- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Sapphire Radeon RX 9070 XT Pulse - út a harmadik AMD korszakig.
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
FRENK1988
veterán
Ettől olcsóbb nem lesz a kenyér...
-
Én egy kicsit jobban belelátok a miért és hogyan kérdéskörébe a MOL-al kapcsolatban. Ne kérdezzétek hogyan vagy miért mert azt nem mondhatom meg.
Szóval a lényeg: Eddig is és ezután is a MOL mint vállalat tulajdonképpen egy multinacionális csoport amely rengeteg különböző érdekeltségi körrel rendelkezik különböző országokból, üzleti és politikai csoportosulásokból. Ezeket külön-külön szemléltethetjük úgy is mint egy torta különböző vastagságú szeleteit. Egy olyan hatalmas tortáét amely egy szinte vég nélküli pénzáramot biztosít a különböző megrendelések teljesítéséből (?) a hatályos pénzügyi jogszabályoknak megfelelő kifizetéseken keresztül attól függően hogy ki a "cukrászmester" aki fölvágja és elosztja azt a hatalmas örökké megújuló tortát. Akinek a legnagyobb szelet jut az a csoport kaszálhat folyamatosan szinte jelentéktelennek tűnő munkáért hétköznapi emberek számára felfoghatatlan összegű bevételeket. Jelenleg annyi történt csupán, hogy a legnagyobb idegenkezben lévő tortaszeletet vásároltuk vissza jelentős többletköltségek árán remélve azt, hogy azon a vonalon is megszünik a pénz kiáramlása az országunkból.
Lehet és szerintem kell is ideológiákat gyártani hozzá hogy a Hazafiság vagy a Nabucco tervek feletti uralom vagy akár a Kelet-Nyugat Európai energetikai hálózat EU irányítás alatt tartása legyen mint elméleti motiváció.
Nem az számít, hanem az amit megígért a kormány a magyar vállalatoknak a választási egyeztetések során. Mégpedig az hogy 2010-re a magyar vállalatok mind egy szálig a peremkerületére keveredtek ennek a pénzügyi áramlatnak amiatt hogy a külföldi tulajdonosok a saját cégeiken keresztül biztosították a befektetésnek tekintett pénzek hazaáramoltatását úgy hogy minden fejlesztésben, beszállításban, üzletben kizárólag saját maguknak ítélték oda a lehetőséget, teljességgel és tudatosan kihagyva a magyar vállalatokat és megfosztva a részvétel lehetőségétől is.
Sz.v.sz. jelenleg az történt hogy teljesítették amit bő 1 éve megígértek.
Hogy is mondják? "Minden szentnek maga felé hajlik a keze." A MOL-al kapcsolatban ez eddig is igaz volt és vélhetően ezután is az marad. -
Thome
veterán
(#88) plömplöm & (#89) danih: Ezek a fránya tények ismét bekavartak:
(#87) dabadab: Pontosan.
-
-
Thome
veterán
Azon kívül, hogy van olaj -> nincs olaj. Bár ezt bármikor megcsinálhatják.
Az viszont jogos hogy nem szólhattak bele, de attól független mégis nyomták fel az üzemanyagárakat rendesen. A "nem mondom ki a nevüket, mert az antiszemitizmus"-k, mivel az ő kezükben van (így belegondolva). De befejezem, mert érik a banán, gondolom.(#78) danih: Az első bekezdésig eljutottam, majd összegeztem magamban a látottakat.
-
danih
veterán
Miért, mit csinálnának velünk az oroszok? Épp ez az, hogy érdekük volt az, hogy a MOL jól működjön.
Ezt is kukkantsd meg -
"Arra, hogy most már "nekünk" is van beleszólásunk a MOL dolgaiba, talán nem csinálhatnak bármit velünk az oroszok."
Csak hat eddig is volt beleszolasunk, az oroszok meg nem hogy barmit, hanem gyakorlatilag semmit sem csinalhattak.
(#76) Mr.Csizmás: na jo, de mikori arakrol beszelunk? Mert 21000 mostani forintot barmikor becserelnek 6300 1993-as forintra.
-
Mr.Csizmás
titán
számszerűsítve kurvaszar üzlet volt. nem akarok fals adatot mondani, de elég nagy haszonkulcsa volt a másik oldalnak asszem anno 6300 ft/részvény áron ment ki, most meg 21k (??) értékben lett rekvirálva
érdekes, a hírekben nem találom a konkrét forintos egységárat, csak az összesítettet.
ciki lenne megírni, hogy drága volt a húsnak a leve is?
-
plömplöm
őstag
OMV-Surgut-Magyarország
Az OMV a 2000-es évek elején kezdett MOL részvényeket vásárolni, melyet követően hosszú éveken keresztül 10%-os részesedéssel bírt a hazai vállalatban. Az újabb jelentősebb ugrásra 2007-ben került sor, ekkorra a Megdet Rahimkulovtól vásárolt jelentős MOL pakettnek köszönhetően már 21%-os részesedéssel bírt az OMV a MOL-ban.
A hazai társaság vezetése nem nézte jó szemmel az osztrák szektortárs próbálkozását, így sajátrészvény vásárlásokba kezdett, majd azok baráti kezekhez történő kihelyezésével pár hónap alatt már a részvénymennyiség csaknem 50%-át ellenőrzése alatt tarthatta a menedzsment. A felvásárlási csata közepette a részvények árfolyama a 30 000 forint feletti történelmi magasságba száguldott 2007 szeptemberére, azonban a heves magyar ellenállást látva az osztrákok "megfutamodtak", visszavonták 32 000 forintos feltételes vételi ajánlatukat.
Az OMV 2009-ben 1,4 milliárd euró értékben adott túl a 21%-os MOL paketten, a vevő a negyedik legnagyobb olajvállalatnak számító Surgutneftegas volt. A társaság az ellenségesnek ítélt felvásárlás elleni védekezés jegyében újabb lépéseket tett, az alapszabályt több ponton is módosították.
-
Thome
veterán
Arra, hogy most már "nekünk" is van beleszólásunk a MOL dolgaiba, talán nem csinálhatnak bármit velünk az oroszok.
(#70) dabadab: Külföld most tulajdonképpen az oroszokat jelenti a MOL esetében. Ebben az esetben ua. a válaszom, mint amit ollie-nak is válaszoltam.
(#71) Ijk: És itt már csak az a kérdés jön fel, hogy mi a fenéért adta el az MSZP? És hova lett az a pénz?
-
Ijk
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #65 üzenetére
Bele sem szabad gondolni, hogy anno mennyiért adtuk el a részvényeket, ehhez képest most mekkora értékben vásároljuk vissza, IMF hitelből, ami után ugye kamatot kell fizetni. Tehát a végletekig leegyszerűsítve, hogy léptünk egyet oda és vissza, az hány ember életen át befizetett adójából valósítható meg.
-
BITBOYS
addikt
Szóljatok ha zárjam, amúgy ne politizáljunk pleeez!
-
De ez minket most nem erdekel, hiszen a Szurgut nem az allamtol, hanem az OMV-tol vette a reszvenyeket. Az lenne az erdekes, hogy az APV mennyiert adta el a reszvenyeket (ill. itt persze nem erdektelen a kerdes, hogy melyik eladas adatait nezzuk, mert folyamatosan adogattak el).
-
Miért, a MOL részvények vásárlásával hirtelen olajlelőhelyek tárultak fel Magyarországon? Vagy mire gondoltál? Ez a legkisebb mértékben sem csökkenti a függésünket. Sőt, még bizonytalanabbá is teheti az olajimportot, hiszen már nem érdekeltek az oroszok a MOL-ban, így nem prioritás nekik olajat szállítani, hogy nyereséges legyen a vállalat.
-
Thome
veterán
válasz
Mr.Csizmás #65 üzenetére
Pontosan. Csak az a pénz szintén majd valahogy eltűnik, ahogy eddig is, amíg ők voltak. De ha ez hiányzik nektek, akkor nyugodtan, talán már nem leszek addigra Mo-n. És sajnos nem csak az fog szopni, aki megválasztja őket, hanem mindenki ebben az országban.
Kérdésemre válaszolsz? (Gyk: #42 hsz.)
(#43) dabadab: Tán hogy ne függjünk teljes egészében külföldtől? Ja, ez nem kérdés.
-
Ijk
nagyúr
Egyik kormány elad, a másik visszavásárol.
Emberek, ez a fejlődés. -
danih
veterán
Itt egy kis chart, sajna bogarászni kell, jobbat nem találtam
Orosz számítások szerint forintban kb 130 milliárd a szurgut nyeresége. -
A MOL éves nyeresége a 100 milliárd környékén mozog. Tegyük fel, hogy ezt az egészet szétosztja a részvényesek között (ami egyébként kizárt), akkor az azt jelenti, hogy 25 év alatt térül meg a visszavásárlás költsége (mivel kb 20 milliárddal kapna többet az állam évente a nyereségből). De ez kizárt, mert egyrészt nem osztják szét az összes nyereséget, másrészt nem garantált ekkora nyereség a továbbiakban. Vagyis már olyan megtérülési időszakról beszélünk, aminek nagy valószínűséggel a lejárta előtt elfogynak az olajkészletek. Tehát tényleg nagyon jó üzlet volt befektetni annyi pénzt, aminek szinte semmi esélye van a megtérülésre.
-
Algieba
őstag
A privatizáció "érdekes" egy "hentes" munka volt.
Élve boncolták fel az országot, hogy megmentsék a gazdasági összeomlástól, miután a Nagy Testvér elhagyott minket.
Fura, amíg itt voltak a szovjetek, pl. megépült a Metró két új vonala. Azok a kocsik járnak a mai napig, amiket akkor kaptunk a Szovjetuniótól.
Amint elmentek a megszállók, az itt kinevelt "elit" rászabadult a koncra, és széthordta az országot. Akár a temetői bogarak. Azok ilyen gyorsak.Én valahogy jobban örülnék, ha a helyi élelmiszeripart támasztanák fel. Békéscsabán minden volt: tejüzem, húsüzem, baromfi feldolgozó, konzervgyár.
Az "elitünk" elég lazán kezelte több millió ember sorsát. Tulajdonképpen pik-pak leírtak minket és a saját érdekeiket féltve, nézve cselekedtek. Ők lettek a mi új földesuraink.
Semmi jóra nem számítok. Amint nem csordogálnak a hitelek, EU-s támogatások, egyből döglődni kezd a hazánk. Pl. szülővárosomban is addig volt pezsgés, amíg ment a mesterséges táplálás. Ez az ország teljesen ki van szolgáltatva gazdaságilag.
A politikai tartalmat töröltem a hozzászólásodból. Olvasd el légy szíves az alapelveket!
[ Módosította: ollie ]
-
"40%al fizettünk érte többet."
Ez a szam honnan van? Meg mondjuk azert nem lenne erdektelen korrigalni inflacioval meg ilyenekkel, mert nem hiszem, hogy - pusztan csak ezeknek a tranzakcioknak szigoruan a penzugyi oldalat nezve - kulonosebben veszteseges lett volna az uzlet.
-
plömplöm
őstag
-
fordfairlane
veterán
válasz
szőröscica #41 üzenetére
Devizatartalék formájában. Egyébként azt fontolgatom, ezek után még talán a horvát INA-ban is többséget tud szerezni a MOL.
-
Kassadin
addikt
Ez fantasztikus! A Győrit, a Máv Cargot is visszafogjuk akkor vásárolni?
-
danih
veterán
válasz
szőröscica #41 üzenetére
Én megpróbálok gondolkodni, és nem vezérel politikai motiváció...
Mo-on van vízgazdálkodás, agrárium. Miért egy olajvállalat élvez prioritást? Vásároljanak vissza pár gazdaságot, vízművet, például.
Mi lesz a következő, részvényt veszünk valamilyen űrkutatást végző cégben? -
Gergello
addikt
Beszedik még rajtunk ennek az árát.
-
Thome
veterán
válasz
Mr.Csizmás #16 üzenetére
Nekem csak 1 kérdésem volna: Ki is adta el, aki miatt vissza kellett vásárolni?
-
danih
veterán
válasz
szőröscica #32 üzenetére
Tehát annyi történt, hogy az állam kezébe került a részvények ötöde, és ez jobb, mintha mondjuk a piaci alapon működő szurgutnyeft kezében volna (az ilyen mno-s "maffia" meg "feltáratlan" meg ilyesmiket most hagyom). Annyira jó, hogy ez top prioritást élvez.
Gyakorlatilag elértük, hogy egy energetikai óriás már nem lett érdekelt a MOL sikerességében, így az energiahordozók szállításának árpolitikáján is változtatni fog. -
válasz
szőröscica #24 üzenetére
Bankbetétben az 500 milliárd? Viccelsz? Költségvetési hiány van, nem többlet, ez az 500 milliárd még jobban meg fogja dobni, ráadásul a hiány miatt újabb hitel kell.
-
tildy
nagyúr
válasz
szőröscica #32 üzenetére
Oke, csak nekem jott valasznak .
ollie: a 2008ban felvett hitel egy részét berakta a kormány a jegybankba.
Világbank hitelkerete 1 milliárd euró, ezt még nem hívta le Magyarország. A Világbank hitele azoknak a programoknak a megvalósítását segíti elő, amelyek a nyugdíjrendszer finanszírozásának fenntarthatóságát, valamint az egészségügyi szektor hatékonyságának növelését célozzák.Az összes lehívásból 12,8 milliárd eurót az állam vett fel, 1,4 milliárd eurót a Magyar Nemzeti Bank. Ebből jelenleg a jegybanknál van, mint kormányzati betét 3,5 milliárd euró. A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte. Azaz ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot.
-
BITBOYS
addikt
válasz
Mr.Csizmás #16 üzenetére
Kövezzé meg egy cím miatt
Amúgy tisztában vagyok a háttérrel, kíváncsi voltam ha csak tárgyilagosan kiteszem mi történikNem lepődtem meg az indulatokon
-
plömplöm
őstag
válasz
szőröscica #30 üzenetére
de, elköltötték a pénzt. most. pedig nem volt (lett volna) kötelező elkölteni. Viszlát már nincs itt.
"ezek szerint már nem kell tartalékba", jja, az ország minden gondja meg van oldva? az más!
-
szőröscica
addikt
Látod, ésszerű kommunikáció helyett már megy a nemzeti öntudatozás, meg a jössz nekem 200 ezer forinttal, stb. Ez nekem nem hiányzik, én szeretek beszélni a politikáról, de értelmes keretek között.
Szerintem ebben szó sincs rólad.
De amit leírok, arra más is reagál, nem túl kulturáltan.
Danih: Európában nagyon sok stratégiailag fontos cég mögött van jelentős állami tulajdon, attól függetlenül, hogy a tőzsdén is kint van a vállalat. Most már a MOL egy jó része is az állam tulajdonában van, nem pedig orosz "üzletemberek" kezében. Szerintem ez jó.
-
tildy
nagyúr
válasz
szőröscica #30 üzenetére
En nem mentem neked 200ezrezéssel, meg nemzeti öntudatudozással, tuti rólam beszélsz?
-
szőröscica
addikt
Nos, ezek szerint már nem kell tartalékba. Én nem látok bele a dolgokba, nem vagyok szakértő, sem megmondóember. Minden oldal újságait olvasom, és próbálom kiszűrni az igazságot. Számomra ez a tranzakció szimpatikus, véleményem szerint előnyös.
És itt meg is állnék, tulajdonképpen csak a véleményemet szerettem volna leírni, politizálásba nem akarok átcsapni, mert az tilos. Látod, ésszerű kommunikáció helyett már megy a nemzeti öntudatozás, meg a jössz nekem 200 ezer forinttal, stb. Ez nekem nem hiányzik, én szeretek beszélni a politikáról, de értelmes keretek között.
plömplöm: ha nem érted meg, hogy nem ők vették fel a hitelt, hanem a 2008-as kormány, csak nem költötték el a pénzt, én azzal nem tudok mit csinálni. Viszlát.
-
danih
veterán
válasz
szőröscica #19 üzenetére
Lehetett volna az "egymilliómunkahelymost" programra is költeni, "a zemberekbe beruházni"
Még mindig tartozol annak megmagyarázásával, mitől is lett jobb a zembereknek ettől.Index - én azt fel sem hoznám
-
tildy
nagyúr
válasz
szőröscica #22 üzenetére
A hitelkeret mond valamit? MErt azt nem vettek fel teljesen.
3.5 milliard euro MBNnel levo , kamatozo lehivott keretrol irnak az ujsagok. Gondolom tartaleknak kellett, ha mar valamire , akkor nem molra, hanem allamszerkezeti atalakitasokra koltottem volna.
Amugy vicces, hogy a politikusok hogy szidjak a tozsdet, aztan a magyar tozsden igen csak ott levo vallalatot "vesznek meg". Vizet predikalnak , bort isznak.
-
plömplöm
őstag
válasz
szőröscica #24 üzenetére
nos, a nemzeti öntudattal vitatkozni nem lehet. jössz nekem 200ezer forinttal.
Magyarország élet-halál harcot, gazdasági szabadságharcot folytatott a pénzügyi függetlenségért, és jól tette, hogy tavaly "kipaterolta" a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter egy keddi előadásában.
de az imf pénze, az persze jöhet
-
Brutális eb
addikt
Na akkor megint drágább lesz a kedvenc hagyma- fehérkenyér- vereshagyma kombóm.
Valamelyik kormánypárti vezérnek meg zsírosodik majd a bankszámlája amint vezírré lesz kinevezve. -
plömplöm
őstag
válasz
szőröscica #22 üzenetére
szted tényleg ez volt a legjobb helye 500milliárd forintunknak? ez volt a legfontosabb kifizetnivaló?
pld. a sógorom már külföldön sebész.
-
szőröscica
addikt
2008-ban hívták le azt a pénzt, de nem költötték el. Mit csináljanak vele, ha már egyszer lehívták? Itt azt is meg lehetne kérdezni, hogy ugyan a 2008-ban hatalmon lévő kormány mégis minek hívott le ekkora mennyiségű pénzt, ha nem költötte el? Minek növelte vele az államadósságunkat, miért kell érte kamatot fizetnünk a mai napig, ha nem költötték el?
Én úgy gondolom, hogy egy ilyen cégnek jobb, ha a jelentős része állami tulajdonban van. Inkább, mint egy kibogozhatatlan tulajdonosi hátterű orosz befektetőcsoportéban.
-
tildy
nagyúr
válasz
szőröscica #17 üzenetére
Vissza a szocializmusba, az allami vallalatokhoz. Az allam tobbnire nem jo gazda.
Az meg vicc a kobon, hogy abbol az IMF hitelbol fizetik, amire azt mondtak fujj fujj rossz... Menjenek innet, rohej.
-
szőröscica
addikt
Nem emiatt vették fel az IMF hitelt, csak gondolom le lett hívva korábban valamilyen okból, de nem lett elköltve. Legalább értelmes dologra költötték, nem valami látszatberuházásra.
Az MNO-t pont annyira kell a helyén kezelni, ahogy az Indexet. Egyik jobbra, másik balra elfogult. Az igazság valahol középen van.
-
danih
veterán
válasz
szőröscica #17 üzenetére
Na, erre kíváncsi leszek. MNO-t a helyén kezelem, mint információ-forrást.
Mindenesetre még az államosításkor meg lett lebegtetve a MOL részvények visszavásárlása.
Bár mindegy. Nem mintha IMF hitelből finanszírozni jobb lenne, sőt!ahogy nekünk jó.
kinek is? -
szőröscica
addikt
A korábban felvett IMF hitelből fizették ki, nem a magánnyugdíjpénzből, ne aggódj.
[link]Sem az államadósság, sem a költségvetési hiány nem nő a tranzakciótól, azonban egy stratégiailag igen fontos, és a régióban nagy befolyású cég jelentős része került olyan kezekbe, ahogy nekünk jó.
-
danih
veterán
Két kérdésem volna:
1. Alacsony áron adtunk el, magas áron vettünk vissza MOL részvényeket. Kérdésem: akkor ki is járt jól?
2. Az államosított magányugdíj-pénzek kb. ilyenkor utalhatódtak át az államkasszába. (Részben) ezen a pénzen lettek a részvények megvéve. Azaz - a mi pénzünkből. Kérdésem: a nyereség viszont kié lesz? -
Zolaash
senior tag
Mennyit sikerült bukni, mennyi volt az eladás és vétel közötti különbség? Hány (száz)milliárd?
-
Nem, az oveke, nagyon nem mindegy.
-
fordfairlane
veterán
Ja, mijenk, és valami azt súgja, hogy 3 év kihagyás után ismét osztalékosztós év következik.
-
szőröscica
addikt
válasz
Thunderzolee #8 üzenetére
Annak egy picit inkább olvass utána.
-
Majd a MOL-t is megvédik, mint a Magánnyugdíjpénztárakat.
-
darál0w
Jómunkásember
éljen
-
Csepe
aktív tag
A vezérünk megcsinálta!
-
adm
őstag
inkább a 21,2+1,2+~2,5%-ka
-
Akkor jövőhéttől emelkednek az üzemanyag árak?
-
szőröscica
addikt
-
Algieba
őstag
Mivel nincs MOL részvényem, így nekem semmi közöm eme vállalathoz.
-
k.
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- Proxmox VE
- Elektromos autók - motorok
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Háztartási gépek
- The Crew sorozat
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- Linux Mint
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3388
- Bomba ár! Asus N551JQ - i7-4710HQ I 8GB I 256GB SSD I GT845M I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Huawei P Smart 2019 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1050Ti / 16GB DDR4 / 128SSD+1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest