Hirdetés
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bird
addikt
Jelentés a tolnai kajszitermő vidékről: A termés 95-97%-a lett oda az idei késői fagynak köszönhetően. RIP
-
Spet
addikt
Bird, új házi főzőt, akciósa?
(43.474 Ft)
-
Bird
addikt
Itt már virágzik minden!
Ja bocsi, az csak falpenész itt a borospincében! Lefőzzük azt is... Azt hiszem idén átállok én is a metilalkoholra.... Kevesebb lesz az elégedetlen barát, hogy neki miért nem jutott még a abból a jóféle "tavalyiból". Mellette kiegészítő tevékenységként - persze szigorúan bejegyzett offshore cégen keresztül - napszemüvegeket és májat fogok árustani olasz, illetve thai importból. Mottóm lesz "az én pálinkám jobban teljesít" szlogen. 5let?
-
Bird
addikt
Lassan kezdődik a szezon.... Ki, hogy áll a bennmaradt készletekkel?
-
Bird
addikt
Én például kálcium pelyheket távolítottam el gézlapok és szűrőpapír segítségével rossz minőségű desztillált vízben (?) maradt só miatt.Szerintem ásványvíz volt, de mindegy.
Azt mondom nem lehetetlen, csak előtte hűtsd 0 fok környékére a pálinkát. Egy próbát megér. Ha nincs változás marad az aktív szenes szűrés.
-
n_stolz
tag
Még egy dolog eszembe jutott. Mechanikailag, szűréssel(papir v textil) is lecsapathatóak esetleg a káros kozmaolajok?
Mivel alacsony homersekleten besűrűsödnek és jobban fentakadnak a szűrőn, egy fagyasztott allapotú szűrést el tudnék képzelni, így elkerülném a kémiát...
Vélemény?
Köszi! -
Bird
addikt
A kozmaolajok már csak ilyenek. Dermednek.
A hőmérséklettel változik az elegy sűrűsége, hidegben jóval sűrűbbé válik. Ezért van az, hogy szobahőmérsékleten ok, de ha lehűtöd előjön a zavarossága. Sajnos az opálosság azt a dohos rossz ízt is magával hoz, amit senki sem szeret. Ezért is mondtam az aktív szenes szűrést, mert az javíthat a dolgon. Sajnos az aromák egy része (kb. az egész 30%-a) is távozik, de legalább ihatóbb lesz a párlat. Értsd. etilalkoholosabb és kevésbe ízes a szűrés után.
-
n_stolz
tag
Először köszönöm a segítséget. Sajnos rajtam kivülálló okok miatt kb 2.5 hónapot állt a cefrém a forrás után. Ez igazolja az általad leirtakat.
Azonban tettem este egy hőmérséklet próbát, 5-10 celsius fokon opálos, ehhez képest szobahőmérsékleten 20-25 c fokon már nem észlelhető a zavarosság.
Ennek mi lehet az oka? Mi az összefüggés az opálosság és a hőmérséklet között?Köszi.
-
Bird
addikt
Kozmaolajok által okozott zavarosodás MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Enyhébb esetekben aktívszenes kezeléssel javítható.
A pálinka opálos, zavaros. Hosszabb állás után a folyadék felszínén olajcseppek figyelhetők meg. Melegítésre vagy szesz hozzáadása esetén a zavarosodás csökken vagy megszűnik. Főként 40-46 tf%-ra hígított pálinkáknál fordul elő.
OKA: Hosszabb szénláncú alkoholok (propil-, butil-, amil-alkoholok) okozzák. Ezek keverékét nevezzük kozmaolajoknak, amely szeszben jól, vízben azonban nem oldódik, és ennek következtében főleg kisebb szeszfokú pálinkában zavarosodást okozva kicsapódik. Hibát akkor okoz, ha mennyisége a cefrében feldúdul, ami főként akkor következik be, ha a kierjedt cefrét hosszabb ideig tárolják. Ilyenkor az élesztőfehérje elbomlik, belőle aminosavak keletkeznek. Ez utóbbiak pedig kozmaolajjá alakulnak át. Téves felfogás, hogy a kozmaolajok az utópárlatban találhatók. Valójában inkább elő párlati jellegűek,ezért nagy mennyiségű elő párlattal részben eltávolíthatók, de jut belőlük a középpárlatba is.
MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Derítőszerekkel javítható. Erre a célra használható az égetett magnézia, más néven magnézium-oxid (100g/hl), valamint a bentonit (150g/hl).
Viszont azt tudnod kell, hogy jelentősen veszíteni fog a karakteréből.
Ha van a közeledben profi pálinkafőzde oda vidd. Az aktív szenes szűrésben is fognak tudni segíteni.
-
n_stolz
tag
Sziasztok!
Ringló/szilva gyümölcsökből készítettem cefrét, majd kifőzettem kisüsti eljárással. Kis mennyiség lett, csa kb 6 liter.
A probléma az, hogy enyhén opálos lett. Milyen trükkök vannak rá, hogy letisztítsam?Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 2200G 8GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T6 Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMTÁS! Dell Optiplex 7050 SFF asztali számítógép - i7 7700 16GB RAM 256 SSD Intel HD 630 Win10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest