Hirdetés

2020. február 23., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Én és az Ubuntu

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nemrég úgy gondoltam rálesek mit tud az a híres linux, mitől olyan jó az Ubuntu, és mit...

[ ÚJ TESZT ]

Nemrég úgy gondoltam rálesek mit tud az a híres linux, mitől olyan jó az Ubuntu, és mit takar az ''emberi lényeknek szánt linux''.

Ez az írás nem telepítési, és használati útmutató, nem ítélet. Szimplán egy gyakorlott -értsd, nem fél ha túrni kell egy kicsit a beállítások között, és tudja is, hogy mit csinál- ''windows'' felhasználó linux tapasztalatai.

Körübelül évente egyszer rámjön a ''szökésvágy''. Bármi csak windows ne! (csak hogy a flamet csökkentsem (elkerülni úgysem fogom) elmondom, hogy most is win alól írok, és ez az elsődlegesen használt platformom) Jöhet a freeDOS, linux parancssor, pöttyöslabdaOS, BÁRMI.

Hirdetés

Így történt hogy linux telepítésére adtam a fejem. Nem ez az első találkozásunk, telepítettem már régebben SUSE, és UHU linuxot, valamint írtam pár bash scriptet, gentoo-n, de igazán sosem használtam ezt az OS-t Kb. egy napos fórumböngészés után úgy döntöttem, hogy az Ubuntu éppen aktuális (7.04-es) verziója tökéletesen megfelel a célnak. Gyors, szép (beryl+compiz ugyebár), jól bánik a multimédiás tartalmakkal, kezeli a windows partíciókat, hálózatokat és szinte minden windows software-nek van alternatívája.

Mivel nem bízom semmijen ''majdénpartícionálomameghajtódtecsakdőljhátra'' megoldásban egy fiókomban elfekvőben lévő, szebb napokat is megélt, de tökéletes műszaki állapotban lévő 20GB-os meghajtót kötöttem rá számítógépem vérkeringésére. Valahogy nem bízom abban, hogy a linux majd lenyes magának egy szeletet a windows partícióból, és szépen oda feltelepül.

Elhatározás megvan, hardware megvan, jöhet az OS. Gyorsan letöltöttem egy angol Ubuntu verziót (nem tudom van-e helyből lokalizált iso, de nincs is rá szükségem), és kírás után már bootoltam is a liveCD-t. Pár perc elteltével felállt egy teljesen jól használható rendszer. Internet, hang, video, különböző felhasználói programok tömkelege várt arra, hogy az install közben összeismerkedjünk. Lelkesedésem azonnal a tetőfokára hágott, hiszen ha a telepítés alatt már többet tud mint, egy csupasz win telepítés után, akkor mi jöhet majd ha a merevlemezről futtatom a rendszert?
A telepítés egyszerű és nagyszerű, megkérdezi hol vagyok (ország/időzóna), milyen a bill. kiosztásom, hova akarom telepíteni, sőt még a windows felhasználók beállításait is importálja. Itt már majdnem eufórikus állapotban kattintottam a telepítést elindító gombra, és magamban már a rituális windows telepítő lemez, és Bill Gates kép égetéseket tervezgetem.

A rendszer gyorsan települt, és én újraindítást követően naaagy kerek szemekkel meredtem a képernyőre, várva a csodát. A csoda valószinű épp nem ért rá, így maga helyett küldött egy kellemes kis boot errort, minek hatására nem hogy a linux, de még a win se bootolt be. Hehe, mondtam magamban, nem fogsz te ki rajtam. Biztos valamit elnézhettem a biosban vagy hasonlók. Kb. 20-30 percel, és 15 restartal később úgy döntöttem itt az ideje visszahelyezni a livecd-t a meghajtóba, lévén máshogy nem volt hajlandó bootolni a rendszer. Pár reinstall-t követően rájöttem, hogy ez bizony nem fog varázsütésre megjavulni, úgyhogy irány a net. Kb. fél-egy óra szenvedés után rátaláltam egy SuperGrubDisk nevű kis ''programra'' amit cd-ről bootolva sikerült elindítani a merevlemezen lévő rendszert (linuxba bootoltam, de winbe is be lehet vele, sok bootproblémát orvosol a progi, szóval ajánlom mindenkinek).

A fejemben felcsendülő gyözelmi indulók, és fanfárok közepette bebootolt a rendszer. Belépés után az első ami feltűnt az az 1024x768as felbontás volt(1680x1050a natívom). Nem baj, frissítgetünk, aztán majd feljebb tolom. Már vinnyogott is a rendszer, ahogyan azt el is vártam, hogy elérhető egy raklapnyi friss program. Nosza, irány az update manager. Mivel a win updatehez szoktam, arra számítottam, hogy le kell majd tölteni kb. 60 megát, ami 60k/s-el való ledöcögés után majd 2 óráig települ - csak mellékesen jegyezném meg hogy frissítési és telepítési ''impotenciában'' a Nero 7-es verzióját eddig még semminek nem sikerült felülmúlnia. Ehelyett a 700k-val lesüvítő update (ami nem elhanyagolható módon a gépre telepített ÖSSZES programot frissíti), gyorsan és simán feltelepült a rendszerre.

Na ez is megvolna, nézzük mit tud ez a híres linux! Ha már a nézésnél tartok, jó lenne valami emberi felbontás. Igen ám, de nem igazán ajánl fel mást a rendszer. Nembaj kicsit kavartam a beállítások közt, majd engedélyeztem a ''Restricted Driver Manager''-ben a videókártya driverét.

Itt mondanám szusszanás képpen el, hogy különböző hibák, és videókártya csere (6600GT->1950PRO) miatt kb. 10x telepítettem újra a rendszert, szóval a tapasztalatok, és a leírtak nem feltétlen ugyan arra a rendszerre vonatkoznak. A közös bennük a Linux és az Ubuntu, tehát az írás lényege.

Újra indítás után 3 különböző jelenséggel találkoztam. Alapvetően a felbontás még mindíg maradt a régi (érdekes módon egy, de csak egy alkalommal az ati kártyával helyből jó lett), de már volt fent rendes driver, szóval neki lehet állni állítgatni. Az nvidia karival miután beléptem parancssorból (értsd itt már nem ikonokat kellett nyomkorásznom) a konfigjába, szépen beállítottam mindent, volt nagy boldogság. Ati fronton már nem volt ilyen rózsás a helyzet, de némi xorg.conf (ez felelős ugye a képernyőbeállításokért, ezt az nvidia karikkal grafikus felületen is tudjuk állítgatni) szerkesztés után ment a rendes felbontás.

Hurrá! Újabb siker. Megy ez, ha az ember fordít rá egy kis időt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.