- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
- hcl: MS Office365 Linuxon
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
Tegyük fel hogy pl. leosztod az órajelet 1024-el. Ekkor ugye 15625kHz-es négyszögjelet kapsz ha az rá van kapcsolva valamelyik kimeneti tűre. 16 bites időzítő esetén ekkor még beállítod a felső limitet 800-ra vagy 4000-re és úgy kell konfigurálni az időzítőt hogy a limit elérésekor nullázódjon.
Viszont közben gondolkodtam és ez így nem jó. Mint írtam régen csináltam már. Szóval az órajel hatására növekszik a timer értéke. Minél jobban leosztod az órajelet annál lassabban számol előre a timer. Ergó ha 1024-el osztod le a főórajelet akkor a fő órajel minden 15626Khz-es ciklusára növekszik a timer. Ergó vissza kell számolnod hogy mi legyen a top limitje a timer-nek ha 8Khz-es jelet akarsz. Nem akarok okoskodni mert tényleg régen csináltam, olvasd el a doksit amit linkeltem, abban vannak példák konkrét számításokkal.
#93: oké
Bocs még egyszer a kavarásért. Ha van oszcilloszkópod akkor már előnyben vagy. Én anélkül próbálkoztam és úgy eléggé sötétben tapogatózás. Hangkártyával próbáltam digizni a jelet egy fotószenzoron keresztül. Sajna elég gyenge megoldásnak bizonyult de a semminél több. (szegény ember vízzel gőz
)
-
DarkByte
addikt
Még valami. Érdekesebb a helyzet ha pl. csak bizonyos számú ciklusig akarsz egy négyszögjelet generálni. Pl. van egy protokoll amihez a jelet generálod. Ilyenkor fontos hogy pontosan a négyszögjel emelkedő vagy leeső élénél kezdjen el máshogyan viselkedni az időzítő. Ekkor már képbe jönnek a megszakítások. Illetve ha túl gyors a protokoll (az interrupt kezelőd hosszabb ideig fut mint két átmenetet közti idő) lehet érdemes az egész időzítő alapú működést elvetni és tisztán a kódból kapcsolgatni a jelet. Ilyenkor viszont el lehet kezdeni számolgatni hogy az AVR-en egy utasítás mennyi időt emészt fel hogy szinkronban maradj a protokollal. Ilyenkor szoktak egyébként átváltani AVR assembly-re, mert ott minden utasításra megvan a pontos órajelciklus ami kell a végrehajtásához. De ez már tényleg csak a legvége a dolognak, a Te négyszögjeled sokszor lassabb mint az Arduino tehát a megszakításokkal való operálásnak működnie kell ha szükség van az élenkénti időzítő módosításokra.
Én pl. a C64 soros portjához csináltam még múlt év elején egy illesztést és ahhoz van egy egész pontos dokumentáció hogy a protokol időzítései hogyan alakulnak. Mivel ott még azt is meg akartam oldani hogy a géptől közben stream-elem az adatokat, fontos volt hogy amíg a négyszögjel generálódik mást is tudjak csinálni viszont amikor eljött az idő atom pontosan tudjak reagálni. Erre nagyon jó a timer mert amíg nem éri el a limitet futhat a főszálon lévő program (ami fogadja az adatokat és elmenti egy közös RAM területre), de amikor a jellel kell foglalkozni a megszakítás félrerakja a programomat és meghívja a jel módosításáért felelős kezelőt ami gyorsan megcsinálja amit kell, kilép és folytatódik a főszálon a program ahol abbamaradt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Háztartási gépek
- Villanyszerelés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- MÁV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +GTX 1660 SUPER +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Asus TUF 16 FA607PI - 16" 2,5K 165Hz - Ryzen 9 7845HX - 32GB - 1TB - RTX 4070 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó Logitech G735 gyári dobozban, kiváló állapotban!
- Eladó RODE NT-USB Mini gyári dobozban, megkímélt állapotban!
- Eladó ASUS ROG FUSION II 500 + ASUS ROG THRONE QI gyári dobozban, kifogástalan állapotban!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
- MAGYAR Larousse Enciklopédia 1-2-3 egyben 2999 ft
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest