- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- petipetya: Nagy chili topic. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
G@ben
addikt
válasz
T. Almeida #199 üzenetére
Szerintem is, de rengeteg helyen láttam vessző nélkül és elbizonytalanodtam.
-
bitmad
aktív tag
válasz
Apollo17hu #196 üzenetére
Csak úgy eszembe jutott:
- Mit mondanak az űrlények felvonuláskor?
- Alien május elseje. -
G@ben
addikt
És ezt hogy írjuk: ''több mint'' vagy ''több, mint''?
-
Apollo17hu
őstag
-
lesaux
veterán
válasz
T. Almeida #194 üzenetére
Olyan, hogy kollega vagy kollegák, nincs. Kolléga van és kollégák.
Meg persze kollegiális, kollegialitás. -
lesaux
veterán
válasz
T. Almeida #192 üzenetére
Dögöljek meg, nem értem a kérdést. Magyarul kollégák, még magyarabbul munkatársak.
-
T. Almeida
senior tag
A ''kollegák'' szó helytelenül írt ''hivatalosan''?
-
roPHka
senior tag
na dobok egy UP-ot a topiknak, mert én kifejezetten utálom a helyesírási hibákat.
Bár nem mondom, én is szoktam tévedni, de ez természetes -
Poppy
csendes tag
A helyes írásmód: higgyünk.
[Szerkesztve] -
Sick Boy
őstag
Higgyünk vagy Higyjünk?
-
dabadab
titán
válasz
Agyasima #180 üzenetére
Egyretelmuen ''honlapterv'', mivel ezek egy birtokos szerkezet (egy honlapnak a terve), igy egybeirando, a kotojel meg csak akkor jatszana, ha (ragok nelkul) legalabb het szotagos lenne (es legalabb harom tagbol all, de az stimmel).
szerk: hopp, elkestem a megfejtessel, de legalabb indokoltam is
[Szerkesztve] -
buci_
tag
elsejei?
1.-i? 1-i? -
Agyasima
őstag
És ezt hogy?
honlap terv, honlap-terv, vagy honlapterv?
Az itt a kérdés! -
tildy
nagyúr
Hogy kell leírni azt a szót, hogy jólszervezett?
-
sebes
csendes tag
További jó nyelvészkedést!
Egyébként nem akartam elrontani a ''fekete párduc bulitokat''.
Viszlát, és üdvözlöm ''grécsitanáruratésvágóistvánt''! -
sebes
csendes tag
válasz
luciferc #171 üzenetére
Kedves luciferkó!
A ''Lucifer'' fényhozót jelent, gondolom ezért dobálózol ''sötétséggel'', hogy hangsúlyozd a kontrasztot! Nagyon örülök az ellenvetésednek, de az örökös ellenállás, és tagadás, ami a sötét lelked sajátja, sajnos elég szűk keretek közé szörít. Amúgy pedig nem lehetsz te az ördög, mivel reggel beszólt és szobafogságra ítéltem!
Egy dologban azonban igazad volt: tényleg nem alszik, mert most is dörömböl és kiabál hogy engedjem ki. -
sebes
csendes tag
Sziasztok!
Csak egy pár szóval szeretnék hozzászólni a topic-hoz. Alapvetően a modern nyelvtudomány megkülönbözteti az írott és a beszélt nyelvet. Véleményem szerint egy fórum inkább a beszélt nyelvhez áll közelebb, a közvetlensége, és az interaktivitás miatt. A helyesírás egy fontos dolog, mert az írott szöveg alapja az egyértelműség, mivel nincs interakció és nincs lehetőség visszakérdezésre, pontosításra. A beszéd és az írás, vagyis a nyelv azt a célt szolgálja, hogy a gondolatainkat egy univerzális szabvány csatornán keresztül eljuttassuk a másik fél tudatába, amihez csatornaként a hangot, illetve az írásjegyeket használjuk. A kód pedig maga a nyelv. Amennyiben nyelvtani kérdéseitek vannak, lehet kapni egy nem is túl drága kiadványt, amelynek címe: A Magyar Helyesírás Szabályai, sokadik kiadás. Ebben a kis ''zsebkönyvben benne van a válasz minden kérdésre ami a helyesírással kapcsolatos.
Engen személy szerint eléggé borzaszt, hogy egy merev szabályrendszerbe kell illesztenem a mondandómat, illetve az ''irandómat''. Ne legyetek ennyire merevek. Sokkal fontosabb amit mondasz, mint az, hogy hogyan mondod! -
shtml
őstag
válasz
Don Vittorio #64 üzenetére
A használt lakásos példa kvázi megoldhatatlan, mivel a használt lakás szimplán jelzős szerkezet, amely nem állandósult szókapcsolat, tehát egész egyszerűen fel kell oldani a problémát ''használt lakás beszámítása'' formával.
Sajnos tévedsz, a használtlakás-beszámítás forma igenis helyes - teljesen függetlenül attól, hogy a használt lakás egyébként jelzős szerkezet. Abban persze egyetértek veled, hogy eléggé elrettentő szó és tényleg helyesebb körülírni, pl. az általad javasolt módon. -
mokas
csendes tag
Hali, Nekem a felszólító móddal van problémám
- lásd alant:
Ha teszem azt arra szeretnélek kommandírozni, hogy olvass el egy bizonyos könyvet, akkor azt mondanám, hogy:
- olvasd el az a könyvet banyek!
de mi van ha erről van szó:
- válaszd ki magadnak a könyvet a polcról!
a választ T-je eltűnik ilyenkor? avagy kiírjuk, hogy választd kicsit sok a mássalhangzó ez esetben, meg ki sem lkehet korrektül ejteni.
még néhány klassz t-re végződő:
* forraszt
* hegeszt
* izzaszt
Na üdv,
mokas -
Yaye
őstag
válasz
luciferc #159 üzenetére
Igenigen, azt láttam, jó hogy van _példa_, de szabály, az van-e? Egyébként a baseballsapka az idegen és a magyar szavak egybeírására lett példaként fölhozva, egyébként pedig az általam fölhozott többletértelem-elméletem erősíti: a baseballsapi egy bizonyos, konkrét sapkafajta, nem pedig egy akármilyen sapka amit bézbólozáshoz is használhat akár az ember. Pl golfcipő, mert az is egy spéci cipő, van többletjelentése, de ha az én szakadt csukámról van szó amiben füvet szoktam nyírni, akkor csak fűnyíró cipő. Szvsz, persze.
-
Fisha
őstag
Megneztem, igazad van.
Viszont a teljesseg kedveert ideznek egy bekezdest, mivel van olyan eset, ahol kotojellel kell toldalekolni (az egyertelmu massalhangzo-torlodasos eseteken kivu):
217. Bizonyos esetekben kötőjellel kapcsoljuk a toldalékokat az idegen közszavakhoz és tulajdonnevekhez.
a) Ha az idegen írásmód szerint írt közszó vagy tulajdonnév végén hangérték nélküli (ún. néma) betű van, vagy ha az utolsó kiejtett hangot betűknek bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan együttese jelöli, akkor a magyar toldalékot mindig kötőjellel fűzzük a szó testéhez: guillotine-t, monsieur-nek; Glasgow-ban, Iaşi-nál, Loire-on, Montesquieu-nek, Montreux-ig, Peugeot-t, Rousseau-val, Voltaire-é; stb. – De hagyományosan: Anjouk.
Ja es emlitettek, hogy nem talaltok elektronikus helyesirasi szabalyzatot.
Tessek:
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
A l*fasz és a cipőtalp gondolom a birtokos szerkezet miatt van egyben (kacsasegg, könyvgerinc, lábujjköröm), a birkanyírás pedig a tárgyas eset miatt, (fűnyírás, hulladarabolás, üvegfúvó). Felteszem ezekre van konkrét szabály hogy ezeket egybe kell írni e miatt (igaz vagy tévedek?). De a wellnessfürdőre, ami két szimpla főnév összetétele, eddig senki nem mondott olyan szabályt ami miatt egybe kellene írni. Vagy csak nem vettem észre.
Én továbbra is a különírók szerény táborát erősítem, ha netán népszavazásig fajul a dolog, tudni fogom hová tegyem az ikszet!
[Szerkesztve] -
lesaux
veterán
Van olyan szabály is, amire te gondolsz, de most nem fogom tudni felidézni. Pl. nagypénzű, tűzrőlpattant stb., ezek nyilván nem azt jelentik, hogy valakinek hatalmas pénzérméi vannak, és hogy most ugrott ki a tábortűzből.
De természetesen nem csak azokat a szavakat írjuk egybe, amelyek új jelentést kapnak. Elég például az anyagnévi jelzőkre gondolni. Pl. alumíniumkanál. -
Yaye
őstag
Milyen esetekben? Mi volna az általános szabály? (Most hagyjuk az idegen szavakat meg a sokszótagos többtagú összetételeket.) Szerintem logikus volna, hogy általános esetben két szó akkor válik _egy_ összetett szóvá, ha más értelemmel bír mint külön a kettő (akár azért, mert állandósult kapcsolatként olyan speciális, vagy elterjedt, közmegegyezésen alapuló értelme van ami szűkebb, mint a külön írt két szó potenciális jelentései, tehát ha mondjuk a wellnessfürdő olyan viszonylag jól behatárolt tulajdonságokkal rendelkező konkrét fürdőtípus, amin mindenki ugyanazt érti, és ami nem ugyanaz -hanem több, vagy kevesebb- mint egy wellness fürdő). Ezt egyébként tuti hallottam anno valami nyelvápolós műsorban, de nincs kizárva hogy rosszul emlékszem, győzz meg ha bizonyíthatóan nem így van, pls!
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Vicces képek
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Elden Ring
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Eladó egy 34" GIGABYTE M34WQ Ultrawide 144hz gaming monitor!
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- AMD Radeon Pro WX 4100 4GB GDDR5 128bit PCi-e videokártya 4xMiniDP
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest