Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Raspberry Pi témában abszolót kezdőként, de egyébként IT/programozói háttérrel szeretnék különböző hobbiprojektekbe belevágni ezen a platformon. Raspberry Pi 4 Model B-t néztem ki, lehetőleg a 4 de inkább 8 GB memóriával szerelt változtatot. A mainstream tech boltokban nemigen találtam ilyet, 2 kifejezetten ezzel foglalkozó magyar üzletet találtam, de egyiknél sincs készleten:
- pi-shop.hu
- rpibolt.huInnen vásárolt már valaki? Megbízható boltoknak számítanak ebben a témában?
Arról van infótok, hogy miért nem lehet sehol kapni és fog-e javulni az elérhetőség a közeljövőben? -
Sidorovich
senior tag
Nem feltétlen egyszerre akarom. Szerintem az elején lenne desktop Linux ismerkedni, kipróbálni. Később valószínűleg headless módban, GUI nélkül, SSH-n keresztül használnám.
MySQL vagy Postgres DB és néhány .NET 7, NodeJS és Go service menne csak rajta containerben, tanulni, hobbi projektezni. Nemigazán lennének CPU intenzív feladatok, persze futtatnék rajta 1-2 kisebb loadtestet, de csak kíváncsiságból, hogy milyen prognyelvvel, technológiákkal tudom kihozni a legtöbbet a limitáltabb hardverből.
Komolyabb cucc alatt mire gondoltál? Van valami javaslatod ami erősebb mint a Pi, de azért még nem feltétlen egy x86-os desktop PC?
Úgy tűnik, itt most van raktáron ebből a kiszerelésből: https://www.pi-shop.hu/raspberry-pi-4-model-b-8gb-and-32gb-noobs-894
Szerinted ez jó lehet? Megbízható bolt?[ Szerkesztve ]
-
Sidorovich
senior tag
válasz AiRLAC #45018 üzenetére
Hát nem tudom. A legolcsóbb amit találtam, az ez volt: https://ipon.hu/shop/termek/intel-nuc7cjyh-nuc-kit-intel-celeron-j4005/1641686
De ehhez még venni kell memóriát és SSD-t, szóval inkább 80-90 lenne az, ráadásul ez is csak 2 magos 2 Ghz-es Celeron, nem tudom mennyivel lehet izmosabb a Pi 4-nél. De nyitott vagyok javaslatokra.
Mondjuk az x86-os CPU miatt legalább nem kéne aggódnom amiatt, hogy mi nem megy ARM-en.[ Szerkesztve ]
-
Sidorovich
senior tag
válasz madrac #45021 üzenetére
Alapvetően egy otthoni kis hobbi szervert szeretnék, amire kitelepíthetek hobbi projekteket containerekben, amik LAN-on 24 órában elérhetőek lennének a fő gépemről. Kipróbálnám hogyan kell Kubernetes clustert telepíteni és konfigolni, egy csomó ötletem van. Viszont ezekre szeretnék egy olcsó dedikált gépet, amin bátran nyitogathatnék portokat meg szórakoznék a hálózati/tűzfal beállításokkal, meg ha olyanom van akár 2 naponta újrahúzhatom, mert erre van.
Memória tekintetében szerintem a 4GB mindenképp érdemes, az OS-nek hagynék azért legalább 1 gigát, míg pl. egy MySQL vagy .NET6 containernek legalább 256MB RAM kéne, és servicekből többet is szeretnék futtatni. Egyébként az kifejezetten érdekel, hogy ilyen szűkösebb memória és CPU keretek között hogy teljesítenének. Pl. ha az egyik .NET6-os projektemet megírom Go-ban, az többet bírna-e egy loadtest alatt pl.
De jobban végiggondolva, lehet jobban járok ha ezt a pénzt inkább elköltöm AWS-en vagy Google Cloudon egy Kubernetes clusterre vagy a legkisebb virtuális gépekre, szerintem 1 év alatt nem menne el költségekre a Pi 4 ára és amikor hetekig épp nincs kedvem dolgozni rajtuk, átmenetileg lelőhetem őket.
A pénz annyira nem éget, 50-60ból szeretném megúszni ezt, ebbe a Pi 4 még beleférne 1-2 kiegészítővel.
[ Szerkesztve ]
-
Sidorovich
senior tag
válasz Sidorovich #45022 üzenetére
GCP-on egy általános célú, 2 magos VM 8GB RAM-al havi 20.000 HUF lenne ha 24/7 megy, úgyhogy szerintem maradok annál hogy valami vasat venni kell.
[ Szerkesztve ]
-
Sidorovich
senior tag
Köszönöm a tippeket. Kicsit úgy érzem, a desktop linuxot nagyon kiragadtátok, pedig ez csak az egyik dolog lenne, max 1 hét után menne rá egy desktop GUI nélküli szerver linux.
Próbálgatásra jó a VM valóban, de van 1-2 olyan pet projektem, ami számomra hasznos featuret ad, használom őket. Jó lenne ha nem mindig Visual Studioból fordítva indítanám, vagy nem kéne egy VM-et beröffenteni hozzá, hanem egy itthoni kis szerverre kitelepíthetném, amin 24/7 futhat és itthon helyi hálózaton bármelyik eszközömről elérem böngészőből. (Esetleg távolról is SSH tunnelen keresztül.)
Az erőforrásigény se túl nagy, néhány REST webservice és worker service futna containerekben, mögöttük valamilyen SQL DB.Erre gondoltam beszerezni egy viszonylag olcsó, keveset fogyasztó gépet, hátha alkalmas erre a Pi (persze az egyéb próbálgatások mellett). Másik lehetőség egy belépőszintű barebone PC, de azt 50-60 helyett csak kb. 90-100-ból lehetne megúszni, mivel új eszközben gondolkodom.
[ Szerkesztve ]
-
Sidorovich
senior tag
Mit indítottam el...
#45027 kommentemben már leírtam, valamiért nagyon félreértettetek.
Home szervernek (pl. Ubuntu Server amin containerekben futnának a servicek) keresek olcsó keveset fogyasztó passzív hűtésű megoldást, a desktopot csak pár napra raknám fel kíváncsiságból, hogy hogy bírja a vas.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Gaming notebook topik
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: Új i7-12700KF/14700KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- Gamer pc Ryzen 5800x RTX2060 DDR4 32Gb
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RTX 3070 , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
- MSI GAMING ASZTALI KONFIGURÁCIÓ
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest