Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz bitpork #18 üzenetére

    Igen, ez az eltérés. :DDD

    Vasárnap burgonyasalátát ettünk.
    A héjában főt (pontosabban gőzben párolt) krumplit megpucoltuk és felszeleteltük. A félcentinél kicsit vékonyabb szeleteket, szeletelt hagymával kevertük. Egy kevés zöldség alaplével meghígítottuk. Ezek után kerültek bele az uborkaszeletek. Kevés ecettel megízesítettük, majd utolsó lépésként elkevertük repce olajjal.
    A só és bors, a felszolgálás előtt kerül a salátába.
    Az uborka helyett, bármely zöldsaláta használható. Legfinomabb az endívia salátával. A salátákat az olaj előtt kell a salátába keverni.

    A maradék héjába főtt krumplit ma használtuk fel.
    A tisztítás után kb 3 mm-e szeletekre vágtuk fel a burgonyát.
    Egy serpenyőbe vajat olvasztottunk. A vajba kevert krumpli mellé, egész köménymagot szórtunk.
    Lapos fakanállal kevergetve, a burgonya szeletek minkét oldalát megpirítottuk. A szeletek többsége darabokra esik szét a forgatás közben, de ez nem gond. Tálalás előtt sóztuk a köretet.
    A főétel bécsi szelet volt. Borjú helyett sertéshúsból készült.
    A húst kissé kiklopfoltuk. Leöblítettük,sóztuk és borsoztuk. Majd a nedves húsra lisztet szórtunk.
    a tojásban finoman megmártottuk. Majd megszórtuk morzsolt fenyőmaggal kevert zsemlemorzsával.
    A felforrósított olajba helyezett hússzeletet addig sütöttük, amíg a felső felére feldobta a szaftját. Amikor megjelent az első pirosas szaft, fordítottuk a hús. Ha jól van beállítva a hőmérséklet a panír addigra szép sárgásbarnára sült. Ha a másik oldal megkapta színt, elkészült a zamatos rántott hús.
    Tálalás előtt vékony vajszeletet lehet a felső részére tenni.
    Nagyon fontos, hogy az olaj bőséges legyen. Nem érhet a hús a serpenyő aljához.
    Az ízesítésre használható még mandula liszt. A töltött szeletek esetében finomra reszelt parmezán sajttal is lehet dobni egyet az ízen.
    A bors mellett én megszóróm csilivel is a húst. Nem sokkal, csak annyival, hogy fokozza az ízeket, de nem legyen csípősebb a hús. A tojásba mehet egy kevés kurkuma por. Nagyon szépen színez, de ez most nem lényeg. A kurkuma az ötödik íz kategóriájába tartozik. Saját íze nincs, viszont fokozza az ízeket.
    A keleti népek évezredek óta misztikus erőt tulajdonítanak neki. Az utóbbi években a modern orvostudomány is elkezdte felfedezni. Néhány daganatos betegség esetében megelőző és gyógyító hatása van.
    Nála jobb PR-t csak a feketekömény élvez. Buddha egyszer azt mondta, hogy csak a halál ellen nem orvosság. Nagyon zamatos saláták és kenyerek ízesítője. A kipréselt olajat, vaj helyett, kenyérre is kenik.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés