Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• fateless

veterán

válasz sellerbuyer #273 üzenetére

Szerintem is irreálisan magas összegeket szednek be jogvédők megalapozatlanul. Annyira mondjuk nem zavar engem mindez, mert külföldi zenét az elmúlt években külföldön vettem (vagy postával érkezett el hozzám, vagy amikor én ott voltam). Magyar zenét pedig már csak kétféleképpen vettem az elmúlt öt évben: a koncerten az együttestől, illetve online a honlapjukon digitálisan. Nem feltétlenül teljes mértékben, de nagyjából meg tudtam úszni a különféle rárakódó költségeket.

Másfelől viszont (nem jogvédő szempontból) képtelen vagyok elfogadni az olyan gyakori érveléseket, hogy nem okozok kárt a torrenttel, mert ha nem tölteném le, akkor sem venném meg, ergo nem okozok kárt. De ilyen hozzáállásból mondhatná bárki azt is, hogy nem veszek egy koncertre jegyet, mert akkor is lemenne a koncert, ha nem lennék ott, tehát bemászok a kerítésen, meghallgatom úgy a koncertet. Vagy a strandon akkor is lenne víz a medencében, ha én vennék jegyet, meg ha nem vennék, akkor is, a nap így is, úgy is sütne rám, tehát beszökök. A metró akkor is menni fog az útvonalán, ha veszek jegyet, meg akkor is, ha nem, tehát bliccelek, nem kell jegyet vennem. Hosszasan sorolhatnám a példákat, de úgyis értitek, miről beszélek.
    Ami érthetetlen számomra, hogy a nyilvánvaló csalást mennyire könnyű megindokolni. Megnézném, mit szólna valaki ahhoz, ha mondjuk megy az autójával, aztán hirtelen a piros lámpánál beszállna mellé valaki, mondván, hogy te is Győrbe mész, én is, te amúgy is mennél, ha én nem ülnék be melléd, tehát veled jövök. Mindez stoppolás, engedélykérés, minden nélkül. Mert a zenék, filmek, szoftverek letöltésével és ilyen használatával tulajdonképpen hasonlóképp cselekszik mindenki. (Mielőtt megint jön néhány géniusz, és elmondja, hogy ezek nem jó példák, mert..., felhívom a figyelmüket eme zseniknek, hogy a példa lényege nem az, hogy minden részletében megfeleljen a hasonlított dologhoz, hanem hogy egy területen párhuzamot vonjon)

Amikor jogtalanul használsz valamit, az az adott helyzettől függően lopás vagy csalás vagy más egyéb törvénysértés. Ahogyan én, amikor gyorsabban megyek, mint a megengedett, akkor azzal is megsértem a szabályokat. Tudom, hogy ha elkapnak, akkor a sebességtúllépéstől függően 30-300.000 Ft-om bánja. Az illegális szoftverhasználatnál irreálisan magas összeget kérnek (talán hogy legyen miből engedni?), de irreális az a feltételezés, hogy semmi veszteséget nem okoztam senkinek (tudom, bambano nem azt mondta, hogy nem okozott kárt). Hiszen ha az 1000 strandlátogatóból csak 300 ember vesz jegyet, mert a többiek "kerítésjeggyel" rendelkeznek, akkor a strand már veszteséges lesz, és inkább bezárják. Zeneiparban ez azt is jelenti, hogy csak a "futtatott" zenészek és néhány nagyon kiemelkedőt nyújtó zenész tud piacon maradni, más nem, amivel a minőség is romlik.

Szóval nem a kár mértéke a legzavaróbb számomra, hanem a sok helyen látható önigazolás, miszerint ő nem tesz rosszat és hasonlók.

Új hozzászólás Aktív témák