- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
ja, ezek elég komoly problémák. azért abba gondolj bele, hogy a g arra van tervezve, hogy "üzemszerű használat" közben bármikor előfordulhat egy borulás. szóval azok az oszlopok, amiket látsz elég masszívak ahhoz, hogy ne roppanjanak össze míg legurul a csomolungmáról. ha csak arra gondolsz, hogy egy kisebb csúszásnál is simán elkap egy fát a felső éllel, nem mozdulhat el semerre a kocsi tehetetlenségétől, pedig ott igen komoly gyorsulások lépnek fel.
a merevség minden olyan esetben hátrány, ha kamazzal vagy 30 centinél vastagabb fával ill. vasbeton fallal ütközöl. minden más esetben megvéd. persze statisztikáim erről sincsenek, de inkább olyanokat hallani, hogy "úgy kellett levágni róla a kocsit" meg "elfogyott elöl a hely és a vezető lába" stb.
azt is érdemes megfigyelni, hogy a merevség inkább csak menetirányban áll. oldalsó ütközésnél a jelentős súlyt képvislelő tengelyek 1-1 rúdon csatlakoznak csak az alvázhoz, így szükség esetén engedni fognak. de hasonló helyzet akár menetirányban is előállhat, a hosszanti rudazat is engedni fog idővel ha azt kapja el a másik kocsi. de ez már inkább ütközési inkompatibilitás kérdése.
a lassulás emellett majnem csak feleakkora, mint egy személyautóban, az önsúly a linkeltnél is 2100 kiló, a hosszú meg 2,5 t felett van. E=1/2m * v^2, és ezzel nem csapatsz 120-cal főúton, lehet számolgatni ilyet is. vagy mondjuk próbálj meg a bent ülőkben kárt tenni oldalról, a küszöb 45 centi magasan van. tényleg az van, hogy legfeljebb felborítod és máris átirányított egy csomó energiát. ez megint inkompatibilitás, ez tény.
a fentiektől függetlenül a W123-as is bizonyított elégszer, ha abban meghalsz, akkor azt már nagyon akarták odafent. linkelem a kedvencemet: akkor és most. szóval ezekben tervezés is volt már 30 éve, nem csak anyag. azt nem mondtam, hogy egy akkori bármilyen más márkában ez megvan. azt sem mondom, hogy egy szétrohadt - 5 másikból összerakott megvéd, de egy jó állapotban lévő az biztos. hogyha látod hogy vannak megépítve, akkor elhiszed. soha többet nem fognak ilyen autók épülni.
de egyszer nézz alá, ülj be vagy vezess egy ilyet, akár a zöldségest, akár a g-t. szerintem érzi az ember, hogy nem mindennapi gépek, amik 30 évesen is tökéletes műszaki állapotban vannak. nem csiszeg-csoszog a műanyag, ugyanúgy kapcsol a kapcsoló, ugyanúgy indul a motor. érted a dízel mocikat másfél millára tervezték, fél milliós dugattyúcserével. ilyen futásteljesítmény manapság sehol nincs, esetleg kamionban. de azokat meg nem városi környezetre tervezik, hanem 1000 km-es autópályákra számolják. meg ez olyan, hogy amikor egy ilyet vezetsz, akkor nincs ezer ugyanolyan, amivel szemben felébred a bizonyítási kényszer. ott gurusz, és tudod, hogy odaérsz. a többiek hekkeljenek csak körülötted, máshogy nem elégülhetnek ki.
persze ez már nagyon off, csak a szemléletmódomat akartam kicsit érzékeltetni, hogy érthetőbb legyen a modern műanyagokkal szembeni távolságtartásom.
-
dabadab
titán
Az ilyen húszéves "vanbenneanyag" gépek azért nem feltétlenül a legbiztonságosabbak, a G-nél elég problémás lehet az, hogy túl merev az egész cucc, és hiába marad nagyjából egyben az autó, ha a lassulás letépi a benne ülők belső szerveit... (A másik meg az, hogy a magas súlypontja miatt hajlamosabb borulni, és nem feltétlenül nagy öröm az, ha az a sok-sok vas hirtelen ráesik az emberre.)
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
úgy gondolom a kétségeim ettől függetlenül megmaradnak. nincs előttem ilyen grafikon, de ahogy így leírod elsőre a légzsákra tippelnék. nem nagyon vagyok jártas a témában, szóval akármi is lehet. azért a kocsik nagytöbbségében (itthon) szerintem még 10 éve se nagyon volt ABS meg ilyenek, mert ha jól tudom drága és nem volt kötelező (a légzsákkal ellentétben). a nagytöbbség alatt suzuki / opel astra meg más kisebb vagy korábbi harcosokra gondolok.
tényleg nem akarok vitázni, mert fingom nincs a lényegesebb(nek tartott) tényezők elterjedtségéről. gondolom sokat torzíhatnak az admin intézkedések is, mint 60 --> 50, mindenkinek öv vagy zéró tolerancia is. sokat elárulhat egy típus szerinti összetétel-vizsgálat is. ugye a gyártók szépen lassan átálltak a stuttgarti Barényi-iskolára, aztán 80 körül légzsák meg övfeszítő. biztos, hogy az ncap meg a szemléletmód-változás hozott magával pár triviális és életmentő változást minden vason belül.
valahogy úgy vagyok vele, hogy engem az élet folyton arra oktat, ne bízzak az elektronikában, mert idővel elromlik. az ablaktörlő-relém a maga 15 áramköri elemével a legbonyolultabb elektronyos eszköz a kocsiban, de minden tavasszal van egy hónap, amikor meghülyül és indexeléskor néha integet a mögöttem állónak. persze a relé lehet oké is, legfeljebb valahol szigetelés vagy szivárgás vagy kontakthiba van. én meg az ilyen rendszeresebb hibáktól biztos üvöltenék, nagyon nehezen viselem, amikor egy beosztott vas nem tud megfelelni a (rendkívül magas) elvárásaimnak. neki megbocsátom, mert majdnem 30 kemény év után ennyi bogara lehet. arra az egy hónapra kiveszem a biztit, ha kell menet közben visszadugom. egy új autóval már infarktust kaptam volna, amilyen sztorikat hallok meg amennyire én vonzom ezeket a problémákat.
ennek ellenére gazdasszonynak egy ABS-es-légzsákos-automatás járművet szeretnék másodiknak, legyen biztonságban. de abban is inkább két difizár lesz, mint bimbammolós ellenkerék-fékezgető, esp meg kannás busz. nekem mások a standardjaim, nem várok egyetértést vagy megértést hisz az észérvek ellenem szólnak. legalábbis amíg vannak szervizek meg pénz a kacatok cseréjére.
-
dabadab
titán
"nem biztos, hogy pont az 1970-es évekkel jó a mai állapotokat hasonlítani"
Ja, kimaradt az a rész, hogy a halálos áldozatok száma úgy néz ki, hogy az ősidőktől kezdve szépen emelkedett, aztán '90-ben jött egy rettenetes ugrás, onnan kezdve meg csökkenget. Szóval hozhattam volna a nyolcvanas éveket is, hogy akkor meg sokkal többen haltak meg az utakon, pedig akkor is sokkal kevesebb autó volt.
-
lapa
veterán
nem biztos, hogy pont az 1970-es évekkel jó a mai állapotokat hasonlítani. épphogy biztonsági öv volt a kocsikban. persze a statisztikák nem hazudnak, de az utak állapota / szélessége / elkerülők szerintem egészen más alapokat teremt. és most csak egy témakört mondtam, lehetne téligumi, sózás minősége is. de akár az autópark, ha magyar számokról beszélünk.
nem azt mondom, hogy nincs igazad, azt mondom, hogy szerintem ezt így 1:1 hasonlítani elég merész. annyira más minden paraméter, hogy szerintem ez így önmagában értékelhetetlen.
a hungaroringnek akkor utánanézek, mert mind gazdasszonyra, mind rám rámférne egy kis ismerkedés a fizikával.
"a motorerő az aktív biztonság része"
kifelejtetted a "számomra, mert felfogom a határaimat". nekem az összes korábbi autóm messze gyorsabb volt a mostaninál, és néha kicsit megrémülök attól, miket csináltam az "aktív biztonság" segítségével. és ezt értsd úgy, hogy inkább defenzív volt a stílus, csak a lehetőségek szerint gyors. a mostani lassúval úgy gondolom én érzem a legjobban, mennyire akarnék néha menni. és mivel minden ilyen kitűnő alkalom egy kis gondolkodásra, rendszeresen belátom a döntés helyességét. néha nem könnyű elfogadni, pedig már elég rég kinőttem a sietségből. ettől függetlenül helyesnek tartom.
meg látom az erőlködve egyesével előzgető arcokat, és azt, hogy ezen akciók nagy részének nincs lényegi eredménye. márpedig a nagyobb "aktív biztonság" az 1.0 fejében azt jelenti, hogy az új kocsival már nem csak a 200, hanem a 160 métert is bevállalja (csak írtam egy számot).
-
törölt tag
-
Dany007
veterán
"Soha nem volt olyan,"
[link]
Plusz egy aki emlékszik...
Gondolom én sem véletlenül emlékszek rá ennyire. Nem azt mondtam, h a motor szállt el, pusztán annyit, hogy valami füstölt, ami akár lehetett gőz is, a lényeg, hogy az autó lelassult elég rendesen, a kommentátorok már le is írták, mivel ezután szokott jönni a nagy füst és puff megállás. Hát most nem jött. Direkt bejátszották a rádióbeszélgetést is. És utána "rendbetették" az autót.Amúgy épp ez a durva a forma1-ben, hogy még így is körrekordok születnek, egy ennyire leszabályzott versenyben.
-
dabadab
titán
"Az általad leírtakra nem képes egy ember, de az emberi tényező - erről a frontról - ha nem is kiirthatatlan dolog, de vétek lenne."
Tekintve, hogy az emberi tényező csak Mo-n évente kb ezer ember halálát okozza meg egy csomó másikat akár egy életre is megnyomorít, szerintem az lenne a vétek, ha nem iktatnánk ki olyan gyorsan, ahogy csak lehet.
Aki élvezkedni akar, az menjen a versenypályára, ott adottak a körülmények arra, hogy amennyire lehet, csak a vezetésre figyeljen és határon autózva is nagyjából biztonságban legyen. Viszont ami a dolognak az ából bébe részét illeti, azt minél előbb teljesen automatizálni kell.
-
dabadab
titán
"ezzel csak az a baj"
...hogy nincs baj. Elég ránézni a baleseti statisztikákra, tavaly kevesebben haltak meg az utakon, mint 1970-ben, pedig azóta valamivel több autó lett és azok valamivel többet mennek, sőt, talán a kerítés is alacsonyabb lett. Aztán mégis.
"néztem vezetéstechnikai tréninget, ott csak ABS-es járművel lehet nevezni."
A hungaroringesre nem, ott mindig szokott lenni a tanfolyamokon pár ABS nélküli versenyző is, mondjuk ők persze rettenetes hendikeppesek.
"személy szerint azt vallom, hogy lassú autót kell venni"
Volt lassú autóm is, most leginkább gyorsak vannak, és határozottan azon a véleményen vagyok, hogy a motorerő az aktív biztonság része.
-
bambano
titán
szerintem a rendes gumi sem sznobizmus, meg a telefon kihangosító sem, de rendszerint kisebbségben vagyok ezzel a véleménnyel...
-
FehérHolló
veterán
-
nem_tom
őstag
Mi a francnak ennyire computerizálni az autókat? Jó az úgy ahogy eddig... a sofőr csinál mindent és kész. És még élvezi is.
-
lapa
veterán
ezzel csak az a baj, hogy többszáz lóerőt tesznek elérhetővé 1.0 júzereknek. és az elektronika a másikkal való ütközéstől nem feltétlen véd meg. viszont a rengeteg lóerő meg "majd megvéd" miatt a félelemérzékelő rendkívül picike lesz, a sebesség meg nem.
egyébként az ABS szükségessége vagy jótékony hatása nem kérdés. ettől függetlenül nem szeretném, ha a kanyarstabilizátor akár blokkolható lenne (a jövőben, az összekapcsolt rendszerek miatt).
néztem vezetéstechnikai tréninget, ott csak ABS-es járművel lehet nevezni.
személy szerint azt vallom, hogy lassú autót kell venni, egyből nincsenek ilyen rettentő problémái az embernek.
-
bambano
titán
A tanpályán van egy kb. 90 méter hosszú, speciális műanyagbevonatú pályaszakasz, amit ha fellocsolnak, pont úgy csúszik, mint a jég. Van egy feladat, amikor egyrészt a tanulókat tesztelik, másrészt a kocsikat, hogy kb. 40km/h-val rá kell menni a jégszimulátorra és satuzni kell. Akkoriban nem volt teljesen rendben az autóm, én a 90 méteres pálya végéről úgy szálltam el körben forogva, mint a győzelmi zászló. Volt ott egy plázacica stílusú csaj a haverjának az m3-as bimmerével, ő nem gatyázott, 60-nal rongyolt rá a jégre és 36 méteren megállt.
Meg van egy körpálya is, aminek egy része szintén jeges, oda is beküldték a csajt, ráállt a körívre és nyomott egy padlógázt a 343 lóerős bmw-nek. Abban meg elkezdtek csattogni a fékek, meg hallani lehetett, ahogy folyamatosan elveszi a gázt a motortól és a bmw szépen ment a köríven, jégtől, aszfalttól függetlenül. Majd hallod, ahogy a tréner rászól a rádión a csajra, hogy akkor most demózzuk, mit tud az elektronika, kapcsolja *ki*. Csaj kikapcsolta, a bimmer érintőirányban úgy elszállt, mint a győzelmi zászló.
A pofám leszakadt tőle... Az, hogy én voltam az egyetlen, akinek sikerült túlkormányzottá tenni az autóját és elsőkerekes kocsival driftelni egy jót abban a kanyarban, röhögve, már csak egy apróság...

Szóval azért jövök mindig azzal a bimmerrel, mert ott tapasztaltam meg először, ott láttam saját szememmel először, hogy mekkora különbség van autó meg autó, gumi meg gumi között... Amikor a vectrámat vettem, ez is számított.. Legutóbb, amikor megvolt a nyári-téli gumicsere tavaly októberben, akkor sikerült úgy beállni a szerelőállásra, hogy a mellettem levő emelőn egy gyalog vectra állt és tisztán látszott a különbség a két kocsi fékje, futóműve között.. szegényt nagyon kiröhögtem...
Szerk: és ott láttam azt is, hogy a résztvevők alapvető feladatokat sem képesek végrehajtani. Kell az elektronika, nincs választás.
-
Sotho
őstag
"egyik versenyző autója menet közben már csúnya füstöt eregetett, le is lassúlt... beszólt a rádión, hogy gond van, visszaszóltak neki hogy dolgoznak az ügyön, és kb 5 perc múlva "újraéledt" az autó,"
Ja erre én is emlékszem, azt hiszem Coulthard volt az a mercivel
nézett is gyúúúlaaa
rendesen. -
FehérHolló
veterán
-
bambano
titán
Már nem emlékszem, hogy olvastam valahol vagy a vezetéstechnikai centrumban mondták, de úgy emlékszem, hogy az m3-as bmw blokkolásgátlója ennyiszer képes másodpercenként beavatkozni, szemben egy gagyibb abs-sel, ami 18 körül tud.
igen nagy csúfságokat műveltek azzal az autóval...
-
FehérHolló
veterán
-
bambano
titán
Ez a hsz azért nem igaz, mert a forma1-ben nagyjából minden évben minden pályarekordot megdöntenek. Milyen és mennyire visszafogott autó az, amivel jobb köridőket lehet menni?
A füstölő autóval két dolog történhet: 1. eldurran. 2. kisvárosi legendává válik. Soha nem volt olyan, hogy a füstölő autót megkalapálják a boxból menet közben.
-
hoffman_
nagyúr
-
kpal
nagyúr
Jó nekem régi kocsi is pl: evo 8-as .
-
törölt tag
-
törölt tag
"Vegyünk egy reményeim szerint passzentos példát - Forma 1. Több mint 50 éve megy a cirkusz, jelenleg több múlik az autón, mint a pilótán, de legalábbis lehelletnyi a különbség. A kocsi 600 kilójából 550 a számítógép... És minek? Ugyanezeket a köridőket megtudták csinálni 30 évvel ezelőtt is. Pedig ha valahol, akkor az F1-ben ezek a technológiák élvonalbeliek"
De jó, hogy ebböl egyetlen betü sem igaz.edward2: bocs, de pont te böfögtél be két szót, ami totál irreleváns, bullshit.
-
misx
senior tag
Ez amúgy nem újdonság, a Trabantot is lehet távirányítással mozgatni, pl. úgy hogy jó erősen ráfújsz és már repül is!

-
lapa
veterán
számítógépes autók bruhahahahahaha.
bocsánat.
hihihöhöhö.
-
Dany007
veterán
Már nem nagyon akarok bekapcsolódni, de a Forma-1 már régóta vissza van fogva. Rengeteg szabály van ami miatt nem mennek jobb köridőt. Ha jóltudom a motorteljesítményt is visszafogták valamikor az elmúlt 5-10 évben. Ahogy írták abs meg hasonlók sincsenek benne... Szóval nem a technika hibája...
Pár éve asszem volt olyan lehetőség, hogy kívülről, a boxból menet közben belenyúlhattak az autóba, állíthattak az elektronikán meg hasonlók. A részleteket nemtudom. A lényeg, ami emlékezetes maradt számomra, amikor egyik versenyző autója menet közben már csúnya füstöt eregetett, le is lassúlt... beszólt a rádión, hogy gond van, visszaszóltak neki hogy dolgoznak az ügyön, és kb 5 perc múlva "újraéledt" az autó, nemhogy nem füstölt el, de a sebességét is visszanyerte. Mindezt úgy, hogy meg se állt
Egy deka szerelő nem ért hozzá. Minden a boxból csináltak... Szóval technika van, csak sajnos az F1 eléggé le van korlátozva.
És nem csak a motor + elektronika, az aerodinamika is, a súly is. Megvan szabva ott is minden mm pontosan. Szóval ennyire kötötten nem könnyű mégtöbbet kihozni a kocsiból.Ettől függetlenül én sem vagyok nagyon oda ezért az elszámítógépesedésért... De csak azért, mert elromolhat
És ha az ember hozzá van már szokva egy kis sz.gépes rásegítéshez, majd ez egyik pillanatról a másikra megszűnik, akkor azért lenne ott pislogás rendesen...
Szintén ettől függetlenül egy repülőgép például nagyonis rá van utalva a műszerek sz.gépek tökéletes működésére. Mégis, alig vannak balesetek. Ami van, ott is az esetek 90%-ban emberi hiba okozta a balesetet! És nem feltétlen pilótahibára gondolok. Sok olyan baleset is volt, ahol egyszerűen a karbantartók hanyagsága vagy úgy ahogy van a hiány okozta a balesetet nem közvetlen a pilóta. -
syC
addikt
-
bambano
titán
-
edward2
addikt
-
Sifre
senior tag
-
DBob
őstag
Most nem tudom hogyan került 10 éve mérésre az üzemanyagszint és ma. Pedig már mesélték. Nekem autóm meg nincs (tömegközlekedek) és annyira nem vagyok autó megszállott hogy utánajárjak magamtól.
De ott a jelentős amper mennyiség mágneses hatására inkább a deprez műszer tért ki magától, mint sem az esetlegesen felhasznált elektronika.
-
syC
addikt
-
Sifre
senior tag
"A gonosz háttérsugárzás a zűrből (sic!) tehát nem fogja meghülyíteni az autót ezután se."
Olyat már tapasztaltam közvetve hogy a benzinszint mutató kifeküdt egy nagyfesz. távvezeték alatt áthaladva. Tudom hogy kissé hihetetlennek tűnik, de 2x is megtörtént ugyanazon a helyen néhány nap eltéréssel.

-
Sifre
senior tag
-
DBob
őstag
"azért böven eltudok képzelni olyan EMC-t, amin a teszten átmentek mind elhasalnak."
Pedig az emc teszteken megküldik őket rendesen. Eszközök 80%-a nem is megy át elsőre, úgy hogy itt nem homemade eszközökről van szó.
Persze ha berakod valami GW-os rádiófrekis eszköz antennája elé lehet kiakad az emc teszten átment eszköz is, és akkor tessék elhasalt valahol. De könyörgöm, ha az eszköz nincs arra hitelesítve akkor nem is kell bírnia.
A legbiztonságosabb autóban is meghalsz ha rád hullik 3 tonna láva, hiába a maximális pont a törésteszten, és megfulladsz az autóban ha az űrben akarsz kocsikázni, hiába a végighúzódó oldallégzsák

A gonosz háttérsugárzás a zűrből (sic!) tehát nem fogja meghülyíteni az autót ezután se.
mod: mikor voltunk meei laborba ennek kapcsán sok vicces történetet meséltek. Teszt közben magától mozgó villamos kerekesszéktől kezdve sok minden mást

-
Zolás
addikt
Elmaradt marhák.
Dévid Házelnuss a Knájt Rájderrer már rég túl van ezeken a gondokon. Mér nem tőle kérnek tanácsot?

-
hoffman_
nagyúr
-
^Clown
addikt
Ezen már korábban elmélkedtem, ezek szerint nem egyedül... Mi lesz itt 50 év múlva!

-
tibi666
senior tag
-
hoffman_
nagyúr
Jogos, külön vonalon mozgunk
De a cikk rémhír-ereje ezen a ponton dől is meg(már nem először). Ha meg van fizikai kapcsolat, akkor az már csak a fricska, hogy elektromos jelektől szigetelt kamion vagy időztett bomba, vagy wifi-n keresztüli berhelés 
bambano:
A gép vs. ember párbajba felesleges belemennünk. Az általad leírtakra nem képes egy ember, de az emberi tényező - erről a frontról - ha nem is kiirthatatlan dolog, de vétek lenne.
akár 39x képes a négy kereket külön-külön fékezgetni... kezdjük ott, hogy 1 fékpedál van... ja meg képes kerekenként el is venni a féket, ha szükséges...
Ezeknek nem feltétlen van köze a bizonságos vezetéshez. Engem számokkal nem győzöl meg, ebben a kivételes esetben
Elég sok autóban ültem már ahhoz, és szerencsémre elég sok olyan vezető mellett, hogy rácáfoljanak eme gépuralomra.Vegyünk egy reményeim szerint passzentos példát - Forma 1. Több mint 50 éve megy a cirkusz, jelenleg több múlik az autón, mint a pilótán, de legalábbis lehelletnyi a különbség. A kocsi 600 kilójából 550 a számítógép... És minek? Ugyanezeket a köridőket megtudták csinálni 30 évvel ezelőtt is. Pedig ha valahol, akkor az F1-ben ezek a technológiák élvonalbeliek.
-
Vladi
nagyúr
Ne sz@rjatok be, majd veszünk arra is vírusirtót.
Egyébként ha már ott van a tisztelt krekker, igazán meg is tankolhatná...

-
bambano
titán
-
törölt tag
-
hoffman_
nagyúr
Az EMP-re gondolt, nem CoD-ozol, mi?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
hoffman_
nagyúr
Elég szélsőséges a véleményem ezen a téren
Az, hogy az emberek vezetéstechnikai tudása nem üt meg minősíthető szintet, és számítógépekkel kell pótolni, az nem az én bajom. Természetesen nem azt mondom, hogy nincsenek hasznos ketyerék, az általam említett 3 nélkül azért még én is morognék, de megnézem én azt a computert, akármelyik kocsiban, amelyik jeges úton biztonságosan megy neked. Ezerszer inkább viszlek én, de inkább én sem 
Egyébkén erről eszembe jut egy tanulmány, a BMW részéről, a Top Gear c. autós műsorban láttam anno, ahol olyan fed. szgépet dobtak be a 3-as BMW-be, hogy a betáplált adatok alapján végigment a versenypályán. Padlógázzal, hozzáteszem. A műsorvezetö csak ott ült, imádkozott, de se kormányon, se pedáln nem volt a lába. Ott van olyan rendszer, amibe már bele lehet nyúlni, arra én is azt mondom.
kétszer voltam a hungaroringen a vezetéstechnikai tanpályán...
Ilyenen mondjuk nem voltam, de tervben van, mert nagyon kíváncsi vagyok

Kopi31415:
A topicban végigjátszott lopáshoz kötődő hackelésktől eltekintve még mindig nem hiszem, hogy van olyan auto Mo-n, közúti forgalomban, amelyiken Te átveszed az irányítást, amikor meglátod az M7-esen, és megtetszik

-
FehérHolló
veterán
-
bambano
titán
-
törölt tag
Nálunk munkában kicsit máshoz használták. :S Scuzami a rossz használatért. akkor pontosítok, el tudok képzelni olyan elektromágneses impulzust, ami minden EU-s és egyéb szabvanynak megfelelö terméket kisüt.
-
FehérHolló
veterán
-
Sifre
senior tag
Nem kell így rettegni az újításoktól. Én speciel örülök neki hogy ilyen sok minden elektronikus irányítású a kocsiban.
Tempomat bekötés= indexkar csere + néhány kábel
Ablakfelhúzás távirányítóról: 5 perc EEPROM írás

Nem megy mindenhova 10 centi vastag kábelköteg, 3 jeladó helyett elég egy a motorra. Stb. stb...
-
Taky
senior tag
Örülök, hogy Ladám van...

-
bambano
titán
hát ja, szerintem is atomhülye döntés volt tőlem olyan autót venni, amelyik a jeges úton egyenesben tartja saját magát, nem nekem kell piruetteznem vele vagy benne...
meg szerintem is mind barom, akik kékfehér bajor propellert tolnak...
meg az összes 40 kilós "divatos kinézetű" nő hogy haragszik, hogy a vészfékasszisztens megáll helyettük...
és még hosszasan sorolhatnám. kétszer voltam a hungaroringen a vezetéstechnikai tanpályán... két kocsit emelnék ki: egy m3-ast meg Brown doki kocsiját. Jól látható volt a különbség az autók között, nem hinném, hogy az újabbak kárára...
Amióta az autókban van katalizátor meg lambdaszonda, azóta nem nagyon van mechanikus gázpedál. Mindet lehet manipulálni.
-
domi007
őstag
Die Hard 4 ujraertelmezve....bar a terroristak nem fognak szorakozni egyesevel az autokkal, csak ha pl. allamelnok utazik benne...inkabb tulvezerelnek egy atomeromuvet...joval gazdasagosabb..

-
törölt tag
Aki valaha olyan autót vesz(mert bizonyosan lesz ilyen autó), aminek a motor-, fék-, és egyéb rendszereit így lehet manpulálni, az nem hoz bölcs döntést...
Pedig ma is csak ilyen autó kapható újonnan, pár éven belül hazsnáltan. Mivel mindegiyknek vancsatlakozója kifele, így midnegyik meghekkelhetö. S mmondjuk neked többen is, végre lehet hajtani ilyen hekket. Meg még ilyenebbet is, már ezer évvel ezelötti autókban is lehetett.
DBob: azért böven eltudok képzelni olyan EMC-t, amin a teszten átmentek mind elhasalnak.
-
WonderCSabo
félisten
-
hoffman_
nagyúr
Nem volt egyszerű végigolvasni az egész topicot, de émény volt

-
bambano
titán
Érzek kis különbséget a nem lehet meg a nem szabad behajtani között

A can bus a controller area network rövidítése, a Bosch fejlesztette ki. Nagyjából és nem pontosan annyi a történet, hogy az amik a környezetvédelem miatt kitalálták, hogy minden paraméter, ami a környezettel kapcsolatos egy autóban, elektronikusan mérhető kell legyen, és törvényileg szabályozták, hogy egy idő után csak olyan autót lehet forgalomba helyezni, ami ennek eleget tesz. Ez lett az obd meg az obd2, még a 90-es évek második felében.
Azóta a gyártók rátettek mindent (pl. lambda szonda, fordulatszám mérő, stb) egy elektronikus hálózatra, can buszra, ami ehhez kellett. Később rájöttek, hogy ez a multiplexelt busz elvileg csökkentheti az autóba szerelendő drótok mennyiségét, így rászoktak, hogy egyre több mindent kössenek rá. Aminek az lett a mellékeredménye, hogy igen érdekes dolgokra is képes ma már egy autó.
Pl. a vectrában három can busz van, különböző sebességekkel, különböző, szeparált feladatokkal. A motorvezérlés, a blokkolásgátló, az esp meg ilyenek mennek a leggyorsabb, legfontosabb buszon. A másik véglet, amit úgy hívnak, hogy body meg szórakoztatás, megy a leglassabban. A bodyba tartozik pl. az ajtónyitás érzékelő.
Amióta vannak ezek a dolgok, azóta sokkal egyszerűbb multifunkciós kormányt csinálni például. A kormányon a hangerő szabályzás pont ugyanolyan can vezérlőcsomagokat csinál, mint a rádió saját gombjai. Vagy csinálhat olyat a kocsi, hogy ha működik az első ablaktörlő (feltételezi, hogy esik) és hátramenetbe teszed, bekapcsolja a hátsót is. Vagy a vectra pl. képes helyettesíteni a kiégett izzólámpákat. A hátsó lámpatestben ugyanolyan egyen 21W-os izzók vannak, csak ha helyzetjelző foglalatba tetted, akkor 5W-nyi teljesítménnyel hajtja meg és akkor helyzetjelző. Ha meg féklámpa, akkor 21W. Ha meg kiégett a féklámpa, akkor képes feltolni a helyzetjelző teljesítményét.
Szóval ilyen digitálisan vezérelhető lesz az egész autó. Amivel lehet később játszani

-
hoffman_
nagyúr
Szar ez a cikk, minden második post-ra írnék valamit

Aki valaha olyan autót vesz(mert bizonyosan lesz ilyen autó), aminek a motor-, fék-, és egyéb rendszereit így lehet manpulálni, az nem hoz bölcs döntést... Az, pedig, hogy egy mostani full extrás S600-as Merciben ilyen hacket lehet végrehajtani, azt nem mondja nekem senki
Teljesen más kérdés viszont, hogy az autó, véleményem szerint élvezeti cikk, bizonyos fajtái akár orgazmust is kiválthatnak egyes emberekből
Így hát, aki vezetni akar, az nem egy 4 kerekű PC-t vesz. ABS még talán nem árt, esetleg ASR/ESP, de ez is már csak plusz súly ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
...Te meg mész 70-80-nal mondjuk. Máshogy méred fel a távolságokat, stb. Elég balesetveszélyes.
Nem tudom, Te hogy vagy vele, én nem az óra alapján "mérem a távot"

-
WonderCSabo
félisten
-
DBob
őstag
-
kuchera
tag
Elég elgondolkodtató.És milessz akkor ha jön egy elektronikus izéhullám és minden elektronikát leblokkol?

A legjobban a kurblis autó éri meg mert abba gyújtás sincs
Bocsi ezt nem hagyhattam ki![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
bambano
titán
-
törölt tag
-
Sifre
senior tag
-
bambano
titán
Közben azon agyalok, van olyan traktor (nekünk is van otthon), ami gps jelek alapján képes önállóan munkát végezni... ha körbefogják pár erős adóval, amivel meghamisítják a gps jelet, rá lehet venni a trakit, hogy felszántsa a Kossuth teret?
vagy inkább 
-
bambano
titán
nem tudom, cafatokra robbanó gumi ma már igen ritka. a sima defekt meg nem oszt-nem szoroz. az én autóm a hátsó defektet megoldja maga, anélkül, hogy különösebben foglalkoznék vele.
-
bambano
titán
-
WN31RD
addikt
-
zazahoho
őstag
-
FehérHolló
veterán
-
dajkopali
addikt
csak most olvastam a cnet interjúját a kutatás résztvevőivel, sztem a szándék elég világos:
"Savage: If you look at PCs in the early 1990s, they had all kinds of latent software vulnerabilities. It didn't matter so much because PCs were at home and not connected to everything else. Then they were connected to the Internet and the latent vulnerabilities were exposed to outside attack. We see cars moving in much the same direction. There is a strong trend to provide pervasive connectivity in cars going forward. It would be good to start working on hardening these systems and providing defenses before it becomes a real problem. "
"Savage: You could have an adversarial mechanic or a jealous boyfriend or girlfriend who temporarily has access to the car. They could connect to this component, download onto the car, disconnect, and the code could do their bidding. I think at this point these attacks are much more fantastical than a real thing people need to be concerned about today. "
-
törölt tag
-
bambano
titán
"elektronika meghibásodási valószínűsége körülbelül egyenlő a mechanika meghibásodási esélyével személyautók esetén": elég baj. elektronikából lehetne sokkal jobbat is csinálni...
biztos vagyok benne, hogy a sofőrök többségénél beránt a kakirelé, hogyha egy padlógázas előzés közben vészprogramra kapcsol az ecu... nálam is berántott...
-
bambano
titán
Nem, az a baleset sok, egymásra ható körülmény és korábbi tervezési döntés szerencsétlen összejátszása miatt következett be. Mondok egy példát:
annak érdekében, hogy amikor padlógázzal előzöl és esetleg szűk a hely, nehogy véletlenül leállítsák a motort, több másodpercig nyomni kell folyamatosan a start/stop gombot, Ezt a rendőr pánikhelyzetben nem tudta vagy nem tudta végrehajtani. nyomogatta a gombot, amire nem állt le az autó.A beragadó pedál csak a lavina elindítója volt, de nem az egyetlen felelőse a balesetnek.
-
törölt tag
volt szönyeg is, másik történet.
Bambano: nem volt eketronikai meghibásodás, egyszerüen szar a megírt szoftver, hogy a fékezésnél ha vészféket érzékel akkor nem veszi el a gázt.
deusrache: kölcsönautó, nem saját, így ez belefér, illetve a Toyota is sok marhaságot elkövetett ott remekül. Müszakilag amúgy az amerikai megoldás igényesebb a konkurenshez mérten, csak ramaty tesztelések, rossz müszaki felépítés együttesen eredményezte a mutatványt. Arról ne is beszéljünk, hogy a gépet elötte már hazavágta egy másik c´soka, nem volt az sem rendesen kivizsgálva. Amúgy ha tényleg emberi hiba lenne annak nem ismerete, hogy folyamatosan több másodpercig kell nyomni a gombot a vészleálláshoz, akkor nem változtatná meg a toyo az erre vonatkozó protokollt, hogy a gyakori ismételt megnyomás is vészleállás legyen. nem a pedál mögé teszik, magába a pedál szerkezetbe.
-
Sifre
senior tag
-
deusrache
csendes tag
-
FehérHolló
veterán
Manapság az elektronika meghibásodási valószínűsége körülbelül egyenlő a mechanika meghibásodási esélyével személyautók esetén. Persze az nem hír, hogy eltörött a futómű és árokba zuhant a John Smith. Sokkal érdekesebb, amikor valami elektronika hal meg a kedves vezető előtt pár perccel.
-
Sifre
senior tag
"elektronikus vezérlés: maradni kellene a mechanikus cuccoknak is, hogyha megkergül az elektronika, legyen mihez nyúlni... az, hogy az amcsi rendőr meghalt pár hete a lexusban, elég problémás és nem csak az emberélet miatt."
Az a baleset nem az elektronika, hanem a szőnyegbe akadó pedál miatt következett be
-
deusrache
csendes tag
1. Hülyén fog hangzani, de az autólopás ellen nem tudsz semmit sem tenni. Ha valaki elég elszánt, úgyis megoldja. Ha valamiért nem jó nekik a kamionos módszer, akkor elég ha csak van egy zsebtolvaj és ellopják/ellopatják a kocsikulcsokat (ami mellesleg jóval egyszerűbb mint bevonni egy szakszervizt, bár ismerve egy-két helyen a munkamorált...).
2. Az amcsi rendőr történetesen egy idióta volt, aki még le sem tudta állítani az autóját mert nem tudta hogy nyomva kell tartani azt a bizonyos START/STOP gombot. Ez nálam még bőven emberi hibának számít.
Ráadásul azt a balesetet pont egy mechanikai alkatrész meghibásodás okozta (beszorult a pedál a gyatra tervezés/minőség miatt), érdekes hogy pont ezzel a példával akarod a mechanikai megoldásokat felértékelni.

Mechanikus cuccok a mai kocsikban is vannak és maradni is fognak, egy sor országban törvényi előírás hogy maradnia kell olyan vészrendszernek ami elektromos áram nélkül is működik. Az más kérdés hogy rásegítés nélküli fékezéssel mennyi az esélyed megállni nagy tempónál...
-
bambano
titán
Két külön dologról beszélhetünk:
1. autólopás. Az ellen, hogy bedaruzzák a kocsidat egy elektromosan szigetelt kamionba, nem tudsz védekezni. Akár eladják egyben, akár alkatrészként, neked károd lesz. Vagy leteszed szervizbe az autót, mikor visszakapod, ott van a bal tükörben a forgalomi meg a kulcs másolata, csak nem tudsz róla... tolvaj bácsi letörli a tükröt és elvitte az autót komolyabb berhelés nélkül.
2. elektronikus vezérlés: maradni kellene a mechanikus cuccoknak is, hogyha megkergül az elektronika, legyen mihez nyúlni... az, hogy az amcsi rendőr meghalt pár hete a lexusban, elég problémás és nem csak az emberélet miatt. -
törölt tag
maximum a kifele nyitott autókesetén. Amiknek nicns külsö forrással kapcsolata-wifi, gps-bt, stb- annál csak a fizikai jelenléttel lehet barkácsolni, de akkor bármilyen autót lehet. Így a cikknek mégis csak annyi értelme lenne, mitnha azt állítaná, a repülöket távvezérelni lehet gonoszoknak, ha belépnek távolról-aztán kiderül, nem távolról kell belépni, hanem ott kell dekkolni a poggyásztérben két börönd alatt, mert ott van az a csatlakozó, amin keresztül hozzáférhetsz a rendszerhez.
-
FehérHolló
veterán
Nézzük, mit kell csinálni ahhoz, hogy BMW-t lopj:
1. Beszerezni a szükséges hardvert: laptop, OBD csatlakozó, ODB-CAN átalakító (roppant bonyolult leszedni azt a két kábelt róla
), CAN kártya.
2. Megismerni tüzetesen a legelterjedtebb OBD során használt kommunikációs szabványcsoportot (UDS). Ez itt van épp az orrom előtt, körülbelül 2000 oldal összesen. Legális beszerzése 900 svájci frank körül mozog. Millás kocsinál nem tétel.
3. Megtudni a vezérlőegységek szoftveréről, amit kell. (Milyen CAN azonosítókkal érhető el, milyen biztonsági szintek vannak, milyen módosítás pontosan hogy érhető el, stb.)
4. Kiadni CAN-re az üzemállapot módosítást.
5. Belépni a megfelelő biztonsági szintre egy RSA alapú titkosítással.
6. Szétszedni a biztonsági rendszert a 3. pont alapján.
7. Elvinni a kocsit.
8. Visszacsinálni mindent, hogy ne tűnjön fel annak, akinek eladod.A 2-3-5-8 pontok ezt egy "átlagos" ember számára körülbelül lehetetlenné teszik. Hogy ez lehetséges legyen, a lopásgátló rendszert fejlesztő cég belső emberére van szükség.
Következtetés: Lehet bármilyen jó a biztonsági rendszered, ha egy belső ember kiszivárogtatja az információkat (nem kevés pénzért). A fenti rendszernél meg nem nagyon lehet jobbat készíteni manapság.
shev7: Az RSA-nak mindenki ismeri a működését. A titka az, hogy jelen számítási kapacitással racionális időn belül nem lehet meghatározni a privát kulcsot a legoptimálisabb algoritmussal sem.
-
zazahoho
őstag
Nem feltétlen kamu a cikk.lehet kicsit túlzó ,de a közeljövőben ez is feladat lesz a mérnököknek.
Minél több elektronika van a kocsiban annál nagyobb az esély egy kiskapu megtalálására,nyilván nem minket kisembereket fog ez érinteni ,de azért elég rossz érzés lehet így vezetni -
deusrache
csendes tag
Akkor mit javasolsz? Tudsz EGYETLEN olyan gépet, amit nem lehet feltörni ha már van fizikai hozzáférés? Amennyire én tudom, ilyen helyzetben már szinte egyik számítástechnikai rendszer sem állja meg a helyét*.
*egy-két kivétellel, pl azok a rendszerek amik bizonyos paraméterek esetén kvázi önmegsemmisítést hajtanak végre. De aki olyat akar az autójába...

-
shev7
veterán
A WEP-rol is azt gondoltak, hogy biztonsagos, mert hogy ugysem ismeri senki az algoritmus mukodeset. Hat addig is tartott a biztonsag....
-
bambano
titán
A hozzászólásodban arról van szó, hogy szerinted komoly védelemmel rendelkeznek a rendszerek. Erre írtam válaszul, hogy az a komoly védelem kb. semmit nem ér.
A can-es kártyáról meg annyit, hogy egyrészt itt van egy a kezemben, másrészt meg el kellene fogadnod, hogy hiába 150k egy kártya (nem annyi), azoknak a tolvajoknak, akiknek "ez a szakmája", 3 can-es kártya összesen fél millerért, egy rendes notebook, meg egy-két jó szoftver mondjuk másik két millerért nem tétel. Ellopnak egy jó állapotú m5-ös bmw-t, van rajta 15 miller nyereség.
A nem létező biztonságnál csak egy dolog rosszabb: a biztonságba vetett megalapozatlan hit.
-
WN31RD
addikt
"miután ismered a megfelelő protokollokat az adott alrendszeren való kommunikációhoz"
Security by obscurity... -
FehérHolló
veterán
RSA akkor jön már csak szóba, miután ismered a megfelelő protokollokat az adott alrendszeren való kommunikációhoz.
bambano: Szerinted azok a kulcsok hogy kerültek ki?
A cikkben arról van szó, hogy ha rákerültél a belső hálózatra, akkor miket tudsz csinálni. Nem pedig arról, hogy ha megszerzed a biztonsági kulcsokat, szimulálod a protokollt, reverse engineereled az üzeneteket, akkor mit tudsz csinálni. Ekkor ugyanis te egy félisten vagy az autó szemszögéből nézve.A CAN-es kártyáról meg annyit, hogy amihez rendes, támogatott programozói környezetet adnak (a fenti célra ez kell), az már nem az olcsó kategóriába tartozik.
-
bambano
titán
nem akartam már nagyon offolni, de nem hagyjátok, hogy elüljön a téma...
szóval x10:egy menetes izzófoglalattal rendelkező világítótest "átalakítása" annyi, hogy kicsavarod az izzót, belecsavarsz egy menetes-foglalatos x10 interfészt és visszacsavarod az izzót. Előtte beállítasz két id-t az interfészen. Ennél egyszerűbben ezt nem lehet.
Meg leraksz valahova egy vezérlést, oszt jónapot. Esetleg veszel pc-s interfészt, programmal. Ne dramatizáljuk, ezek teljesen egyszerű dolgok, kb. mint kicsomagolni és bedrótozni egy dvd lejátszót. Oké, az sem megy mindenkinek, de nem erről szól a thread.A függönybehúzóval sem az a nagy meló, hogy hogyan vezérled a motort, hanem az, amíg van motorod meg motorral mozgatható függönyöd. Az emberek többsége nem szerel karnist, hanem ahhoz szakembert hív, tehát az x10-hez nem kell külön további erőfeszítést tennie csak annyit, amennyit egyébként is megtenne. Úgyanúgy, villanyt sem szoktak maguk szerelni az emberek, tehát ígyis-úgyis szakember kell bizonyos munkákhoz.
Az x10-hez ráadásul nem kell kábelezni. maradjunk annyiban, hogy sem nem drága, sem nem bonyolultabb, mintha nem lenne.
szerintem hagyjuk ezt a témát, mert nem kell bele benzin.
-
bambano
titán
Persze, nyugodtan jelentsd ki, ettől én még vettem can interfészt 20k körüli áron Pesten és van hozzá linuxos szabadszoftver is.
Nem mintha azoknak, akik sorozatban lopnak 20 misis autókat, ez az összeg számítana...
Ha megnézed a kocsilopási módszereket, statisztikákat, az esetek igen jelentős részében (gyakorlatilag a bedaruzzuk egy zárt kamionba és elvisszük esetet leszámítva) mindig emberi hibára alapoznak. Hiába van neked rsa alapú hozzáférés-vezérlésed, ha fillérekért meg lehet szerezni hozzá a kulcsokat...
-
WN31RD
addikt
"Kijelenthetem, hogy elég komoly védelemmel rendelkeznek az ilyen rendszerek, például RSA kulcsos hozzáférés"
Egy biztonsági rendszerben tipikusan nem a titkosító algoritmus (pl. RSA) a leggyengébb láncszem. Ha az RSA van kiemelve mint "komoly védelem", nem pedig a pedánsan ellenőrzött kód, és a maximálisan izolált alrendszerek, az nem hangzik túl bizalomgerjesztően. -
FehérHolló
veterán
Most írtam a szakdolgozatomat egy fékrendszer fejlesztő cégnél. Pont az volt a célja, hogy az ilyen funkciók elérésének tesztelését automatizáljam.
Kijelenthetem, hogy elég komoly védelemmel rendelkeznek az ilyen rendszerek, például RSA kulcsos hozzáférés, magas szintű kommunikációs protokollok (fizikai és adatkapcsolati réteg a CAN, de fölötte más van), satöbbi.
Ha átjut valaki ezeken, akkor az első dolga nem a fék/gáz/kijelzők birizgálása lesz, hanem a vezérlők szoftverének módosítása.Másrészt egy USB-s CAN kártya alsó hangon 150k-nál kezdődik több darab vásárlása esetén, magyar forintban mérve. A megfelelő szoftver kifejlesztése (amivel buherálni lehet), körülbelül négyszer ennyi pénz időben. Sok sikert!
-
Atos23
senior tag
Megszokhattuk, hogy a Renaultban benne van minden alapáron annyi pénzért, amit más autóban egy olyan modellre költhetünk el, amiben elektromos ablak sincsen
Szóval nem csodálom 
Szerencsére az Én 13 éves Lagunámban senki nem tud távvezérelni semmit

Más kérdés, hogy megcsinálja a hülyeséget magától, de ez egy másik topik
-
DBob
őstag
Ennyi...
Légy precíz
Az általad említett X10-nek továbbra is a baja hogy átlag embert hidegen hagyja az hogy otthon összepakoljon ilyet magának. Te se darabban veszed meg a mosógépet, mikrohullámú sütőt, és társait.
Pedig egy Hajdu Energomat vezérlésének megvalósítása 8 bites mcu-val hamarabb megvan mint egy házra való X10 beüzemelése szerintem (a mosógép konkrétan 3 óra, és ebben már némi tesztelés is benne van), mégse külön veszik meg
-
Dany007
veterán
-
bambano
titán
-
Dany007
veterán
Amire válaszoltál a #36-os hsz-ben sehol nem írtam átlagembert.
Ott a lakást írtam rosszul ház helyett. Elnézést. Egy 150-250nm-es legalább 2 szintes családiházat kell elképzelni. Nem egy 35nm-es lakáslyukat.
A #49-ben írtam, hogy milyen jó lenne ha ezt sikerülne átlag ember számára is elérhető áron adni. De ott meg már sehol nem írtam milliós összegekről.Persze nem értek hozzá, de gondolom egy 2 szintes családi házban csak a világítást áthuzalozni se lenne kis pénz. Elvégre a sima villanykapcsolók megszűnnének, az egészet egy rendszerbe kéne 'egybekötni'... Nem beszélve az összes többiről. Mind1, ha nem is milliós de nagyon közeli összegek jönnének ki.
-
DBob
őstag
-
bambano
titán
-
DBob
őstag
Egy komoly rendszer sajnos igenis milliós tétel.
És ez nem egyenlő a hobbista jellegű x10 protokollos eszközökkel. x10 szerintem eléggé korlátozottan alkalmas profi rendszerekre, sokkal inkább házi mókákra alkalmas. Oda kis bonyolultság esetén még működőképes a dolog, de nagyobb eszközszám esetén pofátlanul drága, ha megnézed hogy egy x10-es aljzat pl lámpának 500ft alkatrészből szerencsés esetben összehozható.
-
bambano
titán
Ez miért is lenne milliós tétel? marhaság.
van az elektromos hálózaton működő automatizálási rendszer, az x10, pár ezer forintos cuccokból össze lehet rakni mindent a függönyhúzó motorral bezárólag.A kocsiba meg elég egy rf vagy infra távirányító, a vectránál pl. ki van hagyva a fényvédő bevonat a szélvédő azon helyén, ahova az rf táviránytót kell rakni, hogy ne árnyékoljon.
-
Dany007
veterán
-
bambano
titán
a renaultnak már régen van ilyen rendszere...a csattanás körüli időben annyi mindent csinál, mintha átépítenéd a fél autót

egyébként meg nyomkövető szinte mindenkin van, mobilnak hívják. a modernebb, connected navigációk is olyanok, hogy feltolják a pozíciódat egy központba, hogy ki lehessen számolni, hol van dugó. olyasmi, mint a jitti.
Más kérdés, hogy a gsm alapú eszközök rossz bácsik ellen semmit nem érnek, mert fillérekből tönkre lehet zavarni a gsm kommunikációt, akkor meg minek...
-
bambano
titán
de jó kis kamu cikk...
azt mondja a pdf, nem azt nézték, hogy lehet betörni a rendszerbe, azt nézték, hogy mi van, ha valaki bejutott a rendszerbe...
a bankok sem azt nézik, hogy el lehet-e lopni az aranyat, ha valakit beengednek a páncélterembe, hanem azt, hogy ne lehessen bejutni oda.a hírekkel ellentétben van olyan autó, amiben a kormányzás és a fék elektronikus, mert teljesen mindegy, hogy van-e mechanikus kapcsolat a kormány és a kormányzott kerék között, ha az elektronika azt képes felülbírálni. a bmw-ben a változó rásegítésű és változó áttételű kormánynál hiába van maradék mechanikus kapcsolat, annyit tud tekerni rajta az elektronika, hogy leess az útról. A dugózáshoz használatos araszoló elektronikák között is van már olyan, amelyik képes állóra fékezni az autót, ergo simán megoldható elvben, hogy a vonat előtt megálljon a kocsi.
A vectrában pl. három can busz van, ebből csak egy, az obd2-es rész van szabványosan bekötve, a másik kettő nem, és a fontosabb dolgokhoz jelszó kell. Szóval attól, hogy a szórakoztató rendszert meg lehet fertőzni menet közben wifin keresztül, még kicsit odébb van az, hogy megtámadják az autót. Az meg fals feltételezés, hogy többet/kevesebbet mutat a kilométeróra, abból baleset lesz, mert egy normál sofőr nem a kilométeróra alapján választja meg a sebességet.
-
DBob
őstag
-
DBob
őstag
"buffer overflow támadást kap ezen a felületen keresztül"
Ez szép és jó, de szerintem nem igaz. Nem egy pc-s, vagy mmu-val ellátott rendszerről beszéltünk amin rtosnél komolyabb cucc fut.
Itt van egy vevő egység ami áll például egy:
- vezeték nélküli vevőből
- egy 8 bites mcuból
- és egy lin adóból.- Ha olyan értéket kaptunk ami nem megfelelő (túl alacsony vagy túl magas) -> eldobjuk a csomagot
- Ha beállított időintervallumnál gyakrabban kapjuk az értéket -> eldobjuk a csomagot
- Ha olyan eszköztől kapjuk aminek az id-je nincs beállítva -> eldobjuk a csomagot
- Csak megszabott üzenetet küldhet ki a processzor, nem 1:1-ben beérkezőt -> fel kell dolgozni beérkező jeleket -> ha mégis sikerülne bejuttatni egy nem megfelelő csomagot akkor az információ átalakítás közben fennakadhat és legrosszabb esetben kiakasztja a proesszort -> watchdog újraindítja
- ....és még ami nem jutott eszembe eset.Tesztmérnökök százai dolgoznak minden gyárban hogy ilyenekre gondoljanak. A szomszéd osztályon is ahol dolgoztam, és pesten is ahol ismerős dolgozik. És bizony, a szabvány can/lin protokollokat sok gyártó el se fogadja, hanem saját maga szigorítja azt.
Ezért is nem volt erre példa eddig, és szinte biztosra veszem hogy nem is lesz ezután se.
Programhibák voltak eddig is, ezután is, mert ez elkerülhetetlen. Ebből volt sok visszahívás is...bár médiából ez ritkán derül ki hogy hw vagy sw vagy design gond.A közvetlenül rácsatlakozunk a buszra (amiről ez a cikk továbbra is szól) pedig nem az-az eljárás amit kívülről meg lehet lépni és kellő szakértelmet is kíván....tehát nem kell rettegni a 9 éves pistikétől aki épp megtalálta a neten a sub7 programot és lámerkedni akar.
-
DBob
őstag
"A cikk lényege szerintem az, hogy ha valaki hozzáfér az autóhoz és be tudja szerelni a saját CAN-es kütyüét a tulaj tudta nélkül, akkor tud csúnya dolgokat okozni."
Ez eddig is így volt, lásd amit korábban írtam szervizek esetében. Más jelenleg nem nagyon ért hozzá azon emberek közül aki hozzá is fér az autóhoz esetleg. Innentől viszont egyértelmű ki a felelős.
-
dabadab
titán
"Mondjuk én személy szerint nem érzem ennyire támadható felületnek pl. a keréknyomás-érzékelőt."
A cikk arról szól, hogy a gyártók sem, pedig lehet, hogy kellene. Ahogy egyre bonyolultabbak ezek a cuccok, annál inkább fenyeget a veszély, hogy pl. vmi buffer overflow támadást kap ezen a felületen keresztül.
-
törölt tag
-
dabadab
titán
-
Dany007
veterán
-
Sifre
senior tag
A cikk lényege szerintem az, hogy ha valaki hozzáfér az autóhoz és be tudja szerelni a saját CAN-es kütyüét a tulaj tudta nélkül, akkor tud csúnya dolgokat okozni. (pl. motort leállítani, gazdit bezárni a kocsiba, belső keringetést bekapcsolva megfullasztani, ez kicsit erős, tudom )
-
Blindmouse
senior tag
Ezt a hülyeséget! Komolyan a cikk mintha arról szólna, hogy megy az autó a pályán, te meg 100 km-ről kikapcsolod a féket. Nem kellene ennyire a bulvár irányába elmenni, nem fog mindenki meghalni aki kocsiba ül. Ez kb a távirányítású bomba beszerelése a kocsiba kategória.
-
DBob
őstag
Én most a lakásautomatizálási rendszeren kívül lévő részről beszéltem, azaz az autó + beépített gsm rendszerről. Meg persze arról hogy az általam látott gyári riasztón kívül még erre láttam felhasználva.
Amit te mondasz az picit máshova kapcsolódik.
[nagyonoff és picit reklám]Ennél a rendszereknél jobb rendszeren dolgozunk most, ami (remélhetőleg) millió alatt lesz és nem kell utólag szétfúrni-faragni mindent
[/nagyonoff és picit reklám] -
Dany007
veterán
"Homemade megoldást láttam arra hogy hazafelé autóból gombnyomásra megy sms, amire nyílik garázskapu, felkapcsolt a világítás garázsban ha sötét volt + egyéb vezérlés amit akar az ember."
Ezt már lakásautomatizálási rendszereknek hívják. Pár éve már piacon van persze milliókért. Szépen bedrótozzák a lakást. Kapsz egy kis vezérlőpanelt ahonnan mindent elérsz. A rolókat az ajtózárakat, a garázskaput, a bejárati kaput, a világítást az öntözőrendszert, fűtés hűtés, szóval tényleg mindent.
Ehhez van pluszban egy sms-vezérlés rendszer, miszerint telefonról sms-eket küldve tudod vezérelni a lakásodat bárhonnan. Bezárhatod az ajtókat, leengedheted a redőnyt, vagy épp a garázskaput is kinyithatod vele akár 5 perccel korábban vagy bármi, vagy előre befűthetsz mire hazaérsz meleg legyen stb...Itt egy példacég ezekre a rendszerekre.
-
DBob
őstag
Pedig ilyen gsm-es riasztók már vannak elég régóta. Ismerős autójába kb. 6 éve. Persze ez az előbb leírtaknak csak töredékét teszi ki, de ez a "baleset esetén automatán értesíti a rendőrséget" nem hülyeség, és ilyenről még nem hallottam.

Homemade megoldást láttam arra hogy hazafelé autóból gombnyomásra megy sms, amire nyílik garázskapu, felkapcsolt a világítás garázsban ha sötét volt + egyéb vezérlés amit akar az ember.
Ez viszont ugyebár utólag beszerelt dolog, független az autó elektronikától. Egy mcu, gsm modul, simkártya meg járulékos alkatrészek és kész (mindez túloldalt is).
Amíg ezek nem terjednek el jobban, mármint a gsm alapú dolgok autóban, addig nem is lesznek felfűzve a buszra, és addig kevésbé van gondban a felhasználó. Gsm modulból nincs sok, errata nélkül nincs is szerintem, és itt egy programozói hiba hamarabb gondot okozhat.
-
dajkopali
addikt
-
edward2
addikt
Jörg Haider VW Phaeton.
-
törölt tag
-
dajkopali
addikt
"wifin távvezérelt autó"
hát egyébként arra is van példa, ha jól tudom - ha nem, majd kijavít valaki
-, amikor van összeköttetés a céggel, rendőrséggel, mittomén, külön előfizetés alapján, hogy jelezze a balesetet, hívja a mentőket, lopásgátlás, távirányítású letiltás, a szülők tudják, hol jár a gyerek az autóval stb.
hogy ezeket mikor építik egybe az autót vezérlő számítógéppel, mikor nem, azt nem tudom, de a tendencia nyilván az, hogy komplex egységeket hozzanak létre -
Sifre
senior tag
-
DBob
őstag
"Másrészt viszont tele vannak az autók mindenféle drótnélküli cuccal (BT kihangosító, drótnélküli keréknyomás-érzékelő, miegyéb), amik remek támadási felületet adnak"
Mondjuk én személy szerint nem érzem ennyire támadható felületnek pl. a keréknyomás-érzékelőt. Jól behatárolt terület (mint általában minden), jól behatárolt feladattal, és várt értékekkel. Ha nem megfelelő csomag érkezik, akkor a lin transiver (amire ezek nagy valószínűséggel csatlakoznak, nem egyenesen canre) fogja és eldobja a csomagot.
Kizártnak tartom hogy találjunk olyan autót ahol küldünk egy olyan üzenetet a motorvezérlőnek, magunkat álcázva "keréknyomás-érzékelőnek" hogy "oldd fel a fordulatszám limitet és gyorsíts maximumra". Ehhez többszörös, igen-igen súlyos hiba kell programozói szempontból, amiknek a valószínűsége szerintem kisebb mint azt el tudnánk képzelni.
Na meg a kísérlet továbbra is arról szólt, hogy can buszra fűztek fel egy pc-t. Innentől kezdve nem nagy kihívás a dolog, ezt csinálják szervizekben is.
Beviszed az autót, kap új motorvezérlő panelt mert elromlott a régi (lásd ismerős konkrét esete nemrég), és ilyenkor újra kell hangolni szelepvezérléstől kezdve ezer mindent. Mindezt canen, ismervén a megfelelő utasításokat (mert ez is kell hozzá). Ezt a wifi-can gateway mókát megjátszhatják akár egy szervizben is, nincs ebben szerintem nagy mambo-jambo.Ez a feltörésesdi pedig a leírtak alapján még túlságosan is a messzi (remélhetőleg be nem következő) jövő az én szememben.
-
Bici
félisten
Elérkezünk oda, hogy a sok biztonsági extra felszerelés által egy 30 éves farmotoros 120-as Skoda biztonságosabb lesz, mint a 2 napos 10 millás Toyota...

-
törölt tag
Mert CAN buszos, s azzal is valami 50kg körül van minimum a kábelezése egy modern autónak. Tömegcsökkentés=költségcsökkentés=helyspórolás.
-
WonderCSabo
félisten
-
Sifre
senior tag
-
Dany007
veterán
-
dabadab
titán
"és a belső hálózat miért van a wifire csatlakoztatva?"
Nincs, azt csak a kísérletező kedvű hackerek kötötték rá egy laptopon keresztül, alapvetően a drótos CAN buszt hekkelték. Másrészt viszont tele vannak az autók mindenféle drótnélküli cuccal (BT kihangosító, drótnélküli keréknyomás-érzékelő, miegyéb), amik remek támadási felületet adnak.
-
WonderCSabo
félisten
-
törölt tag
-
törölt tag
Arról én sem vagyok meggyözödve, hogy máshol teljesen elszeparálták-e a két területet, bár ha a motorvezérlésbe, esp-be, abs-be, stb nem tud egy nyomógombnál bonyolultabb elemmel belenyúlni az ember, akkor megoldható. Amikor viszont esp és társai is a központi kijelzön keresztül vezérelhetök, ott tuti nincs szeparálva. És ez független a cégek méretétöl. S mint a témát belülröl átélö mondom, a világ legnagyobb kuplerája az autóipar. Csak a kurvákat felejtették ki belöle.
-
Sifre
senior tag
Az E és S Mercikben már egy ideje van brake by wire, de a szabályok miatt valóban meg kellett tartani egy harmatgyenge hagyományos fékrendszert (kb. 100m alatt lehet vele lefékezni az autót 100km/h-ról
). A Pappasnál régebben dolgozó ismerős szerint többször volt szükség a vészrendszerre.A cikkre reagálva:
Pl. a VW-csoportnál (de szerintem majdnem az összes európai gyártónál) nincs közvetlen kapcsolat a komfortfunkciók és a hajtáslánc között. A két rendszer két külön CAN-t használ, de ez nem a hack miatt van, hanem hogy pl. ABS és a motorelektronika közötti kommunikációt ne tartsák fel pl. a navigáció által a műszeregység-vezérlőnek küldött csomagok.
Ettől függetlenül a CAN-ek között természetesen van van kapcsolat a gateway-en keresztül, ezért ha egy hiba folytán zárlat keletkezik a komfort CAN-ben a motor nem fog beindulni, mert nem kapja meg az immobilizer kódját a műszeregységtől.
Ha érdekel valakit tudok csinálni egy vezérlőegység kimenet tesztet, ott látni hogy miket lehet csinálni egy autóval egy számítógépről

-
dabadab
titán
"Azt írtam normális rendszeren. A GM-é még lehet nem normális ettöl függetlenül."
Elvileg a GM-é (ami végül is csak a világ egyik legnagyobb gyártója, nem is értem, hogy miért érdekes egyáltalán) is normális, csak amikor megpiszkálták, akkor derült ki, hogy jókora rések vannak ott. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy másoknál nem találnának hasonló problémákat.
-
Dany007
veterán
Ebben igazad(tok) van.
Itt a lényeg azon van, hogy az egész, előjel nélkül, hirtelen szállt el.
Tudom, hogy lehet fékezni fékrásegítés nélkül is és kanyarodni szervó nélkül is, de ha épp olyan helyzetben történik mindez, akkor simán baleset is lehet belőle. Ezért írtam ha épp kanyarban és nagy sebességnél. Kéne pár másodperc amíg ráeszmél az ember. És itt most nem az elméleti 0,2 másodperces emberi reakcióidőre gondolok
Elvégre ez váratlan hirtelen esemény.
A lényeg végülis, amit csak ezzel mondani akartam az az, amit egy fenti hsz-ben is írtak, hogy nem túl fényes jövőt vetít mindez előre, ha nem tesznek komolyabb lépéseket. -
törölt tag
Forgalomba nem hozható olyan autó, amiben a kormányzás teljesen elektronikus, nincs mechanikus kapcsolat. Féknél sem engedélyezett a teljesen elektronikus rendszer- maxnem vákumszervó van, hanem elektromos. A gázpedál lehet egyedül full eketromos jelenleg.
Azt írtam normális rendszeren. A GM-é még lehet nem normális ettöl függetlenül.
Dany007: elö van írva szervó nélkül mekkora erövel kell tudni kormányozni, mekkora erövel kell tudni fékezni. Nem könnyü, hirtelen esetben durván meg lehet lepödni a szervó hiányán, de nem hal be töle a jármü. Ha a motor is leáll közben, akkor kész nyereség, mert a motorfék is müködik, rádásul elég hatékonyan tudja ezt tenni, fokozattól függöen. Szóval beszarni nem kell.
-
Cobra.
őstag
Dany007: a fék és kormányszervó nem elektromos, hanem machanikus szivattyús a legtöbb autóban, így ha leáll a motor, ezek is leállnak. A féknek viszont van nyomástartálya, így 1-2 erősebb fékezést meg lehet oldani álló motorral is, kormányt meg lehet tekerni egy személyautón szervó nélkül is, igaz nehezebben. Jártam már úgy, hogy autópályán 200m-re a kúttól elfogyott a benzinem és simán begurultam lendületből és meg is tudtam állni.
A cikk viszont tényleg ferdít, vagy van pár nagyon problémás konstrukció, ha autón kívülről be lehet hatolni egy autó elektronikájába. -
dabadab
titán
"Normális rendszerben nicsn összekötve a motorvezérlö elektronika, az ABS-ESP a szórakoztatórésszel."
A GM-féle OnStar modulon keresztül képesek voltak a szórakoztatóelektronikai CAN buszból átjutni a kritikus rendszerek CAN buszához.
"a brake by wire és a steer by wire nem engedélyezett"
???
Már mpost van egy csomó autó, ahol a fék meg a kormány (meg a gáz is) "by wire" megy, ahogy egyébként a dolgot demonstrálták is:Combining our control over various BCM components, we created a “Self-Destruct” demo in which a 60-second count-down is displayed on the Driver Information Center (the dash), accompanied by clicks at an increasing rate and horn honks in the last few seconds. In our demo, this sequence culminated with killing the engine and activating the door lock relay (preventing the occupant from using the electronic door unlock button). This demo, which we tested on both cars, required fewer than 200 lines of code added to CARSHARK, most of them for timing the clicking and the count-down. One could also extend this sequence to include any of the other actions we learned how to control: releasing or slamming the brakes, extinguishing the lights, locking the doors, and so on.
Komolyan, olvasd el a pdf-et, érdemes

-
luw2win
őstag
Heckeljék meg a polszkimat

-
BiP
nagyúr
Az megnyugtató, ha a vezértlés nem hackelhető (bár a cikkben írják ennek a lehetőségét is). Viszont ha csak a kijelzőt hackelik, már az is elég veszélyes azért. pl. Azt írja 50-nel mész, Te meg mész 70-80-nal mondjuk. Máshogy méred fel a távolságokat, stb. Elég balesetveszélyes.
Persze egy rutinos sofőr tuti megérzi, hogy valami nem stimmel, de nem hiszem, hogy mindenki észrevenné időben.Dany007: Ilyen esetről én is hallottam már, nem jó jövőt vetít előre.
-
Shatterhand
csendes tag
Biztos valami windows származék volt az oprendszer....
) -
Dany007
veterán
Igen, az lenne a lényeg, hogy teljesen egymástól elszigetelt rendszerről működjenek.
De a megoldások elég gányok, gagyik, ócskák, nevezzük akárhogy, veszélyesek.
Ez már a mostani autókban is megfigyelhető.Legjobb példa, haverom Citroën Xara Picasso-ja. Alig 3 éves volt az autó. Hazafelé tartott kis falukon keresztül, majd egyszercsak puff leállt az autó. Leállt minden. A motor, a gyújtás semmi nem működött. Mindez persze azt is jelenti, hogy a szervó is elszállt a fékrásegítés is elszáll és minden, ami árammal vezérelt volt a kocsiban.
Kihívták a szerelőt, és kiderült, hogy a Picasso fedélzeti számítógépe mondott csütörtököt. Egyszerűen leállt. Az okát nem tudták megmondani. Csak úgy leállt, ráköttek még ott helyben egy laptopot de nem tudták újraindítani. Úgy kellett elszállítani az autót, pedig motorikusan mechanikailag semmi problémája nem volt.
Majd cirka 250 ezerért kicserélték az egész fedilzetiszámítógép rendszert és működött tovább. És, mint utána kiderült ez nem egyedi eset volt!Szóval innen már elég elképzelni, mivan ha ez mondjuk 120-140-nél történik egy kanyarban, hirtelen elszáll a szervó, megszűnik a fékrásegítés és így tovább...
És ez csak ~ 10 éves típusú Citroën Xara Picasso. Nincs benn internet, nem lett feltörve.
Egyszerűen tönkrement a fedélzeti pc és vitt magával mindent. -
nbg
senior tag
trabi rulez

-
törölt tag
Normális rendszerben nicsn összekötve a motorvezérlö elektronika, az ABS-ESP a szórakoztatórésszel. Az pedig, hogy mit mutat a sebességmérö rohadtul mindegy, ha áll a jármü, ha a gázra, fékrerendesen reagál. S mivel a fék alapvetöen mechanikai rendszer, a brake by wire és a steer by wire nem engedélyezett így konkrétan eléggé hidegen hagy a müszer jelzése. Szerencsére az autós, közúti jármüves szabályokat alkotók nem teljesen hülyék, mint ezer más területen, így az elektronikába vetett hit nem minden felett álló.
stinkydiver: igen, a motorvezérléshez is hozzá lehet férni CAN buszon keresztül. Viszont az, hogy laptopon keresztül buherálom a rendszert nem ugyanaz, mint amit a cikk állít. Az utóbbi teljesen bevett szokás.
-
stinkydiver
csendes tag
Belenéztem abba a pdf-be. Az "áldozat" autojába csak egy laptopot kell tenni és rádugni egy usb-can convertert. Ehhez cstlakoztak egy másik laptoppal.
"one person drove the chase car, one documented much
of the process on video, and one wirelessly controlled
the test car via an 802.11 ad hoc connection to a laptop
in the test car that in turn accessed its CAN bus." -
dajkopali
addikt
-
BiP
nagyúr
-
Dany007
veterán
Amúgy már az Észt - Orosz "háború" idején lehetett tudni, hogy komoly gond van az "elszámítógépesedéssel". Saját bevallásuk szerint az a két nap, amíg megvoltak bénítva a hivatali és egyéb számítógépek nagyobb kárt okozott, mint egy természeti katasztrófa (értsd hurrikán, áradás stb...).
A vak is látja, hogy az internet még nincs annyira kiforrva, hogy az életünket is rábízhassuk, vagy bármi fontosabb dolgot. Jó dolog, megkönnyíti az életet, kényelmesebbé teszi, de úgy ahogy van, az egész egy naagy nagy biztonsági kockázat.
Autóba építeni az egészet, wifis kapcsolattal...
A vak is látta, hogy ez lesz a vége... -
Sianis
addikt
-
Dany007
veterán
Hehehe... na most legszívesebben megkeresném azt a hsz-emet, amiben pontosan erről írtam kb 1-2 évvel ezelőtt.
Miszerint ez az elszámítógépesedett világ mennyi veszélyeket rejt. Ott hoztam fel példának, hogy a Merci, Audi, Bmw, nemsokára internetkapcsolattal ellátott autókat fog piacra dobni... Ergo a központiszámítógép rá lesz kötve a netre. Na, onnantól meg már feltörhető... -
Hiftu
senior tag
Ha egy hacker/bérgyilkos igy küld át a másvilágra (szerpentinen 150-re gyorsit,stb..) , akkor vajon a biztosítók terrorcselekménynek veszik-e?

Majd visszajönnek a chip nélküli autók.
Kereskedésben:
- Van benne számítógép?
- Neem, legújabb modellünket már csak kizárólag számítógép nélkül szállítjuk..
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Apple iPhone 14 Pro 128gb - Jó állapot, akku 100%, tokkal és fóliával, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S26 Ultra 12/256gb Cobalt Violet - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- Apple iPhone 16 128gb - Makulátlan, akku 100%, garanciális, tokkal, akár beszámításal
- 4 FAJTA (Május) DELL Latitude Laptop Tartós-Golyóálló-AKÁR SULIBA 7320 7430 7440 5320 5420 5430
- NEW! Bontatlan Lenovo Thinkpad T14 G6 Tartós Üzleti Laptop 14" -40% Ultra 7 255U 16/512 FHD+ Magyar!
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Blue -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5411
- Lenovo LOQ 15ARP9 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 5 7235HS - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 1,5 év gari
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 16 M1 Pro (2021) 16GB/512GB karcmentes 81% akku 450 ciklus
- Lenovo ThinkPad X1 Nano Gen 1 2K kijelző / i7 / 1TB SSD / 1kg alatt
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Gondolom én sem véletlenül emlékszek rá ennyire. Nem azt mondtam, h a motor szállt el, pusztán annyit, hogy valami füstölt, ami akár lehetett gőz is, a lényeg, hogy az autó lelassult elég rendesen, a kommentátorok már le is írták, mivel ezután szokott jönni a nagy füst és puff megállás. Hát most nem jött. Direkt bejátszották a rádióbeszélgetést is. És utána "rendbetették" az autót.

nézett is gyúúúlaaa
rendesen.

De a cikk rémhír-ereje ezen a ponton dől is meg(már nem először). Ha meg van fizikai kapcsolat, akkor az már csak a fricska, hogy elektromos jelektől szigetelt kamion vagy időztett bomba, vagy wifi-n keresztüli berhelés

A vak is látta, hogy ez lesz a vége...