Hirdetés

Keresés

Hirdetés

CyberSecurity Connect - blended learning, valódi labor kísérletezésre. Kiberbiztonsági képzés profiktól!
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)

Új hozzászólás Aktív témák

• Vhiktor

Topikgazda

válasz powerup2 #103542 üzenetére

Ha jól látom a képeden akkor az egy C5 HDR2000 (piros rajta a cimke).
    Nekem itt van az újjabb C6 HDR5000 (lényegében csak átcímkézett xrite, mint az elődje is, a hátulján rajta van az xrite felirat is).
    Spectro nélkül semmire nem jó, csak azért vettem meg, mert kiváncsi voltam a beépített gyári korrekciókra, katasztrófa. 0.1 nitig mér nagyjűból pontosan (IPS tv fekete szintje), utána már nem.

• Vhiktor

Topikgazda

válasz powerup2 #103542 üzenetére

Érdekes módon a youtube csatornám alatt havonta betalál mindig valaki, hogy milyen jó a mm kalibráció (lehet köze van a bolthoz? :U ) és miután hosszas mondatokban kifejtem, hogy mennyire rossz, törli az egész posztot a válaszommal együtt......

Egyébként több oka van:
    többek között nem megfelelő műszerezettség (spectro hiánya), olcsó colorimeter ami a sötét részeket nem tudja megmérni: 0.1 nitig tud pontosan mérni utána csak kiböfög egy számot.
    minimum 100 óra járatás hiánya
    dobozból kivett tvt nem lehet kalibrálni hidegen, a kalibrálás napján 100 óra járatás után még fél órát használni kell a tvt, hogy bemeleghedjen, stb.
    sorolhatnám még de minek :D

És itt a probléma a csak coloriméteres "kalibrálással", hiába van korrekció a szoftverben az adott tv-hez (márhja van egyáltalán :D ), az akkor is semmit sem ér.

Ezt én mértem: Reference meter az a jeti specbos 2501 hires spectro, a profiled meg a Portrait Displays C6 HDR5000 (boltban ennek az elődjét, a C5 HDR2000-et szokták használni) beépített TCL miniled 2023-as korrekcióval. Na most a teszhtez egy TCL 2023-as miniled tv lett használva. A referencia spectro szerint a fehéret megmérve a deltaE eltérés 0.38, míg a C6-al 2.91, ez madjnem deltaE 3 elétérés a 2 műszer között. Így lehe ttökéletesen feélre kalibrálni egy gyárilag egészen színhelyes tvt is, és ezért van aki fizet is.

A helyzet mág rosszabb, ha az adott készülékhez nincs beépített korrekció sem, akkor simán meglehet a deltraE 6 is. :C

Ez pedig külföldi mérés LG OLED-en: semmit nem ér a colorimeterhez kapott gyári/szoftveres korrekció

Ma a G3 gyárilag deltaE 1.8 körüli eltérést produkált (persze volt black crush keméynen kb 10% IRE-ig, de azt most hagyjuk), na most ha ennek nekimegy valaki ilyen colorimeterrel akkor a végére csinál belőle akár deltaE 3 vagy 6 eltérést és persze úgy, hogy fogalma sincs róla, mert a szoftver jó értékeket fog mutatni csak éppen a szoftver nem tudja mennyire pontos egy műszer. Aztán ha ki van méárve rendes műszerrel akkor jön a pofára esés és a kegyetlen valóság.

Új hozzászólás Aktív témák