Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D@reeo: Send to qBittorrent Firefox kiegészítő (with SavePaths)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Hát arra gondoltam, hogy egy másik topikban az Apple-re próbálták ráhúzni, hogy "kizárólag a marketing adja el a termékeiket" és, hogy "nem megérdemelt a piaci részesedésük", sőt egyesek szerint egyenesen "használhatatlan kacatokat" gyártanak. Csak mint érdekesség hoztam fel, hogy az egyéni preferencia mennyire közre játszik abban, hogy ugyanazt a jeleséget valaki miként értelmezi.
Az előző hozzászólásodból kiragadnám a "futótűzként terjedés" gondolatát. Éppen az az, ami számomra nem különösebben szimpatikus.Bár értem a működését, mégsem tartom igazságosnak, hogy egy kezdeti apró különbség hosszú távon ilyen jelentős előnyhöz juttasson egy piaci szereplőt. Bár nyilván az igazságosság a legelemibb formában sincs jelen a való világban, így kár is firtatni.
Mint már egyszer mondtam, nekem nincs különösebb gondom a Google-lel, ők csak egy profitorientált cég, mint bármelyik másik. Inkább a rajongótáboruk vált ki belőlem visszatetszést és az a hihetetlen naivitás, ahogy mindenre amit a Google "teremt" úgy tekintenek mint valami égi mannára. Ők ugyanis meg vannak győződve, hogy "minden ami jó az IT területén kizárólag a Googletől származik", "a Google nem olyan kapitalisma mint a csúnya Microsoft meg Apple", "a Google a felhasználók érdekét nézi", "a Google nem a pénzedrehajt, ellentétben a kizsákmányoló Microsofttal és Appleűlel", "amit a Google alkot az csakis jó lehet" stb. Ilyen és hasonló beidegződések ellen fölösleges érvelni.

-
törölt tag
Érdekes, hogy ugyanazok az érvek, melyeket most felsoroltál a Google mellett, hangzanak el egy másik topikban az Apple ellen

Amúgy még egyszer elmondom: a Google termékek nem rosszak, de szerintem (pár kivételtől eltekintve) érdemtelenül népszerűek a konkurenciához képest. Ez persze magánvélemény, nem axióma. Persze mindenki használja azt, amit a legjobbnak vél.
-
törölt tag
Ha most ezekkel a gyakran ingyenes szolgáltatásokkal keresztbe reklámozzák egymást, miért kéne őket jobban elítélni, mint mondjuk egy oracle-t (régebben a sun-t), ms-t, apple-t, adobe-ot, vagy bárki mást? Az apple esetében épp örültél a "hülye" marketing húzásoknak...
Nem ítélem el a marketing miatt. Mint már mondtam, a marketingre szükség van.
Amit azonban annál jobban elítélek, az a már említett felhasználói hozzáállás, mely kizárólag a piaci részesedést veszi alapul egy termék kiválasztásánál, sőt még fennhangon hangoztatja is, hogy a másik termék (amit ki sem próbált) biztosan rossz. Az ilyen kijelentésektől megyek falnak, hogy:
"A Windows 10x jobb mint a Linux mert többen használják. Ha a Linux olyan jó lenne, sokkal többen használnák". (Itt sokan elfeledkeznek az oktatás kizárólagos Windows-központúságáról, a Microsoft kormányzati befolyásáról, a marketingről stb.)
"A Chrome sokkal jobb mint az Opera, lám 2 év alatt mekkora részesedésre tett szert" (Itt szintén megfeledkeznek az emberek a marketingről, a gerillamerketingről, a termékkapcsolásokról [a Google Föld, ha nem figyelsz, feltelepíti a Chrome-ot is, a YouTube-on 10 négyzetpixelre esik egy Chrome reklám stb])
Én mindössze ez ellen emeltem fel a szavam. Nem az a baj, hogy a Google reklámoz, hanem az, hogy sokan minimális gondolkodás nélkül benyelnek mindent, amit hallanak. És ez jellemző az általad említett cégekre is. Hidd el, bármennyire elégedett is vagyok a birtokomban levő Apple termékekekkel, nem vagyok elvakult rajongója Steve Jobsnak, és a Windows 7-tel is elégedett vagyok, mégsincs poszterem Steve Ballmerről.
-
törölt tag
Azt irtam, hogy ami nulla, azt nem tudod ennyi idon keresztul illetve ilyen mertekben, pusztan marketinggel eladni.
Én nem azt mondtam, hogy a Google bármelyik terméke "nulla", csupán azt, hogy nem emelkednek ki számottevően a mezőnyből. Hatalmas piaci részesedésük éppen ezért többnyire a marketingnek köszönhető, és csak részben a minőségnek, hiszen a konkurencia sem (sokban) marad el minőségben, marketing terén azonban annál inkább.
UI: Sosem mondtam, hogy a marketing az ördögtől való, azt viszont nem fogadom el, hogy egyesek a piaci részesedést a minőség kizárólagos bizonyítékaként próbálják beállítani. Az ilyen "ami elterjedt az jó, ami nem elterjedt az biztosan tré" elvrendszert hihetetlenül naívnak tartom.
-
törölt tag
milyen következtetést is vonhatunk le abból, h a winyón pár megával kevesebbet foglal?
Például az, hogy senkinek semmi hátránya nem származik abból, hogy az Opera tartalmaz pár integrált plusz eszközt. Ha emiatt a telepített program jelentősen több helyet foglalna el, vagy futáskor jelentősen több memóriát használna, mint a konkurencia, akkor megérteném a lázadozást. Azonban ennek épp az ellenkezője áll fenn, az népszerű böngészők közül az Operának van a legkisebb footprintje.* Így nem sok alapja van az "Opera egy terebélyes, lomha bloatware" tévképzetnek. De lehet, hogy ezt csak én látom így

* A Chrome-ot kihagytam az előbbi összehasonlításból. Most nézem: 57 MB, több mint másfélszer nagyobb a footprintje, mint az Operáé.
-
törölt tag
válasz
D4rkAv3ng3r
üzenetére
GMail azért tetszett meg mert tényleg kevesebb rá a spam, tapasztalatből mondom
Ezt azért én nem merném ilyen határozottan kijelenteni. Talán igaz volt valamikor, mostanra azonban városi legenda szintjére degradálódott. Épp nemrég jelent meg egy tanulmány, talán pont itt, miszerint az utóbbi időben Yahoo rendelkezik a legjobb spamszűrővel. És ezt én is így érzem. Egyaránt van Yahoo és GMail fiókom is, mindketővel felváltva regisztráltam ilyen-olyan oldalakra, és a GMail fiókomba számottevően több spam érkezik. Ez persze statisztikailag nem mérvadó, de a már említett tanulmány annál inkább: tanulmány
többi böngészőnek megy, csak Opera cseszekedik
"Browser JavaScript is a feature that allows Opera to automatically fix incompatible Web pages, out of date scripts, and pages that inadvertently block Opera. The script file is automatically distributed by Opera Software ASA, and can be used to apply fixes to specific Web sites, and specific scripts."
Ezek szerint mégis foglalkoznak a témával. Mellesleg, mint már említettem, messze eltúlzott ez az "Opera az oldalak X > epszilon százalékát rosszul jeleníti meg". Szökőévenként ha akad igazán problémás oldal, az ilyentől viszont sokszor ugyanúgy elhasal a Safari is (ez a két böngésző van a gépemen). Leginkább a kirekesztő oldalakkal van gond, mint azt már Penge_4 is felvázolta, az ilyen
if(client == IE) {
// IE code here
} else if(client == Firefox) {
// Firefox code here
} else {
alert('Your browser is not supported, please use IE or Firefox!');
}ellen pedig nem sokat tehet az Opera. Illetve erre találták ki a maszkolást, szóval aligha mondható, hogy elhanyagolták a kérdést.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
csak egy böngészőre volt még szükségem
Az Operával tudtommal böngészni is lehet
Ha nem érdekel a widget motor, a mail kliens vagy az RSS olvasó, egyszerűen nem kapcsolod be, és olyan mintha ott sem lenne. Egyáltalán nem tolja az extrákat az arcodba, nem jelenik meg minden 10 percben egy figyelmeztetés, hogy "ejnye, ön már egy hónapja Operával böngészik, de még mindig nem használja a mail klienst". Ugynakkor mindezekkel az extrákkal együtt is kisebb helyen elfér mint mondjuk a sokkal szegényesebb Safari vagy Firefox:Opera 10.5x: 35 MB
Safari 4.0.5: 45 MB
Firefox 3.6.3: 55 MB(Mac OS X 10.6.3 alatt. Windowson nem néztem, de gyanítom, hogy ott is hasonlóak a méretek)
Újabban a memóriahasználata is több mint elfogadható (nem ideális, de a Firefoxot így is kenterbe veri memóriakezelés szempontjából), úgyhogy igazán alaptalan a sok sárdobálás.

-
törölt tag
válasz
üzenetére
Meglepödnél, tudnád a gmailt használók jelentös része nem a marketing miatt hazsnálja, hanem mert kényelmesebb neki, mitn a többi?
Igen, minden egyes Gmail használó tudatos, minden konkurens szolgáltatást ismerő user, aki a szolgáltatás kiemelkedő minősége miatt döntött a Gmail mellett. Még véletlenül sincsen közöttük sokmillió ember, aki azért használja, mert a haver és a matek tanárnő is azt használja. Ugyanannyi tudatos usere van bármely más szolgáltatónak is, én például a kevesebb spam miatt döntöttem a Yahoo mellett.
bigz:
"marketinggepezet" abban a pillanatban leall, ahogy a juzerek az elso hasznalat utan elpartolnak a gagyin megirt alkalmazasoktol
Egy ideális világban talán így alakulna a piac dinamikája, a valóságban azonban ez távolról sincs így. Sokan (marketing hiányában) nem ismernek alternatívákat, így maradnak az ismert megoldásoknál akkor is, ha esetleg nem elégedettek vele. Gondoljunk csak arra, hány ember szidja, de mégis használja például a Windowst. És itt jön be a második bökkenő: azok az estetek, mikor az ember ismer alternatívát, szívesen használná is azokat, azonban a torzult piaci arányok miatt kénytelen az adott terméket használni, mivel annak nagyobb a támogatottsága, azt várja el a vállalat, ahol dolgozik stb.
Kicsit off: Ha megnézed például a zeneipart, láthatod ott is mennyire torzult az egész: számtalan tehetséges zenész a létminimum szélén tengődik, míg sok tátogó paprikajancsi degeszre keresi magát. Még hogy ne számít a marketing
-
törölt tag
válasz
üzenetére
A gmail miben butabb pl. egy hotmailnél? Vagy egy Freemailnél?
Nem mondtam, hogy "butább", de nem is annyival "okosabb", mint azt sokan hiszik.
Én azt állítom, hogy a Google termékei átlagosak, a hatalmas marketinghátszélnek köszönhetően azonban a megérdemeltnél nagyobb részesedésre tesznek szert.floatr:
1) A Safari nem volt rommá törve, legalábbis nem jobban mint más. Látom sikerült bekapni a "legelsőnek a MacBook-ot törték fel" horgot, aztán a cikket már nem is olvastad tovább.
Megsúgom, a Windows 7, az IE és a Firefox sem bírta csak 1-2 másodperccel tovább.2) Nem hibatűrő böngészőt kell írni, hanem valid weboldalakat. Szerinted a böngésző honnan találja ki, hogy a hibás kód mögött milyen szándék húzódott?
Ha nem tudsz gitározni, azért nem a hangszer a hibás, már meg se haragudj
Mellesleg ez is ilyen városi legenda. Évek óta Operát használok, nem hibásabb mint más böngésző, csak egyszerűen sok fejlesztő nem teszteli le az olalt Opera alatt. Ennek ellenére a szabványosan megírt oldalakkal sosem volt gond, inkább csak a kizárólag IE-re optimizált vackokkal.
De ismétlem, szarból lehetetlen aranyat varázsolni a legjobb széndék ellenére is. 
-
törölt tag
válasz
D4rkAv3ng3r
üzenetére
A keresők közül valóban a Google a legjobb (bár a Bing szerintem szoros második). Más termékeik azonban nem emelkednek ki a konkurencia közül.* Viszont a keresőnek és a YouTube-nak köszönhető marketinggépezet mindent elad.

*Ne hozzátok fel a Chrome-ot példaként. Azon kívül, hogy 1 ezredmésodperccel gyorsabban hozza be az oldalt, jóformán semmivel sem tud többet pl. a Safarinál vagy a Firefoxnál, az Operával pedig nem is említhető egy lapon. A Google Earth mondjuk hasznos lehet, de újabban az is "tegyünk bele mindent emit lehet" filozófiájú bloatware.
-
törölt tag
Nem annyira technikailag gagyi, sokkal inkább a felhasználói felület az, ami számomra kényelmetlen. Ugyanakkor bosszantó a sok Chrome- meg egyéb Google termékreklám, amit percenként az arcodba tolnak.
Az ilyesmi szerencsére letilthetó 
Ami még nagyon bosszant, az az, hogy a videót betöltődéskor automatikusan elkezdi lejátszani. Ez különösen akkor zavaró, mikor böngészőindításkor a mentett lapok között van egy-két YouTube videó is. Szerintem legalább választási lehetőséget kéne biztosítani manuális indításhoz. Ezt körülbelül 1 órába kerülne megoldani, és nem kicsit növelné a felhasználói élményt.

-
törölt tag
Ha a YouTube valóban akkora pénzügyi érvágás lenne a Google-nak, már rég megszüntették vagy eladták volna. Mivel ezt nem tették meg, ez vagy azt jelenti, hogy nem veszteséges, vagy azt, hogy van kilátás arra, hogy a jövőben olyannyira nyereséges lesz, hogy képesek lesznek majd fedezi a sokévi veszteséget. Nem hiszem, hogy csupán felebaráti szeretetből működteti még a Google a YouTube-ot.

UI: Ha már itt tartunk, szerintem a YouTube minden szempontból gagyi, ha tehetném sosem használnám. Sajnos azonban az összes vidótartalom 90%-a a YouTube-on van. (Éljen a birkaszellem, ugye
)
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Plus - Black - 256GB - Akku: 100% - Újszerű állapot!
- KIÁRUSÍTÁS - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 Dock (akár 2x4K felbontás)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3904, 100% Akksi
- Apple iPhone 8 64GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Ha nem érdekel a widget motor, a mail kliens vagy az RSS olvasó, egyszerűen nem kapcsolod be, és olyan mintha ott sem lenne. Egyáltalán nem tolja az extrákat az arcodba, nem jelenik meg minden 10 percben egy figyelmeztetés, hogy "ejnye, ön már egy hónapja Operával böngészik, de még mindig nem használja a mail klienst". Ugynakkor mindezekkel az extrákkal együtt is kisebb helyen elfér mint mondjuk a sokkal szegényesebb Safari vagy Firefox:
Mellesleg ez is ilyen városi legenda. Évek óta Operát használok, nem hibásabb mint más böngésző, csak egyszerűen sok fejlesztő nem teszteli le az olalt Opera alatt. Ennek ellenére a szabványosan megírt oldalakkal sosem volt gond, inkább csak a kizárólag IE-re optimizált vackokkal.
De ismétlem, szarból lehetetlen aranyat varázsolni a legjobb széndék ellenére is.