Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szirty

őstag

válasz w3dzz #1125 üzenetére

Helló w3dzz!

"Szeretnék megoldani egy feladatot Omron Sysmac CPM1 típusú PLC-vel. Van hozzá egy bővítő modulom így 24 bemenet áll rendelkezésre, de a feladathoz 30 kellene.
    A szervízkönyv alapján csak egy bővítő modul csatlakoztatható a PLC-re de a memóriában 160 bit van lefoglalva a bemeneti változóknak."

Melyik CPM1-ről van szó?
    Ugyanis három változat van: CPM1-10CDR, CPM1-20CDR, CPM1-30CDR
    A CPM1-10CDR 10 IO pontot tud, a 20CDR 20-at, a 30CDR meg 30-at.
    A 10CDR és a 20CDR 1 db modullal bővíthető, a 30CDR meg 3 modullal.
    Ez a CPM1, de van CPM1A is, amiből további négy fajta létezik...

A 24 bemenet nem tudom hogy jött össze egy bővítő modullal.

Ha kevés a bemenet, akkor szerintem 3 dolgot tehetsz:
    1. Csökkented a szükséges bemenetek számát a rendszer módosításával
    2. Másik CPU-t használsz, amelyik megfelel a feladatnak
    3. Kimenetek/relék segítségével "multiplexelsz" néhány bemenetet

Az adott feladat dönti el melyik a járható és az optimális megoldás.

160 bit azért van a bemenetekhez, mert nyilván ugyanaz a fw-t használja az összes CPM típus, de a hardver eltérő kialakítása jóval ez alá korlátozza a lehetséges IO pontok számát.
    Egyszerűbb ugyanazt a FW-t használni sokféle HW kiépítéshez megfelelő skálázással, mint mindegyik változathoz külön szoftvert készíteni.
    Némelyik típushoz csatlakoztatható DeviceNet bővítő modul, ami további 32 IO-t tud kezelni. Nyilván egy ilyen használatakor is az említett "fölöslegesen" fenntartott IO bitek kerülnek használatba.

• Dezsi82

tag

válasz w3dzz #1125 üzenetére

Szia!
    Szerintem a válasz egyszerű.
    Ha a könyv azt írja, hogy csak egy modul, és azzal nincs meg a szükséges IO, akkor Neked az nem lesz jó. Bár én a CPM1A leírásban (CPM1 nincs meg nekem) 3 modult láttam.
    Az hogy miért van több bit lefoglalva, mint amennyit ki is lehet építeni jó kérdés. Lehet azért, hogy több típushoz is lehessen ugyanazt a vezérlőt használni? Vagy lehet, hogy speckó modulok használják az IR regisztert? :U

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés