Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#19) #65675776 válasza EQMontoya (#11) üzenetére


#65675776
törölt tag

Azért nézd meg az összetételt is! A kakaós tej (ami ortodox kakaó, azaz tej, kakaó és kristálycukor van benne mindössze) és a kakaóital (ami 38-40%-ban víz, van benne emiatt emulgeátor meg egyéb okosságok is, és izocukor) nem ugyanaz. És nem is ugyanolyan tejből készül. Emlékezetem szerint a kakaóital készül a zsírosabb tejből. Egyébként a kakaóital (aka féltartós kakaó) gyakorlatilag egy moslék, mindent bele lehet keverni, ami nem változtatja meg a színét, állagát (zsír- és szárazanyagtartalom) és pH-ját. Viszont a beleidet is tisztíccsa.

Tartósítószert a tejtermékek esetén Mo-on nem szokás használni, a tartósságot a pasztőrözés módja (sima pasztőrözés 70-90°C-on vs ultrapasztőrözés 135-145°C-on) és a csomagolóanyag és utóbbival összefüggésben a csomagolástechnológia határozza meg.

Pl zacskóból is van legalább kétféle, a sima PE-fólia és a többrétegű fólia (ennek szokott fekete lenni a belseje, ami a fényvédelmet szolgálja. Ahogy sokan sörből is csak a barna üvegeset (Miskolci Egyetemes terminológiával fahéjas) hajlandó meginni a zöld üvegeset (mentolos) nem).

Papírdobozból is van a sima többrétegű PE bevonatú (ebben bírja kevesebb ideig a gané) és a mégtöbb (7-9) rétegű, amiben már van egy alufólia réteg is. Ez utóbbiak azok, amelyekben akár 1 évig is eltartható a tejtermék, megfelelő csomagolástechnológia esetén.

A tej zsírtartalma pedig alapvetően csak a fölözés idejétől függ.

[Szerkesztve]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.