Szerintem windowsból menekülő kezdő linuxosnak (mint jómagam) az Ubuntu, OpenSuse a legjobb. (Nekem is a vistától pukkant be az agyam, azóta linuxolok teljes időben). Mindkettőből van live CD (amit nem kell telepíteni). A telepítés pedig ha nincs extrém hardvered (vagy legújabb) úgy megy mint a windowsnál vagyis jobban mert a linuxban benne vannak a hardvervezérlők általában tehát nem kell egy sor driverCD-t előkapni és etetni vele a gépet.
Lehet szerencsés vagyok de az asztali gépemen (asrock minden integrált alaplap -Intel Gma videóvezérlő rajta -, 2G RAM, 2,5" 100G vinyó, 4/3 arányú monitor) az első telepítésre minden ment: hangtól a képernyőig a wirelesig szóval nem kellett semmit állítgatnom az Ubuntun (7.10). Az biztos hogy ha nem vágsz alá külső programokat olyanokat amik nem szerepelnek a tárólóiban akkor sose fogsz lefagyni. Én csak a Firefox némelyik bővítményével akasztottam össze a rendszert de akkor sem mindigsikerült - (még nem jöttem rá hogy pl a Noscript az egyik oldalnál miért üti ki, a másiknál meg miért nem a böngészőt- mondjuk nem túl sűrűn fordul elő de előfordul).
Az Ubuntu elég jól el van látva programmal 24ezer csomagocska van hozzá amit internetről lehet töltögetni. Ebben van minden amit akarsz. Pl egyenlet szerkesztő Kformula (ez mondjuk Kubuntus de simán megy Ubuntun is), és persze az Open Office-ban is van egy. Ha matekozol pl tudok egy nagyon király cuccos progit ajánlani: Genius Math Tool ebbe az alapokon kivűl scriptelheted-programozhatod, a függvényből a grafikonokat is legyárthatod 2d,3d-ben stb.
Grafikailag van a Blender 3D modellező, és egy Autocad program is (ezeket még nem próbáltam) millió egy egyéb grafikai program mellett. Külső Autocad-os programot talán a Wine vagy egyéb windows szimulátorral kellene megpróbálni.
Nekem az Ubuntuban az is tetszett hogy szinte minden progi már magyarul beszél, na meg az hogy minden ingyenes 
Jah már karácsonyi laptopomon is (Acer Aspire 4315 1G Ram, 80G vinyó) Ubuntu figyel igaz itt a compiz-fusion nem megy mert az Intel GMA x3100 videovezérlő meghajtója nincs benne Ubuntuban és nem bírom a felbontás miatt beállítani (1280X800) semmivel sem de minden működik rajta csak az általános vesa driverrel - mondjuk úgyse játszani vettem melózni kell meg néha a vonaton vagy kocsiban megnézzek egy két filmet unalmamban.
- Tényleg ha van itt egy LinuxGuru segithetne 
A másik kedvenc Linuxom ami mindig nálam van Penndrive-on is meg CD-n is az a Slax kicsi erőforrás igényű (300 celeronra 128 M RAM-mal telepítettem KDE felülettel és jóval gyorsabb lett mint a win98). Ezzel maximálisan könnyedén ismerkedhetsz, szórakozhatsz mert nagyon egyszerű telepíteni kezelni stb.