Hirdetés

2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Nagyon érdekes is és dühítő is, amit írsz. Érdekes egy tanár szemszögéből is látni ezt a dolgot, és dühítő, hogy ilyen aprópénzzel szúrják ki a szemeteket. Kétgyermekes apukaként én is azt szeretném, hogy a fiaimat hozzáértő, szakmailag korrekt, megbecsült, jól fizetett tanárok tanítsák. Viszont 2 gyermekes apukaként, ha tanár lennék, és ilyen fizetést kapnék, akkor én is inkább elmennék árufeltöltőnek valamelyik áruházlánchoz, mert a rezsit fizetni kell, a gyereknek kaját, ruhát kell venni, stb. Én nagyon megbecsülöm azokat a tanárokat, akik még ilyen helyzetben is próbálnak tanítani, és nem tudok haragudni azokra sem, akik pusztán csak az anyagiak miatt pályát módosítanak. Ennek a mostani helyzetnek lesz még böjtje, az világosan látszik. Neked kitartást kívánok!

(#2) Luck Dragon

Érdekes volt olvasni meglátásodat. Szerintem ez a bejegyzés igen is hiánypótló .
Kicsit el kalandozva mindig a szakrajz tanáraim jutnak eszembe.
Az első hét első napján bejött , bemutatkozott és a második mondatával közölte hogy bármilyen nemű vizsgán őt nem szégyenit meg senki.
Ezen jut kacagtunk , aztán jöttek az első vizsgák majd a félévi és év végi záró vizsgák .
Harmincnyolc fővel kezdtünk és az első év végén tizenketten maradtunk .

Második sem volt éppen a legkedvesebb , mondhatni egy igazán régimódi mester volt, még a tanárok legtöbbjét is o tanította anno.
Mikor elment a fentebb irt elso szakrajz tanár egy másik oktatási intézménybe ő vett at minket és nagyon nem örültünk neki .

Első tanítási órán bejött , bemutatkozott majd egy csepp mosollyal csak annyit mondott , “”látom volt kolléga segített a létszámon . Ne feledjék itt sem lesz másképpen . “”

Ennek tudatában folytattuk tovább tanulmányainkat .

De mikor végeztünk és sikeresen el helyezkedtem akkor értettem meg , hogy amit belénk “ véstek” tudást és ahogyan az nem volt hiába .
Mert mikor jönnek hozzánk a frissen végzet egyének igen is látszik , hogy más oktatásban részesülnek és hiányzik az a régimódi csendes de könyörtelen agresszivitás amiben mi is részesültünk.
És itt nem a testi ha nem a pszichológiai nyomásra gondolok , mert még akkor os készültünk órákra mikor nem is kellett volna .

:)

Bocsi az írás miatt csak gyorsan le karmoltam . ( idő hiányában) . :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#3) bambano


bambano
titán
LOGOUT blog

nem leszek népszerű a véleményemmel, de most mindenkinek rossz.
álljatok be a sorba.
azt pedig, hogy 50% fizetésemelés, mindenki felejtse el.
nem lesz. másrészt hiába is lenne, elvinné az infláció. ha te kapnál jelentős béremelést, mindenki más árat emelne. ugyanúgy két zsemlét tudnál venni, csak nem 50 forintért, hanem 120-ért/darab.

majd pont három hét múlva olvasd el a bejegyzésedet. akkor eldöntheted, hogy az egyébként mélységesen sz.r gazdasági helyzetre rápakolsz még egy lapáttal vagy inkább egy hajszállal javítani szeretnéd.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4) Thusor válasza bambano (#3) üzenetére


Thusor
őstag

Sajnos én is úgy látom, hogy nagyon sokaknak nem jó jelenleg. Én személy szerint egyetemen vagyok oktató-kutató státuszban. Tavalyi év szeptemberéig két diplomával és egy felsőfokú angol, egy középfokú latin nyelvvizsgával kerestem 147.500 forintot nettó, akkor már 11 év szakmai tapasztalattal a hátam mögött. Jelenleg PhD tudományos fokozattal keresek 284.700 forintot nettó. Nem nevezném ezt az összeget soknak. Főleg úgy hogy a kutatások nem úgy működnek, hogy 8 órakor elkezdem és délután 16 órakor befejezem. Számtalanszor túlórázom, akár hétvégén is dolgozom. Az új csodálatos alapítványi átalakulás után pedig folyamatos a magas publikációs elvárás, úgy hogy fizetés annyi amennyi, pályázat körülbelül nulla, a kísérletek amiből publikáció van meg sok pénzt emészt fel. De ettől még az elvárásokat teljesíteni kell, mert ha nem akkor visszaesik a fizetésem 219.500 forintra.

Körbenézve más munkákban sem egyszerűbb a helyzet. Az árak meg ezzel szemben jól elszabadultak.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#5) UnA válasza bambano (#3) üzenetére


UnA
Korrektor

Nem arról van szó, hogy kapjon *mindenki* fizetésemelést, mert infláció, hanem a tanárok megbecsülése fontos lenne - és egy olyan társadalomban, ahol a pénz / vagyon az isten, igenis fontos lenne a szólamokon túl megfizetni a tanárokat.

[ Szerkesztve ]

(#6) gidalight


gidalight
tag

"vagy ami van az 15 éves 4.generációs ócskavas" Mmint melyik 4. genről beszélünk? A Haswell-ről? Az szűk 9 éves arch., és nem látom pontosan milyen iskolai feladatra ne felelne meg.

(#7) bambano válasza UnA (#5) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

"Nem arról van szó, hogy kapjon *mindenki* fizetésemelést, mert infláció, hanem a tanárok megbecsülése fontos lenne": miért csak a tanároké? a nővéreké? az egészségügyi segédszemélyzeté? a szállítóké? az őstermelőké? a mezőgazdasági dolgozóké? a benzinkutasoké? az enyém például? mostanában gyakorlatilag mindenki megszívta, aki olyan területen dolgozik, ami engem is érint.

tehát mégiscsak arról van szó, hogy *mindenki* kapjon fizetésemelést? amitől infláció lesz?

egyébként én nem fogok hőbörögni, ha emelést kapnak a tanárok. de jó, ha tudják, hogy ez mivel fog járni. az államnak nincs pénze, csak azt tudja kiosztani, amit tőlünk beszed. hogy a tanároknak több fizetése legyen mindenki más kárára, plusz adófizetése kárára, azért az most egy vitára alkalmas kérdés. most inkább arra lehet számítani, hogy komplett szektorok fognak becsődölni a dilettantizmus miatt. szerinted mit fogsz enni, ha most nem kezdik el a határban a munkát a 700 forintos gázolaj miatt?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#8) Zigur válasza bambano (#7) üzenetére


Zigur
senior tag

Természetesen Brüsszelt és Gyurcsányt kell szidni majd, nem a 12 éve regnáló kormányt :)

(#9) kuntics


kuntics
aktív tag

Elszomorító a tanári fizetésekről olvasni :( az elvégezendő munkájukhoz képest nevetségesen alacsony a bér, főleg, mikor már 8 általánossal is hasonlóan lehet keresni, mint kezdő tanárkent. Viszont az 50%-os emelést túlzónak találom.

Pár érdekesség számomra az írásból:

“ Az alap fizetésem most 265e nettó
“ szakoktató mindenhez is ért, mert ugye csak 22 órája van hivatalosan egy héten... a valóságban bőven megvan a heti 30, de van amikor heti 42 tanóra is! ”
“ Aztán ott a felnőttoktatás, ahol muszáj (erősen ajánlott) órákat vállalni. Ott már eléri az óradíj a hihetetlen 2800 forintot is!”

Ha jól értem,heti~30 óra munkáért kapod a 265 nettót+a felnőttoktatásból bejövő plusz. (Heti 10 plusz órával az már 110k, ha jól számolom) az úgy már nem hangzik túl rossznak. Mert ez mellett nincs váltott műszak, nincs akkora fizikai leterheltség, meg azért az iskolai szünetek miatt nyaranta több szabadidő.

bambano
Az általad említett dolgozók is érdemelnének emelést.
Infláció most is van bőven, emelés nélkül is :) meg tegyük hozzá,hogy az állam a beszedett pénzt sokkal jobban is eloszthatná. De ez már inkább egy politikai topikba való

Zigur
Sorossal meg a migráncaokkal mi lesz?

[ Szerkesztve ]

(#10) Noukoum válasza kuntics (#9) üzenetére


Noukoum
veterán

Mennyit keres most egy kezdő tanár? 170-180e nettó? 5-6 év egyetem után, heti 50 óra munkával. Szabadság nyáron 40-50 nap, cserébe az ideje kötött és évközben nem veheti ki.

Az 50% béremelés arra sem lenne elég hogy megszűnjön az elvándorlás. Nem hogy a megfelelő utánpótlás biztosítására.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#11) kuntics válasza Noukoum (#10) üzenetére


kuntics
aktív tag

Hogy jön ki az a heti 50 óra munka? Az napi 10 alsó hangon.

De mint írtam,jogos lenne az emelés, az 50%-ot meg a cikkben emlitett összegekhez mérten tartom túlzásnak. Nem véletlenül emeltem ki belőle részleteket.

Szabadságból nekem meg hivatalosan 22 van évente,azzal 70%ban a cég rendelkezik. Marad 7 napom,de mivel 12 órás műszakban dolgozom kb 4et tervezhetek be én.

[ Szerkesztve ]

(#12) Noukoum válasza kuntics (#11) üzenetére


Noukoum
veterán

Úgy hogy gyakran (minden másnap) bent vannak 7-19-ig, vannak nulladik órák, szakkörök, iskolai korrepetálás (ingyen), rengeteg adminisztratív munka, dolgozatjavítás, órákra való felkészülés, iskolai megbeszélések. Hétvégén kirándulások (rengeteg szervezés), iskolai programok. Nem sorolom pedig lenne még.

Sokan azt hiszik hogy egy tanár beesik 8 óra 5 perckor és hazamegy 14:30kor vagy 16:00kor, leadja az óráit és ennyi volt. Meglehet nyugodni, ha ennyire “jó” lenne akkor mindenki tanár akarna lenni. Ami persze nem igaz mert ennyi fizetésért mindenki más munkát választana. Ahogy ezt teszik és tették a tanárok is.

Nem tudom mit dolgozol, ezért csak feltételezés de gondolom neked nem a szabadságodban kell kötelezően továbbképezned magad. Csak egy példa. Illetve lesz a 22 napnál neked több is, a tanárnak meg nem. De amúgy is vicces hogy azon vitázunk milyen sok a tanároknak az a szabadság amit azért kapnak hogy a gyerekeinket ne mindig kiégve tanítsák és neveljék. Szomorú hogy itt tartunk.

[ Szerkesztve ]

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#13) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag

Nem akarom ezt mondani, de tanárnak csak mazhoista vagy fanatikus megy.
Vacak fizetés, 0 perspektíva, hülye dinka gyerekek. Úgy értem kicsi a pohár, az is tele baromsággal...nem akarnak tanulni se fejlődni...de miért is tennék, lopni seftelni üzletelni abból lehet megélni, abból van pénz..nem az irodai, agyi, tanult melóból.
Vagy is van az a szint, csak nem vidéken és ahhoz is simlisnek kell lenni
Egyedül a programozás és a pénzügy/jog irányvonal ami irodaiként kifizetődő, a többi csak a napi életszint fenntartásra elég.

Másrészt akik tanárként elmennek egy multihoz azért rádöbbennek, hogy ott bizony teljesítmény kényszer van.
Ott reggeltől estig gürizni kell, meg kell váltani a világot minden nap.
Az egyik így szar, a másik úgy szar. De tény, hogy az egyszeri tanár fizetés pláne PHD stb-vel kurva gáz

[ Szerkesztve ]

(#14) bambano válasza angyalpc2 (#13) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

ne aggódj, tanárként is gürizni kell.
kezdjük azzal, hogy sok tanár állva tanít (lehet, hogy mind, nem tudom).
és lehet, hogy nem atomreaktort tervez, de egy osztálynyi gyerek az kb. a zsák bolha, amelyik mindenfelé szét akar ugrani.
nem irigylem őket, nem is kicsinylem le a munkájukat.
pusztán az a gond, hogy most nincs itt az ideje a béremelésnek.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#15) Noukoum válasza angyalpc2 (#13) üzenetére


Noukoum
veterán

Erről a multis (versenyszférás) teljesítménykényszerről kérdezz meg néhány pedagógust is aki otthagyta a pályát. Nagyjából ezekkel fogsz találkozni:

végre van életem, nyugi van, megtudok normálisan élni, eltudok menni nyaralni, van időm másra (szociális élet, család, szabadidős tevékenységek), van társadalmi megbecsülésem.

Abban egyetértünk hogy jó nagy idióta az aki ma Magyarországon tanár akar lenni.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#16) Jhonny06 válasza bambano (#7) üzenetére


Jhonny06
veterán

"az államnak nincs pénze"

Ez még jelenleg se igaz. Arról meg ne is beszéljünk, hogy 100-1000 milliádos nagyságrendek tűntek el a kasszából, abból futotta volna rá.

(#17) kuntics válasza Noukoum (#12) üzenetére


kuntics
aktív tag

(Akartam írni egy hosszabb választ,de inkább maradok egy rövid verziónál)

-nem, nem jó a jelenlegi rendszer és tényleg szarok a tanári fizetések (de ezt már feljebb is írtam)
-nem, nem sajnálom a tanároktól azt a nyári szabit (szerintem nem is írtam ilyet),de tény, hogy több a szabadnapjuk mint mas munkakörökben
-nem, nem megoldás a hirtelen 50%-os fizetésemelés (mert sok szempontból nem megvalósítható) Egy normális, sokat emlegetett életpályamodell kellene.

(#18) Noukoum válasza kuntics (#17) üzenetére


Noukoum
veterán

Nem, a megoldás majd az lesz hogy a 8 általánossal rendelkező Józsi meg Zsuzsi fogja tanítani a magyar gyerekeknek a nyelvtant meg a matekot. Aki megteheti az viszi különórákra a gyereket, aki meg még tehetősebb az magániskolákba viteti.

Állam boldog mert kevesebbet kell költeni oktatásra, több lesz a birka és lesz elég fizikai munkás.
Valódi tanárok boldogak mert van normális fizetés, munkakörülmény, társadalmi elismertség.
A társadalom meg szintén boldog hiszen nem kellett rendezni a költségvetésből a tanárok fizetését.

Nézeteid alapján te is ezt szeretnéd. Komolyan magyarázni kell hogy nincs pályakezdő pedagógus? Magyarázni kell hogy 50 év az átlagéletkor (hasraütés szerűen), szerinted milyen arányban mennek el és érkeznek a pályára? Életpálya modell nem segít azon hogy nincs fiatal pedagógus.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#19) Somatom válasza Thusor (#4) üzenetére


Somatom
veterán

Ez borzasztó. Ennyiért teljesen fölösleges tanulni. Tanítani meg pláne. Én a témaindító írást sem értem. Azt mondják, hogy aki tudja, az csinálja, aki nem tudja csinálni, az tanítja és aki tanítani sem tudja, abból lesz a tornatanár. Na, de aki programozást tud tanítani, arról nem hiszem el, hogy ne tudná csinálni. Azt meg állítólag mostanság jól fizetik.
Na, de 150 ezres fizu? Nemáááá!!! Úgy vágnám be magam mögött az iskola ajtaját, mint a huzat.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#20) Armagedown


Armagedown
őstag

Tudom, nem nagy a fizud, de valamivel kompenzálni kell azt, hogy kicsivel több szabadnapod van, mint egy átlagembernek. :U
Ne vedd szívre, ugyanezt gondolom a többi pedagógusról is.
Nagyon jó dolgod csak ezt fel sem fogod, a munkádban nem is ér semmi stressz.

[ Szerkesztve ]

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#21) Somatom válasza Armagedown (#20) üzenetére


Somatom
veterán

Viszont kicsivel több tanulást, rákészülést igényel a munkája, mint egy átlagemberé. Az én melómhoz elég 8 általános, meg pár hónap tanfolyam. Havonta két hetet melózok nettó 500-600 ezerért. De, a szabad két hetemben a fusimmal is többet keresek 150 -nél. A pénz miatt biztosan nem lennék tanár. Amilyen tanáraim voltak szakközépben.... Mindegyik egy külön pszicho tanulmány lett volna.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#22) Narxis válasza bambano (#3) üzenetére


Narxis
nagyúr

30 éve ez a duma, mindig rossz a gazdasági helyzet de ettől függetlenül 50% emelés egyszerre azért túlzás viszont semmilyen jövőkép nincs a kormány részéről, hogy hogyan kívánják rendezni a tanárok(ide be lehet még illeszteni egy pár szakmát) bérhelyzetét.

Thanos was right.

(#23) Noukoum válasza Narxis (#22) üzenetére


Noukoum
veterán

Érdekes mennyire más világban élünk. Tényleg túlzás lenne hogy egy tanár annyi pénzt keressen mint egy gyári munkás érettségivel? És 20 év tapasztalattal egy picit többet? Ez az 50% erre (sem) volna elég.
2010 előtt is pocsék volt a helyzetük, de a bér több volt (és többet is ért), nem volt ekkora az állami befolyás, kevesebb volt a munka, jobbak voltak a körülmények. És persze nagyobb volt utánpótlás, egy fokkal nagyobb társadalmi megbecsültség (ami folyamatosan romlik).

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#24) kuntics válasza Noukoum (#18) üzenetére


kuntics
aktív tag

Pont, hogy nem szeretnék egy leépülő állami oktatást. De szerinted a hirtelen 50%-os emelés meg a 8 általánossal tanító Józsi meg Zsuzsi között nincs ésszerűbb megoldás? Egy ekkora egyszeri emelés után szerinted mit kapnának a következő 4,8,12 évben? 4-5%-at? Azzal ki lennének segítve, meg az bevonzaná a pályára a fiatalokat? Nem lenne jobb egy kezdő tanárnak, ha az első 10 évében meghatározott (15-25%) százalékban emelkedne a fizetése?

(Dolgoztál gyárban? Ha nem,ajánlanék egy jó éjszakás hetet, szerinted az mennyit vesz ki az emberből? 8-12 óra, sokaknak ugyan az a monoton munka.)

[ Szerkesztve ]

(#25) Thusor válasza Armagedown (#20) üzenetére


Thusor
őstag

Több szabadnapom? Ezt nem értem. Pontosan a jogszabályban előírt szabadságom van. Egy nappal se több. Ez 25 napot jelent. Közben készüljek az egyetemi óráimra, gyakorlataimra. Mellette írjak könyvet, jegyzetet magyar nyelven mert a mai fiatalság már az angol nyelvű cikkeket nem olvassák, mert angolul derogáló olvasni. És ezt mind igazából ajándékként, mert egy petákot nem kapok a könyv vagy jegyzet készítésért. ZH-kat meg javítsam szabadidőmben. A teljesítményemet meg abban mérik, hogy hány jelentős nemzetközi tudományos folyóiratban publikáltam az adott évben. Amelyhez a pénzt is én teremtsem elő, mert egy darab publikáció költsége a kiadónál 600-700 ezer forintba is kerülhet. Vezetőként meg a beosztottjaim fizetését is oldjam meg valamiből mert az állam azzal nem foglalkozik, hogy hány PhD hallgatóm vagy hány laboránsom van akiknek meg kell oldanom a fizetését. Ez lehet saját bevételből vagy pályázatból. Köszönöm szépen de elég sok stresszel jár ez bőven.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#26) Noukoum válasza kuntics (#24) üzenetére


Noukoum
veterán

Keresel 180e forintot. El akarod hagyni a pályát. Mikor maradnál, ha azt mondanák hogy jövő hónaptól 250e és 2030-ra 400e. Vagy ha azt mondanák hogy marad a 180e, de 2030-ra meglesz a 400e?
Vagy győzz már meg egy középiskolai diákot azzal hogy figyelj lehet hogy az első 10 évben azzal fogsz szembenézni hogy nem tudsz megélni, de majd a 30-40 év múlva már jó lesz a fizetésed. Végzős hallgatónál ugyanez.

Felkéne ébredni, itt már régen nem arról van szó hogy itthon szar pedagógusnak lenni. Hanem hogy nincs aki tanítson. 10 nyugdíjba megy, 1 jön a helyére. Rég nem arról van szó hogy nem futja új autóra hanem csak egy használtra. Hanem arról hogy nem futja autóra.
Dolgoztam már sok helyen. Éjszakai műszakban a szervezeted a legnagyobb bajod (már akinek, sokan pont szeretik). Ezen kívűl össze sem hasonlítható egy tanári terheléssel.
Sajnos megint ott tartunk: gyári munkás bárki lehet (egy tanár is). De a gyári munkás sosem lesz alkalmas tanárnak.

Vagy te az orvosnak is azt mondod hogy nem érted miért nem minimálbért keres?

[ Szerkesztve ]

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#27) Jhonny06 válasza Armagedown (#20) üzenetére


Jhonny06
veterán

Te vagy az a típus, aki azt hiszi, hogy a tanároknak 3 hónap szabijuk van nyáron és hogy 8-4ig vannak bent és aztán leteszik a munkát, ugye? :)

[ Szerkesztve ]

(#28) bobalazs


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog (1)

20 év múlva, ha megérjük, szinte teljesen biztos vagyok hogy a tanári szakma meg fog szűnni, és helyette mesterséges intelligencia fog tanítani, végtelen türelemmel.

(#29) kuntics válasza Noukoum (#26) üzenetére


kuntics
aktív tag

A 15-25% emelést évente értettem :) számold ki azzal. Ha az első 2 évben kap 23% emelést évente, akkor már többet kap, mint egyszeri 50%-os emelésnél.

(#30) Noukoum válasza kuntics (#29) üzenetére


Noukoum
veterán

Milyen logikát látsz abban hogy piszok alacsony fizetéssel kezdjen egy kezdő, majd az 1. illetve 2. év után 23-23%-al nőjön a bére? Ahelyett hogy alapból egy magasabb kezdő bére legyen és az növekedjen szintenként bizonyos mértékben? Mi haszna lenne előbbiből az államnak?

Csak a tisztán látás végett: a jelenlegi kormány a tanároknak 9-10%-os bérpótlékot dobott, ennyit profitáltak a választási osztogatásokból. Az 50% a legnagyobb ellenzéki összefogás ígérete. Aminek a mértéke egyébként teljesen reális, egyáltalán nem túlzó.

[ Szerkesztve ]

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#31) Somatom válasza bobalazs (#28) üzenetére


Somatom
veterán

Ez nem stimmel. Ha lesz olyan fokú mesterséges inteligencia, amelyik képes végtelen türelemmel tanítani, az miért lenne olyan hülye, hogy olcsóbban tegye ezt, mint egy humán tanár?

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#32) kuntics válasza Noukoum (#30) üzenetére


kuntics
aktív tag

Az első évben megadja az 50%-ot és az azutáni 3 évben mennyit? Mert ha a maradék 3 évben nem ad két számjegyű emelést,akkor sokat nem segít ez az egyszeri emelés.
Azért írtam, hogy az egyszeri nagy emelés nem megoldás. Nem én fogom kitalálni a legjobb megoldást,nem is értek hozzá. De egy 24-22-20-18% alap emelés szerintem jobb, mint egy 50-10-10-10% 4 évre.

Választásokkor mindent IS lehet ígérni, a megvalósítás kérdéses.

(#33) Noukoum válasza kuntics (#32) üzenetére


Noukoum
veterán

Választásokon mindent is lehet ígérni, pont ezért jó látni hogy nem ígértek be egy olyan életpályamodellt amire nem tudják hogy lesz-e keret. Olyat mondtak amit biztosan be is tudnak tartani, magyar politikában ez elég szokatlan.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#34) Jhonny06 válasza kuntics (#29) üzenetére


Jhonny06
veterán

Évente 15-25%? lol, ilyen még IT-ban sincs.

"Mert ha a maradék 3 évben nem ad két számjegyű emelést,akkor sokat nem segít ez az egyszeri emelés."

De, sokat segít. Ha tisztességes fizetéssel indítasz, akkor nem fanyalodsz arra, hogy évente emelgessenek.

[ Szerkesztve ]

(#35) bobalazs válasza Somatom (#31) üzenetére


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Mert neki nem téma 24/24 órát tanítani, és nem fárad el és nem kér enni, és nem kerül pénzbe a megélhetése, és még egy millió okot lehetne mondani miért válik folyamatosan az emberi munkaerő leváltására alkalmasnak az AI. Nem lesz igény hamarosan jogászokra, banki alkalmazottakra, gondolom tanárokra se.

(#36) kuntics válasza Jhonny06 (#34) üzenetére


kuntics
aktív tag

3. éve kapok 10% feletti fizetésemelést, nem IT-ban. Ahol meg a béreket kellene felzárkóztatni, ott szerintem megoldhatónak kellene lennie a magasabb emelésnek is.

Még mindig nem értem,miért lenne probléma,ha azt a 270k-s alapot nem egy, hanem 2 év alatt érnék el, viszont utána is kiszámíthatóan magasabb százalékú emelést kapnának.

(#37) RandomName


RandomName
aktív tag

Lehet nem leszek népszerű.
Pl, én villanyszerelő vagyok. Neked sok a heti 4x óra, én minden hétköznap 6:45-re bent vagyok, és 16:00-körül lépek le. Ez 8 óra munkaidő. Ebben nincs benne az átöltözés/munkàra felkészülés/reggeli/ebédidő/lekészülés/visszaöltözés. Számolj erre is egy órabért az én 239450Ft nettóm mellett. Van az órabér ami a 8 órára vonatkozik, de ha a teljes munkahelyen töltött időre vetíted le, akkor más számokat kapsz.
Amúgy az a kiszállási díj nem nálam csapódik le, én csak biorobotként ki vagyok küldve.
Amúgy ilyenkor amikor sírás van, mindig valami példamese jut az eszembe, amikor a reggelinél a vaj, a kifli, és a tea összeveszett, hogy ki a fontosabb....
Egyik sem ér semmit a másik nélkül. Ez volt a tanulnivaló belőle.
Viszont van az emberi gőg, vannak szakszervezetek, amelyek kampányolnak, hogy valaki többet keressen mint a másik.
:(

[ Szerkesztve ]

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#38) Thusor válasza bobalazs (#35) üzenetére


Thusor
őstag

Ez az AI ugyanakkor lufi mint a VR és 3D filmek voltak. Azt is beharangozták hatalmas újításnak, és hogy innentől kezdve mindent is VR-ban fognak majd oktatni. Aztán látjuk hol tart az egész.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#39) Jhonny06 válasza RandomName (#37) üzenetére


Jhonny06
veterán

És ezzel mit akartál mondani? Hogy ha neked szar a fizetésed, akkor más se panaszkodjon miatta?

(#40) Jhonny06 válasza kuntics (#36) üzenetére


Jhonny06
veterán

Nem az a probléma, hogy hány év alatt kapnak X%-os emelést (ezt csak te hoztad be ide valamiért), hanem hogy lényegében semennyi emelést nem kapnak.

(#41) RandomName válasza Jhonny06 (#39) üzenetére


RandomName
aktív tag

Ezek szerint akkor semmit.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#42) Tikakukac


Tikakukac
titán

Mikor én voltam gimis is piszkosul gané volt a tanári felhozatal pont amiatt, mert kutyába se voltak nézve, mostanra ez igaz lett mindenféle oktató és szociális pályán dolgozóra is.

Minden respect annak, aki felkapta a hitelt lakásra, és belevágott a gyerekpakolásra. Mert, hogy ki lesz a bölcsiben, oviban, suliban, gimiben, egyetemen aki azokból a kölykökből embert csinál, azt nem tudom. Azt főleg, hogy a papa-mama miből fizeti ki a felnevelésüket.

Volt itt egy althread, hogy 50% fizuemelés, ne bohóckodjunk. Tezsvérem, ha 5-10 évig kenyérmorzsával emeltek, akkor ja, most az 50% lesz. Durva? Az. Tudod mi durvább? Azt ezt megelő időszak, amikor úgy mész melózni, hogy talán egy évben egyszer a szomszéd megyébe elmehetsz fagyizni meg felülni a kisvavústra és elnevezheted ezt a formát életnek. Mindezt EU közepén, ahol dübörgés van meg elrugaszkodás.

A fura nekem ezzel, hogy mintha még csak most kezdene 1-1 réteg felkelni az 1984 szerű rendszerből, hogy húha, hát engem átb@sztak és most is átb@sznak. Hasznos életideje nem annyira sok szerintem egy embernek, hogy 20 éves ígéretekre lehessen alapozni, amit amúgy eddig sem tartott be senki, de lehet én vagyok csak túl nyers.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#43) kuntics válasza Jhonny06 (#40) üzenetére


kuntics
aktív tag

Bocs, lehet nem jó példa, de valamiért néhány elhízott ember jut az eszembe. Az első 20 plusz kilónál kezdik érezni a problémát, 40+nál kisebb próbálkozások a fogyásra, de semmi komoly erőfeszítés. Majd 60+nál, amikor már nyakig ér a szar és hullámzik is, akkor akarnak lefogyni. 2 hét alatt. 60 kilót. A tanári fizetés szar volt tavaly is, tavaly előtt is, de már ‘16ban is, vagy még korábban is. Diplomához kötött munkáért biztosan. Mégsem emlékszem komolyabb megmozdulásra, bármiféle komoly eseményre ahol megpróbáltak volna tenni ellene. Most is csak egy választási ígéret az,ami kis bizakodást ad a javulásra. Ezeket a kisebb sztrájkokat nem lehetett volna nagyobban, évekkel ezelőtt megcsinálni? Ténylegesen addig küzdeni,amíg elfogadható eredményt nem érnek el? Mi vesztenivalója van egy tanárnak egy sztrájkkal? Elküldik? Másik iskolában ugyan azt az összeget megkapja, de legalább megpróbált tenni valamit.

A több részletes emelést meg azért hoztam be,mert szerintem elérhetőbb, megvalósíthatóbb,semmi másért.

(#44) Somatom válasza bobalazs (#35) üzenetére


Somatom
veterán

Jogászokra valóban nem lesz szükség. Egy humán tanárnál lehet jogászkodni, hogy van-e joga sztrájkolni, ha elégedetlen, de ha egy gép követelményeit nem teljesíted, akkor nem működik és slussz. Minél inteligensebb, annál kifinomultabb követelményei lesznek. :)

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#45) icemad válasza kuntics (#43) üzenetére


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Egy tanárt is elég durván meglehet cibálni... Nemrég volt valami balhé, amikor a tanár rászólt a "gyerekekre", hogy ne az iskola mellett cigizzenek meg bandázzanak. És a tanárt vették elő. Sztrájknál is odaszólhat valami nagy ember, hogy ezt meg azt a tanárt nem nagyon kellene alkalmazni többé az egész megyében. Szomorú dolog, de előfordulhat.

(#46) Tikakukac válasza icemad (#45) üzenetére


Tikakukac
titán

Oké, tegyék meg. Szóljon oda lehetőleg jóóóóó sok "nagyember" minden suliba, egész komoly listákkal. Gyerünk, én már várom. Másnaptól pedig ki lehetne tenni a sulikapura ugyanazt a táblát, mint most a benzinkútra. Ezt tegyék meg pls a közszférában is mindenhol. Másnap az országra is kiteheted, hogy out of order.

Mondjuk még ekkor is lenne egy komoly tömeg, aki gyúcsányozna, de akkor látná Gizike is, akinek az agya már 20 éve nem funkcionál, hogy bazeg, para van. És tényleg :B

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#47) Noukoum válasza kuntics (#43) üzenetére


Noukoum
veterán

Rendszerváltás óta folyamatosan sztrájkolnak. A jelenlegi kormány mindig tárgyalni szeretne, de nincs belőle semmi. Ebbe untak bele. Ugyanez volt 2018-ban. Ígértek fűt fát, semmi nem lett belőle. Ezért sztrájkolnak most.

Tanárként picit máshogy működik a munkahelyváltás mint a versenyszférában.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#48) Narxis válasza Noukoum (#23) üzenetére


Narxis
nagyúr

Nem túlzás de egyszerre sok, én jobbnak tartom az előre megtervezett emelést, biztosabb jövőképet ad és így fokozatosan fel lehetne zárkóztatni a tanárok bérét. Azonban nem csak a tanárok léteznek, van még pár szakma ahol jogosan vernék az asztalt ha holnap a tanárok kapnának egy 50%-os emelést.

Thanos was right.

(#49) bambano válasza Armagedown (#20) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

"hogy kicsivel több szabadnapod van, mint egy átlagembernek.": ezt a téveszmét miért nem lehet kiirtani a közbeszédből???

tanyacsenölön volt videó, amiben erről is szó volt. [link]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#50) bambano válasza Jhonny06 (#16) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

az államnak nincs pénze.
az állam a pénzét tőled veszi el adók, járulékok formájában, vagy hitelt vesz fel, aminek a visszafizetéséhez tőled vesz el adót, járulékot.

tessék végre mindenkinek megérteni, hogy egy kiemelt társadalmi csoport plusz jövedelméhez más társadalmi csoportokat kell rosszabb helyzetbe hozni. nincs fizetésemelés hátrányok nélkül.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.