Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Caligin
csendes tag
válasz
Fücsök007
üzenetére
Jobban örültem volna, ha Nyírteleken (Nyíregyházi járás) a vezetékes infrastruktúrát fejlesztették volna, és inkább a Telekom. De az említett mikrohullámú szolgáltató lefedte a települést a 40/10Mbit csomaggal a mapping zárásáig, valamint a pályázattal elnyerte a járás többi települését is. A listaár még jobb 40/10 Mbit esetén: 18K.
A problémát abban látom, hogy a víztornyon elhelyezett bázisállomásuk, ami a gerincet szolgáltatja Nyíregyházáig 360 Mbit/s összkapacitású. Szerintem ezért kerül ennyibe a legnagyobb csomag. Egyszerűen nem bírná a sok előfizetőt, illetve jóval elmaradna az elméleti maximumtól.
Mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy üzletileg mennyire fogja megérni nekik a fejlesztés a 2 járásban. Nyilvános céginformációk alapján az árbevételük 257,5 millió Ft volt 2015-ben (2016-ról még nincs nyilvános adat). A két járásban elnyertek összesen 506,6 millió Ft támogatást. A támogatási intenzitás (Kemecsei járás 90%, Nyíregyházi járás 70%) alapján a teljes nettó fejlesztési költség így 665,4 millió Ft a 2 járásban együttesen. Előleg lehívásával és/vagy támogatott hitel, eredménytartalék igénybe vételével a finanszírozás nem lesz gond, és a támogatás teljes lehívását követően nettó 158,8 millió forintjukba került a fejlesztés + egyéb előre nem látható járulékos költségek.
A fejlesztés megtérülése már érdekesebb lehet:
Újfehértó adja a Nyíregyházi járás fejlesztendő igényhelyeinek ~22%-át. Ott viszont a UPC is fog fejleszteni önerőből: link.Kemecsén pedig már időközben lefedettséggel rendelkezik a FiberWave mikrohullámú szolgáltató is, amely szintén kínál 40/10Mbit csomagot. 2014 októberében alakult a társaság, eddig jelentős bevétele nem volt, de kiépítette a bázisállomásait.
A járásban Kemecse település adja a pályázati igényhelyek 72%-át. Amikor az igényhelyek felmérése történt, akkor még ott nem szolgáltatott a FiberWave, de 2016 februárban már igen (30/10 Mbit csomagot, jelenleg már 40/10 Mbit is elérhető a honlapjuk alapján).
Ha pedig a SZIP által elvárt garantált minimum sebességeket teljesíti az új szolgáltató, akkor elvileg ott már nem támogatható EU-s forrásból fejlesztés, hiába "sárga" a térképen a település.
Érdekes helyzet alakulhat ki a két járásban előzőek miatt. Továbbá a nyertes honlapján sem látok sajtóközleményt a támogatás elnyerésének tényéről, pedig az ütemezés szerint elvileg már meg kellett kezdeniük a fejlesztést. És a támogatási szabályok alapján azt a honlapon kötelesek megjeleníteni a projekt indulásakor.
Visszatérve a Nyíregyházi járásra, Nyírtelek településre:
Egyébként itt is a DSLAM-tól mikrohullámú átvitelt használ a Telekom Nyíregyházáig, csak településen belül van vezetékes infrastruktúra (kivéve ha csendben kiépítették azóta az optikai összeköttetést Nyíregyházával, de erről nincs friss információm).A Telekom DSLAM-ja itt kapott helyet, látszik a mikrohullámú egység is, ami a torony felé néz: link
Jelenleg kerékpárút épül a 2 település között, megfelelő lehetőség lenne az optikai gerinc fejlesztésre, de szerintem nem lesz.
A településen belüli vezetékes hálózat állapota finoman szólva elhanyagolt A múltkor csináltam egy gyors szemrevételezést és meglepődve tapasztaltam, hogy egyre több helyen látiom a Giganet egységét a házakon. Pár helyen lemértem és simán veri az ADSL-t válaszidőben és nagyobb vezetékhosszokon sebességben is.
Olyan helyeken is SNR lockot kap az ADSL vonal, ahol a Netmánia S csomagnak hiba nélkül mennie kellene. Mostanában kezdték teríteni itt is a Gyorsító Opciót, a környéken 2 helyen is teszteltem, jelenleg még jól bírja. Átmenetileg megint elodázza a komolyabb fejlesztést, de az LTE cella kapacitása is véges. Egyelőre hanyagolom, mert 2 év hűséget látatlanba nem merek vállalni. Ha a terjedésével majd kezd fogyni a cellakapacitás, akkor szépen életbe léphet az ÁSZF által biztosított korlátozási lehetőség, vagy hivatkozhatnak arra, hogy a Gyorsító Opcióra 0/0 a garantált sebesség. Legutóbbi SNR locknál 3100/637 kbps-re korlátozott a rendszer. Március végén futottam egy kört, hogy vegyék le. Jelenleg 5247/636 kbps-en állt be a korlát. Már ennek is örülök 3 km távolságra a DSLAM-tól.
-
btz
addikt
válasz
Fücsök007
üzenetére
Igen egy fejlesztés során azt is figyelni kell, hogy a tehetőség valamelyest arányban legyen az igény szintel, hisz hiába nagy az igény, ha nem fizetik ki, illetve hiába nagy valakinek a fizetése, ha nem igényel jobb minőségű netet. Valahogy a kettő vonal találkozását kell eltalálni. Azt a területet, ahol sokan vannak olyanok, ahol igénylik és az anyagi helyzetük is olyan, hogy megengedhetik maguknak.
A nmhh kimutatásai alapján 2013-ban volt utoljára a xdsl előfizetések száma ilyen alacsonyan, mint most. Kimozdult a hosszú ideje tartó stagnálásából. A következő hónapokban, években valószínűleg végig nézhetjük a statisztikában a technológia végét.
-
btz
addikt
válasz
Fücsök007
üzenetére
Nem úgy mondanám, hogy tehetős területek, inkább úgy, hogy ahol megéri a szolgáltatónak (a viszonyokhoz képest valamennyire), mert van olyan igény, hogy egy FTTH fejlesztés több előfizetőt hoz, ezáltal több pénzt, kevesebb ráfordítást az elavuló hálózatra. Ez nem minden esetben esik egybe a járás tehetőségével, bár tény, hogy hatással van rá. Nem mindig a tehetősnek van igénye a jó minőségű netre. A gazdagnak néha a gagyi is jó, drágán. Legnagyobb példa erre a II. kerület, a leggazdagabbak. Tisztán látszik a szélessáv térképen, az ottani állapot. (5-6 mbps Adsl2+ netet lehet oda vinni).

Ahol nincs igény, oda piaci alapon felesleges lenne elvinni, hisz semmilyen többlet bevételt nem hozna. Ezen a végponton az igényszint és a tehetőség jobban összhangban van (tehát az igény és a tehetőségi szint is alacsonyabb), mint a tehetős felén, de oktatással, eszköztámogatással növelhető az ilyen helyek igényszintje is.
Sajnos az is tény, hogy ez az igény nincs mindig jól eltalálva, piaci fejlesztések során. Azaz nem mindig oda kerül ahova a legjobban kell. -
btz
addikt
válasz
Fücsök007
üzenetére
Ezt annyiban cáfolom Telekom oldalról, hogy nem mindenhol lesz csupán vdsl2. Saját erőből is lesz pár helyen FTTH, és voltak is ilyen építkezések Budapesten és a 29-es körzet néhány településén is.
Folytatódni fog egyébként a fejlődés, hisz 2018 után új célkitűzést fog támasztani az unió 100 mbps-ben. 2020 után pedig gigabites 5G hálózatok is itt lesznek a nyakunkon addigra. 2025-re általános lesz a gigabites elérés. -
draco31
veterán
válasz
Fücsök007
üzenetére
Ha meg tudnám számolni hányszor ment ez már csődbe....

Volt olyan ismerős, akinél azért nem jöttek bekötni, mert nem volt eszköz amit beszereljenek fél évig. Egy másiknál 1 évig volt ugyan ez, végül szólt a pali, hogy másnap vagy jönnek, vagy megy a feljelentés. Rögtön be is tudták kötni a netet másnap... -
draco31
veterán
-
draco31
veterán
válasz
Fücsök007
üzenetére
Az hagyján, amikor kiderült hol ki nyert, felhívtam őket, nem tudta a telefonos, hogy miről beszélek.

Az optikát is a helyi rádióból tudom naponta többször elmondják, hogy legmodernebb optikai hálózat.
Hívd fel őket nyugodtan, kíváncsi vagyok sikerül-e érdemi infót kiszedni belőlük. Alul a szám, a vezetékes ki van kapcsolva. Ja a cégadatok nekem érdekesek.
illetve böngészd át az oldalt a rengeteg infó miatt. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
btz
addikt
válasz
Fücsök007
üzenetére
Nem valószínűsítek olyasmit, hogy ebben a támogatott fejlesztési projekben komplet 100 mbps-re képes HFC hálózatot FTTH-ra cseréljenek. Olyat el tudok képzelni, hogy egy településen van HFC és lefedetlen rész, a lefedettlenre visznek FTTH-t, de ez sem túl jellemző. Ahol már van HFC ott csere nem lesz, ebből a projektből legalábbis.
-
btz
addikt
válasz
Fücsök007
üzenetére
Nincs megyére lebontott adatom, főleg, hogy a járások az alap egységek a "projektben", nagyjából mindenhol FTTH fog megvalósulni, HFC (koax) inkább ott lesz ahol eddig is volt, csak nem ért egy településenbellül mindenhová, a VDSL és a vezeték nélküli aránya pedig nagyon elhanyagolható arányú, járási szinten nagyon kevés helyen lesz. Minden 20. járásn max 1 db 500 fő alatti kistelepülés lesz ezekkel megoldva kb.(Egy ilyen hasraütős számolás alapján)
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Fücsök007
üzenetére
Ilk is lefedett terület? Egyébként elég borsos az ára és még ez is az a szutyok mikrós net... Jön egy vihar és heló nincs internet, de a szél és az erős napsütés is indok lehet pár órácska kihagyásra. A feltöltési sebességről meg ne is beszéljünk.
Nem fikázni akarom ne értsd félre. De ez még mindig drága, instabil és egyirányú.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3853
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Z790 i9 14900KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070TI 16GB NZXT H6 Flow RGB 1200W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

A mostani cégemet megvették, ez 3 megát adott 4000-ért. Erre fognak ezek 25 megát 3500-ért ami érdekes lesz, mert a 3 mega alatt is összeomlik, ha mindenki otthon van, vagyis lehet érezni. Nem tudom hogy fogja bírni a hálózat. 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)