- eBay-es kütyük kis pénzért
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mister_X
nagyúr
válasz
proci985 #61937 üzenetére
Én németórán mindig azzal szórakoztam, hogy passzív szerkezetet használtam, mert azt a tanáron kívül senki sem értette meg
Mikor volt már az... (gyorsan elrepült az a hat hónap)
"ha sok időd van, akkor CPA"
Aha, meg a lóphaszt. Elég lesz arról is egy C1-es, extrém esetben (ha az egyetemen belém nevelik) C2-es papír. Nem kedvelem kifejezetten a nyelvet (percekig gondolkodtam, hogy hogyan fogalmazzam meg szépen a megvetem, mint a sz@rt szót), csak is azért fektetek bele egy minimális energiát, mert már van valamilyen szinten a tudás (ha a kiejtésemen csiszolnék, zsebemben egy B2) és egyszerűen kötelező. De mivel nem Európában tervezek élni, ezért nem is tulajdonítok nagy feneket a professzionális szintre emelésre. Több sorozatot meg filmet kellene néznem, mert a(z usák) köznyelvi angol nem fekszik, csak sajnos kevés mindent vesz be a gyomrom. A CPA-s Cambridge angolt viszont hallás után is tudom jegyzetelni, dokumentumfilm alatt egyszer sem állok meg gondolkodni, hogy most vajon mit mondtak.
"esetleg tanuld azt a nyelvet, ahol élni szeretnél"
Azt teszem most, lásd japán és kínai. Vagyis elsődlegesen Japán, de megteszi Tajvan is, végső soron A Kína. Japán már van azon a szinten, hogy simán elbeszélgetek az egyetemünkön lévő japán cserediákokkal és csak 2-3 mondatonként kell egy-egy szóra rákérdeznem/erősen asszociálnom.
@peterkeT: "gyorsan fogsz találni magyar nyelvű példákat is." - biztos láttál már előfizetői szerződést te is...
-
parandroid
félisten
válasz
proci985 #61937 üzenetére
És az még mind hagyján, de hiába a statisztika szerinti 56%-os angoltudás a népességre vetítve, megszólalni angolul nagyon kevesen hajlandóak, normális munkát meg szinte biztosan nem fogsz találni némettudás nélkül. Persze van az a topmenedzser szint multiknál, vagy nagyon speciális szakterületeken, ahol tényleg hiánycikk a jól képzett munkaerő, hogy hajlandóak eltekinteni tőle (mérnökök, kutatók esetében pl, vagy kimondottan magas szintű multis területen, mint banki felsővezetés, vagy egyéb topközgaszdászok).
Másrészt viszont nem szabad ennyire túlspilázni a dolgot, hogy csak akkor beszéled a nyelvet, ha egy anyanyelvű bölcsész szintjén tudod kifejezni magad. A magyar nyelvoktatás (és az idegen nyelvet beszélő értelmiség) egyik legnagyobb problémája, hogy minden hibát azonnal büntet, ellenben nem bátorít a minél kisebb háttértudással is működő kommmunikációra, ezzel egy olyan gátlásrendszert épít ki, ami teljesen demotiválja a delikvenst a próbálkozásait degradálva. A németországi némettanításban (és az egész oktatásban) éppen azt szeretem, hogy nem büntető, hanem jutalmazó rendszer, amit elvileg Mo-n is tanítanak, csak aztán valamiért a gyakorlatban nem működik. Másrészt pedig a hétköznapokban is sokkal türelmesebbek, normálisabbak veled, ha látják, hogy igyekszel, próbálod kifejezni magad, megkérdezi, hogy mióta vagy itt, megdícsér, hogy milyen sokat fejlődtél ez idő alatt - nyilván van benne egy nagy adag udvariasság, de gyakorlatilag mindenhol ezt tapasztalni, és ez az anyanyelvi környezettel együtt (ami sok esetben a durva akcentussal, és több-kevesebb nyelvhelyességgel beszélő bevándorlókat is magában foglalja) már többet ér, mint sok évnyi iskolapad odahaza.
Durva jogi és szakmai szövegekkel meg mindig fogsz találni az adott anyanyelvű népességen belül is tömegével olyanokat, akiknek gondot fog okozni a szövegértés, de ehhez nem is kell a német nyelvet hoznod példaként, gyorsan fogsz találni magyar nyelvű példákat is.
p
Új hozzászólás Aktív témák
● Tilos a politizálás!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD
- GeForce RTX 3060 Ti Gaming OC 8GB
- Gigabyte 15 G5 Gamer FHD IPS 144Hz i5-12500H 12mag 4.5Ghz 16GB 512GB Nvidia RTX 3050 Win11 Garancia
- Layer 2 Plus (Layer 3 Lite) Passzív rack switch, 24x1G + 4x10G SFP+ , SFP-kkel FS S3900-24T4S-R
- GÉMER! Dell G15 5520 i7-12700H 14magos! RTX 3060 3070 szint! 32GB RAM 1000GB SSD FHD 120Hz Gar. 2026
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, CW90
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest