Új hozzászólás Aktív témák

• Yoshida

aktív tag

Bontsuk több részre a dolgot:
    Üzleti felhasználás, és Otthoni felhasználás.
    Üzletit is fel lehetne bontani nagy- és kis cégre.

Pl.: nagyon sok nagyvállalatnál microsoft 2000/2003 szerverek vannak mint domain controller, és ezen keresztül akár több leányvállalat rendszere is egész könnyen adminisztrálható. Pl. 5000 embernél a sok ki-be lépőnek accountot csinláni, emailt (erre microsoft exchange servert nyomatnak) beállítani, sharepoint szerver a hálózati doksiknak, home folder beállítása, profilbeállítás, hálózati jogok a fileservereken. Gondolom létezik ez unix/linux-on is de hogy mondjuk 3-4 tanfolyam után én nem lennék képes ezeket átlátni, nemhogy beállítani az biztos (plussz lehet hogy mindent össze kell guberálni). Microsoftnál nem olyan vészes. (persze a tapasztalat itt is rohadt sokat segíthet)

Szerintem jóval drágább unix/linux szakemberrel megcsinálni ezt, mint windows-ossal. (de nagy cégeknél is tuti van olyan rész, ahol linux/unix fut, webszerverek, stb. de nem mindegy hogy 100unix és 5microsoftos, vagy 5unix, és 100microsoftos ember dolgozik, legalábbis költség oldalon utóbbi olcsóbb szvsz. -azt hiszem még akkoris ha meg kell venni a szoftvert- )

Kis cégnél ha van 8 kliensgép, meg mondjuk egy file server, ami print server is, meg a net is azon keresztül jut el a gépekre, meg emaileket is kezel, lehet hogy arra még jobb is a linux, egyszer beállítod, és kőstabil utána.

Otthon talán megint változó, régebben többet játszottam, és hiába volt otthon suse is, inkább xp-ztem, mert lusta voltam ide-oda bootolgatni. Virtualpc-zni sincs értelme.
    Akinek alapfeladatokra kell, lehet hogy bőven elég a linux, de ahogy vesz egy új hardwaret, mondjuk egy tv-tunert, könnyen gondba kerülhet, hiába telepíti fel a szép grafikus menüből a csomagokat amik előre be vannak állítva, könnyen lehet hogy utána még jópár dolgot át kell állítani, mert nem megy a TV. És akkor már bele kell ásni magát az embernek, és erre tipikusan egyetemista/középisokás srácoknak van idejük -vagy egyedülálló és dolgozik-, egy családos embernek már nemigen. Szóval előbbi ha nem lusta elkezdi olvasgatni a fórumokat, és pár óra után már sikerül is beállítania. Utóbbi felrak egy windowst, feltelepíti a tunerhez adott cd-ről a progit, és nézi a TV-t a gyerekekkel. Ha régi chipes tunerje van (BT848 stb.) akkor lehet hogy egyből menni fog a tuner képpel hanggal, de nekem pl. connexantos van, és se ubuntu, se suse nem tudta gond nélkül egyből kezelni. Egyiknél a tunert nem ismerte fel rendesen, másiknál a hanggal volt gond. Bár mindkettőt be lehetett állítani utánaolvasással.
    Vagy vesz egy olyan webkamerát, aminek a chipsetjével gondok vannak. Ugye már úgy kéne keresni a kamerát hogy támogassa a linux, dehát erre megint kinek van ideje a fent említett két csoportból? :)

Updatek: ez szerintem mindkét oprendszernek a gyenge pontja (legalábbis linuxé biztosan volt (most nemtudom), windows még mindig). Ha mi melóba windowsra telepítünk patchet, előtte fullbackup kell a c-ről, mert bármi megtörténhet :D
    Ugyanakkor otthon suse 1-2 éve halt már be az online update után, mert valamit mégse jól rakott fel. És itt jött megint az hogy most akkor vagy beleásom magam hogyan mehetne ismét a rendszer, vagy legyalulom az egészet. (kezdő esetén utóbbi egyszerűbb, bár nem visz előrébb, az tény)

röviden én így látom :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés