Hirdetés
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszi srácok az FM-NFM kérdésre adott válaszokat.
Összefoglalva amit egyelőre leszűrtem.Tehát hagyjam FM módban a csatornákat nyugodtan? Eddig nekem fel sem tűnt, hogy van ilyen lehetőség, mivel eddig a CHIRP-nek egy elég régi (3 éves) változatát használtam, amiben még nem jelent meg az FM/NFM oszlop. Most láttam, hogy frissítettem a progit, és letöltöttem a wikipédiáról a magyar átjátszók listáját, hogy ott minden átjátszó NFM-ben van.
Viszont, megnézve a saját listámat CHIRP-ben, azt látom, hogy nálam minden átjátszó FM-ben szerepel, kivéve a PMR csatornáim, mert azok NFM-ben.
És itt kezdett el derengeni, hogy miért, mert a rádió saját menüjében ezeket a csatornákat átállítottam wide-ról narrow-ra.
Akkor így maradjon az összes átjátszó FM-ben? A PMR-rel mi legyen?
-
válasz
Kicsirics77 #896 üzenetére
Tegnap beállítottam minden általam ismert frekit a scanneren, ami a Ferihegyi reptérhez és a "nagygépes légiirányításhoz" köthető. Ha minden igaz, ma délelőtt is lesz némi időm Pesten, bár sajnos nem Ferihegy közelben, csak Újpesten és Angyalföldön, de lejegyzetelem az aktívabbakat, aztán majd este frissítem vele az összefoglalóban a repsávos táblázatot. Az etikett link is marad akkorra, mert itt melóban pocsék a net, tegnap is csak szétesett a táblázat amikor innen belenyúltam, mobilról meg neki se kezdek.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #895 üzenetére
Itt az éter etika linkje,nem csak rádióamatőrökre vonatkozik,hanem mindenkire aki forgalmazni szeretne vagy forgalmaz.
http://tankonyv.ham.hu/Konyvek/Eteretika.pdf -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #895 üzenetére
Tökéletes a válasz,valahol lentebb írtam hogy ha nfm akkor nem lesz úgynevezett fröcsögés a szomszéd csatornára pl pmr sávon viszont a löket vagyis a moduláció pont a fele a sima fm adásnak,a wide fm meg 12,5 khz széles,ott meg már fröcsög a két szomszédos csatornára is.
Használj nyugodtan sim fm adásmódot és nem lesz gond az érhetőséggel és a modulációval sem. -
Az NFM (narrow fm) egy keskenyebb szeletet fed le a spektrumból, és mivel ugye itt frekvencia modulált adásról beszélünk, ha egy eredetileg FM adást NFM módban hallgatsz, akkor az halkabb, gyengébb lesz mint kéne, nem lesz meg a kellő lökete. Fordítva viszont, ha NFM adást FM módban hallgatsz, akkor meg több zajt szedhet össze a vevő. Az FM adás sávszélessége 5kHz, az NFM adásé 2,5kHz, még a WFM-é 15kHz.
Szerintem... De ugyebár itt Kicsirics77 a mindentudó, majd Ő megmondja a biztosat.
-
CHIRP-ben, Baofeng rádió esetén, ha az egyes csatornához FM-et vagy NFM-et állítok be, mi a különbség?
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #892 üzenetére
Szuper,majd ha lesz idő összeszedem ami van nekem is,bár én kifejezetten az amatőr frekiket tudom,sávon kívül nem forgalmazok,majd keresek egy normális cb frekvencia táblázatot is amit linkbe be lehet tenni.
Na itt is van,csak mobilon így tudom betenni,a zöld oszlop a közép hivatalos 40 csatorna,jobbra illetve balra vízszintesen az alsó illetve a felső csatornák vannak, 27555kHz a nemzetközi hívócsatorna usb módban.
https://www.ham.hu/radiosatvitel/savkiosztas/cb_csatornak.html -
válasz
Kicsirics77 #889 üzenetére
VHF frekitartomány javítva, az átjátszó állítólagos üzemeltetőjét töröltem, nem tudjuk kié és kész. A freki maradhat, azt úgyis bárki megtalálja aki rádiót fog a kezébe, nem nehéz, olyan aktivitásuk van mint senki másnak. A két linket betettem a táblázat alá, illetve a taxis frekiket is beírtam. Köszi a segítséget, és persze lugosi Neked is, a szegedit is beírtam!
Ja, meg akkor már összes freki tizedes jegyeit kiegészítettem azonos hosszúságúra.
-
válasz
Intruder2k5 #888 üzenetére
Taxi (Szeged): 164,906.25
(többféle lépésközzel kísérleteztem ki a "pontos" frekvenciát, lehet hogy nem ez a hivatalos freki, de ha pl 905-re vagy más közeli frekire állítom akkor nem olyan tiszta az adás)
Jó, hogy van már összefoglalónk!
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #888 üzenetére
akkor egy kis javítás
136-174-ig ebbe a tartományba esik a vhf magyarországon.
max úgy írd,hogy 173,99999, de a 174 bőven jó
illetve ha nem gond az usa átjátszót vedd ki,mivel egyrészt illegálisan használják, és nehogy problémánk legyen ebből itt.
Illetve egy kis kiegészítés [link] Magyarországi analóg átjátszók, ez a lista pontos.
APRS térkép [link]
144,8 MHz APRS frekvencia, ez jelenik meg az aprs térképen. -
Téma összefoglaló ver.1.0 beizzítva, aki tud hozzátenni valamit, az ne tartsa magában!
Később majd csinálunk egy UHF listát is (ha lesz mit listázni a PMR-en kívül), illetve majd a repsávon is kigyűjtöm az aktívabb frekvenciákat.
-
válasz
Kicsirics77 #886 üzenetére
Nahát, mindig tanul az ember valamit.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #885 üzenetére
Igen,középeurópa légnyomástérképe,rh sávon lehet leszedni az fldigi programmal,olyan mint az sstv,csak ez nem kép hanem wefax,gyakorlatilag ha géppel kódolod akkor kép lesz,ha pedig van rádióhoz kötve fax akkor kinyomtatja papírra.van széltérkép,vízhőmérséklet,meg ilyenek.
-
válasz
Kicsirics77 #884 üzenetére
Tök jó, de mi ez? Légnyomásértékek?
-
Kicsirics77
Topikgazda
Na kérem egy kis mókázás,hogy ilyen is van ám. [kép]
-
válasz
Kicsirics77 #882 üzenetére
Igen, ez már jó, köszi! Én is belefutottam az este, amikor kutakodtam a légifrekik ügyében. Az eredeti "gondom" az volt, hogy elég ellentmondásos infók vannak a neten, az egyik helyen 129.8 az LHDK frekvenciája, a másikon 129.790, hasonló LHBS esetén is, és több más helyen is. Elsőre nem értettem mi van, régebben amikor pár éve szkennereztem ilyen még nem volt, de aztán megtaláltam én is ezt a linkelt oldalt, és ott le van írva a változtatás oka, így kiszerkesztettem innen a kérdést.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #881 üzenetére
közben néztem,tényleg nem az igazi.
na hátha majd ez.
[link] -
válasz
Kicsirics77 #880 üzenetére
Okés, majd összedobunk valamit.
Ezen a linken mit kéne látni? Lehet a munkahelyi gép nem százas, de nekem csak egy swf file-t tölt le a firefox, amivel nem tud mit kezdeni. Majd megnézem otthonról is.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #878 üzenetére
Olyan 50w körül,nem szoktam pörkölni neki ha nem muszály,ha megy ki teljesítménnyel akkor jó a terjedés,ha nem megy akkor 1kw-al se fog menni.
A szolnoki taxisok lejövő frekijét azt tudom.majd ha kell a táblázatba akkor megadom.http://www.ulhdv.hu/index.php/dokumentumok/173-radiofrekvenciak
-
Semmi... Közben megtaláltam a hivatalos frekvenciajegyzéket.
-
válasz
Kicsirics77 #874 üzenetére
Az már szép. Egyébként ezt mekkora teljesítménnyel lőtted át?
-
-
válasz
Kicsirics77 #875 üzenetére
Emlékszem, hogy arról írtál a topikban is.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #871 üzenetére
Kifejezetten,digitális adatrádiózás,csak egy laptop vagy gép kell hozzá ami a kódolást intézi a többi a terjedéstől függ meg attól milyen a felszerelés otthon,főleg az antenna.eddig 18900km volt a legnagyobb távolságom rövidhullámon.
-
válasz
Intruder2k5 #864 üzenetére
Ez esetleg jó lenne egy összefoglalóba, aztán lehetne bővíteni. Pl én beküldenék néhány dél-alföldit.
-
válasz
Kicsirics77 #863 üzenetére
Hallod ez nagyon jónak tűnik! Köszi! A napokban utánaolvasok.
-
válasz
Kicsirics77 #870 üzenetére
Egy hobby már csak ilyen, sok időt elvisz. Ez az ft8 meg ft4 mi is amúgy pontosabban?
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #869 üzenetére
Na ilyen hülyeségekkel b@szom el az időmet,most az ft8-ft4 üzemmódokat csapatom rövidhullámon meg mellette fóniázok néha kicsit.
-
válasz
Kicsirics77 #868 üzenetére
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #866 üzenetére
145,8 az ariss sstv oldalon szokták közzé tenni mikor van sstv adás,fészen is van pár rádiós csoport,érdemes megkeresni,szokott lenni az iss-ről fónia is,nekem sstv awardból már van diploma is a beküldött képekért,ha sikerül majd feltöltöm ide is.
-
válasz
Kicsirics77 #865 üzenetére
Akkor talált, bár egy kukkot nem értek németül, de a hangszínből az egykori "vízállásjelentés" jutott eszembe, ilyen nagyon monoton géphang beszélt rajta, hasonló mint a 127.400-en az LHBP VOLMET. Azt meg tudtam, hogy itthon a hivatalos hajózási nyelv a német.
Egyszer egyébként átfutottam az összes sávot ami van a scanneren, 35-65 MHz közt szinte lehetetlen volt scannelni, mert fél mp-enként recseg-ropog valami. Repsávon is találtam 1-2 új frekit, ami nem volt még nekem felprogramozva, de lehet hallani. Azt még rendbe kell majd szednem a scanneren, de arra van forrás. [link] Szóval találtam beszédforgalmat valahol a 4xx MHz-en is (nem a PMR sáv volt), de ezt nem jegyeztem most fel. Majd legközelebb...
145.8000 benne van a scannerben, azon azóta nem hallottam adást, hogy ez a scannerem van (2019. dec. 31.). Régebben sikerült már fogni őket, pár éve, akkor még Uniden UBC30XLT-vel.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #864 üzenetére
A 161 MHz a hajózási freki.
Legközelebb majd az uhf sávot nézd meg,ott lesz jócskán kerregés mert adatra használják 450MHz és fölfelé,plussz bhf sávon a 145,8 ami érdekes lehet mert az az iss frekije,szokott kenni sstv adás is. -
Ma délelőtt voltam Pesten (IV. ker, Újpest), és akadt némi szabadidőm, így végigpásztáztam párszor a VHF sávot a scanneren, hogy mit lehet aktuálisan hallani, mert sajnos a netes frekvenciatáblázatok már mind több évesek. Ha valakit esetleg érdekel, ezeket találtam:
150.7500 MHz - USA nagykövetség átjátszó?
152.2562 MHz - TAXI
152.3187 MHz - ???
160.0187 MHz - ???
160.6500 MHz - FKF
160.6562 MHz - FKF
161.7000 MHz - valami német nyelvű adás volt, esetleg hajózási freki?
162.2437 MHz - CITY TAXI
162.2562 MHz - TAXI
162.2937 MHz - TELE 5 TAXI
162.3062 MHz - TAXI
163.0312 MHz - TAXI (ez olyan kötetlen dumálós frekinek tűnt)
163.4625 MHz - ???
163.4687 MHz - TAXI
164.0437 MHz - TAXI
164.0562 MHz - TAXI
164.1062 MHz - TAXI
164.3062 MHz - TAXI
164.3187 MHz - TAXI
164.4062 MHz - TAXI
164.4687 MHz - TAXI
164.6187 MHz - ???
164.6687 MHz - FŐTAXI
164.8687 MHz - TAXIEzeken kívül hallottam még valamit a 159.6250, a 163.0562, a 158.4562 MHz-es VHF sávon, de ezeken csak nagyon rövid, talán 1-2 mp-es "adásvégek" jöttek be, aztán semmi. Ja, és volt még 866.700 MHz-en valami komolyzene, ez gondolom TV adás hangja lehetett.
-
Kicsirics77
Topikgazda
https://www.radioamatorwebshop.eu/amator_amateur_amaterske_radio/amator_kezi_radiok_79/yaesu_ft-70de_radio
Nekem volt,maximálisan meg voltam elégedve vele,a lényeg,hogy ki kell nyittatni,akkor tudja a pmr sávot is,az akku lehetne bikább is,nekem egy napot bírt,mondjuk én használtam is rendesen.
-
válasz
Kicsirics77 #861 üzenetére
Köszi. Ha eggyel minőségibb típust vennék (pl a Yaesu) ami tudja a repsávot illetve legalább az amatőr sávot vhf/uhf-ben, illetve a pmr-t is, az milyen típus lenne, és árban kb mennyi szerinted?
-
válasz
Kicsirics77 #859 üzenetére
Ja értem, tényleg csak hallgatni.
-
válasz
Kicsirics77 #855 üzenetére
Köszi, az lesz az. Valami új szabvány szerint nem 8.33 a lépésköz?
-
Azért ezt még leírom, az előbb kimaradt, ha más nem a keresőnek jó lehet.
Tehát az Uniden UBC125XLT Scanner programozáshoz a Scan125 Control Program-ot találtam, mint az ARC125 alternatíváját. Utóbbival szemben ez ingyenes, és szerintem jobb is.
-
Igen, van digitális lehetőség a PMR sávon:
Analóg és digitális PMR446 frekvencia kiosztás -
Kicsirics77
Topikgazda
Erre gondoltál?
https://www.radioamatorwebshop.eu/wouxun_kg-uv9d_plus
Ha igen akkor ennél olcsóbb is van,ebay és társai,csak arra kell figyelni,hogy tudja a 6.25 lépésközt,illetve vézetben tudja a 118-136 közötti AM sávot.
Digitális pmr-nek meg gyakorlatilag semmi értelme,én amatőrként kipróbáltam a c4fm és a dmr rádiót is,itthon még semmi értelme nincs,ugyanaz az 5 ember van folyamatosan a dmr hálózaton és folyamatosan ugyanarról beszélnek,pmr sávon meg gyakorlatilag senki nincs mert nem veszik meg a motorola 46 ezer forintos készülékét azért,hogy 16 helyett 32 csatornája legyen. -
válasz
Kicsirics77 #853 üzenetére
Köszi ha hazaérek megnézem az enyémben.
Lehet, hogy veszek a közeljövőben még egy rádiót, egyrészt akkor lehetne használni is a társaságban (másnak nincs), emellett olyat szeretnék ami a repülő sávot is veszi, csak kíváncsiságból. (Társaságon belül pmr sávon használnám, a jelenlegin 1 w a névleges teljesítménye, ez a low beállítás.)
Repülő sávot ha jól láttam a wouxun k9vd vagy melyik tudná, azt ajánljátok? Vagy van jobb ár/érték arányú vhf/uhf ami tudja a repülőt?
Ha következő rádiót veszek, mennyire legyen szempont hogy tudja a digitális adást? Pmr sávon van egyáltalán digitális lehetőség? Pmr-en kívül nem forgalmazok, csak hallgatom.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #851 üzenetére
Nemnagyon láttam még a bao-hoz a dobozba csomagolva programozókábelt sajnos külön rendelős,de csak egyszer kell megvenni,utána ami kenwood csatis rádió ahhoz 99%-ban jó lesz.
A kábelhez meg külön prolific 23xx driver kell,de nem feltètlen a legújabb lesz majd a jó.
#lugosi
A menüben van olyan opció,hogy shift vagy rpt shift,ha nincs piszkálva akkor rx-tx ugyanaz a freki,ha - akkor lefelé tolja el a tx frekit ha meg + akkor felfelé,de alapból tudja a rádió,hogy 2 méteren 0.6 70 centin meg 7.6,azt már neked kell állítani,hogy minus legyen vagy plus,szoftverben ez számítógépen egy kattintás csak. -
-
válasz
Kicsirics77 #850 üzenetére
Ja CHIRP az már megvan, csak amikor kibontottam a rádiót, akkor estem pofára, hogy nincs kábel. A scannerhez volt, mondjuk ott a sima USB töltő kábellel lehet programozni is. Ott viszont a szoftverrel küzdöttem, a gyári alkalmazás demo verzió, és valami 30 dodó, ha kell a full verzió. De végül találtam egy freeware verziót, amit valaki úgy írt rá, függetlenül a gyáritól, és szerintem még kezelhetőbb is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Formula-1
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Laptop csatorna inditasa 2023 vegen YouTube-on?
- Milyen egeret válasszak?
- iPhone topik
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- További aktív témák...
- Segway Ninebot G30 DII - elektromos roller
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Eladó egy szinte új Kukirin G2 elektromos roller! Elérhető!
- OPEL CORSA D OPC 1.6 Áron alúl, magánszemélytől kihasználatlanság miatt!
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest