- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ddsteel #6722 üzenetére
Az akku nem tudja, hogy a generátor vagy töltő tölti. A zárt akkuknál vissza van csapatva a keletkezett gőz az elektrolitba, tehát ha tíz évig folyamatosan töltöd sem veszt elektrolitot. A lényeg, hogy 14,4 voltnál nagyobb feszültséggel ne legyen töltve. Ezeken az akkukon van túlnyomásszelep, ami el tudja engedni a túlnyomást ha szükséges. De ez csak akkor történhet meg, ha a megengedettnél nagyobb feszültéggel van töltve.
-
ddsteel
aktív tag
válasz
hódmaci #6718 üzenetére
Hali, nekem is sokat áll a kocsi, 5 éves start-stopos honda. Ilyenkor télen csak 7végén használom. 2-3 hetente teljesen feltöltöm úgy, hogy 1 napig rajta van csepptöltésen. 5 napig nem hagyom rajta, mert az akkuba nem lehet vizet önteni (még garis és egyébként sincs rajta kupak) és ha jól gondolom, még a csepptöltés is jár minimális gázképződéssel, így nem szeretném teljesen elfőzni a vizet belőle azzal, hogy 5-6 napig rajta van a töltő. CTEK 5-ösöm van egyébként,ennyit megérdemel a kocsi, bár korábban lidlis volt, azzal sem volt semmi baj,de eladtam és vettem ezt. Én ezt a módszert ajánlom: 2-3 hetente töltsd fel egy intelligens töltővel, hagyd rajta méd fél-1 napot. Én így csinálom, bár persze nem vagyok szaki.
-
hódmaci
senior tag
válasz
tibcsiworld #6719 üzenetére
Sima töltőt nem merem rátenni csak úgy, ha lekötöm a gépjárműről az akkumulátort.
Az "energiavámpír" egy nyest riasztó + autó önfogyasztása
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Volna egy gépjárművem amit télen igen ritkán használok.
Garázsban áll.
Jártam már tavaly télen úgy, hogy az akkumulátor lemerült.
Létezik valami olyan készülék (akár márkán kívül) amit rá tudnák kötni a gépjárművem akkumulátorára ami szinten tartaná a töltöttséget a télen? Nem szerelném ki a kocsiból egyéb okok miatt. (pl ezek az újabb autók ezt nem szeretik)
Vagyis úgy szeretném rákötni, hogy nem veszem ki a kocsiból az aksit.
Nem tudom számít-e az autó start-stop rendszerrel szerelt, ez lehet a töltés miatt számíthat.
12v -
válasz
tibcsiworld #6715 üzenetére
Ez nem tudom hogy jön most ide. Persze hogy szennyez. Az elektromos részre pedig reagáltam az előző hozzászólásomban.
-
Értem.
Egy elektromos autó sokkal jobb választás városban, rövid utakra, mint egy akármilyen belsőégésű,
Ez az amit még soha nem vezettek le (nem tudtak levezetni), hogy a teljes életciklus alatt, ideértve az anyagok bányászatát, szállítását, alkatrészek előállítását, a hajtó anyag előállítását, szállítását, aztán a motorok és akkuk élettartamát figyelembe véve stb stb, melyik környezetszennyezőbb a másiknál. Mert mást sem hallani, mint hogy az elektromos nem bocsát ki károsanyagot. Aha, ott akkor lehet hogy nem. No és honnan van az áram? Szénből, napelemből? Hogy van odaszállítva a töltőhöz? Mennyi egy akku élettartama? Mennyi co2 gáz egy akku előállítása? A környezetvédelem topikban ez folyamatosan téma és az a helyzet, hogy jelenleg egy nagy pr maszlag az egész, mert úgy ala cuzammen nem tudják azt levezetni és bizonyítani, hogy A ennyi, B ennyi.
-
tibcsiworld
aktív tag
Brutálisan szennyeznek a dízel furgonok
"Akár a megengedett határérték tizenhétszeresét mérték az Air Alliance szakemberei"
Ez meleg motorral. ... és persze vadi új autókról van szó, nem 10-20 éves csodákról! Akkor milyen lehet hideg motorral? Városban nyilván verhetetlen az elektromos. Melegen vár, se jég, se hó, sem kaparás, ...
-
vlevi
nagyúr
A szívatót csak képletesen írtam.
Egy elektromos autó sokkal jobb választás városban, rövid utakra, mint egy akármilyen belsőégésű, ami a rövid megállók alatt nem tud felmelegedni annyira, hogy normális üzemben működjön. Ezért nem erőltetem pl, hogy motorral járjak dolgozni, nincs 2km, az autót is csak akkor veszem elő városban, ha nagyon trágya idő van, vagy biciklivel nem megoldható a dolog. -
Amikor hideg van szoktam olyat is, hogy ha útközben be kell ugrani a gyógyszertárba, vagy húsboltba stb., akkor a pótkulccsal bezárom a központit és míg beugrom a dolgomat elintézni, ketyereg a motor. Amúgy azt az életben le nem vezeti senki számokkal alátámasztva (tehát nem csak rámondva, hogy környezetszennyezőbb, károsabb), hogy ez a fajta eljárás jobban szennyezi a környezetet, mint az állandó hidegen indítás, leállítás, indítás, leállítás kilóméterenként, a gyakoribb akkumulátor, önindító és gyújtáskapcsoló csere, a szervízbejárás stb stb. Tehát hogy mindkét megoldás összes szennyezését és költségét kimutatni, szerintem ez képtelenség. A műszaki oldalától eltekintve szeretem a meleget , minden bajom van attól, hogy hideg az ülés, a kormény, hideg a levegő az autóban, a motor hangja sem olyan, mint mikor melegebb.
Otthon is ülhetne az ember két nadrágban és két pulóverben 15 fokban, de mégiscsak kényelmesebb egy melegítőben és pólóban tévét nézni a 22-23 fokban, pedig mennyivel több gáz/villany/fa stb fogy és mennyivel jobban szennyezi a környezetet.
-
Inhouse
őstag
Az a 15 év nagyon durva, akkor is, ha gyári akku.
Pjen!
A fene tudja, hogy mi okoz nagyobb terhelést a környezetnek...egy alapjáraton működő modern motor, vagy ha 3-szor sűrűbben kell akkut cserélned. Az akkut, ha újra is hasznosítják, akkor is van környezet károsító hatása. Az más kérdés, hogy a hideg motornak az alapjáraton ketyegés nem annyira jó. -
Tudom. Bár kérdéses, hogy a több járatás okoz-e nagyobb kárt a környezetnek, vagy a gyakoribb akkucsere és több betegség, az autóban való fagyoskodás következményeként.
Járatás: Ez megint egy érdekes téma. Igaziból nem mindig járatom, hol így, hol úgy. Ha egyből az országútra megyek, akkor szoktam télen, mivel mire oda kiérek nem melegszik be rendesen és nem fogom pörgetni, hogy felvegyem a tempót. Lassan tökölni meg veszélyes ott. Amúgy a motornak édes mindegy, hogy alapjáraton ketyeg, vagy alapjárat közelben viszi a kasztnit is. Üzemi hőmérsékletre úgy sem fog bemelegedni a városi korzózásban. Egyébként a dízelnek kisebb a kopása hidegen, mint a benzinesnek, mert a gázolaj kevésbé csökkenti a hengerfalak kenését és önmaga is rendelkezik kenőhatással.
Szerintem ha ez a fajta eljárás kárt okozna a motornak amit csinálok, az már jelentkezett volna. 23 éve járok dízellel, a mostani autóm 14 éve használom és köszöni szépen jól van. Olajogyasztás nem mérhető és ereje teljében van.
-
válasz
Inhouse #6694 üzenetére
Bizony. Én például úgy használom az autómat, hogy ha elindulok és sorompót kapok, nem állítom le. Mikor hideg van, szoktam járatni, hogy a meleg autóba szálljak be, ezen kívül ha csak városozok 1-2 hetente legalább ki szoktam égetni a rendszert. Az olajat, fagyállót cserélem rendszeresen, evo gázolajat tankolok. A gyári akkumulátor 15 évet kiszolgált így, a motor is olyan mint az óramű. Ennyit számít, ha az ember odafigyel a dolgokra.
-
Inhouse
őstag
Ahogy mondod. Ami gondot okoz manapság az idő intervallum. Feltöltené, mert a 60-80-100A-es generátornak ez gyerekjáték. Csak a sok rövid út alatt erre nincs ideje. A manapság, vélt akku garanciás hibával érkező esetek 90%-a ilyen. Csak most jött a hideg és ez volt a már régóta vergődő rendszernek a kegyelemdöfés. Feltöltjük az akkujukat, megmérünk mindent és ha minden oké, akkor csak tanácsokkal látjuk el őket...szerinted mennyit tartanak be belőle?
-
válasz
tibcsiworld #6691 üzenetére
Azt nem tudom mit csinált a töltő 1-2 órát az akkuval. Egy jó generátornak nem okoz semmiféle problémát egy jó akku feltöltése a fogyasztók táplálása mellett sem. Tedd rá az akkura járó motornál a multimétert és kapcsolj be minden fogyasztót. Nálam a feszültség ekkor sem esik 14,2-14,3 volt alá, tehát minden fogyasztó ellátása mellet még vígan tölti az akkut.
-
pucni
csendes tag
Lidlis Ultimate Speed ULG 17 A1 töltőt én is megvettem 15 rugóért pár napja.
Egy Banner 12V K20/180Ah munkaakkumulátort kapcsoltam rá szobahőmérsékleten. 12V mérhető rajta, ami elvileg 20%-os kapacitást jelent és a szulfátosodás határán van. Itt már kötelező tölteni, mert károsodik alatta. Kedden tettem rá 23 órakor. Deep cycle állásban, normál töltéssel. Épp most állt le, ami 36 órányi töltést jelent.
Induláskor 31%-nak jelölte a töltöttséget és 12V-ról indult a töltés. Elég sokáig töltötte 12V-tal és a % is lassan kezdett elindulni. Majdnem a 36 órás töltés feléig normál hőmérsékletű volt az aksi és nem volt gázképződés. A kezdéstől kb. 18 óra múlva volt talán 63%-os. Ekkor kicsit beindult és a feszültség kicsit gyorsabban, de fokozatosan felment 14,1-14,2 V-ra. Minimális buborékképződés is volt, de az akku háza épp csak langyosodott. Talán 25-30 Celsius lehetett.
100% elérésekor hamarosan ki is kapcsolt a Normál töltés LED-je, a Charged LED pedig világítani kezdett. Kijelzőn 13,2V van.
Úgy tűnik kikapcsolt a töltés, de a töltő még búg, viszont a ventillátor vagy kikapcsolt, vagy lassabban pörög, mert halkabb.
Van mégegy ilyen akksi, 12,1-V-ra merülve, csinálok egy összehasonlító töltést. -
tibcsiworld
aktív tag
Köszönöm a helyreigazítást! A saját példám vettem alapul! Akár hosszú út után is (100km) még eljátszott a töltő 1-2 órát az aksival. (1,9cdti, 74Ah) Jah, és a generátorvadi új! (ha nem csaptak be a szervizben)
A vater meg épp tegnap tette fel nálam az övét. 15km-t jött hozzám, 1,0 kis régi corsa valami mini, de új aksival! 10-15 perc után azt mondta, tele is van, és levette a töltőről! Ilyen van????
-
válasz
tibcsiworld #6687 üzenetére
A generátor teljesítménye bőségesen elegendő ahhoz, hogy akár az összes fogyasztó használata mellett is feltöltse az akkumulátort.
A feltett kérdésre azért nem lehet válaszolni, mert nem tudni milyen akkumulátor, milyen generátor, mennyire van lemerülve, menet közben milyen fogyasztók működnek stb.
-
olasz61
tag
Hány km után tölti fel a generátor az aksit,vagy töltővel gyorsabb?
-
i-sti
senior tag
Sziasztok,
Jelenleg én is egy ULGD 3.8 A1 LIDL akksi töltött nyúzok.
Jazzben a 6 éves eredeti akksit (35Ah) simán feltölti, igaz néha itt is Error-t dob, de kicsit kell noszogotani majd megindul.
Viszont lenne itt 2db AGM Start-Stop-os dízel is. 110Ah és ~80Ah akksikkal.
Ezekre is rálehet szabadítani ezt töltőt gond nélkül? -
R a y
senior tag
válasz
Zoli bácsi #6680 üzenetére
Ne félj tőle. Egy normálisan beállított fesz szabályzó a generátoron 14.4et ad folyamatosan. 14.4v felett indulhar meg a gázgépződés az akkuban. Szóval ne félj jól van ez így. Nekem egyébként egy ilyen töltő ment tönkre, igaz két éve vettem de jó ha 3x használtam. Most vettem a másik töltőt ami jelenleg fut a lidlben. Ez jónak tűnik eddig.
-
Inhouse
őstag
válasz
Zoli bácsi #6680 üzenetére
A 14,4V nem sok, az a hétköznapi töltők végfeszültsége. Lehet, hogy olyan a programja, hogy a csepptöltésből is újra indul a program, ha szükséges. Hópihe állásban nagyobb a végfeszültség, bár nem 15.1V. A leírás szerint 15V felett (és 3,8V alatt) hibát jelez és megáll. A kérdés, hogyan lehetett 15,1V-on. Nem tudom, hogy a beépített uC végzi-e a feszültség kijelzést is, vagy az csak egy sima fesz. mérő modul. Utóbbi esetben lehet pár tized V eltérés a kijelzett és a uC által adott feszültség között, és lehet, hogy egyik sem egyezik teljesen a valóssal.
Nem tudni technikailag, hogy van megoldva a túlfesz figyelés, lehet, hogy független a uC-től, az is lehet, hogy mintákat vesz és két mintavétel között ugrott fel a feszültség erre az értékre, mire észrevette és leállt.
Egy próba erejéig nyugodtan tedd rá, figyeld, de szerintem nincs baja. -
Zoli bácsi
őstag
Hali!
Pár hete ezt a típust [link] vettem a LIDL-ben. Örültem hogy lett egy rendes töltőm, még egy motorhoz vásárolt Optimate 4 típusú töltőm volt csak, elbírt a kocsi aksijával is, de ha kevés szufla volt benne, azért kevés volt a max 0,8A erősség.
Szóval feltettem a kocsi (12V 55AH, Suzuki Ignis, 2004-es)akkujára a töltőt, és bekapcsoltam. 3/4 töltöttséget, és 12,7V-ot jelzett. Másnap ránéztem, 13,3V és full töltöttség jel volt. Na, akkor már csepptöltés megy, gondoltam, és otthagytam. Még egy nap, megint ránézek.... 14,4V! Úristen, gondoltam, ez sok..Levettem a töltőt, és kihúztam. Vártam egy kicsit, visszadugtam. 13,7V-ot mutatott. Kiválasztottam a kocsi piktogrammot, és vártam. Váltakozni kezdett a feszültség jelzése (gondolom tölteni kezdte) felugrott 15,1V-ig, majd "Err" jelzéssel megállt.Azóta nem merem használni, igazából mivel 200m-re van a munkahelyünk, kocsit ritkán használunk télen, csepptöltésre fent szoktam hagyni télen az akkut. A gyári akkumulátort 9 évesen cseréltem, baja nem volt, de már nem akartam tovább húzni a cserét. A következő Varta 3 évig bírta. Most 3 éves, kicsit nagyobb (55AH Jász akku, a gyári meg a Varta 45-ös volt), de aksi gondom nincs, múltkor fent felejtett világítással 45 perc után tekert mint az állat az önindító.
Szerintetek normális ez a jelenség, amit leírtam? -
Hold
őstag
Ismeritek ? [link]
-
DigitXT
félisten
Mekkora méretű egy ilyen zsebbikázó? Biztos le tud adni ilyen 100A-eket?
(Illetve láttuk, hogy nem, de vajon kéne neki?) Milyen akku is van benne?
Ha csak kevésbé merült az autó akku, s arra csak rásegíteni kell, az azért
nagyon más terhelés tud lenni, mint hogy tényleg leveszed róla a sarut.Szerk: rákerestem, van ami 200-400A-t is kinyom, az azért kegyetlen.
-
R a y
senior tag
Egy hibája van, hogy a sárga "menü" választó ledek iszonyú erősek, és amiatt a mellette lévő feliratok nehezek olvashatóak. Házi fix: cimkenyontatóval ráragasztok új címkéket és azzal lehet tompítani a fényességet.
Másik dolog amit hiányosság, hogyha nincs bedugva hálózatba és úgy csatlakoztatjuk az aksira a töltőt akkor nem írja ki az aktuális aksi feszt. Ugye CH611 kiirja..
Másik ami tetszik, hogy a vezetékek vastagabbak sokkal. Összességében megérte nagyon. Amúgy ma a lidlben vettem a zsebbikázót is. Elvileg max 2L dízel és 3L benzinesekhez használható. Kipróbáltam levetett saruval és a 320dn kb egy negyed fordulatot tudott forgatni.... Vissza is vittem. -
R a y
senior tag
Na megvettem és ULG 17 A1 amit most árulnak.
-
válasz
Inhouse #6657 üzenetére
Abból a szempontból, hogy fel tudja tölteni, abból nem.
Azonban egy optimális töltőáram /töltési idő nem árt sem a usernek, sem az akkunak, hiszen egy 5A-es töltővel aztán tölthetnéd a 200Ah-s akkut egy hétig is. Nem véletlenül vannak megállapítva ezek az értékek. A 72Ah-s akkumra is rátettem a lidlis 5A-s okostöltőt. 11.6V-ról mire feltolta a 13.2V-ra, kellett neki vagy fél nap. Egy szabályozható töltővel ha megbikkantod 7-8A-el ezt pár óra alatt simán abszolválja és az akkuval is jól bántál, nem töltötted túl nagy A-el, csak ami megengedett.
----------------------
Valószínű ez lesz az akkor.
Hétfőn úgy is megyek lidl-be kocsiemelőért, megnézem mit árulnak.
Nem veszek, csak kíváncsiságból.
-
R a y
senior tag
válasz
molnarpeter #6653 üzenetére
És erről a nagy lidls töltőről van tapasztalat? Mert a a fater ch611ese nagyon strapabíró, 4eve megvan már, általában iveco aksikat töltünk vele, nagyon jól bírja.
-
R a y
senior tag
válasz
molnarpeter #6650 üzenetére
Egyszerűen a mode gomb nem reagál semmire, ha felrakom tölteni, akkor nem is tölti se a 12vos se a 6vos robogó aksit:(
Két éve vettem így ősszel, nagyon keveset használtam.
De úgy látom marad ez a lidls ez a nagy változat, néztem róla YT videót, jónak tűnik. -
Inhouse
őstag
válasz
gzbotii #6648 üzenetére
Ha beljebb van egy gumigyűrű, akkor arra kellene vigyázni. De egyáltalán nem biztos. Az sem kizárt, hogy beleszakad. Majd meglátod. Ezek zártnak készülnek, csak ilyen módszerrel szerelik, nem egy luk nélküli fedelet hegesztenek rá ultrahanggal. Azért ilyen, mert nem olyan régen még kitekerhető dugósak voltak és megmaradt az öntőforma, erre vannak ráállva. Nincs hozzáférhető pereme, amibe bele tudnál akasztani valamit. Ez roncsolódni fog szerintem. De majd meglátod, engem is érdekel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Összefoglaló, topiknyitó, updateEz egy blognak indult kis írás volt ami elég nagy látogatottságnak örved még most...
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 2200G 8GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T6 Zalman 500W
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest