Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Akár hányszor elolvasom az írás címét, nekem mindig így jön le:
"Az Orion gyár REMEKEI" -
törölt tag
Jah, a HFM összes száma
Még nekem is megvan a mini-hifi-ből a tuner. Deck-em is volt, az erősítőt már én építettem.Csak azok a bolgár hangszórók ne lettek volna a HS280-500-ban! Bár így is az akkoriban kapható legjobb magyar dobozok voltak, de mikor meglátogattunk egy ismerőst, akinek...
(ManticoreMantra+Ortofon MC20+Dán rádióerősítő) Szóval a végén JBL-TLX2 minidobozok voltak és abból mélyebb-megfogottabb basszus jött ki nagyobb hangerőn mint a HS500-ból...az azért durva volt.
Még "szerencse", hogy a KGST-n belül kiszerveztek hangszórógyártást a bolgároknak.
És nosztalgiával gondolok az Orister 1015-re is, gimiben a 2x15W-jával néha az aulát kihangosítottuk.
Kár, hogy vége...akkoriban a gyártók jöttek elő a saját fejlesztéseikkel, mindig vártuk az új VT és Orion cuccokat, manapság meg -a legfelsőbb kategóriától eltekintve- szinte csak a panel-beültetés a dolguk. Bérmunka.
(Gondolok itt arra, hogy pl az Orion minitunerben uaz az IC kicsit "megpiszkálva" sokkal jobb sztereó áthallást adott, mint ami az adatlapján van...)
Az Oriont azért szerettem, mert ilyen módon mindig tett bele egy kis pluszt. -
törölt tag
Jah, a Hifi Magazin összes száma
Még nekem is megvan a mini-hifi-ből a tuner. Deck-em is volt, az erősítőt már én építettem.
Csak azok a bolgár hangszórók ne lettek volna a HS280-500-ban! Bár így is az akkoriban kapható legjobb magyar dobozok voltak, de mikor meglátogattunk egy ismerőst, akinek...
(ManticoreMantra+Ortofon MC20+Dán rádióerősítő) Szóval a végén JBL-TLX2 minidobozok voltak és abból mélyebb-megfogottabb basszus jött ki nagyobb hangerőn mint a HS500-ból...az azért durva volt.
Még "szerencse", hogy a KGST-n belül kiszerveztek hangszórógyártást a bolgároknak.
És nosztalgiával gondolok az Orister 1015-re is, gimiben a 2x15W-jával néha az aulát kihangosítottuk.
Kár, hogy vége...akkoriban a gyártók jöttek elő a saját fejlesztéseikkel, mindig vártuk az új VT és Orion cuccokat, manapság meg -a legfelsőbb kategóriától eltekintve- szinte csak a panel-beültetés a dolguk. Bérmunka.
(Gondolok itt arra, hogy pl az Orion minitunerben uaz az IC kicsit "megpiszkálva" sokkal jobb sztereó áthallást adott, mint ami az adatlapján van...)
Az Oriont azért szerettem, mert ilyen módon mindig tett bele egy kis pluszt. -
blueMerle
veterán
32"-os Orion LCD tévémmel semmi gondom nincs, a képe pedig kiváló -árához képest természetesen.
-
siriq
őstag
Mai napig meg van a HS 280-s parom. Igaz nagyon kimelve van, mert 10 ev alatt kb 100 szor volt hasznalva, akkor is minimalisan terhelve(kb 16 eve megvan). Szeretem oket. Igaz van Videoton kulfoldreszant verziom is mellette(mar nem emlekszem mi a neve).
A cikk hianyos de nagyon. Ennel azert tobb figyelmet szenteltem volna egy ilyen temara. Azert nem rosz. -
szp1
addikt
válasz
Bogyó bá' #93 üzenetére
Az egyiket itt megnézheted......
-
CUskater
tag
Én még mindig egy HS-280 párost használok az Xbox360-ra kötve egy erősítővel.Nekem nem is kell jobb cucc, mert még mindig szépen szól.
-
tacsk0
aktív tag
Hello
Koszi az irast jo lett. De jo macak vannak a hifin
Udv tacsek
-
shalafi66
veterán
Hát ebből kb. semmi nem valósult meg.
A JBL akkor is tudta hogy mi fán terem az átvitel egyensúlya (ha úgy akarta), A kis HS 280 középen 5 magasban 10-15dB-t emelt, ami meg egy orion dómtól is jobban csörömpöl, az már a műszakváltást jelző csengő lesz.
Az 500-nál a mélyhsz lengőrendszerének tervezetlensége és működésképtelensége az egyik ok, másik a folyton változó minőségű lengőcsévék, és a szintén gyenge mágneskör. -
Villanyász
tag
A HS 280-at gyártották tej színű magas dómsugárzóval is. Ami valójában Isophon volt
-
szp1
addikt
Visszatérve a HS 280/500 sorozatra, akkoriban valóban az volt a cél, hogy a csörömpölő japán és a harsány, erőteljes amerikai ( ld. JBL ) hangkép helyett egyfajta visszafogottabb, ahogy egyik előttem hozzászóló írta, " angolosabb" hangzást hozzanak a piacra. Ez a 280-asnál egészen jól sikerült, az 500-asnál már kicsit gyengébben, de még így is jobb lett mint az akkoriban elérhető áron kapható Sony és hasonló dobozok. Persze a Mission és KEF cuccok magasan jobban szóltak, komolyzenén főleg. Dehát egyszerű halandóknak azok megfizethetetlenek voltak. A basszusról annyit, hogy a 30 cm-es bolgár valóban kicsit csattogós volt, de például a vonósok és a Hammond orgona mélyeit nagyon szépen hozta.
Viszont hajlamos volt " túllengeni". Igényesebb pop-rock-jazz zenére ( Pink Floyd, Dire Straits, Santana, Weather Report stb.) teljesen jók voltak, és még ma is azok. Csak a hangszínszabályzót/equalizert kell békén hagyni, és egy jó erősítő kell hozzá.
Érdekes módon a 8 Ohm-os modellek szóltak jobban. -
Flatron710
tag
Gratula a cikkhez!
-
lapa
veterán
elnézést, hogy nyers vagyok, de az embernek a kedve elmegy az olvasástól a sok vesszőhiba, értelmetlen nagybetűzés, ismétlések meg ilyesmik miatt. érdemes lenne az ilyen nagyobb eresztéseket pihentetni és átolvasni párszor publikálás előtt. tudom, hogy tűkön ül az ember, de inkább holnap egy alapos munka, mint ma egy facepalm.
-
rakloo
aktív tag
Jácint tv... Még mindig emlékszem : Fiam menny oda és kapcsold át valami másra . XD
-
shalafi66
veterán
Ok.
De ez nem az a textil, amit általában textil néven PA hangszórókon látsz, nem úgy készül, és nem is úgy viselkedik, teljesen más a működése-öregedése, magyarul nem lehet vászonszélnek nevezni, mert nem az. Amikor összekeverik a kettőt, az elég nagy felületesség, és elég nagy problémák szoktak belőle lenni (tapasztalatból írom). Ezért tartom fontosnak megemlíteni, hogy ez mégis más.
Azért kell kiemelni, mert azt írtam, h. az orionnak nem volt textilszéle.
-
eclipse006
őstag
Gratula a cikkhez,tetszik nagyon. Nálunk mai napig üzemel egy orion tv, amit 90-ben vettünk,a színei még most is színte tökéletesek.
-
-
Kicsirics77
veterán
hs 284
a mai napig szól még nálam a műhelyben -
Bogyó bá'
nagyúr
A cikk ötlete nagyon jó, biztosan sok munka volt vele. A lelkesedésed dícséretre méltó!
Sajnos viszont több helyen elkapkodtad, vagy időrendi, vagy valamilyen más rendező elv szerint kellett volna az egyes termékkategóriákat rendezni.
Több helyütt pontatlan (téves) a típusmegjelölés a képeknél.
Azért hajrá, csak így tovább!
-
Kleroo
veterán
Melyik volt a legjobban eltalált termékük? A HS280?
Arról hallottam hogy a régi hangfalak között egy kincs.
Viszont egy igazán hangfalszerelmes ismerősöm azt mondta hogy a doboz remek, a magasok is jók,de a mély hangszóró minősége 'hullamzó' a bolgár léte miatt.... -
shalafi66
veterán
-
A Kolibri, Jácint és Orchidea TV-k nagyon ismerősek. A többivel nem találkoztam élőben, vagy nem emlékszem.
Ja, meg az egyik korai hangfal, amit nem ismerek fel biztosra, de csak nemrégiben láttam (2010-ben), és rá is vettem a tulajt, hogy kíváncsiságból szólaltassa már meg nekem, de (gondolom a kora és esetleges sérülései) miatt nagyon csúnyán duruzsolt. -
ntomka
nagyúr
Az érdekelne, hogy a HS-522-ben a mélysugárzó Orion gyártású, vagy esetleg előfordulhat, hogy Videoton?
-
kpal
nagyúr
Jó egy kis időutazás és szép cikk lett
. Ha jol tudom akkor a pincénkben van Orchidea ami nem müködik.
-
balu72
tag
Grat,nagyon szuper összeállítás.Anno én is boldog tuladonosa voltam egy ST-240-nek és a szomszédok legnagyobb örömére HS-500-nak is.Nagyon jó cuccok voltak!Köszi az emlékezést!
-
válasz
shalafi66 #63 üzenetére
Mind a HS28x, a HS500, és a HS501, HS511, és HS700 esetében a membrán felfüggesztése vászon. Korábban tévesen a membránt illettem vászonként, azok papírok voltak, igen. Sajnos abból se a jobb.
Az "angolosabb" pedig nem véletlenül került idézőjelbe. Bár én a Bolerot nem hallottam, de gyanítom hogy egy adott tartományban a + 3 dB és egy módosított váltóval elérték volna ezt. HFM-ben közölt interjú szerint ami a mérnökökkel készült, egy JBL-hez hasonló hangzás volt a cél. Talán megvan ott az is hogy melyik konkrét típust akarták megközelíteni.
-
Tim82
félisten
AR 306 még van is a családban. Másfél éve elhunyt nagyapámnak volt a konyhai rádiója. Máig működik, a fa dobozra ráférne egy lecsiszolás-újrapácolás-lakkozás.
*
Az Orion az 50 éves jubileumi kiadványa szerint 1950-től 1957-ig 500 ezer (fél millió) db Néprádiót gyártott, ez volt a legnagyobb magyarországi széria. A néprádió árát a kincstár 57,30 pengőben állapította meg.Tekintve, hogy 1946-tól forint Magyarország hivatalos pénzneme [link], ezt az árazást erősen kétségbe vonom.
-
Na hát igen, egy jó Orion fal ma is szépen szól
A felsorolt magnódeckeket pedig még én is megcsodáltam újként a 80-as években
Jut eszembe, csak én nem vettem észre, vagy tényleg nem írtál az Oristerről?
-
parkasz
senior tag
Köszi a cikket. Jó volt olvasni ismét egy kis retró technikáról.
-
moonguru
őstag
"Az Orion gyár termékei"
2-ről tudok mosogép-elektronika és autó bowdenek!
Több terméke nincs!
Mást csak forgalmaz!
-
gizmo20
tag
jó kis nosztalgia,videoton összefoglaló nincs?jó kis ütközet lenne mint a régi időkbe.
a magyar orionok voltak a jók nem a mostani japán szarok.vissza magyar kézbe!!! -
halasiwillyk
csendes tag
Nekem is van 2db HS-500, nagyon szeretem őket, Pioneer SA-540-al hajtom őket!
Nem sok tisztább hangzású hangcuccot találtam még... -
myckie2
őstag
válasz
idkfaiddqd #2 üzenetére
Hát igen nekem van most egy orion 5.1 em egy orion tv-el párosítva és hát nem az a fajta mint a régi tv-k mint amik még ma is működnek
-
peti_s
addikt
válasz
idkfaiddqd #2 üzenetére
Úgyérted, törökre, legalábbis a TV-k Törökországban lettek gyártva.
-
Edween
őstag
Hálás köszönet az írásért!!!
Jó lenne látni hasonló magyar termékeket, azt sem volna sértés, ha újból lenne Orion!
Új hozzászólás Aktív témák
lo Az Orion gyár híresebb termékei, termék szériája! Erősítők, TV-k, Rádiók...
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest