Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Nem vénnek való vidék - Berettyóújfalu
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- GoodSpeed: Alza+ Megéri?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
pengwin
addikt
válasz
DrotosToth
üzenetére
A többségük ültetett - a nagyobb komponenseket leveszik, de rengeteg kisebb SMD ott marad. Ezeknek a felületét szerintem egy átlátszó epoxy gyantával egyengetik el, hogy ne akadjon bele minden szövet cuccba.
-
Egy része fehérítve lett. Egy ideje a peroxidos megoldás helyett már csak simán napoztatom, illetve télen UV lámpázom. Nem 100%-os, de sokkal egyszerűbb és kevésbé roncsol. Az alján nézd meg a képeket, a bélyegképekre kattintva talán még jobban látható, hogy mennyit világosodott az A500.
-
-
pengwin
addikt
Én édesanyámnak vettem ajándékba NYÁK-lapból készült ékszereket.
Régi zöld, piros, kék, narancs, fekete, stb. NYÁK-lap darabokat foglalnak különböző fém medálokba és karkötőkbe, és egy átlátszó epoxy gyantával kiegyengetik a felületet.
Imádja őket, nagyon sokat hordja iskolába (informatika tanár).
#29 buherton
Van aki maximalizmusban szenved... más pedig élvezi minden pillanatát!
-
Igazán nincs mit! Meg a logout/fórum is erre van.
...én is abban “szenvedek”
Attól tartok, ez esetemben nem zárójeles, és nem is látom a javulást :(
A méhsejt mintával valóban nehéz mellélőni, nagyon jól ki lett találva eredetileg!
Amit talán nem részleteztem ki a cikkben, hogy ha sűrűbben kell tenni LED-eket, akkor nem fog már jól mutatni az átszűrődés miatt a taglalt PCB-s megoldással; oda már valamilyen "dedikált fénycsatorna" kell. Most kevesebb mint 5mm van két apertúra közt, center to center. Ha közelebb tennél ilyet, akkor érdemes gyári light pipe-ot beszerezni, ami beragasztva pont olyan vastag, mint az előlapod; és mögötte az (SMD) LED-ek köré, egy maszkot csinálni a szendvicsben.
Fánál annyival egyszerűbb, hogy oda felaprított plexiszálból csak beragasztasz hevenyészve darabkákat és száradás utána síkba csiszolod a fafelülettel együtt. A belső oldal meg kb mindegy, ha van egy alap távtartásod a fényforrások és az előlap közt. Ez célszerűen 1.6mm, ha nyákból készül, pont elég a 0603-as, lencse nélküli LED-ekhez. Fekete plexi meg sok helyen eleve 3mm-től indul. (A nem átlátszó piros plexi meg sajna átfénylik a mellette lévő üregbe, szemben a feketével...)
Barkácsoláshoz a plexi fényvezető szálat érdemes itthon beszerezni, mert sikerült már olyat rendelnem, ami csak hasonlít a PMMA-ra, de nagyon flexibilisk kb mint egy nylon zacskó. Ez miatt nem jó csiszolható és a (be)ragaszthatósága is kérdéses.
Ha lézerrel vágatsz fába lyukakkat a fényszálnak, akkor pl. a D1.5-nek elég a kb 1.2-es furat, azt kell kézzel utólag felfúrni a kívánt méretre. Máskülönben random, amőba-szerű kis gyászkeretek lesznek a fényszál körül becsiszolás után, a precíz és pontszerű kinézet helyett. -
frescho:
"WD40 nem tudom mi van benne"
Elvileg annak is petróleum az alapja, a megfelelő adalékokkal. A szokásos "mindenre is jó" kategórián túl hasznos még a hangyák útvonalának az eltüntetésére csempén vagy kövezeten. A cimborái utána nem találják az útjelzőket és inkább máshol próbálnak szerencsét. Nem mondom, hogy konyhában vonzó a szaga, de a hirtelen odarajzó hangyasereg jobban zavar.Meg kőolajszármazék, úgyhogy Bio!
-
buherton
őstag
válasz
DrotosToth
üzenetére
Szégyenszemre nem ezzel kezdtem: a méhsejtes előlap nagyon jól néz ki! Értem én a maximalizmust - én is abban “szenvedek” -, de az pont az ízlésembe vág és így telitalálat nálam.
Köszi a jó tanácsokat.
-
válasz
DrotosToth
üzenetére
Petróleumot írtak, azzal próbáltam. WD40 nem tudom mi van benne, de a petró másnapra szépen elpárolgott, már nem volt büdös. De dolgozni vele csak gumikesztyűben, mert a kezemről nem tűnt el a szaga.

-
Ha feliratokat, vagy grafikai elemet teszel fel a lötstop kimaszkolásával, akkor az aranyozást, mint felületet érdemes csak olyan eszközre alkalmazni, ami keveset van fogdosva. Hamar be tud feketedni, mert ez vékony (töredék mikron) "kémiai" arany; nem elektrolízis útján viszik fel, mint amit mondjuk a PCIe csatlakozósávján is láthatunk (azaz gold finger, vagy kemény arany). Az ENIG-re egyébként nekem a matt zöld lötstop jött be a legjobban, ami teljesen fed is, szemben a normál, áttetsző zölddel. A többi, nem matt színnel nekem csiricsárénak hat az aranyozás. Talán a sima fekete az egyetlen kivétel, de az meg elcsépelt. (E két kitétel miatt maradtam a HASL-nál az R17 relés hangerőszabályzó előlapján, ami természetesen kihatott a többire is.)
-
Nem fűztem sok reményt a fára való beltéri vizesbázisú lakkhoz és nem is lett jó a felcsiszolt s.réz profilon. Igaz, szabadban, a tűző napon hagytam pár évig, így nem csoda, hogy foltos lett a szép egyenletes patina helyett. A sok betiltott vegyszer miatt nem tudom, ma melyik lenne a legjobb, ami kiskerben is elérhető és legalább beltérben kielégítő eredményt ad sárgarézre.
Pl. a s.réz kilincseket csak szimplán lesósavaztam a felújításkor, és szépen, természetesen öregedtek vissza, de bevonat híján sokkal gyorsabban is mint számítottam. Kilincsnél mindegy, de egy szépészeti elemnél jó ha kibír valami 5-6 évet és utána is inkább csak érik tovább. -
Tung vs Osmo. Köszi!
Az első réteg pertrós tuningolásához jó a WD40 is szerinted? Nem mintha az kevésbé lenne büdös, viszont az van kéznél és "majdnem" ua...
Repce: ha a gyerek is szóba kerül, akkor tök mindegy mit lódítanak a flakonon, mindenki alapértelmezetten a természetest választja.
És gratula az asztalokhoz, meg a türelemhez! -
válasz
DrotosToth
üzenetére
Volt ami lakkozva volt, de a legtöbb dolog rádiós cuccnak, árnyékolásnak ment el. Ott tök mindegy volt a kinézet.
A tung szerintem keményebb, szebb és szerintem macerásabb. Nagyon lassan szívódik be, de lehet tuningolni petróleummal mondjuk az első körnél, hogy gyorsabban működjön. Csak akkor még a garázsból is ki kellene pakolni, legalábbis én nem bírom a szagát. Ezért inkább vártam...
Amivel még próbálkoztam az a szokásos repce, kinti cuccokhoz, gyerek mellé jó volt, de rendszeresen fel kell újítani, gyakrabban, mint a lazúrt. De ha megrágja a gyerek akkor sincs semmi para, maximum fene a gusztusát

-
válasz
DrotosToth
üzenetére
Ezek a nitrós lakkok jól takarnak és tartósak, de zárt helyen használni eléggé embert próbáló feladat

-
"Sógorom szép vékony sárgarézcsíkokat hozott"
A felületét a sárgaréznek hagytad nautúrként a csiszolás után, vagy lelakkoztad? Még a komszocban volt olyan ötvös aki azt a rettenet büdös parkettalakkot használta erre a célra vékonyan és nagyon szépen öregedett."Kemény olajból a Tung olaj vált be".
Osmo-val összehasonlítva mennyiben más?
"Például ecetes acél szmötyivel szép sötét színt ad, míg csipkebogyó teával előkezelve, majd finoman visszacsiszolva érdekes vöröses hatású lett a felület."
Tömör, csomós jávort próbáltam pácolni a potik tekerőgombjainak, de nem győzött meg a végeredmény. Olyan semmilyen lett végül. Csak kiváncsi voltam, lehet-e "nem létező színre" csinálni egy alapvetően majdnem fehér fafajt. Lehet, de nem érdemes, legalábbis nem nulláról. Maradtam az egzótáknál.
De a csipkebogyós teának talán adok még egy esélyt. :) -
-
-
buherton
őstag
Eszembe nem jutott volna NYÁK-ból ilyeneket csinálni, viszont ötletes. Lehet én is csináltatok ilyen előlapot. És a legjobb, hogy nyílásokat szépen ki tudják vágni.
Színes lötstoppal hol érdemes gyártatni?
-
Logout írás nem lesz az biztos és nincs sok képem. A fehér egyensúlyon is lehetne állítgatni, de íme pár darab:
Nyers bükk rétegelt lemez. Erre ment a felirat
Nem színhelyes, de látható, hogy milyen amikor rövid pácolás és egészen 800-ig vissza lett több lépésben csiszolva és kenve ecetes acélgyapjú páccal a teteje, az alja simán olajotzott, majd az egész viaszolt. A háta mögött az alsó fiókok 1 hetes áztatás utáni páccal triplán készültek, azért lett annyira sötét. De nem lettek csak valami 200-ig csiszolva.
A két íróasztalból a világosabbik kapta a csipkebogyós szinezést, látható a vörösesebb beütés. A sima pedig megint acél ecetben, de nem lett nagyon felcsiszolva és a viaszolás is másként készült. Az ok az, hogy nekem így mattabb lett, jobban tetszik.
A viaszolás nem nagy tudomány, de fárasztó tud lenni és érdemes nem tisztán tolni, vagy szivacsorongos géppel, különben leesik a végére az ember keze. Itt látszik, hogy milyen amikor az ember felkeni és elkezdi dörgölni. Ettől még jobb lesz, de dörgölni kell. Nem keveset, de legalább unalmas. A trükk az, hogy felmelegítettem és minimális olajjal elkeverve paszta szerű állagú izével kentem de. A befőttes üveg látszik bal oldalt, azt raktam a forrásban lévő vízbe. Kb. ennyi.
-
-
ROBOTER
addikt
Apám: NYÁK betétes konyhaszekrény-fogantyú virágmintával, NYÁK névtábla ajtókra (száraz transzfer).
A NYÁK doboz nálam is bejött, 30 éve készítettem egy Weller páka trafót, a doboza NYÁK, és lefújtam metálkékre, mert az a festék maradt meg miután az akvárium hátsó üvegével végeztem.
-
myckey
veterán
Jo cikk !
NYÁK !
frescho,
Ezt mutasd, de izibe
-
-
-
-
válasz
DrotosToth
üzenetére
Sógorom szép vékony sárgarézcsíkokat hozott. Az egyengetése nem volt triviális, de éleknél végigforrasztva, majd szálba csiszolva nagyon jó rig házakat lehetett belőlük tákolni.
Kemény olajból a Tung olaj vált be. 3 x olajozva 24 óra várakozással, majd 1 hét után viaszolva. Kicsit macerás, de íróasztalnak és gépháznak is bevált. Bükk rétegelt lapot olajozás előtt lehet kezelni, hogy színesebb legyen. Például ecetes acél szmötyivel szép sötét színt ad, míg csipkebogyó teával előkezelve, majd finoman visszacsiszolva érdekes vöröses hatású lett a felület.
-
-
válasz
DrotosToth
üzenetére
Nem is gondoltam, csak hogy inkább nem gondolnék bele
Nem volt jó alapanyagnak se, meg semmilyen téren se
-
-
válasz
DrotosToth
üzenetére
Igen, ott van is oka.
Tábla... volt hozzá szerencsém... inkább ne

-
-
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Nekem megfelel a PCB is, ugyanazt jelenti
Ja, meg hozzátéve, hogy a 80-as években még volt elég alapanyag, nem aranyárban

-
Jól néz ki, és hasznos 
Sokkal szebb ez, mint amit a 80-as években őseim csináltak, hogy NYÁK-ból forrasztott doboz, meg előlapnak nyers NYÁK...

Új hozzászólás Aktív témák
- Új iPhone 15 Pro Max 1év garanciával
- Gainward GeForce RTX 5060TI Ghost 8GB Garanciával!
- Eladó Samsung Galaxy S21 FE 5G 8/256GB
- Új csak kipróbált Ulefone Armor 28 ultra 16/1TB amoled kijelző, 120w töltés ütésálló
- DELL Latitude 5310 13.3" FHD 2in1 Touchscreen laptop I5-10310U 16G/512G Win11 Pro, Üzletből, 27%ÁFÁs
- ÚJ BONTATLAN Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Égkék - HUN - mc7a4mg/a 3 év gar
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- ÚJ Lenovo ThinkPad T16 Gen 4 - 16" WUXGA - Ultra 7 255U - 32GB - 1TB SSD - Win11 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő