Hirdetés
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
totar
csendes tag
válasz
aleister
üzenetére
Nem óckodom tőle

Egy olyan kérdéssel rukkolnék elő, hogy a 35mm-es f/1.8-as Nikon portré objektív mellé milyen zoom objektív lenne a megfelelő választás?!
1., SIGMA 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary
2., SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM
3., Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp (IF)
4., Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD Asp (IF)
5., Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD Asp [IF] Macro
Az egyesnél a plusz gyújtótávolságért cserébe a zoomtartományon változó rekeszértékek lesznek, míg a kettesnél pont fordítva. A hármas és a négyes versenyzőnél csak a stabilizátor kiléte a különbség, az ötösnél pedig a zoomtartomány.
Melyiket érdemes választani a Nikon mellé?
Érdemes lehet tudni azt, hogy körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a közeli és távolabbi készítésű fotóim, ezért nem tudoom, hogy mennyire lehet jó ötlet, a 35mm-es DX objektív mellé egy 50mm-es Nikon FX objektív vásárlását, ami DX-en 75mm-t jelent, így a duó már működne közel és távol is egyaránt! (azért említettem meg, hogy fele-fele, mivel nem cserélném minden egyes fotó után az objektíveket) Így megmaradna a szép bokeh, a fényerős képesség is.
Remélem tudtok segíteni!
-
totar
csendes tag
válasz
aleister
üzenetére
Nem a fotózás a hivatásom, csak hobbiként szeretek képeket készíteni, de minőségben szeretnék följebb lépni a jelenlegi kit objektívet leváltani, vagy mellé venni egy objektívet, ami az éjszaki, sötétebb helyeken tartózkodó tárgyak részleteit jobban kiemeli. A kit objektív is elég jó objektív, de ilyen fényviszonyok között szinte csak a záridő az egyetlen, ami javíthat az eredményen, de ez időigényes természetesen, ezért jelenleg a fényerős objektívek felé nézegetek!
A kérdés tehát valóban az, hogy ilyen felhasználásra elegendő-e egy 50k-s Nikon. Nagyon szép képeket készít, legalábbis amilyen tesztképeket láttam! -
totar
csendes tag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
Korábban írtad, hogy a kortré objektívek lennének a megfelelőek számomra, ekkor kezdtem el komolyabban nézegetni ezeket az objektíveket! Konkrétan nem csak ezek között hezitálok, nagyon tetszik a már említett ZEISS Planar T* 1.4/50 ZF. 2, vagy valamilyen Samyang objektív, bár látatlanban a Zeiss-et választanám. Mivel ezek manuális fókusszal rendelkeznek sok helyen (mozgásos igénybevételnél) nehézkes lenne a használatuk, ezért a Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD, vagy a Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art is számításba jöhetne! Ezeknél ugye van AF, a Tamron pedig stabival is meg van áldva. Videózni szinte sosem szoktam, annál inkább fényképezni!
A Zeiss ugye MF, egy kicsivel drágábban viszont megkapható a Tamron, vagy a Sigma AF-fel, akkor szerintem érdemesebb lenne közülük választani, ráadásul a Zeiss-ről alig találok jól felépített teszteket, így az még nagyobb rejtély lenne, mint a már említett két példány!
Ezek ára már nem kevés, a Nikon-nal szembeni különbségek érdekelnének, hogy megérheti-e a plussz pénz! -
totar
csendes tag
Sziasztok, Zeiss objektívekkel szeretnék egy kicsit tisztábban látni, valaki fel tudna világosítani, hogy megéri-e egy ZEISS Planar T* 1.4/50 ZF. 2 (Nikon) bezserzése hosszú távra, vagy egyszerűen nincs olyan mértékű ugrás a készített képeknél, hogy ne legyen elég egy Nikon AF-S 50mm f/1.8G, vagy egy valamiféle Samyang objektív?!
Ha már megemlítettem a Samyang márkanevet, erről is tudnátok pár szót ejteni, milyen a rajzolt képe, ár-érték arányban jobb-e, mint a Zeiss, stb.
(tisztában vagyok vele, hogy a fókusz manuális)
Köszönöm!
-
totar
csendes tag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
A magam nevében írtam, hogy kényelmetlen lehet, mivel szűk helyeken is szoktam képeket készíteni.
Nyílván, nagyon jó objektív, sok helyen megállja a helyét, de ha fejet hajtanék neki, akkor pont ott nem tudnék képeket készíteni, ami miatt elkezdtem komolyabban érdeklődni a fotózás iránt!
Ha figyelembe veszem az állíthatóságot, de nem szeretném a rekeszérték túlzott lerontását, akkor egy elég jó objektívnek mutatkozik a Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD Asp [IF] Macro. Mi a véleményed az elgondolásomról, jó mindenes lenne a Tamron, vagy sem?
-
totar
csendes tag
válasz
randras_83
üzenetére
A 85mm-es objektív a DX vázamon (1,5-es szorzó) már majdnem kényelmetlen.
Akkor lenne jó, ha lehetne zoomolni, de az már jelentősen megdobná az objektív árát ilyen rekeszérték mellett. Valami köztes megoldásra lenne szükség, ami hasonló a Nikon AF-S 50mm f/1.8G-hez. Így a 75mm már elfogadható távolságot jelentene. -
totar
csendes tag
Sziasztok!
A Nikon D3300-as vázam mellé szeretnék egy objektívet vásárolni, lecserélve a vele kitben lévő 18-55mm-es objektívemet! Általában 55mm-en használtam az objektívet, kedvelem amikor elmosódik a kép, valamint az éjszakai égboltot is szeretem kémlelni! Valamilyen fényerős objektívre gondoltam a kit objektív lecserélése végett.
Egy ideje már nézegetem az objektíveket, teszteket, tesztképeket, de nagy a választék és nem tudom pontosan, melyik lenne az ideáis választás számomra!
Tudnátok ezen szempontok alapján ajánlani valamilyen objektívet?
Néztem a SIGMA 50mm f/1.4 DG HSM Art objektívet, ami nagyon szimpatikus, de ugyanakkor ott van a Nikon AF-S 85mm f/1.8G objektíve is, ami jóval olcsóbb, mint a Sigma, de nem tűnik annyira lemaradottnak hozzá képest!
A következő kérédem arra irányulna, hogy egy (a már korábban említett) Sigma szintű objektív mennyire passzolna a D3300-hoz, gondolom elég nagy minőségi ugrás lenne, a kit objektívhez képest, de az objektív tudását ki lehetne-e használni egy ilyen belépő vázzal?
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Tanuljunk angolul!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- SSD kibeszélő
- Hardcore café
- Fujifilm X
- Macska topik
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W with combo cable (3TR87AA)
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3527
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Xiaomi Redmi 13C 8/256 mint az új, garanciával eladó
- Dell Latitude 5530 i7-1255U 16GB 512GB 15.6" FHD TouchScreen Nagyakksis! 1 év teljeskörű garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Akkor lenne jó, ha lehetne zoomolni, de az már jelentősen megdobná az objektív árát ilyen rekeszérték mellett. Valami köztes megoldásra lenne szükség, ami hasonló a Nikon AF-S 50mm f/1.8G-hez. Így a 75mm már elfogadható távolságot jelentene.