Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
JHC
tag
-
JHC
tag
válasz
Lokids
üzenetére
Mint írtam a 8MB-nek muszáj üresen maradni a lemez végén. amikor átkonvertálod dinamikusra akkor ezt felhasználja, és utána ezt nem mutatja, ha onnan visszaalakítod alaplemezre akkor újra mutatja, a partícionálatlanul hagyott területet. A 8MB csak úgy rémlik, lehet több kell, hogy működjön, de mindenképpen kell a hely a lemez végén.
-
JHC
tag
válasz
Lokids
üzenetére
Nem teljesen értem a problémád. Nekem azzal volt problémám, hogy nem lehetett dinamikusra konvertálni a lemezt. Valószínűleg az a problémád, hogy a lemez területét teljesen kihasználtad a partícióval. Nekem csak gy működött a dinamikusra konvertálás, ha a lemez végén bolt hagyva min 8MB hely partícionálatlanul, mert itt tárolja le a Windows a RAID információkat. Bár én nem ekkora méretben játszottam, úgyhogy nem kellett a GPT mód. Itt lehet bekavarhat a dologba, a 128MB-os védő partíció. Ha csak tényleg az első lemezen van cucc, akkor a másodikat teljesen legyaknám, vagyis összes part törlése ha több van, vissza konvertálás nem dinamikus lemezzé. Az 1. lemezen csinálnék helyet a végén, majd ezután indítanék a 2. lemezzel. Konvertálás dinamikusra, majd összecsatolni. Nekem így működött akkor. De itt most más lesz a bibi, mert az én gépemen sem működik jelenleg a konvertálás, pedig mondom kipróbálom, lemezkép fájllal.
-
JHC
tag
válasz
RoryBreaker
üzenetére
Csak magánvéleményem, a Barracuda meg a fontos adatok, hááát...
-
JHC
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Először a kábeleket, és tápot ellenőrizd le, meg csinálj SMART tesztet, lehet semmi bajuk sincs.
Én nyáron csináltam a cégnél, de már kristálytisztám nem emlékszem pontosan. Az rémlik, hogy a Lemezkezelőben látszani fog a kivett diszk mintha ott lenne csak nem aktív. Meg kell szüntetned a kötetpárokat, amelyeknek egyik fele a már nemlétező diszken van, tehát figyelj rendesen. Majd ha mindegyiket megszüntetted, akkor eltűnik a nemlétező diszk. Ezután, úgy ahogy annak idején csináltad a RAID-et újra létre kell hozni, az egyes kötetekre, vagy meggondolhatod magad, és az egyetlen diszked visszaalakítod alaplemezzé, és hagyod a francba a a RAID-et.
A cégnél az egyik gép amit építettem, úgy lett csinálva annak idején, hogy 2 db 1TB-os vinyó lett belerakva RAID1-be. Erről a gépről dolgoznak is, de az ügyviteli program motorja és adatbázisa is ezen van, és még 3 gép éri ezt el, meg minden gépről ide backuppolom a felhasználok doksijait. Úgy gondoltam fő a biztonság, meg eddig úgysem volt ilyen, csináljunk RAID1-et. AMD-s a gép jelen helyzetben ennek minden hátrányával. Feltettem a wint, úgy hogy a BIOS-ban csináltam a RAID-et, hát nem sokáig bírtam, mert olyan lassú volt mint a csiga. Kezdő lévén mindent kiakartam próbálni mert volt időm tesztelni, még használni csak lehetett, de mikor szimuláltam egy áramszünetet, hát amikor szinkronizálni kezdett, használhatatlan volt a gép. Élt 1 napot. Másnap újra kezdtem a win RAID-ével. Na ez már jobb volt sokkal. Egészen használható is, még így vinyóval is, ha nincs bibi. Aztán nyáron lett mert a windows-ban frissítették, a nyomtatók megosztását hogy így mondjam, aztán egyik reggelre, megszűnt a nyomtatóhoz való csatlakozás lehetősége. Gugli volt a barátom, de éppen mindenkinek nyomtatni lett volna kedve pont ma. Mivel tegnap jó volt, csináljunk rendszer visszaállítást, na itt gurultak el a gyógyszereim, mert ezen a gépen, a frissítés telepítése talán pár perc ha volt, de a visszaállítás majdnem 2 óra volt, na ekkor mondtam a főnöknek kell 2db SSD. Persze nem mentem neki mindjárt a dolognak, mert ugye visszaállítás után a frissítéseket szüneteltettem, addig csak megszületik a nyomtatásra a gyógyír, meg főleg hagynak időt hogy megkeressem, és próbálgassam a nyomtatás megjavítására kitalált beállításokat. Na ekkor elkezdtem gyúrni magam a diszk cserére. Nem tudom te hogyan csináltad, de én minden partíciót tükröztem, beleértve a lemez elején lévő rendszer partíciót is amin a boot manager van, vagy mi a szösz. Csináltam Virtualbox-ban egy rendszert, ilyen felállással. Lemez cserekor a Lemezkezelőben megcsináltam a fent leírtakat, és újra létrehoztam a RAID párt, majd mikor csináltam egy újraindítást, akkor láttam, hogy eggyel több lett a boot lehetőségek száma. Na most azért nem jó ez mert nem tudni melyik az oda nem illő. Ráadásul, mivel én mind a 2 diszket cserélem, már 4 lesz. Nosza, úgysem használtam még az EasyBCD programot, letöltöttem a legfrissebbet. Szépen kivettem ami a bootmenübe nem kellett, restart, és hülyén nézés lett belőle. Nem értem engem miért nem szeretett, de kipróbáltam, ha csak a boot várakozási idejét módosítom csak, akkor is elrontja. Akkor még nem tudtam, amit később megtaláltam videóban, mondván Ha Macrinum Reflect-el csinálsz visszállítást akkor kell az install bottloader funkció. Később a bcdedit lett a barátom, csak féltem kicsit tőle. Aztán tökéletesen sikerült kicserélnem 2 hdd-t ssd-re, először virtuálisan, aztán fizikailag is.
Egyébként, csak hogy tudd, így nem működik a TRIM az ssd-ken. Irodai használatban amúgy észre se venni, mert csak az írást befolyásolja, az olvasást nem. Amúgy én azért is preferálom a win RAID-et, mert így hozzá lehet férni a SMART adatokhoz.
-
JHC
tag
válasz
zümzümm
üzenetére
Neked valamiféle backup programra van szükséged ez mellé a Sharkoon mellé. Mi a cégnél a SyncFolders-t használjuk, amúgy ingyenes. Arra használjuk, hogy a felhasználók dokumentumait, egy olyan gépre szinkronizáljuk, ahol van RAID1. Meglehet adni időzített futtatást, azt hiszem akár napi többszörit is, lehet adni fájl méret korlátot, náunk napi egyszer mondjuk reggel 9-kor fut le az egyik gépen, a többin 10 percel később az előzőhöz képest, hogy nehogy túl terhelődjön a főgép, bár nem sok fájl keletkezik naponta, de azért mégis.
-
JHC
tag
válasz
Shkiz0
üzenetére
Esetleg még ha dinamikus diskként használnád, akkor lehetne csinálni a 2 lemez között átnyúló kötetet, vagy Win10 Pro-nál a Tároló funkcióval lehetne valamit kezdeni. De ha nem akarsz magadnak bonyodalmat akkor inkább használd rendesen 2 külön meghajtóként, mert az ördög nem alszik.
-
JHC
tag
válasz
Shkiz0
üzenetére
Ha létre tudsz hozni a RAID BIOS-ban az SSD-re egy 1 lemezes egy degraded RAID1-et, vagy JBOD-t, az megoldás lehet a problémára. Ha még nincs másolva a hdd-kre akkor hagyd az egészet a fenébe, használd a win beépített RAID funkcióját, így legalább látni fogod a SMART adatokat.
-
JHC
tag
Nem vagyok szakértő az ügyben. Szerintem egy kikapcsolás során eshetett szét a raid, és talán a win nem tudja eldönteni magától, melyik lehet a tiszta , és melyik a piszkos lemez. Ha jobb gombos kattintásra nem jön elő a szinkronizálás lehetősége akkor szerintem, mentés és újra építés lesz. Ha menet közben jött elő a dolog, akkor lehet akár memória hiba is.
-
JHC
tag
válasz
xPraetoriaNx
üzenetére
Egy kis hozzáfűzni való még, hogy egy bármilyen vezérlővel RAID módban nem biztos, hogy működik a TRIM, míg a Win-es RAID módban mindig működik (szerintem).
-
JHC
tag
Nem vagyok teljesen szakértő a témában, de én is innen kaptam segítséget. Irodába raktam össze egy gépet, nálam is RAID1 volt a cél, de én sem tudtam dönteni, az alaplapi és a Win10-es RAID között. Csak 2 lemez van a gépben tehát az oprendszer is innen fut.
Először próbáltam az alaplapit. A sebesség: hát nem túl gyors, a gyári programban lehet kapcsolgatni a merevlemez gyorsító tárakat. Na most régen azt mondták, úgy igazi RAID a RAID, meg biztonságos, ha a lemezeken ki van kapcsolva az írási cache. Na én kikapcsoltam, hát ja, szóval használható de azért lassú rendesen. Na akkor szimuláljunk hibát lássuk mennyire lassul le amikor szinkronizál. Na kb annyira mint amikor valaki mondjuk WinXP-t használ 128MB RAM-mal. Meghajtón belüli másolásnál a sebesség 2-4 megabájt/mp. Aztán további hátrány még ugye, hogy a RAID miatt eltolódik a partíciós tábla, úgyhogy teljes ledöglés esetén, az adatok visszanyerése kicsit macerásabb.
Win újratelepítés után át álltam a Win-es RAID-re. Előnye a szinte teljes sebesség, a RAID nélküli használathoz viszonyítva. Újraszinkonizálákor sem lassul be nagyon, még a simán használható kategória. Aztán előny még, hogy akár egy másik gépbe áttéve bármelyik meghajtót, az adatok simán hozzáférhetőek.
A Win-es RAID további előnye az alaplapihoz viszonyítva, hogy elérhetők a lemezek SMART információi teljes mértékben, míg az alaplapi verziónál kb annyit tudunk, hogy SMART Status GOOD.
-
JHC
tag
Üdv!
Irodai gépet építek. Szeretnék adni a biztonságra így RAID1-be hoztam össze a lemezeket alaplapi vezérlővel.
AMD B450 chipset, a kötet beállításaiban letiltottam a meghajtókra a WriteBack cache-t.Kérdésem lenne jobb-e az alaplap vezérlőjével létrehozott RAID, vagy esetleg használjuk inkább a Win10 lemezkezelőjében létrehozott RAID-et és vele együtt konvertáljunk dinamikus diszkre. Ha esetleg kaka van, diag szempontból melyik jobb vagy rosszabb?
Az alaplap vezérlőjével létrehozott RAID, egy SCSI eszközként mutatkozik az eszközkezelőben, amin alapból nincs engedélyezve az írási gyorsítótár, engedélyezhetem-e az írási gyorsítást a kötetre mint meghajtóra? Azt tudom, hogy RAID-et tartalmazó vinyók saját WriteBack cache-ét nem ajánlott engedélyezni mert adatvesztés lehet belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel 10 Pro XL Moonstone Super Actua 120 Hz, Pro kamera 5 zoom 256 GB Használt,Gari
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B150M i5 6402P 8GB DDR4 500GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest