Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• cadtamas

tag

Ha megengeditek megosztom néhány gondolatom, illetve tapasztalatom a python tanulással kapcsolatban.

Hosszas hezitálás után, valamikor tavaly Októberben vágtam neki a dolognak.
    Tabula rasa, vagyis semmilyen előképzettségem nem volt.
    Úgy gondoltam és gondolom a mai napig, hogy a jövőben egy programozási nyelv ismerete annyira elvárt lesz, mint manapság egy idegen nyelv ismerete.
    Hosszú távú célom, hogy saját játékokat, alkalmazásokat, illetve a Revit tervezőszoftverhez Add-in-eket fejleszthessek. (Azt a mai napig nem tudom, hogy milyen programnyelven kell csinálni, de attól még messze vagyok.)
    Sajnos nem sok időt tudok a tanulásra áldozni (átlag napi fél, maximum másfél órát), és talán lassan is haladok, de legalább van időm újra és újra átismételni a nehezebben érthető dolgokat.
    Gerard Swinnen-Tanuljunk meg programozni Python nyelven című könyve volt, amivel belevágtam a dologba. Igaz, hogy pyhon 2.7-hez íródott, de egyrészt nincs nagy különbség a 3-as verzióhoz képest, másrészt menet közben automatikusan megtanultam, hogy hol érdemes válaszok után kutakodnom. (Elsősorban itt a fórumon. :D)
    Visszatérve a könyvre. Nagyon jól összeszedett, sok példával illusztrált, még több házi feladattal ellátott és Magyar nyelvű! Ami azért fontos, mert bár azt hittem tudok angolul, legalábbis megértem, amit mondanak nekem, de voltak fogalmak, amik elolvastam az angol nyelvű documentation-ben és csak pislogtam, mint pocok a lisztben, hogy MI?!?! A kötőszavakon kívül nem értettem meg semmit. Ne felejtsük, hogy olyan matematikai nyelvről beszélünk, ahol egyetlen kötőszó megváltoztathatja az egész mondat jelentését. Szóval, sokat segített a magyar nyelvű magyarázat.
    Aztán eljutottam az objektumokig és lement a függöny. Értettem, hogy gőzgép, de fogalmam se volt mi hajcsa.
    Gondoltam, biztos azért, mert egy 10 éves tankönyvből tanulok és más forrásból talán könnyebb lesz felfognom, úgyhogy megvettem az Udemy- n a legnépszerűbb pythonos zero-to-hero kurzust, hogy némi friss tudáshoz jussak. Még nem járok a kurzus végén, de ha ezzel kezdtem volna a tanulást, valószínűleg már rég feladtam volna.
    Nagyon jó az anyag, az oktató is ügyesen magyaráz, de a Swinnen-féle előképzettség nélkül az első házi feladatnál úgy éreztem volna, hogy na "Itt kapjátok be a bokámat!". Nagyjából az van, hogy belök a csávó a mély vízbe azzal a felkiáltással, hogy írj egy Tic-tac-toe játékot. Ha valamit nem tudsz, olvasd el a hivatalos documentation-t. És igaz, hogy van mentőöv, de az nagyjából felér egy cheat kóddal, mert lemásolhatod a megoldást. Na bamm. A csávónál az a zero, aki pszeudo-nyelven tud írni programot és csak a python nyelvi sajátosságokat kell megtanítani neki. A helyzet fokozódott mikorra elértünk a objektum orientált programozáshoz, kaptam némi képet az alapokról, aztán írni kellett egy blackjack játékot. Sikerült megszülnöm (kb. nettó 15-20 óra alatt), de nem a kurzusnak köszönhetően. Ha valakit érdekel itt megtalálja (szívesen fogadom a kritikát).
    Nagyjából itt járok most.
    Szóval, aki most vág bele, ne aggódjon. Csökevényes angol tudással és a közepestől gyengébb matematikai alapokkal is sikerült elindulni, csak kitartás és elszántság kell. (meg némi fórumos hátszél. :))

Új hozzászólás Aktív témák