Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• stevve

veterán

válasz tamas60 #5188 üzenetére

Én fejlesztőként csak azt tudom mondani, hogy a megrendelőnek csupán elképzelései vannak. Van, aki ért esetleg hozzá és tudja, hogy miben és hogyan - ezek sajnos legtöbbször inkább csak szakbarbárok, akinek azt nehezebb elmagyarázni, miért nem lát jól ezt vagy azt, de a megrendelők többsége nem tudja sem a módszert, sem a technológiát, sokszor a funkcionalitásban is az első pár release után jut eszébe még több dolog. Ezért kell kommunikálni és ezért kell agilis módszertanokat használni.

Eddigi pályafutásom során az előre rögzített, megbeszélt rendszerek, az elkészült rendszerterv (amiből a megrendelő megint semmit nem ért, mint ahogy UML-t se általában) és szerződések merevsége ellenére is sokszor nagy mértékben változtak az átadható állapot eléréséig. Ergo, az ügyfél nem tudja, mit akar, de van elképzelése, amiről meg kell kérdezni. Én így látom. :)

Csak azért, mert ő a megrendelő és kvázi ő adja a pénzt hó elején, nem szabad mindent benyelni, amit mond, hanem érvekkel megmutatni, ha esetleg valahol jobbat is ki lehet hozni - már ha olyan, hogy nyitott valamennyire, de ez már más kérdés.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés