor az oldalról, féloldalról őt érő fényben biztos megmutatkozik, mert szóródik róla a fény és láthatóvá válhat. Felvétel közben az optikát természetes körülmények között mindenhonnan éri fény úgyis, pl amikor oldalról süti a nap. Akkor is megmutatkozhat.

Az oldalról jövő zavaró fényt biztosan fogod látni valamiképp a képen teljesen hibátlan kamerával és tiszta optikával is, de a szösz ha külön látszik akkor egy homályos eltérő fényességű kis foltként lesz látható azon a részen ahol kívülről látod.

Arra azért számítani kell, hogy mindenképp látszik valamennyi az oldalról beküldött fényből, de azon belül ha a szösz zavarhat, akkor még jobban kirajzolódik világosabb életlen valamiként. Erre gondoltam.

(#1316) DJ. Ru$y válasza PlatiaAmos (#1314) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

Teljesen fehér felületet videózol, akkor elvileg meg kell jelenjen rajta zavaró kosz, ha bezavar a képbe, legnagyobb látószögre állítsd a kamerát. Aztán mikor visszanézed a videót figyelj éles szemmel.

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#1317) PlatiaAmos válasza tmscsaba (#1315) üzenetére


PlatiaAmos
tag

[link]
alulról világítottam telefon vakuval
szerintetek ez a szösz vagy ez lehet csak a lencse tükröződése?
széles látószögön volt

a "szösz"-t, próbáltam lefotózni hogy mi is lehet ez igazából és ahogy nagyítóval egyre jobban vizslatom arra kell rájönnöm, hogy ez lehet nem is szösz..
próbáltam bekeretezni a képen nézzétek meg sajnos nem nagyon látszódik, de arra tudok gondolni hogy annyira szabályos az íve, hogy ez itt igazából egy kopás lehet a belső fekete lencse karimán..
ez sajnos még a problémám nem oldja meg, mivel nem korom fekete ez a rész hanem ezüstös a kopás miatt megcsillanhat rajt a fény..

mit gondoltok? :S

[ Szerkesztve ]

(#1318) stereodead


stereodead
csendes tag

Van valami hátránya annak, ha fullHD felbontasnal 30 helyett 60 fps-sel videozok? Egy ismerosom szerint sotetben rosszabb lesz a kep, mert a dupla fps miatt rövidebb lesz a zarido, igy kevesebb feny jut be. Ez igaz?

fgsfds!

(#1319) BonFire válasza stereodead (#1318) üzenetére


BonFire
veterán

Ez egészen pontosan így van. Nem is kell, hogy túl sötét legyen. Egy átlagos téli esti szobai világításnál csinálj összehasonlító videót. 60 FPS-hez ragyogó napfény kell, vagy sok műfény. Értelemszerűen a szerkezetnek feleannyi ideje van exponálni, mint 30 FPS esetén. Az idő 1/30-ról 1/60-ra esik vissza és ez az expozíció rovására megy. Próbáld ki 720-ban 120 FPS-sel is. Drasztikusan romlik a minőség és nem csak a felbontás miatt.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1320) BonFire válasza PlatiaAmos (#1317) üzenetére


BonFire
veterán

Szerintem valami optikai csalódás áldozata vagy. Ha látod a lencsét, azon valami mindig megcsillan, és amilyen összetett szerkezet, több tükröződés is látható rajta. Némelyek egészen aprók. Tehát amit te kosznak vélsz, az lehet, hogy nincs is ott. A tesztfelvételeket vizsgáld meg, és ha nem látható rajta anomália, nyugodtan napirendre térhetsz fölötte.

Nekem a festék cseppent rá, és nem is igen tudom róla levakarni (nem volt vízálló tokban, mert hár milyen már az! :), így a recék között festékes maradt, meg a lencse körül lévő műanyag keretben lévő vékony vájatban. De csak esztétikai hiba, mert magán az optikán nincs semmi.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1321) tmscsaba válasza PlatiaAmos (#1317) üzenetére


tmscsaba
tag

Még próbáld azt megfigyelni, ha elforgatod az egész kis kamerát, hogy az optika ugyanott legyen de elfordulva lásd, akkor meglátod, hogy a tükröződés ugyanazon a ponton jelentkezik, a maszat v. szösz viszont elfordul.

A videódon nem nagyon lehet mást látni, mint amit általában egy oldalról bevilágító fény szokott csinálni. Ilyesmit én is tudok mutatni. a kerékpáron a lámpa mellé volt felszerelve a kamera és a lámpa felső fény terelője bele lóg kicsit a képbe. Amikor állítom menet közben a fény magasságát, hogy ne vakítsak, akkor látszik, hogy mozog a bal felső sarokban. A fény ami oldalról bevilágít, valami hasonló hatású, de nem mtükröződik annyira be. [link]
A csillanás nem látszik beljebb ugyan, de a por egyre inkább látszik rajta ahogy rakódik kamera sem ugyanaz, hanem a Garmin Virb Elite típus.

[ Szerkesztve ]

(#1322) PlatiaAmos


PlatiaAmos
tag

Köszi a válaszokat!!

Szerintem nem foglalkozok akkor vele csak élvezem :)

(#1323) tmscsaba válasza PlatiaAmos (#1322) üzenetére


tmscsaba
tag

Így van. Az ember hajlamos minden apró dolgot "felfedezni" ami esetleg nincs is ott valódi hibaként csak megcsillant az üeg görbületén a fény, "sokat adtam érte", ráadásul gari szempontjából kétséges helyről származik, ezért minden gyanús...

Amire viszont tényleg figyelni kell, hogy egy túra lázában izzadt kézzel, lehetőleg véletlenül se érintsd meg az optikát, mert az ugyan tisztítható de ha nem veszed észre, akkor az utána készült felvételek nagyon maszatosak és életlennek látszók lesznek. Egyszer már jártam így.

[ Szerkesztve ]

(#1324) BonFire válasza tmscsaba (#1323) üzenetére


BonFire
veterán

Télen hóesésben, vagy vízparton, vízben kifejezetten jót tesz neki, ha nyalogatod a tok optikát fedő részét, mert így vízlepergetővé válik, és nem maradnak ráfröccsent vízcseppek a képen.

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1325) tmscsaba válasza BonFire (#1324) üzenetére


tmscsaba
tag

Ennyi a különbség azok között, amikor tiszta az optika
és miután ujjal véletlenül "belenyaltam".


Érdemes őket rákattintással felnagyítva nézni, akkor látszik igazán a különbség.
Nem jött be a nagyítás, ezért itt a közvetlen link hozzá:

[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

(#1326) BonFire válasza tmscsaba (#1325) üzenetére


BonFire
veterán

Jártam már én is így, azt hittem, ködben járok. :) Régebben az operatőrök vazelinnal kenegették az objektívet, ha hasonló effektet akartak elérni. Így olyan álomszerű az egész. Nézd a jó oldalát: nem kell blurozni. ;)

Szerk: pár száz forintért érdemes beszerezni a lencsevédő kupakot, mert zsebben is koszolódhat a kamera. Megéri.

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1327) tmscsaba válasza BonFire (#1326) üzenetére


tmscsaba
tag

Érdekes gondolat, amikor valaki azt mondja, "örülök neki, hogy rossz idő van és esik az eső". Mert ha nem örülnék, akkor is esne, így inkább örülök, ha mást úgysem tudok csinálni vele. :D

Akkor a kamera a bicikli kormányra volt felszerelve és kánikula volt, kicsit már fáradtabb voltam, Prédikálószék felé jártam a Pilisben, és ki vagy bekapcsolásnál véletlenül bele ért az ujjam, de akkor nem gondoltam, hogy ennyire összekentem.

Így volt feltéve:

(Mostanában inkább a sisakra teszem, ott is ilyen szuper lapos a rögzítése, hogy ne akadjon bele az alacsony ágakba.)

Mivel tartottam tőle, hogy nem lesz elég tartós a rögzítés, ezért tettem rá két szétszedett ledes villogó szilikon burkolatából biztonsági rögzítőt. Volt már rá példa, hogy ez segített, mert a kormányra szerelt műanyag rögzítő korábban megadta magát, amíg át nem építettem stabil megoldásra, belül fém megerősítéssel.

Azt mondtam már korábban, hogy ez nem GoPro, de nekem bevált.

[ Szerkesztve ]

(#1328) stereodead válasza Runner_fxr (#1205) üzenetére


stereodead
csendes tag

a különféle gumi alátétek meg szokták oldani az ilyesmit. Én motoron használok gopro-t és ott a vibráció miatt mindig kockázatos hogy kilazul egy csavar. A gumi alátétek eddig jól teljesitettek.

fgsfds!

(#1329) tmscsaba válasza stereodead (#1328) üzenetére


tmscsaba
tag

Nem a csavaros rögzítésnél lazult meg, hanem a szerkezetében egy műanyag perem pattant le. Azóta már stabilabbra átépítettem.

A gyári rögzítője ugyanolyan, mint a GoPro-nál, de az nekem túl magasan tartja. Jobban kedvelem az áramvonalasabb, testhez simulósabb, laposabb szerelést. A gumi rögzítés külön ad egy biztonságot, ha bármi megadná magát, akkor sem esik le. Az a biztonsági öv. :)

(#1330) DJ. Ru$y válasza tmscsaba (#1329) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

Nem neked válaszolt... :U

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#1331) BonFire válasza tmscsaba (#1327) üzenetére


BonFire
veterán

Komoly szerkó! :Y Én most bringára ezt a készséget használom. Atomstabil, 360°-ban elforgatható, a belső markolópofa recézettgumi-borítású, és mindamellett könnyű felpattintani meg le. Így nem is kell őrizni a bicajt, vagy sokar szerelni.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1332) tmscsaba válasza BonFire (#1331) üzenetére


tmscsaba
tag

Közben rájöttem, hogy a korábbi válasz egy a legelején lévő témára szólt, de nem figyeltem.

Ez a rögzítő jó, de kicsit ez is magasnak tűnik.
Az a képen legalább két ujj percnyivl lehetne rövidebb és valahol ott lehetne a kamera rögzítés ahol az első kör alakú kiszélesedés látszik, legalább 5 centivel alacsonyabban.

A GoPro is annyira apró lenne, ha az közvetlenül két centivel a kormánycső fölött ül akkor még egészen eltűnik és nem hivalkodó. Egybe olvad a lámpa, csengő, a kötelező kiegészítők magasságával.
Nálam is nézték már a kormányon és a sisakon is lámpának. Nem is baj, nem kell mindenkinek tudni, hogy éppen felveszek mert egy kamera előtt mindenki máshogy viselkedik. Ki lehet kapcsolni a felvételi jelző fényt is.

De ezen amit mutattál, a tartó látványosan felemeli magasba. Ennél is saccra vagy 7 centire van a kamera alja a kormánycső tetejétől. Különben jó lenne, de szerintem kicsit magas mert mindenképp kiemelkedik az egységből. A gyári rögzítők ilyenek. Ezért én inkább magam alakítok ilyen rögzítőket valami hasonló célra készült dologból.
Ha meg valami túl gyengének mutatkozik elsőre, a kamera akkor se esik le, mert a gumigyűrűs biztosítás megtartja. legfeljebb ha valami baj történik a rögzítéssel, akkor ott fityeg a gumin mint egy gyűrűn, de nem lesz baja.

Most éppen egy szelfibotra tettem fel ilyen házi trükkökkel, mert orchidea kiállításra megyek vele. Elég stabilnak tűnik, habár a bot is kicsit nehéz önmagában is, hogy azzal sétáljam végig az egészet, da majd meglátjuk, mikor fárad el a kezem.

[ Szerkesztve ]

(#1333) murga


murga
tag

Sziasztok!

Érdeklődöm, hogy találkozott-e már vki olyan hibával 4-es Black esetében, hogy time lapse felvételnél kb 15 kép készítése után sd err üzenettel leáll a felvétel.
Már próbáltam belerakni több kártyát is, de sajnos mindig ugyanez a helyzet.
Érdekes, hogy ha time lapse videó-t készítettek vele androidos app-on indítva, akkor elmegy bármeddig. A kártyák: Sandisk Extreme 64GB xc 1 u3, a másik Samsung 64GB xc 1 Class 10, a harmadik Samsung pro 64GB xc 1 u1

„Aki meg akarja valósítani álmait, Annak először fel kell ébrednie!”

(#1334) BonFire válasza tmscsaba (#1332) üzenetére


BonFire
veterán

„Ez a rögzítő jó, de kicsit ez is magasnak tűnik.”

Én nem feltétlenül a talajszinten szeretném mutogatni a képet, tehát így eléggé megfelel,

de persze rakhatod alacsonyabbra is, csak kreatívan kell felhasználni. Mondjuk így:

Vagy akár így is:

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1335) BonFire válasza murga (#1333) üzenetére


BonFire
veterán

Nem tudom, honnan származik a kártya, de biztosan nem felel meg az adatátvilteli sebessége, így hibával elszáll. Megoldás: olyan kártyát kell venni, ami garantáltan azt teljesíti, ami rá van írva. Az a 10 class kétséges.

LINKI

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1336) murga válasza BonFire (#1335) üzenetére


murga
tag

Sajnos nem értem a belinkelt videó szövegét... :(
És csak Time lapse módnál száll el?
Az összes többi módban meg vígan elmenti a felvételt? 4K/30, 720P/60 és a többiben is simán megy, és egy egyszerű 5mp/kép mentése gondot okoz neki? És miért épp mindig a 15-dik kép mentését követően jön elő a hiba? már 8 hónapja használtam a kamerát és a kártyákat amikor először kipróbáltam a time lapse funkciót, és az újonnan vett kamera a kezemben még sose csinált time lapse felvételt rendesen.
Nem hinném, hogy a kártyával lenne a gond. Mindhárommal? Mindegyiket hivatalos magyar kereskedőtől vettem, hologramos csomagolásban, magyar garanciával. A három kártya közül a class 10-es a leggyengébb...
Vagy valami beállítási problémára gondolok, vagy a kamera hibás.
Senki sem találkozott még ilyennel a fórumon? Hol tudok még utánaolvasni?

[ Szerkesztve ]

„Aki meg akarja valósítani álmait, Annak először fel kell ébrednie!”

(#1337) BonFire válasza murga (#1336) üzenetére


BonFire
veterán

„már 8 hónapja használtam a kamerát és a kártyákat amikor először kipróbáltam a time lapse funkciót, és az újonnan vett kamera a kezemben még sose csinált time lapse felvételt rendesen.”

Ennek a mondatnak a magyar fordítását írd le, mert nem világos, hogy most akkor eddig működött, vagy eleve sosem!

Ott van a videó leírásában, hogy exFAT-ra van formázva a memóriakártyája, és itt a link az eszközhöz, amivel (meg egy kártyaolvasóval) meg tudod ejteni a formázást. Nem bonyolult egyébként a magyarázat: ott van táblázatba foglalva, hogy milyen felbontáson milyen sebességgel tud írni a kártyára. Arra meg nem lehet adni, hogy hologramos kártya, mert lehet éppen selejt is, amilyen tömegméretekben megy a gyártás. Vannak memóriakártya tesztelő programok, amelyek írási tesztet készítenek, és abból megtudhatod, mire képes a kártyád pontosan.

Mert az egy dolog, hogy 10 class meg SanDisk, de ha van rajta valami bibi, akkor pontosan ott áll le, ahol már nem tud tovább írni. Ez a 15 másodperc meg eleve gyanús, az is lehet, hogy a kamera szoftvere bugzik. Próbálj meg egy szoftverfrissítést, hátha az segít.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1338) murga válasza BonFire (#1337) üzenetére


murga
tag

elnézést a pontatlan fogalmazásért. :U
A lényeg, hogy újonnan vettem a kamerát. 8 hónapig használtam, mindenféle videófelvételt próbálva, gond nélkül.
Aztán az említett 8 hónap után megpróbáltam time lapse felvételt is készíteni, de minden egyes alkalommal leáll 15-20 kép készítését követően. 25 képnél többet sose csinált ebben a módban.
Amióta fel leltem ezt a problémát a kamerát azóta is használom 4K/30 és a többi videós módban minden gond nélkül.
Azt nem értem, hogy ha a kártyára írás nem okoz gondot a legextrémebb videós beállításnál sem, akkor miért okoz gondot egy egyszerű time lapse felvételnél, ahol 5mp-enként kell elmentenie 2MB-nyi adatot...

A formázást is próbáltam természetesen, win alól is, és magán a kamerán is. A hibát egyik sem orvosolta.
A linkelt programot most próbálom, köszi.

„Aki meg akarja valósítani álmait, Annak először fel kell ébrednie!”

(#1339) BonFire válasza murga (#1338) üzenetére


BonFire
veterán

Az a baj, hogy csak 8 hónap után próbáltad ki. Az ilyen cuccokat megérkezésük után nyúzni kell, tényleg működnek-e, és garanciában cseréltetni még melegében. Lehet, hogy valami hibás benne, akkor viszont garanciáztatni kéne, mert ha a 4k megy, akkor a Time Lapse-nek is kéne.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1340) murga válasza BonFire (#1339) üzenetére


murga
tag

És láss csodát a linkelt formázó progi megoldotta a problémát. :)
Nagyon köszönöm!
Mindhárom kártyával kipróbáltam, több mint 200 képet is csinált a gopro time lapse módban sderr hibaüzenet nélkül.
Ezek után kipróbáltam a belinkelt sebességmérőkből az egyiket.
Csak érdekességképpen a Sandisk extreme 50MB/s irást tud, a Samsung Pro 67MB/s írást tud. Olvasásnál mindkettő még ennél is többet.
Még egyszer köszi! :)

„Aki meg akarja valósítani álmait, Annak először fel kell ébrednie!”

(#1341) BonFire válasza murga (#1340) üzenetére


BonFire
veterán

Akkor meg csak annyi volt a bibi, hogy a fájlrendszer nem tetszett neki. A videót készítőnek is ez oldotta meg. Lényeg, hogy minden jóra fordult.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1342) tmscsaba válasza BonFire (#1334) üzenetére


tmscsaba
tag

Azért legyünk őszinték magunkhoz.
Igaz, a készülékek(ek) technikai részét egészen jól összerakták, de
a gyári felerősítés egy darabos, elnagyolt kivitelű legó játék szintjén rekedt meg mindegyik, általam ismert kamera esetében. Nem is beszélve arról, hogy minél hosszabb a rögzítés szerkezete, annál inkább beremeg a kamera, pl terepen a biciklin.

Mielőtt a jelenlegi kamerát megvettem, először akartam venni egy ideigleneset, mert még nem tudtam pontosan mit is akarok venni, mire lesz pontosan szükségem. Akkor találtam egy GoPro utánzatot 22.000,-ért ideiglenesnek (amit végül visszaküldtem mert nem volt FullHd-s, (mielőtt végül rájöttem, hogy nem az kell nekem külsőre és funkciókra sem) de nem ez a lényeg). Külsőre teljesen a GoPro-ra hajazott, sőt víz záró burkolatot és felerősítő tagokat is adtak hozzá, ami pontosan megfelelt a GoPro-énak.

Viszont amikor annak a rögzítő részével fogattam fel azt a kamerát a kormányra, akkor út közben az egész úgy remegett rázkódott, mint ha egy külön szerkezet mozgatná, rázná, remegtetné gyorsan, nehogy meg tudjon állni nyugodtan akár csak egy pillanatra is, gyorsabb haladás közben. Pedig csak az út egyenlőtlenségét követte az összteleszkóppal csökkentett rázkódású bringán, még a kicsit gyengébb minőségű burkolt aszfalton is.

Arra elsőként rájöttem, ahogy a rögzítésnek minél rövidebbnek kell lennie, ha nem akarok se én sem a kamera a hosszú rugalmas rögzítés szabadon belengő részeitől sokkot kapni, na meg ha egyáltalán stabilhoz közeli felvételeket szeretnék készíteni.

A gyári rögzítő szett nem alkalmas a rezgéstől mentes felvételre, főleg ha terepkerékpározást kellene rögzíteni, még ha a stabilizátor funkció igyekszik is kompenzálni a bemozdulásokat, akkor sem, mert a hosszú labilis állványzat felerősíti a remegéseket az önrezgési frekvencián, ami úgy működik mint egy belengésre hajlamos torziós rugóval felépített ingaóra hosszú ütemadó rúdja, amit működése közben folyamatosan rázunk.

Egy kamera rögzítésénél, a mechanikus rezgések erősítésének az elkerülése érdekében minél rövidebbnek illik lennie. Ellenkező esetben a mechanikai méretből és a tömegéből adódó belengési frekvencián a meglévő rezonanciát többszörösére erősíti, ezért adott rezonancián nagyon belenghet és csavarodhat ütemesen.

Ez sajnos adott dolog, mert a fizikán alapul. Csak a mechanikai méretek csökkentésével, a minél rövidebb felerősítő tagokkal lehet ezeket a káros rezgéseket kiküszöbölni.

[ Szerkesztve ]

(#1343) BonFire válasza tmscsaba (#1342) üzenetére


BonFire
veterán

Ez mind igaz, a rezgés adott, hacsak nem aszfaltharcos vagy, mint én. Az én felvételeim viszonylag élvezhetők. No persze, ha igazi lengéscsillapítót akarnék, akkor sisakra tenném, mert az ember feje stabilizátorként működik, és a vibráció jó részét elnyeli. Sokan hordják sisakon, és ha szemmagasságban van a nézőpont, a látvány is sokkal jobb.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1344) tmscsaba válasza BonFire (#1343) üzenetére


tmscsaba
tag

Azóta erre én is rájöttem.
Persze ott se érdemes mindenféle hosszú lengedező hattyúnyakat feltenni. Inkább én is közvetlenül kontaktban a sisakra szerelem és ott spéci de sufnituning módon rögzítem és biztosítom leesés ellen.
A tartó alján lévő furaton átfűzök egy fém belsejű műanyag burkolatú huzalt, ami középen lefut és belra-jobbra mellette a következő bordáknál jön fel. Aztán összekötöm. (mondom sufnituning de bevált).

Biztosan ismered ezt a papír cetli rögzítő gyurmát, amit irodában szoktak használni, ha az ajtóra valamit fel kell ragasztani. na olyant gyúrok mellé és alá. Az nem tartaná meg de a rezgését csillapítja annyira, hogy meg se tud rezzenni, csak együtt a sisakkal. Mondjuk az enyém laposabb is és jobban felfekszik, de bármelyik sokkal stabilabban megáll, ha közvetlenül a sisakhoz feszül a tartója. Ehhez hasonló rögzítés már a fejlámpánál is bevált korábban. A gyurma mindig ott figyel a sisak szellőző nyílások között, akkor is ha nincs rajta semmi felrakva. Viszont a dinamikus mozgások ellen nagyon jól stabilizál, de azért statikusan is meg kell fogatni valami jó módszerrel, nehogy leessen amit felteszel.

Majd még azt is ki kell talánom, hogy a kamera mellé valami fejlámpát is fel tudjak tenni.
Azt hiszem, két karcsút fogok összerakni XM-L ledekel és valami tükör foncsorral, ami egyenként 10 Wattos és közel ezer lumen/db, amit a két oldalsó sisak bordába lehet majd tenni és középen meg ott a kamera. Azért 2000 lumen fénnyel már éjszaka is látok "valamit". ;)
Igaz, a GarminVirbElite nem az éjszakai fény viszonyokhoz lett kitalálva, szóval éjszaka nem jól lát sajnos.

[ Szerkesztve ]

(#1345) murga válasza tmscsaba (#1344) üzenetére


murga
tag

Jó reggelt!
Kamerarezgéssel én is sokat bajlódtam. :) egészen addig amíg beszereztem a FT G4 ulra gimbal-t. :)) Bárhogy tartod a kamera mindig vízszintes marad. Brutál sokat számít.
Korábban egy 1kg-os Canon S1 IS kamerát szereltem mindig a bringára. Na akkor rájöttem, hogy nem csak a tartókar hossza és merevsége, hanem a kamera súlya is nagyon sokat számít.
Miután meglett a gopro ez a tartó jötte be a legjobban: CNC mart alu-ból készült, brutál merev megoldás.
Van ennek egy kicsit hosszabb megoldása is a zsúfoltabb kormányúakra. Az is teszi a dolgát berezgés nélkül.
Viszont ha jól használható felvételeket szeretnék csinálni sose hagyom otthon a G4 ultrát.
Ég és föld a különbség bármilyen más egyszerű rögzítsd ide vagy oda tartóval szemben. A véleményem hogy aki élvezhető felvételeket akar csinálni és egyszer kipróbálja onnantól kezdve hallani sem akar az egyszerű tartókról.
Lámpát meg lehet saját magadnak is csinálni. :) párat gyártottam korábban, de amióta a kínai megoldások bejöttek kb 10e-ért, nem éri meg vele foglalkozni.

[ Szerkesztve ]

„Aki meg akarja valósítani álmait, Annak először fel kell ébrednie!”

(#1346) murga válasza BonFire (#1341) üzenetére


murga
tag

És akkor a kamera saját formázó programja se a megfelelő fájlrendszerre formáz?
Érdekes butaság lenne ez a Gopro-tól...
A lényeg, hogy most működik :D

„Aki meg akarja valósítani álmait, Annak először fel kell ébrednie!”

(#1347) stereodead


stereodead
csendes tag

Tudnátok segiteni nekem, hogy hogyan javithatnam a kepminöséget éjszakai felvételeknél?

GoPro 3-at használok. A következő beállitásokkal:

- Protune: on
- 1080p
- 30fps
- 3000k wb

Az igazi probléma hogy ezen az ISO értéket nem tudom állitani. Pedig ha sötétebb lenne a kép az nem zavarna, csak ne legyen ennyire zajos. A kérdés, hogy javithat-e a képminösegen ha:

- nagyobb felbontásban videózok
- lemegyek 24 fps-re
- kikapcsolom a protune-t

Előre is kösz a segitseget! :R

[ Szerkesztve ]

fgsfds!

(#1348) BonFire válasza murga (#1345) üzenetére


BonFire
veterán

Gyönyörű smooth felvételek, öröm nézni! Csak ez a 60 FPS ne lenne, mert engem marhára zavar, de ez egyéni szoc. problem. :)

Én is szemezgetek valami megfizethetőbb és univerzálisan használható stabilizátorral, ami elbír egy DSLR-gépet is. Aztán arra alkalomadtán felszerelhetem a GoPrót is. Ez a Glimbal az én pénztárcámnak nagyon drága, bár meg kell hagyni, a mérete miatt eléggé vonzó. Ezt gyakorlatilag bárhová magaddal viheted, míg egy nagyobb – de olcsóbb – stabilizátorrendszert csak akkor szerelsz fel, ha feltétlenül szükséges.

murga: „És akkor a kamera saját formázó programja se a megfelelő fájlrendszerre formáz?
Érdekes butaság lenne ez a Gopro-tól...”

Láttunk már karón varjút. Bugos szoftver mindig is előfordult.

stereodead: „Tudnátok segiteni nekem, hogy hogyan javithatnam a kepminöséget éjszakai felvételeknél?”

A Protune-t kapcsold ki és be egy próba erejéig. Hátha kikapcsolva jobb lesz. Éjszaka amúgy sincsenek színek, ahhoz fény kell. A zaj is pont azért nő, mert csökkennek a színek. Próbáld ki natív 24 FPS-ben. Minél jobban csökkented a képkockaszámot, annál jobban növekszik az expozíciós idő. Ezzel tehát plusz infót nyersz. Én sötétben 25-re szoktam venni (A Hero 3+ Silver csak ennyire képes).

És tartsd szem előtt, hogy a GoPro nem igazán éjjeli kamera. Mindig zajos lesz a kép, akármit is csinálsz vele.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#1349) tmscsaba válasza murga (#1345) üzenetére


tmscsaba
tag

Nos, igen ez a profi megoldás a rázkódás védelemre.
Ilyent még csak drónra szerelt kameránál láttam.

A kerékpáromon lámpának olyant használok aminek állítható a fókusza
és a magassága is menet közben a kormányt markolva állítható.
Lámpa billentés a kormányról

Ebben van 3 db 10 Wattos led beépítve és mindegyik ledhez van külön 7.2V-os 7.7 Ah-s Lítium ion kamera akku, ami kiszolgálja több mint 6 órán keresztül. Szélesen bevilágítja a környéket amerre járok.

Itt kettő led van berajzolva, de három van beépítve egymás mellé.
[a felépítés vázlata]

Itt látszik hogy világít:
[A kerékpár lámpa fénye a többihez képest, ami az elején vonul el a fal előtt.]
Ez kb autónyi fény.

Az éjszakai felvétel nálam is probléma.
Amit én még látok, azt a kamera már nem feltétlenül rögzíti, vagy ha igen, akkor zajosan.

[ Szerkesztve ]

(#1350) BonFire válasza tmscsaba (#1349) üzenetére


BonFire
veterán

Höh! Ez már nem is bicikli, hanem űrhajó! :C

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.