Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kergeboci

aktív tag

Én ellenben a "film csak 6+1/10" részt felértékelném
    (mert hogy minden mással csak egyet érteni tudok)

Nekem úgyanis a karakter és a színészi játékon kívül, minden más aspektusában is kiemelkedett a film az idei (talán egy-két kivételt eltekinte, az elmúlt évtized) mezőnyéből.

A rendezés, úgy ahogy van, kifogástalan. Ahogy írtad is, a zene szerves része a hatásnak. Nyomasztó, feszültség keltő, remekül megtámasztja az összes jelenetet. De emlett érdemes megemlíteni a díszleteket, a hátteret. Ilyen aprólékos és részletes, szinten már kézzel fogható helyszíneket, nem is tudom utoljára hol láttam (az újakkból a blade runner jut egyedül eszembe). Csak az olyan apróságok mint a sikátoros tudjuk mi jelent során, a háttérben elsuhanó patkányok, már önmagában plusz mélységet ad a filmnek. Nem is szólva a jelenetek fényezését, az általad szintén említett lépcsőn való "közlekedés" plusz jelentés tartalmát, a buszon utazás és később a rendőrkocsis ablaknak támaszkodos jelenet kontrasztján át még vagy százezer minden kis apróságot, amik felfedezése legalább többszöri újranézésért kiált.

(nem is beszélve arról a célról, amit szerintem teljesített is az alkotás, hogy vitára/érvelésre kényszeríti a (z értelmesebb) nézőket a bemutatott társadalmi problémákról, hatásokról - a rendező nyilatkozatában szerepelt ezen szándéka, és azóta is a legtöbb kritika valamilyen formában kitér erre a területre is -)

Mindez emlékezetes forgatókönnyvel (a demagog blaba és a képregényes utalások is csak pluszként hatottak rám) és látványos fényképezéssel. Egyszerűen nem tudom nem imádni (még úgy is, hogy belül kicsit el is pusztít az amit közben átéltek)

Új hozzászólás Aktív témák