Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz borg25 #196 üzenetére

A hitbéli vákuum helyett úgy általában van sok ember éltében vákuum. Az általános jólét már elérte azt a szintet, amikor nem kell minden nap a túlélésért küzdeni. Akinek minden napja dolgosan telik, annak nem járnak bolond gondolatok a fejében este, mert gyorsan elalszik. A sivár életűek közt vannak gazdagok és akár munkanélküliek is. Az a közös bennük, hogy nem tudják értelmes elfoglaltsággal tölteni a szabadidejüket, amiből azért van bőven. Ilyenkor jön az, hogy körbetrollkodják az internetet, valamilyen szektás, beteg elképzelésben kezdenek hinni, buszozós termékbemutatókra megy vagy piramisjátékba száll be. Meg van aki alkohollal vagy más droggal üti ki magát. És persze van aki valamelyik vallásban próbálja megtalálni az élete értelmét. Az ilyenek egymással versenyezve próbálják megmutatni ki a nagyobb hívő, egyre radikálisabb és betegebb dolgokat kikaparva a különböző értelmezésekből.

Szóval szerintem, akinek hit kell az élete sivárságának betöltésére, az már eleve rossz nyomon jár. Állami szinten nem hittant és erkölcstant kéne erőltetni, hanem bárki számára látogatható midnenféle témájú klubbokat szervezni. Hogy a sok üres életű, elmebetegség felé tartó egyént visszatereljék a közösségbe.

• Fred23

nagyúr

"Erkölcs és morál nélkül az emberek számító dögökké válnának, egy olyan világ lenne, ahol nincs barát, szerelem, család, csak pillanatnyi érdekek motiválnak, összefekszünk azzal akivel épp optimális, mert közel van és elérhető."

Mintha egy volt barátnőm mondta volna. :D Egyébként meg ez a mondat is csúsztatásra épül, mert miért is ne lehetne tudatosítani nem csak a pillanatnyi, de a jövőben várható érdekeinket is?! Változhatnak az emberek érdekei, és így az értékei is, de azért ez nem olyan jellemző úgy általában, valójában hatalmas stabilitás jellemzi szerintem az egyéni érdekeket, ha hosszabb távlatokat is figyelembe veszünk, és így éri meg tenni. Persze tudatosítani kell, hogy egy hosszú távú érdekérvényesítés lemondásokkal is jár, vagyis egy elköteleződés le is zár más lehetőségeket, ha jól akarod csinálni, ha valóban el akarod kötelezni magad egy bizonyos irányban. Még egy plázapicsában is kialakul idővel, hogy nem lehet egyszerre sok -és főként ellentétes- irányt választani, vagy pöcsről pöcsre jár, míg végül már nem kell senkinek. A "hitbéli vákuum" valójában nem túl jellemző, maximum egyszerű, ellentmondásos, és/vagy haszontalan hitei vannak valakinek, de vannak, mivel minden értékelés szempontokat igényel, szempontjai pedig talán mindig, mindenkinek vannak. Szempontok nélkül nem lehet értékelni, az emberek pedig folyamatosan értékelnek. Ebből következően hiteik is vannak, maximum nem túl kifinomultak, ellentmondásosak, problémásak. Szerintem pontosan az a baj, hogy idejétmúlt, ellentmondásos, a technológiai jövőt nem támogató, elfogult, tudománytalan, magukat örök igaznak -bizonyítás nélkül- beállító, és számomra gyakran emberhez méltatalan szempontokat, hiteket, ellenségképeket integrálnak magukba és gyermekeikbe rengetegen. Nem szeretném, ha mondjuk felénk nem lenne már állami iskola, és az én gyermekem fejét az örök kárhozattal, az eredendő bűnnel, meg hasonlókkal tömnék, testét meg halal/kóser/vega ételekkel, és egy bizonyítatlan istenhez szóló imával indulna az iskolai óra! Ha a Szent Jobb körmenetek elterjednének, vagy éppen a Ramadán, a kötelező ima, burkini... -és mindenki mindennapjainak része lenne kiszoríthatatlanul ez az egész szerintem nagyon negatív hitvilág, és nem fürödhetnék például pucéran többet sehol törvényesen. Amíg én megtehetem, hogy kizárom az életemből a számomra vett hülyeségeket, addig oké, addig jó, de nehogy az legyen végül, hogy a hozzám hasonló liberálisok ássák meg a saját sírjukat azzal, hogy cenzúráznak azért, hogy sokan ne gyűlölködjenek annyira! Ez a tiltás szerintem nem megoldás. :(
    A burkini szerintem egy jó példa. Nekem nagyon nem tetszik, elítélem; a csadort is. Gázos dolognak tartom, sőt, számomra ez beteges. Viszont nem vitatom el senki jogát arra, hogy burkiniben menjen fürödni, ha számára meg ez a normális. Viseljen csadort is, imádkozzon 5x, egyen számára vallásilag megszabott kajákat, csinálja -egészen addig, amíg nekem nem kötelező miatta megváltoznom, és amíg elmondhatom, hogy számomra ez az életmód nem jön be. Ha a keresztény vagy muszlim érzékenység miatt végül extra cenzúrák jönnek, nagyon nem fogok örülni, és meglehet, hogy valahol úgy fogom érezni, hogy a saját fajtám szúrt hátba, vagyis az alapvetően liberális emberek, akik elhitték azt, hogy jobb a szőnyeg alá söpörni a konfliktusokat.

Lenne tovább is, de most nézem, mennyi lett, inkább hagyom... :DDD

• dabadab

titán

"Hit és erkölcsoktatás kell."

LOL

Hitoktatásnak semmi keresnivalója az iskolákban, az erkölcsöt meg nem lehet órán tanítani meg kikérdezni. Ez a tipikus pótcselekvés, amikor talán még az se hiszi el saját magának, hogy ez tényleg működni fog, aki kitalálja.

"Ha lenne erkölcs és morál, akkor nem lenne szükség ilyen törvényekre"

Ez meg tényszerűen nem igaz, pontosan lehet tudni, hogy az ilyenfajta kollektív erőszakot elsősorban a közösség erkölcsi és morális felháborodására építve lehet összehozni: az emberek akkor tudnak igazán brutálisak lenni, ha tudják, hogy mindez a "nagyobb jó" érdekében történik.

Új hozzászólás Aktív témák