Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Lenry


Lenry
félisten

igazán hasznos volt, köszönjük. :R

én pont a hetekben kötöttem egy megtakarításos biztosítást. mostmár értem, hogy miért is hangsúlyozta ennyire az üzletkötő, hogy legyenek célok, hogy mire is szeretném félretenni.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#2) - = Zk = -


- = Zk = -
félisten

a cikk hasznos. sokaknak útmutatást adhat:R...

szerencsémre dolgoztam, még fény koromban, pénzügyi tanácsadóként. onnan is nagyon sok hasznos dolgot lehet összeszedni.pláne most...

" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra

(#3) Dave™


Dave™
nagyúr

Korábban dolgoztam egy rövid ideig ezen a területen, és ezen idő alatt is láttam elég sok mindent. Vannak jó termékek, de sokkal könnyebb megszívni velük, mint jól járni. Aki mélységeiben átlátja a terméket, annak könnyű dolga van, hiszen minden úgy működik, ahogy le van írva, nincs zsákbamacska. Hangsúlyozom, ahogyan le van írva a szerződésben és a kondíciós listákban, nem ahogyan az üzletkötő mondja. Aki nem ért a pénzügyekhez/nem tudja értelmezni a szerződés és a melléklet jogi szövegét, az inkább kérjen megbízható segítséget (aki nem egy ismeretlen ügynök, hanem egy független barát/ismerős), mert meg fogja szívni jó eséllyel. Ennek fejében az én gyakorlati kiegészítéseim:

1) Az üzletkötőknek egy szót sem szabad elhinni (csak a szerződésnek és mellékleteinek, ott MINDEN le van írva), bármennyire is meggyőző, illetve szimpatikus. Lehet, hogy abszolút őszinte és semmiben sem ferdít, de sokkal nagyobb az esélye, hogy valamit elfelejt megemlíteni vagy szimplán hazudik. A háttere nagyon egyszerű: nem hobby-ból csinálja, hanem megélhetésként.

2) A legtöbb biztosítónál (a nagyoknál tuti) a termékpaletta elég széles, adott típusból több alternatíva is rendelkezésünkre állhat, akár 4-5 vagy több is (pl. unit-linked-ből). Ezek olyanok, mint az élet más területein: vannak budget, jó ár/érték arányú termékek, meg drága prémium termékek is. Értelmes jutalék természetesen a drágábbakból van, az meg az ügyfeleknek általában rosszabb kondíciókat biztosít.

3) A legtöbb megtakarításos biztosítás az első pár évben megszűnik (statisztika), ennek fejében kössön mindenki 10-20 éves fix szerződéseket. 3-5 évente jönnek ki újabb, kedvezőbb költségszerkezetű/kondíciójú termékek, mert verseny van, ennek fejében elég bátor dolog 15-20 évre aláírni.

4) Éppen ezért aki ilyenben gondolkodik, annak a whole-life (technikailag határozatlan tartamú) unit-linked biztosításokat ajánlom, abból is lehetőleg azt, ami rugalmas, és alacsony költségmutatóval rendelkezik, amit a tartam elején gyorsan le lehet tudni. Nekem az Allianz-nál van, ennek teljes költsége 30.000 Ft volt, ezt az első évben levonták és kész, ezen kívül havi 500 Ft számlavezetés és nincs több rejtett költség. Egyéb paraméterekben pedig 3 év után teljesen rugalmas, én mondom meg mikor van vége, akkor és annyi pénzt veszek ki belőle amikor és amennyit akarok, úgy és annyiszor rakosgatom az alapok között, amennyiszer és ahogyan akarom (ingyen és a teljes tartam alatt).

JÓTANÁCS: rugalmas termékek esetén is célszerű minimum díjjal megkötni a szerződést, mert ez lesz a költségek alapja, a díjat megemelni pedig jobb helyeken mindig meg lehet. Tehát ha félre szeretnél tenni havi 20.000 Ft-ot unit-linked termékben, akkor sem ennyivel kösd meg, ha 10 a minimum, hanem 10-el, és miután levonták a költségeket emeld fel 20-ra. Megspóroltad a költségek felét, ennyire egyszerű. És még egy nagyon fontos dolog: soha ne annyit tegyél unit-linked megtakarításba, amennyit összesen félre tudsz tenni, hanem annak csak felét, max 2/3-at. A többi menjen egy külön bankszámlára, likvid pénzalapnak, hiszen az bármikor gyorsan hozzáférhető.

Teljesen más területen dolgozom, de örülök, hogy volt alkalmam belelátni ebbe a világba is. Ha nem tartanám jó dolognak, nem lenne nekem sem, de nagyon sok buktató van, és a hazai lakosság nagy része sajnos pénzügyi analfabéta. Ez bár nem szerencsés helyzet, de nem szégyen, csak merjük bevallani magunknak, hogy nem vagyunk pénzügyi zsenik és kérjünk segítséget olyantól, akinek semmi érdeke nem fűződik a dologhoz és valóban ért is hozzá. Előre leszögezem, hogy semmilyen privátra nem válaszolok a témával kapcsolatban, csak itt.

[ Szerkesztve ]

(#4) David75


David75
őstag

A unit linked-es résznél elég komoly hiányosságok vannak. Jómagam 4. Éve foglalkozom pénzüggyel unit linked-el, kötvényekkel, és napi szinten forex-ezek is.

Ami nekem hiányosságok írtál a tkm-röl ami alapvetöen egy baromság mert 10-20 évre el van osztva. Inkább a kezdeti költséget érdemes megnézni és azt hogy azt az elsö 2 vagy 3 éves díjból vonja-e. Ami megint csak fontos hogy hány váltás ingyenes évente az eszközalapok között illetve profitline-on tájékozódni hogy melyik biztosító milyen eszköz alapokkal rendelkezik és azok milyen szinten vannak menedzselve. Olyan meg hogy évi 10%-os hozam nem létezik. Egyik évben lesz -20%,a másikban +30% a harmadikban pedig 0.

Amiröl megint nem írtál hogy milyen befizetési gyakorisággal érdemes kötni. Ha utána számolsz. Hogy 10év alatt hogy néz ki ha havidijjal fizeted és hogy ha évessel akkor rájössz hogy a havidíjas egy nagy átbaszás. A jobb termékeket nem is lehet ilyen konstrukcióban megkötni.

Azt is írtad hogy ha idö vagy tudás híján nem tudjuk kezelni a szerzödést akkor rakja kötvénybe. Ez baromság mert így a tökédet megeszik a költségek. Viszont vannak olyan unit linked termékek ahol van stop loss vagy robot ami kezeli a befektetésed.

Arról se beszéltél hogy milyen deviza nemben érdemes befektetni. Én leginkább a multidevizás termékeket ajánlom.

Privátban ha idöm engedi válaszolok bárki ezen irányú kérdéseire.

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#5) sutszi


sutszi
veterán

Jó kis összefoglaló...
Pár észrevétel:
- A befektetéses életbiztosítások esetén is érdemes figyelni, tőkét és a hozamot érintő feltételekre. Itt is érdemes a tőkegaranciával rendelkező bizt. termékek választása. Pont a jelenlegi ingadozó gazdasági helyzet miatt. Valamilyen szinten van beleszólás, hogy mibe fektessék...általában részvények és államkötvények közötti arányt lehet meghatározni(évente egyszer módosítani)

-GFB: Lehetőleg, érdemes olyan helyre menni, hol a kalkuláció végén több biztosító termékét összehasonlítják. Itt azért érdemes odafigyelni, mert nem mindig a legolcsóbb a legjobb. Lásd pár éve a MÁV biztosító példáját... Éves szinten 1-2 ezer forint nem éri meg a fejfájást és az ügyintézéssel való szenvedést.
Ha valaki fiatalon(kb18-22) viszonylag friss jogsival(1-3év) akar GFB-t kötni, akkor az készüljön fel egy nagyobb összegre, főleg ha nem gyenge a kocsija sem...(1.5-1.6)

Erre megoldás lehet, ha régóta jogsival rendelkező szülő, vagy rokon nevére lejátszani az egészet...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#6) Dave™ válasza David75 (#4) üzenetére


Dave™
nagyúr

Miért lenne átbaszás a havidíj? Mert nem az egész éves termeli a hozamot? Egy részvényalapnál - ha nem figyeli és rakosgatja az ügyfél, amire azért elég nagy esély van - simán jobban lehet járni a havidíjjal, mint az évessel. Ha figyeli és rakosgatja, akkor is van rá esély, hogy a havival jobban jár (alacsony kockázatú alapoknál persze jobb az éves, de azokat ahogyan írtad nem preferálod). A jobb termékek alatt mire gondolsz? Ahogyan én láttam, a drágábbak/kötöttebbek vannak korlátozva féléves/éves díjfizetésre, ezekből a jutalék persze jóval magasabb, de az ügyfélnek rosszabbak.

(#7) David75 válasza sutszi (#5) üzenetére


David75
őstag

Az elsö rész elég nagy baromság egy részröl a legtöbb biztosítónál évente 2-4 váltás ingyenes. Másrészröl pedig a tökevédelem nem megoldás semmire, a stop loss anál inkább.

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#8) David75 válasza Dave™ (#6) üzenetére


David75
őstag

Attól hogy valami drágább azt nem azt jelenti hogy rosszabb. Mivel az évesnél már az elején több pénz van bent ezért több is a hozam és így könnyebben kitermeli a kezdeti költséget. De ha levezeted szépen 10évre csak akkor látod.

A jobb termékek azért rendelkeznek nagyobb minimum éves díjjal meg korlátozott díj fizetési lehetöséggel mert számos többletszolgáltatás van bennük. Pl: multideviza,stop loss,

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#9) Dave™ válasza David75 (#8) üzenetére


Dave™
nagyúr

Valóban nem feltétlenül lesz rosszabb a drágább, csak a gyakorlatban én ezt láttam megvalósulni. A drágábbaknál több kötöttség és csak jóval hosszabb távon térülnek meg. Ki mer tervezni 15-20+ évre? Ez, több, mint egy ember életének a negyede. Lásd fentebb, amit az új termékekről a statisztikákról írtam.

A második rész akkor igaz, ha alacsony kockázatú alapokról beszélünk. Részvénynél árnyaltabb a kép: megkötöm a szerződést éves díjjal, és ha éppen akkor magas az árfolyam, ami utána megzuhan akkor jól megszívtam. Havi díjjal meg minden hónapban más-más árfolyamon veszem, és bizony könnyen lehet, hogy jobban fogok kijönni a végén. Természetesen minél hosszabb az időtáv annál kisebb a jelentősége, hogy 1/12 vagy 12/12 arányban fizetem az éves díjat, de mivel a szerződések átlag élettartama bőven 10 év alatti, ezért szerintem felesleges kockáztatni, feleslegesen.

A harmadik rész meg cégfüggő, szóval egyáltalán nem lehet általánosítani. A többletszolgáltatások lehetnek adott esetben jók, csak a legtöbben nem fogják kihasználni őket. Ellenben mivel sokkal drágábbak, jóval nagyobb jutalék jár értük, ezért természetesen sokkal népszerűbbek. Az üzletkötési statisztikákban ;) Dolgoztam én is ezen a területen, csak nekem nincs hozzá gyomrom, szeretek jól aludni esténként.

(#10) David75 válasza Dave™ (#9) üzenetére


David75
őstag

Szerinted az éves dij 1/12-ének az 50%-os vagy az éves díj egészének a 10%-a a több ha hozamot nézünk?

(Amúgy meg szerinted megérte-e azoknak az ügyfelek 500k-s éves díjjal chf alapú unit linked-et kötni akik 160-nál kezdték el fezetni? Na ennyit a többletszolgáltatás fontosságáról)

A jutalék pedig az alkusz cégeknél nem a termék milyenségétöl függ hanem.az adott megállapodástól... Tehát értékesítheted ugyan azért a jutalékért a havidíjas forintos fost és az éves díjas multidevizás, stop loss-os csúcsterméket...

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#11) sutszi válasza David75 (#7) üzenetére


sutszi
veterán

Arra megoldás, hogy legalább azt amit befizettem visszakapom...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#12) David75 válasza sutszi (#11) üzenetére


David75
őstag

Ilyen alapon viszont érdemesebb bankba rakni a pénzt, kockázat nélkül nincs nyereség sem. Tudod van az a befektetési háromszög hogy: hozam,likviditás,biztonság. Na ebböl mindig csak kettöt lehet választani.

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#13) sutszi válasza David75 (#12) üzenetére


sutszi
veterán

Ha nagyon rosszra fordul a helyzet és hozamosabb idő telik el úgy, hogy negatívba megy az egész kóceráj akkor legalább a befizettet pénzt visszakapod....Ne kelljen már minden szájbarágni, hogy ne köss bele az emberbe.

Nincs szó ilyenről, hogy tedd bankba meg hasonló hülyeségek...
Mindössze annyit mondtam, hogy jó ha van biztosíték egy szerződésben. Vagy szerinted ez nem jó?

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#14) David75 válasza sutszi (#13) üzenetére


David75
őstag

Szerintem a legtöbb biztosítónál van tökevédelmi alap...

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#15) sutszi válasza David75 (#14) üzenetére


sutszi
veterán

"Szerintem a legtöbb biztosítónál van tökevédelmi alap..."

Szerintem én meg itt szállok ki ebből a témából.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#16) Dave™ válasza David75 (#10) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nyilván az éves 10%, de részvényeknél ez nem ilyen egyszerű, mint már említettem. Ha magas árfolyamnál fizetem be az éves díjat, azon fognak egységeket venni. Ha ott éppen erős volt az alap, és utána visszazuhan jelentős mértékben, akkor megszívtam. "Elkönyvelhetem" azt a veszteséget. Ha ugyanebben az esetben havidíjjal nézzük, akkor meg csak az 1/12-ed részével jártam rosszul. Persze lehet pont fordítva is, de az egy hatalmas nagy ferdítés, hogy részvényalapoknál nem lehet jobb a havidíj, mint az éves. A stop-loss nem mindenhol elérhető (sőt), tehát ne vedd alapértelmezettnek. Remélem így már el tudod képzelni, milyen esetben lehet jobb a havidíj az évesnél.

A CHF-el utólag könnyű okosnak lenni, mind befektetés mind hitel oldalon, de ezt így előre senki sem látta/láthatta. És még nincs és vége a történetnek, várjuk meg. Kíváncsi lennék a prémium termékek egyéb konstrukcióira is, pl. költségszerkezet/rugalmasság stb. Mert ez egy elég sokváltozós képlet.

A jutalék attól függ, hogy a terméket kibocsátó szolgáltató mennyit fizet érte. Az alkusz csak egy viszonteladó. Érdekes módon mindig azoknak van a legnagyobb jutaléka, amelyek a leginkább kötöttek tartamban/hozzáférhetőségben, illetve amelyek magasabb költségekkel rendelkeznek. A legtöbb biztosítás nem fut a tartam végéig, ergo valamennyi plusz bukta lesz benne az alap költségekhez képest. Minél több a kötöttség, annál nagyobb az esély a még nagyobb nyereségre (mármint a szolgáltató nyereségére). Ezért is magasabb a jutalék.

[ Szerkesztve ]

(#17) domperke


domperke
HARDVERAPRÓD

Köszönöm a cikket hasznos volt.

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=domperke

(#18) David75 válasza Dave™ (#16) üzenetére


David75
őstag

a chf-el kapcsolatban annyit hogy ez nem utólag okoskodás hanem már akkor is voltak akik hozzám hasonlóan így gondolták. Így lett az axa zeusz/rubens.

Ha egy igazán jó terméket akarsz látni akkor nézd meg a biztosítási feltételek.hu-n a CIG pannónia euro alapu termékét(ne a signum-ot).

A legutobbi pedig több részröl sántít ideális esetben úgy lenne de sosincs úgy a többi pedig nem igazán publikus.

Az éves vagy havi vitát meg csak akkor tudnád megmondani ha láttál volna 5-6éve fizetett unit linked-eket. Vagy 3x- mondom számolj utána nagyon nagy lehúzás.

Stuszi: mutass olyan biztosítót ahol nincs tökevédelmi eszközalap...

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#19) benczeb


benczeb
aktív tag

Sziasztok, nekem jövő év vége felé fog lejarni egy unit-linked 10 évesem, már nagyon várom, és gondolkodom is egy új elindításában a közeljövőben. Azonban most felmerült bennem 2 kérdés, amire nem láttam, h az egyébként szinte minden területet átfogó cikk kitérne, ha mégis, bocsánat, nem olvastam el figyelmesen.

1. Ha több életbiztosításom van, baj esetén ugye MIND érvényes, tehát mindegyik biztosítónál érvényesíthetem azokat. (Lehet egyértelmű, de Magyarországon nem feltétlen :S)

2. A kedvezményezett a biztosítás időtartama alatt módosítható? Pl, ha megházasodom, már nem a szüleim, hanem a feleségem tenném meg.

Köszönöm és tényleg szuper cikk volt.

B

(#20) #32577792 válasza Dave™ (#6) üzenetére


#32577792
törölt tag

Egyszerű a dolog, hogy miért "jó" az éves fizetésű: jutalék magasabb, visszaírás mértéke és ténye is erősen változhat ebben az esetben.

Akkor pedig mit csinálsz, ha a kedves ügyfeled nem tudsz 300k-t mellényzsebből kiemelni, éves fizetésűre? Elküldöd? Vagy ha éppen lekötésen van neki, feltöreted vele? Nyilván, éves fizetésű, akkor többet hoz, mint egyébként egy normál banki betétnél is.

Én is dolgoztam ott és akkor mi van?
Általában kétféle ember van/volt ott: aki egy idő után megismerte és elment, és aki maradt ennek ellenére is.
Saját tapasztalatom az, hogy magasabb költséggel dolgozik egy biztosító, mint az elvárható lenne. Ha megtakarítani akarnék (pontosabban, tudnék) utolsó utam lenne bármelyik biztosító is, annak ellenére, hogy biztosítás párti vagyok, de ellenzem a biztosítói befektetéseket.
Amennyiben biztosítást akarok, oda megyek, ha befektetni, nem.

Én még most is azt mondom, hogy aki teheti, az kössön lakástakarék pénztári megtakarítást, 4 évre, aztán újra 4 évre.

CIG: ugye itt most nem reklám lesz a kormánypárti biztosító számára?? Ennyire nem kellene talán itt...

[ Szerkesztve ]

(#21) David75 válasza benczeb (#19) üzenetére


David75
őstag

1.Igen

2.igen

Ungawa: gratulálok, utána számoltál valaha is?:D:D:D :C

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#22) Dave™ válasza David75 (#18) üzenetére


Dave™
nagyúr

Látom direkt nem szeretnéd megérteni, amit írtam. De a brokernet mindig is jó volt agymosásban, szóval részemről is be van fejezve a dolog.

(#23) #32577792 válasza David75 (#21) üzenetére


#32577792
törölt tag

igen
minek is?
DE tudod mit? Utána számoltam és ezzel a vita eldöntve :C

(#24) David75 válasza Dave™ (#22) üzenetére


David75
őstag

Nem dolgozom se brokernetnél és társainál csak tudok számolni...

Ungawa: akkor föleg gratulálok...

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#25) David75 válasza #32577792 (#20) üzenetére


David75
őstag

Ez nem reklám mondhattam volna axa univerzumot vagy union etalon-t is az meg hogy kormánypárti az nem tudom mit befolyásól...

De nem kívánok vitázni olyanokkal alapvetöen akik ebben a szakmában nem tudtak helytállni ezért most mindenkit szar szemétnek állítanak be akinek bármi köze is van hozzá.

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#26) #32577792 válasza David75 (#25) üzenetére


#32577792
törölt tag

ne legyél már ennyire üldözött szegényke

az, hogy mennyire tudtam és a végén AKARTAM helytállni, szerencsére nem a te értékítéleted határozza meg :C
lehúztam jó pár évet, aztán még több évet, már magánzóként, egy betegség vetett ennek véget, tehát visszább az agarakkal!

ki állított be szar, szemétnek?? ha bnetes vagy, az más, őket alapból ki nem állhatom, de a lényeg itt most nem ez.

te tudsz számolni?
4 évre, havi díjfizetés mellett, garantált hozammal és tőkével, tegyél ide nekem nettó 12% fölöttit ha kérhetlek.

[ Szerkesztve ]

(#27) David75 válasza #32577792 (#26) üzenetére


David75
őstag

Na linkeld be melyik termékre gondolsz.

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#28) #32577792 válasza David75 (#27) üzenetére


#32577792
törölt tag

Én linkeljek barátom?
Hát én nem tudok számolni szerinted:)
Olvass, értelmezz és meg fogod találni a választ a hozzászólásomban ;)
Tudod kettőnk között a különbség nem sok, csak annyi, hogy én nem akarok eladni már semmit.
Ami pénzem van, arra fél évente keresek egy éppen akciós betéti kamatot és viszem oda. Igaz, hogy nem a világ legjobb ajánlata és az igaz, hogy ez nem "csak nekünk van kidolgozva" konstrukció (bár sokan megszívták ezt, mert besétálva abba a bankba, jobb ajánlatot kaptak, legalábbis pár éve még így volt), de nekem megfelel.

Visszatérve a témához: továbbra is azt javaslom, ha valaki biztosítást akar kötni, tegye azt, ha befektetni, akkor pedig azt. Vegye figyelembe a kockázatvállalási kedvét, olvasson el mindent, ELŐRE, és akár egy jogi ismeretséggel rendelkező ismerősével is véleményeztesse az általános és különös feltételi szabályzatot. Ami kérdése van, előre írja össze őket, kérdezze meg, írja le a választ, írassa alá az ügynökkel, lehetőleg ne egyedül tárgyaljon vele. Olvasson a neten és kérdezzen azoktól, akiknek már van ilyen konstrukciójuk, esetleg lejárt nekik.

Kényes téma a jutalék: azt tessék megérteni, hogy mindenki fizetésből él. Aki nem köt üzletet, nem kap jutalékot, ezt pedig a befizetett összegből fizeti ki a társaság. Egy, vagy több összegben, de abból. Nincs ezzel semmi gond, ha az tisztességes mértékű. Kérdés, hogy mi az!
Minden társaságnak önálló jutalékszabályzata van, ami általában sokkal előnyösebb a bróker cégnek, mint a saját alkalmazottainak - vagy vállalkozóinak, mindegy hogyan nevezzük. Vannak kiemelt termékek, kiemelt jutalékkal. Volt olyan cég, aki az első éves díj 95%-át adta vissza az ügynöknek (ezen felül a közvetlen managere is kapott pár százalékot és így tovább)ha éves díjfizetést adott el. Ebben az esetben a visszaírás is jóval engedékenyebb. Ezt az összeget valamikor ki kell majd termelni a befektetésnek. Persze nem valószínű, hogy az első pár (jó pár) évben ez sikerül is.
Tehát aki így köt, fogadja el, hogy Ő fizeti az ügynököt, a főnökét, annak a főnökét, az adminisztrációt, az informatikát, a fejlesztéseket és a többi járulékos költséget is.
Ami még fontos: meg kell nézni, hogy a hozam hány %-a megy az ügyfélnek és mennyi a biztosító jutaléka!

De Tőled várok linket továbbra is.

(#29) kleinguru


kleinguru
addikt

Alapvetően egyet értek a cikk tartalmával.

De: Ha azért kötöttél unit link életbiztosítást mert a hiteledhez kötelező volt, akkor sétáljál be szépen a bankba a papírjaiddal és mutassad meg a kedves ügyintézőnek. Kérd meg szépen, hogy mutassa meg, hogy hova van leírva hogy kötelező volt megkötni. Megsúgom, hogy nem fogja tudni megmutatni mert nem lesz benne (99%). Valószínűleg csak egy plusz szerződést akart kötni a kedves ügyintéző, amiből pénze van. Klasszikus és kockázati életbiztosítást előfordulhat, hogy előír a bank hogy kötelező kötni, de unit-linkest, ahol te választasz befektetést olyan nagyon ritkán fordul elő. Klasszikus lehet kombinálva a hitellel, mert ott van egy garantált biztosítási összeg, Ami belemegy a hitel törlesztésébe, ha lejár a bizti, vagy ha haláleset van. A kockázati életbizti csak halál esetén megy bele a hitelbe. Ha tehát unit-linkesed van hitelhez, akkor élj a gyanúval, hogy átvertek. Ez akkor a legkellemetlenebb, ha ismerős intézte/kötötte. Ebben az esetben agyaljad meg jól, mert 99% hogy szándékos hazugság volt.

Hallottál már a halasztott hitelről?! :W
Igen és mindig mindenki át akar verni mindenkit :C Jó mentalitás, más kérdés, hogy van rá példa és emiatt nehéz ezen a szakterületen tevékenykedni.

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#30) ityam


ityam
senior tag

Köszönöm a jobbára jó véleményeket a cikkről. Sajnos tényleg nincs minden fontos dolog leírva. A témából egész könyvet lehetne írni.
Ha valamilyen tárgyi tévedést véltek felfedezni akkor írjatok és frissítem a cikket.

A befektetésekről azért nem írtam konkrétabban hogy mibe érdemes fektetni mert egyrészt nem akarok felelősséget vállalni azért mert én azt mondom hogy részvénybe fektessenek az emberek és ha nemsokára jön megint egy visszaesés akkor miattam bukjanak az emberek. Ha jól emléxem leírtam a cikkbe hogy én 100% részvényes alapban tartom a pénzem mert én azt tartom jónak.

A deviza alapú biztosításokat nem különösebben ismerem. A cég ahol én dolgozok ott euró alapú van csak ilyen, de abban nem látok semmi jót. Egyrészt nagyobb költségekkel dolgozik mint a forint alapú, másrészt pedig az eurós alapoknak semmi értelmét nem látom.
A biztonságos kötvényes alapokon nudli hozam van ezért nem tetszik a részvényes alapoknál meg én úgy fogom fel hogy nem euróban van a pénzem hanem részvényben. A részvénynek az értékét meg ki lehet fejezni euróban is meg forintban is, de tényleges értékben ugyanaz. Szal én semmi értelmét nem látom az euró alapú befektetéseknek.
Tehát az a szöveg hogy euróban van nyilvántartva a pénz az szerintem hülyeség. mert nem euróban van nyilvántartva hanem befektetési egységekben. A befeketési egységek mögött meg részvények vannak.

(#31) kleinguru válasza benczeb (#19) üzenetére


kleinguru
addikt

Személy jellegű biztosítást lehet halmozni.
Anyag jellegűeket nem (egy Lakásra max 1 biztosítás).
(pongyolán fogalmaztam)

Lehet módosítani a 2. kérdésedet illetően:)

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#32) David75 válasza #32577792 (#28) üzenetére


David75
őstag

Ja hogy link nincs csak megmondó emberkedés van.... Értem akkor nincs több kérdésem.

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#33) CounterBoci válasza Dave™ (#3) üzenetére


CounterBoci
senior tag

"Hangsúlyozom, ahogyan le van írva a szerződésben és a kondíciós listákban, nem ahogyan az üzletkötő mondja. Aki nem ért a pénzügyekhez/nem tudja értelmezni a szerződés és a melléklet jogi szövegét, az inkább kérjen megbízható segítséget (aki nem egy ismeretlen ügynök, hanem egy független barát/ismerős), mert meg fogja szívni jó eséllyel."

Azért itt álljunk meg egy ásónyomra. Te is írtad, hogy rövid ideig dolgoztál ebben a szakmában, ne állíts ilyeneket. Párom az ország egyik legjobb csapatában üzletkötő, termetes állománnyal és még soha senki nem szívott meg semmit. Vannak olyan üzletkötők és biztosító társaságok, amilyeneket írtál lentebb is, de ne általánosíts. Náluk nem az számít, hogy miért kapnak több jutalékot, hanem mi a jobb az ügyfélnek és sorolhatnám.

(#34) #32577792 válasza David75 (#32) üzenetére


#32577792
törölt tag

Ember! :Y
google, tudod a te barátod

Miről akarsz linkről??????
Oda van írva, miről akarsz linket?
Nem tudod beírni a gugliba és egy Entert nyomni rá?
Ha és amennyiben ez meghaladja a képességeid akkor sajnálom azokat, akik kérdeznek tőled, főleg, ha írásban.
Szóval nem sok hozzászólásom van itt, olvass, gugli és enter
Ha így sem megy, bocs.

(#35) David75 válasza #32577792 (#34) üzenetére


David75
őstag

Nem fogok keresni helyetted, ha állítasz valamit te éves szinten garantált 12%-ot állítottál akkor mutasd, bizonyítsd és ne a levegöbe beszélj föleg ne személyeskedj mert nagyon nem látok sehol se érveket egyik válaszodban sem csak fogalom nélküli vagdalkozást és trollkodást.

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#36) Dave™ válasza CounterBoci (#33) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én azért dolgoztam csak rövid ideig, mert nem olyan voltam, mint a többiek. Elegem lett belőle egy életre, abszolút csak mellékvágány volt. Ha ugyanis valóban az ügyfelek igényeit tartod szem előtt, abból nem lesz túl sok pénzed. Mondok egy egyszerű példát: a jutalék alapja általában az első éves díj. A kezdeti költségek (ami a legnagyobb költség a legtöbb esetben) alapja is ez. Ha a legjobbat akarod az ügyfélnek, akkor minimum díjjal kötöd meg, egy év után pedig megemeli a díjat annyira, amennyire akarja. Így minimalizálhatja a költségeket. Neked viszont ez nem lesz jó. Tehát fordított arány van: minél több a költség/kötöttség (=minél rosszabb az ügyfélnek), annál jobb lesz neked. Ugyan lehet játszani az arányokkal, de paradoxon összehozni a win-win szituációt, mert ha jól szeretnél vele keresni, azt az ügyfél kárára fogod tudni megtenni. Ha meg neki csinálsz jót, éhen halsz. Láttam rá elég példát, és bár mindig van kivétel, sokkal több van az ilyenekből, mint a másik oldalból.

A megszívatás itt ugye több dimenzióban értelmezhető, én ide sorolom azt is, ha nincs egyértelműen deklarálva a tartam, a hozzáférhetőség, a költségszerkezet stb. Azzal lehet takarózni, hogy le van írva, de mint tudjuk az ügynökök ígéretet adnak el, nem termékeket. Kár, hogy a biztosító nem ígéreteket árul, hanem termékeket.

(#37) CounterBoci válasza Dave™ (#16) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Még egy szavazat az éves díjfizetés mellett. Nyilván átlagember olyan csomagot választ, amiben sokféle részvény van. Mekkora arra az esély, hogy mindnek magas az árfolyama? Az éves díjnak több a hozama, mintha apránként fizetgeted be.

Aztán olyan céget kell választani, amelyiknek jó hozamot ér el az alapkezelője. Már ha nincs sajátja. Szét kell nézni független oldalakon és nem tud átb@szni az üzletkötő.

(#38) #32577792 válasza David75 (#35) üzenetére


#32577792
törölt tag

hát barátom, mondom, hogy neked problémád van a szövegértéssel :Y

hol írtam ezt: garantált 12%-ot állítottál
én leírtam egy terméket, nem tehetek róla, hogy nem tudsz olvasni vagy nem érted
TE írtad, hogy tanuljak meg számolni - vagy valami ilyesmit - én meg kértem, hogy mutass olyat, ami a fentit tudja! ha nem tudsz, akkor sajna ennyi, mert a 12% még alá is ment.
ugyanis EBKM: 13% fölött picivel
Személyeskedek? Ó te szegényke, szereted a viccet ugye? Csak másokon gyakorolni igaz?
Tudod a számolásos kioktatásod.
Szóval még mindig ott tartunk, hogy ÉN írtam terméket, Te NEM.
Elég sok konkrét javaslatot, tanácsot leírtam, Te meg egyből jöttél azzal, hogy milyen konkrét terméket ajánlasz itt, mint vállalkozó annál a cégnél, ahol dolgozol.
Említetted a éves/havidíj közötti témát, amire reagáltam. Erre már semmi válasz, igaz benne voltak a jutalékra vonatkozó, általános dolgok is, miért részesíti sok ügynök előnyben az éves díjfizetést.
Ennyit a trollkodásról. ;)

(#39) David75 válasza Dave™ (#36) üzenetére


David75
őstag

Ebben van igazság amit irsz. Ezért kell mindig a középutat keresni. Meg ha van elég ügyfeled és jó jutalék szinted akkor lehet minnél jobb üzleteket kihozni. Szerintem az a legjobb amikor 3-4 éves díj az eseti befizetésekben van már az elejétöl.

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#40) David75 válasza #32577792 (#38) üzenetére


David75
őstag

Hol van ebkm 13% fölött mind a 4 évben. Ha erröl írsz akkor mutasd be mert nekem úgy tünik a levegöbe beszélsz.

A vagdalkozásokra nem vagyok kiváncsi és nem is kommentálom, legközelebb modker.

Érdemi, szakmai válaszokat várok.

terméket pedig példának nem ajánlatkét hoztam fel.

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#41) CounterBoci válasza Dave™ (#36) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Azért írtam a rövid időt, mert ez nem egy egyszerű szakma. Kell egy kis idő, hogy megtaláld azokat az embereket, akik nem minimáldíjjal kötnek. Aztán jönnek maguktól az ajánlások. Egyébként lehet, hogy csak nem jó biztosítónál voltál. Nálunk első az ügyfél. És elégedettek is. Én is dolgoztam kis ideig ebben mellékállásként, aztán másfelé vitt az élet. Kezdetben jó volt ha 200-at elérte az asszony fizetése, ma meg 5-ből 1 megtakarítást köt, aminek hadd ne mondjam a jutalékát.

(#42) Dave™ válasza CounterBoci (#37) üzenetére


Dave™
nagyúr

Alapok vannak, ezekben több népszerű részvény. Az alapnak van árfolyama, ami elég tág keretek között tud ingadozni. Miért olyan nehéz elképzelni azt, hogy valami adott napon pl. 1.5, egy hónap múlva 1.35, kettő múlva 1.27, egy év múlva pedig 1.3 (mindig adott napon)? Részvényekről beszélünk. Havi díjfizetésnél még azt is ki tudod használni, hogy vársz a befizetéssel, ha éppen túl erősnek találod. Amit írtok az tök igaz abban az esetben, ha kicsi a volatilitás. Ha meg nagy, és éppen magasan áll, amikor befizetitek az éves díjat, akkor az cumi. Nem értem mi olyan bonyolult ezen. Persze minél több évet nézünk annál kisebb a jelentősége, de az első pár évben azért nagy segítség lehet, hogy ennyire lehet játszani a befizetésekkel. Aztán az is lehetséges, hogy pont akkor a legalacsonyabb, amikor az évest befizetnéd, akkor persze sokkal jobban megéri azt választani. De nem lehet kijelenteni, hogy mindig az a tuti, lásd fenti példa.

#41: akkor neked fogalomzavarod lehet ügyfélközpontúságból. Nem kell minimál díjasnak lennie a szerződésnek. Éves 1 milliós szerződés már elég nagy, ugye? Szerinted ha megkérdezem az ügyfelet, hogy hogy csináljuk: megköti 120-al, ebből levonnak 30-at és 1 év után megemeli 1 millióra, vagy megköti 1 millióval, ebből levonnak 250-et, akkor melyiket fogja választani? Biztos van, akinek nem számít az a 220 ezer Ft, de az minek köt megtakarítást? Ha okos az ügyfél, magától rájön a fentire, de gondolom ti ilyen műhelytitkokat nem árultok el, miért is tennétek. A másik meg a hozzáférhetőség: a legtöbb fix tartamú szerződésnél szopás a hozzáférés idő előtt. Ki mer ilyet nyugodt szívvel eladni 2011-ben? 10-15-20 évre? Bármi történhet közben, ami átírja az egész addigi életét, amire soha nem is gondolt volna. És akkor elég szépet fog bukni a pénzéből. A szerződések átlag élettartama pár év. Mennyi is az átlag lejárati tartam az életbiztosításoknál? Szerintem minimum 15 év körül. Tudom, hogy aki benne dolgozik az mind kivétel, semmi gond, csak engem ne vakítsatok, mert tisztában vagyok a hátterével.

[ Szerkesztve ]

(#43) #32577792 válasza David75 (#40) üzenetére


#32577792
törölt tag

Nem érted igaz? Egy ilyen pénzügyi zseninek nem fogok linket adni, arról, amit leírtam.

4 évre ennyi, igen.

Itt pedig egy cikk, lehet ezt figyelembe venni.
[LINK]

Más:
Ez befektetési alapnál, a szabályzatban is benne van, ha valaki éves díjfizetést választ, akkor nagyobb "kamatot" kap? Mert az ugye világos, hogy a hozama több lesz, hiszen ott a pénz teljes egészében. De, hogy emiatt az alaptól eleve magasabb sávba fog esni?

(#44) David75 válasza #32577792 (#43) üzenetére


David75
őstag

Ha nincs link akkor megállapodhatunk abban, hogy levegöbe beszélsz valótlanságokat.

Így érdemi vitát nem tudok folytatni hiszen konkrétumok nélkül nincs min vitatkozni így semmilyen nemü hozzászólásodat nem tudom komolynak tekinteni.

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#45) Dave™ válasza Dave™ (#42) üzenetére


Dave™
nagyúr

A kezdeti költség csak az egyik példa volt. A másik a tartam. A legjobb termék az én szememben az az ügyfélnek, ami 2-3 év után már 100%-os értéken visszavásárolható, emellett nyújt(hat)ja azokat a szolgáltatásokat, amiket egy banki termék nem tud (pl. kockázati elemek). Na már most ezeknél az extra rugalmas és alacsony költségű termékeknél a jutalék elenyésző, az extra hosszú (15-20+) termékeknél ennek többszöröse. Lehet, hogy nekem egy 15 éves célom van, de szerinted melyikkel járok jobban? Ha megkötöm azt, amelyik már 5 év után bőven pluszos, vagy ha azt választom, amiből a 15 év előtt csak bukóval tudok kiszállni. Hozamban érdemben nem lesz különbség a 15. évnél, a kérdés csak annyi, hogy nem jön-e közbe semmi a 15 év alatt. Az ügyfélnek szerintem sokkal jobb a rugalmasabb változat, és abban is biztos vagyok, hogy ha megkérdezed az embereket, akkor ezt választanák a kötöttebb helyett. De nem fogod megkérdezni, mert 15 éves célra 15 éves terméket adsz. Szerintem az egész szakma gusztustalan, úgy ahogy van. Remélem jönnek majd a leegyszerűsített/PSZÁF által végletekig leszabályzott termékek, amiket interneten is simán meg tud kötni majd az egyszerű állampolgár is. A vagyonbiztosításoknál már sikerült kiiktatni a hiéna üzletkötőket, a személybiztosításokon a sor. Semmi olyan nagy tudomány nincs benne, ami indokolná a jelenlétüket (a legtöbb ügynök nem sokkal felkészültebb pénzügyileg, mint az átlagügyfél, inkább értékesítő, mint szakember). Tudom, az igények feltámasztása, a vágy felkeltése stb. Nem belőlük lesz a hosszútávú ügyfél, hanem akik fejben, maguktól jutottak el a szükséges pontra. Ők meg meg fogják tudni oldani neten keresztül, egyedül is. Ez lesz a vége, nem kell hozzá sok idő.

(#46) #32577792 válasza David75 (#44) üzenetére


#32577792
törölt tag

Hát barátom, akkor meg kell állapítanom, hogy alkalmatlan vagy a munkádra, így bármilyen hozzászólásod kétségbe vonható.
A zemberek által csak nagy orrúnak nevezett politikus szavaival élve, aki nem érti a leírt szöveget, nem tud keresni, az annyit is ér. :C

Még utoljára megsúgva, a gúgli a barátod. Kipróbáltam és láss csodát, ott van a megoldás, még lapozni sem kell. Itt az egyik rokon kis srác, ötödikes. Elolvasta a hozzászólásaim, beírta a kulcsszavakat és láss csodát, ő is megtalálta. ;)

(#47) David75 válasza Dave™ (#45) üzenetére


David75
őstag

Alapvetöen jó dolgokat írsz csak nagyon idealistaság ha el is hiszed hogy ez valaha meg is történik.

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#48) David75 válasza #32577792 (#46) üzenetére


David75
őstag

Nem arról van szó hogy nem tudom beütni hanem hogyha te állítasz valamit akkor azt te támaszd alá. Ha én állítok valamit azt pedig én fogom linkel alátámasztani ez így müködik. De te csak a személyeskedésbe menekülsz minden hozzászólásodban.

iPhone 14 pro | Cube Acid 2020

(#49) Dave™ válasza David75 (#47) üzenetére


Dave™
nagyúr

Lényegében ezek a megtakarítások az utolsó nagy mohikánok, amikhez még "kell" a drága ügynök. Jutalékot fizet neki a cég, drága képzések, infrastruktúra, emellett a balfaszok rontják a cég imidzsét stb. Mennyivel egyszerűbb lesz, amikor ugyan kisebb költséghányaddal, de az egyszerűbb, rugalmasabb és átláthatóbb mivolta miatt nagyobb megtartási rátával lehet majd online is kötni. Szerintem nem nehéz elképzelni, és biztos vagyok benne, hogy 2-3 éven belül valaki meg fogja lépni a nagyok közül. Márpedig ha ez megtörténik, az lavinát indít el. Ezt nyilván nem fogjuk mi most eldönteni, de szerintem nagyon hamar meg fog valósulni.

(#50) #32577792 válasza Dave™ (#45) üzenetére


#32577792
törölt tag

Szép lenne, de nem fog megtörténni.
Túl erős az ellen lobbi. Amikor pártok kötődnek ezekhez a cégekhez, addig maradnak is.
Az már talán jobb megoldásnak látszik, ha átkerülne az értékesítés a banki ügyintézőkhöz. Ők nagyságrendekkel kevesebb jutalékot kapnak, mint egy ügynök. Így talán olcsóbb lehet a biztosítás, vagy nagyobb hozam lenne várható belőle.
Én egyébként sok dolgon változtatnék: 5 évre tenném a jutalék visszaírások hosszát. Az első 3 évben 100%-ot, aztán évenként 15%-al csökkenteném ezt. Egységesíteném a jutalékokat, termék kategóriánként. Kötelezővé tenném a felelősségvállalás valamilyen formájában, mint pl. a könyvelők esetében. Egy ügynöknek max. 4-5 termék értékesítését engedném az első 3 évében, aztán ez növekedhetne, de maximalizálva.
Neten keresztüli alapváltásokat engedném, sőt, kötelezően hozzáférhetővé tenni.
Tehát volna mit javítani itt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.