- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Bambanő háza tája
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dany007
veterán
válasz djculture #165 üzenetére
Szerintem ez abszolút nem számít...
Egy SSD nem arra való, hogy azon tárold / arra telepítsd a játékokat. Igazából játék szempontjából nem sok előnyt ad egy SSD. Jó, a betöltési idő lerövidül, de nem lesz tőle több fps-e az embernek. Legalábbis nem érdemi szinten.
Innentől kezdve meg elég egy mezei 7200-es HDD, mondjuk 1TB-os amit már bagóért kapni használtan (~10k), aztán arra mehetnek bőven az 50GB-os játékok.Legalábbis én eddig akárhány tesztet olvastam, játék szempontjából a pályabetöltésen kívül nem volt érdemi előnye az SSD-nek.
Az előbb említett 1TB-os HDD-n meg elfér vagy 20 ilyen méretű játék - amiből manapság azért még tényleg nincsen túl sok -. Másrészt meg a ki a fene tart fenn a gépén 20 ilyen kaliberű játékot párhuzamosan? Mert az, hogy 3-4 játékot fenntart az ember a gépen az okés. Meg mondjuk még 3-4-et tartalékba, amivel csak ritkán játszik... de húszat? -
Dany007
veterán
válasz Đobostorta #152 üzenetére
"A HDD-re rá van írva, hogy 4 TB, és általában odabiggyesztik mellé, hogy 1 TB = 1 000 000 000 000 byte. "
Na ebben mondjuk nem vagyok biztos. Főleg az olyan megoldásoknál, amikor kapok egy kis átlátszó műanyag "dobozt" benne a HDD-vel. Amin pedig nincs más érdemi infó csak a GB / TB megjelölése.
Keressünk már egy témát, amiben egyetértünk. Mert még eddig ez nem sikerült.
-
Dany007
veterán
válasz #82729984 #145 üzenetére
"És nem, ez nem csak egy elvi dolog, nagyon is gyakorlati. Mert nem arról van szó hogy (példa) veszel egy 1500 bájtos merevlemez és akkor arra az van-e rá irva hogy 1500 bájt, hanem arról hogy az operációs rendszerek és a programok nem képesek lefoglalni 1500 bájtot. Csak 1024-et vagy 2048-at mert 2-es számrendszerben számolnak. Tehát adott esetben az 1500 bájtból több mint 400 bájtot nem tudsz használni függetlenül attól hogy 1500 bájt van ráirva (tehát nem hazudnak)."
Erről van szó. Kiváló példa! Nincs mit részletezni tovább.
-
Dany007
veterán
válasz Đobostorta #140 üzenetére
"De ebben mi olyan meglepő? "
Semmi azon kívül, hogy akkor a hdd és egyéb gyártóknak is ezt kéne használni. Igazából jelentősége nincsen szerintem. Legalábbis a részükről.
De ha már a Windows is úgy írja aki, akkor érdemesebb lenne úgy is eladni. Persze a Win nagy GB-t ír, nem pedig GiB-t holott azt mutatja valójában. Tehát a GiB-t látom csak GB-nek írva. A HDD gyártók is GB (TB)-t írnak de ott az ténylegesen is a GB (TB)-t jelenti, nem pedig a valóst. Tehát a Win a valós tárhelykapacitást írja ki, de a "valótlan" prefixummal... A HDD gyártók meg a "valótlan" adatot adják meg a hozzá tartozó prefixummal.
Na ezt most jól összekutyultam, de kezd kirajzolódni nálam a lényeg.Az lenne a teljesen korrekt megoldás, ha a HDD gyártók is 14,6TiB-t írnának és a Win is TiB-t írna. Ha már egyszer ez jelenti az 1024-es váltást...
-
Dany007
veterán
válasz Đobostorta #136 üzenetére
Ja, értem amit mondasz.
De akkor elvileg nem is lehetne téveszteni... Mert a bi-s mértékegységek egyértelműen 1024-re utalnak, a sima kilo és hasonlók meg a már megszokott ezres.
Mert ugye akkor jelen esetbe annak, hogy 15TB-os HDD nincs is értelme... Mert az 15 ezer GB-ot jelentene... és így tovább egészen bitekig számolva mehetnénk. De a valóságban 13,6TiB tárhelyről van szó, amit konkrétan tudok használni.
Legalábbis én most ezt így tudnám elképzelni, mármint a helyes használatot és értelmezést. -
Dany007
veterán
válasz #25583896 #133 üzenetére
" A szabványt megalkotók nem feltétlenül a legjobb döntést hozták, ami még nem is lett volna baj, ha mindenki alkalmazkodik. De sajnos nem így lett."
Én igazából nem is tudom mit vártak... Amikor ma a világ egyik fele mérföldben, másikfele km-ben számol és így tovább... Tehát hiába az SI... Még mindig inch-ben van megadva a tévék képátlója! Persze közben zárójelben mellette a cm is oda van írva. Sok értelme van akkor. Tehát ha még erre a nagyon nagyon általános mértékegységre se tudott átállni a világ akkor mit vártak?
Egyébként erről régen írtam is egy kis bejegyzést egy repülőgép baleset kapcsán. Valami olyasmi volt a lényeg, hogy a gép rendszere az üzemanyag mennyiséget gallonban jelezte ki, de a csávókám meg literben számolt... vagy fordítva... valami hasonló. A lényeg, hogy emiatt félúton kifogyott a kerozin a gépből és lezuhant.
Tehát ilyen szintű dolgokban sincs egyesség SI ide vagy oda, akkor mit vártak itt.Egyébként a másik meg, hogy ma már kb mindenki aki iskolába jár tanul informatikát. Tanulja az alapokat. Nekünk is kellett tudni számolni 2-es számrendszerben, mert azon alapul az egész. Na nekik külön feladat lesz ezt a kettőt összeegyeztetni... Hogy SI-ben jelölünk, kifejezünk, de amikor konkrét számolás van akkor meg a 2-es számrendszert kell használni, mert különben hülyeségek jönnek ki... Aztán a kapott értéket persze elnevezhetjük SI alapon GiB-nek meg akárminek is...
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
Egyébként a Wikin szépen leírják a helyzetet.
"A byte többszöröseit kifejező szorzók tekintetében értelmezési zavart okoz, hogy e területen is az SI mértékegységrendszerben használatos előtagokat alkalmazták a byte többszöröseinek kifejezésére, viszont az SI-től eltérően ugyanezen előtagok más szorzót fejeznek, vagy fejezhetnek ki, az alkalmazási területtől függően. A háttértárak kapacitásának és a hálózat sebességének meghatározásakor ugyanaz az egység más méretet jelent (tíz hatványai), mint például a memória méretének meghatározásakor (kettő hatványai).[2][3] Ezt az ellentmondást hivatott feloldani az IEC kiegészítése, amely új mértékegységeket rendelt a bináris szorzókhoz. Az új elnevezések használata a szakmában a kiadást követő években nehezen terjedt."
[link]
Ezek szerint a Bytera alkalmazott mértékegység esetében két lehetőség van. Az SI prefixumok, amik 10 hatványai és a binárisak amik 2 hatványai.
Persze mostmár mindegyik helyes, perelni nem lehet miatta. De attól még nem lehet csakúgy kidobni a bináris részt sem, mert aki konkrétan ezzel dolgozik, mondjuk programoz az azért mégsem ezresben számol.
Illetve, ahogy a Wiki is írja, az ezres váltó csak egy úgymond elnevezése a valódinak... pontosan azért, hogy könnyebb legyen megérteni / felfogni az átlagnak.
Tehát ez alapján úgy értelmezem a dolgot, hogy az SI alapú ezres váltó a számítástechnikában csak "kifejeznek" valamit, miközben a valós értéket a hagyományos bináris rendszer adja meg.[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
válasz #25583896 #128 üzenetére
"Tehát a szabványt kitalálók tehetnek róla, hogy a vállalatok/emberek nem hajlandóak tudomásul venni?"
Teljesen mindegy ki tehet róla, mert káosz van a fejekben így is úgy is...
Amúgy szerintem teljesen mértékben megértem amit mondtok és általában én is a szabványosítás, meg az SI-t preferálom minden téren...
De azért azt lássuk már be - ahogy azt a téma elején is próbáltam pedzegetni -, hogy az SI-s mérékegységek, prefixumok a 10 valamely hatványán alapulnak. Mért, mert 10-es számrendszerben számolunk. A hétköznapi életben és a tudomány területén is. De a komplett számítástechnika a 2-es számrendszeren alapul, ahol a 2-es valamely hatványával számolunk. Ezért van 1024-es váltó. Alapvető technológiai "korlátról" van szó. Nem holmi hóbort vagy kényelmi megoldás volt ez. Persze el lehet nevezni bármit bárminek és az is lehet, hogy így könnyebb, de attól még nem lesz logikus."de a mega nem jelenthet egy szabványban egyszerre két dolgot, ezért kellett más egységet kitalálni a 2 hatványokra. "
De mért nem? Nem lehet egy szabvány a 10-es számrendszerre és egy 2-esre?
Hiszen pl csak hosszmértékre van legalább 3-4-6 féle mértékegység / elnevezés hivatalosan érvényben és használatban a világon! Pedig aztán mindegy, hogy mérföld vagy km, tízes számrendszerben értendő mindegyik. De ugyanez van tömegre is... Pedig jóval közelebb állnak egymáshoz, mint két külön számrendszer." Mint ahogy a DVD-re sem 4.7GB-ot ír..."
Ez egyébként így igaz.
@Glenda:
"Az átlagembernek egyszerűbb, mert minden más is ezres alapú"
Minden más is ezres alapú, ami 10-es számrendszerben számolandó. A 2-esben egyáltalán nem. Hogy címzel meg 1000byte memóriát? Sehogyan, mert fizikailag nem lehetséges. Csak 1024-et a 0 és 1-es miatt.
Egyébként ezt is furcsállom, mert nálunk anno már általános iskolában is 1024-es váltót tanítottak számtech órán Kbyte - Mbyte között. Pedig az nem volt 20 éve.[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
válasz Đobostorta #64 üzenetére
Mert alapvetően mindenki GB-ban (gigbájtban) beszél ha tárhelyről van szó, Windows és egyéb OS-ek is így írják ki a tárhelyet, így jelölik 15-20 éve biztos amíg vissza tudok emlékzeni... Egész egyszerűen az elmúlt évtizedekben ezt szokták meg az emberek, ez él a köztudatban.
Ellenben a HDD gyártók meg, tök mindegy milyen indokból kifolyólag 1000-es váltószámot használnak. -
Dany007
veterán
Ez egyébként érdekes... Emiatt nem perelte még be senki se őket? Mondjuk Amerikában...
Mert ugye mindig is ez a játék ment, hogy a byte-ban megadott értéket 1:1000 arányban számolták át GB-ra / TB-ra... Holott mindenki tudja óvodás kora óta, hogy 1024 a váltószám.Akkor írják rá azt, hogy 13,64TB és kész. Nem tudom mi értelme így átb...ni a vevőt. Azért itt 1,5TB nem olyan kevés szerintem.
Vagy akkor mért nem csinálják fordítva. Legyen akármennyi Byte ami a végén ténylegesen is 15TB-ot fog kiadni és kész...
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Samsung Galaxy Note 3 - fókuszban a szolgáltatások
- Villanyszerelés
- Spórolós topik
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- kiváló állapotú 500GB USB3.0 külső 2,5" hordozható merevlemezek .
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest