Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Qtya123

őstag

válasz Tyrel #2 üzenetére

"...azt kapod amit vártál. (G-Sync)Ezzel szemben a FreeSync (Android) esetében a gyártók szabad kezet kapnak, úgy implementálják ahogy akarják és az AMD validációi ill. minőségbiztosítása ezen a téren jóval gyengébb..."

Igen, én is azt hittem egy ideig. Bele is nyúltam idén a zsebbe és 230e Ft-ért vettem is egy g-sync monitort. Aztán rá kellett jönnöm, hogy nagyon nem azt kapom amit vártam, illetve olyan, hogy minőségbiztosítás? :N

Kb a második nap használat után a gép bekapcsolásakor ez fogadott: [link] [link]

Itt van az nvidia oldalán egy elég sok bejegyzést tartalmazó fórum: [link]
    3 éve indították, de még most is folyamatosan fut a topik a tapasztalt hibáról.

De tele van vele az Acer community, Az Asus fórum és minden más olyan gyártó fóruma is, akinek a monitorában G-sync modul van. Hosszú évek óta fennálló probléma. A mai napig nincs rá teljes értékű megoldása sem az nvidiának, sem a monitorgyártóknak. Sokan küldték vissza firmware frissítésre, de az esetek 90%-ában utána is előjött a tulajoknál. A probléma maga a g-sync modul, abban van valami számítási anomália néhány indításkor a jelben és azért csinálja. Mindegyik g-sync modulos monitorra van rá példa a neten. Teljesen mindegy, hogy Dell, Acer, Asus, AOC. Az is mindegy, hogy IPS, TN, vagy VA panel....

Egy egyszerű monitor ki-majd bekapcsolás után eltűnik egyébként. 144 Hz-en 10 indításból kb 2x előjött. 165 Hz-re állítva nem nagyon jön elő, de tudni kell, hogy 165 Hz-re húzva a monitort a pixel válaszideje romlott az AU panelnek. Nem mellesleg egy majdnem negyedmilliós monitort ne kelljen már ki-be kapcsolgatni egy ilyen hiba miatt.

Előtte FreeSync monitorom volt, ugyanúgy 144 Hz-es IPS és a két technológia között nem láttam eltérést, akármennyire is hasonlítgattam gyors mozgásnál, ghosting tekintetében stb...

• Abu85

HÁZIGAZDA

A G-Sync modul lényegtelen. A probléma az, hogy pár monitorgyártó látott benne fantáziát, belerakta a pénzt, és most eladhatatlan, mert az NV lehozta a G-Sync-et az olcsó kijelzőkbe is. Nyilván vannak olyan játékosok, akinek durva merevedése lesz a modultól, de a döntő többség felteszi a kérdést, hogy miért fizessen jóval többe ugyanazért az alaptechnológiáért. Viszont a monitorok fejlesztésében benne áll a pénzt, azt nem tudják visszavonni, így kell valami, ami még addig életben tartja a régi G-Sync-et, amíg a még fejlesztés alatt álló monitorok ki nem futnak. Újat pedig nyilván nem fejlesztenek.

A probléma a G-Sync esetében eleve az, hogy nem tudod annyira jól szabályozni a HDR-t, mint G-Sync modul nélkül. Ehhez egy külön hardver kellett, ami viszont nem teszi lehetővé a direkt tone mappingot, tehát az NVIDIA nem is tud olyan képességű monitort kínálni, mint az AMD a FreeSync 2 HDR-rel. A modul nélküli G-Sync-kel egyébként tudnának, csak akkor meg a modulos G-Sync kijelzőket hátrány érné, holott az van eladva a legjobbként, csak éppen a módosításokat nem lehet szoftveresen elvégezni. Az AMD számára a FreeSync 2 HDR azért bitang egyszerű, mert nem használnak modult, az egész egy szoftver, aminek a hardveres alapja a GPU-n belül van. Ugyanezt viszont tudná a Turing is, csak nem a modulos G-Sync kijelzőkkel, hanem a modul nélküliekkel. Ellenben ehhez kell API kiegészítés is, amilyen az NV-nek nincs, inkább várnak, hogy a Microsoft szabványosítsa, amire van esély, csak az AMD állandóan elkaszálja a dolgot.

A FreeSync az dettó ugyanaz, mint a G-Sync. Nem különbözik a technológia működése. A minőségbiztosítás is ugyanaz, ha a logó a kijelzők FreeSync. Az NV-nél kell figyelni arra, hogy az adott kijelzőt lehitelesítsék a GeForce-hoz, mert sok piacon lévő kijelző sose látott GeForce-ot, amikor a VRR firmware-t tesztelték, de a driverrel láthatod, hogy az NV kezeli ezeket, és adagolják hozzá az egyes monitorok támogatását a listához. Ezekkel már garantáltan nincsenek problémák, ugyanazt a minőséget adják, amit a FreeSync biztosít.

(#7) szasanyi: Sosem volt értelme. Párszor már leírtuk, hogy igazából mindegy, hogy a rendszer a kijelzőben, vagy a GPU-n belül működik. A működés alapvetően ugyanaz. A G-Sync modul abból élt, hogy az NV nem támogatta a szabványos VRR-t, amit a VESA csinált, csak időközben beálltak mögé, és ez a még modulokban gondolkodó partnereknek marha nagy pech, mert eladhatatlan terméket fejlesztenek. A modulos megoldás támogatásának a kibővítése alapvetően arra jó, hogy a partnerek, akik rábasztak erre, még el tudják adni a készülő fejlesztésüket, aztán igazából mindegy, a jövőben úgyis mindenki valami szabványos megoldást választ.

• tomio

tag

Jól szólt, uram!

A megvalósítást elvileg a piacnak kellene büntetni. És nem úgy h a végfelhasználó becopja, hanem úgy h kereskedő nem vesz értékesítésre selejtet. Webshop meg aztán tényleg öncopat, mert ott a 14 napos indokolás nélküli elállás. Legalább azok ne tennék akik jóformán készlet nélkül, nagykerből beszerzésre építenek; aztán a visszaküldött hulladékokból csak képződik egy "jó" kis készlet. Nem jó mindent áttolni a lánc végére...

Új hozzászólás Aktív témák