Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yellow73_a
tag
válasz Geresics #1810 üzenetére
Ezzel nem teljesen értek egyet (mondom ezt úgy, hogy még nincs napelemes rendszerem.
Ha mindenképpen szeretnének napelemet, jobb mielőbb belevágni, az ő esetükben minden elvesztegetett hónap 35eFt felesleges kiadást jelent fizetendő villanyszámla formájában. Vagyis a legoptimálisabb az lenne, ha a ház üzembe állításának pillanatától legyen működő szolár rendszer.
Szerintem a hőszivattyús rendszer tervezőjének ismernie kell a ház energiaigényét, ergo jó közelítéssel meg kell tudnia határozni a várható elektromos fogyasztást, ami alapján már be lehet lőni a szükséges szolár rendszer méretét
Mivel nem értek hozzá, és nem vagyok tisztában sem az árakkal, sem a különböző méretű rendszerek műszaki lehetőségeivel (minimális/maximális napelemszám adott inverterhez), ezért ezt csak józan paraszti ésszel írom. -
Yellow73_a
tag
válasz JanóManó #1836 üzenetére
Egy barátomnál két hete indult be pont egy ilyen rendszer.
3,3 kWp panel (12 db 275W-os); és Fronius 3 kW inverter.
A nyilvános PV Output oldalon meg tudod nézni a termelését:https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=75784&sid=67185&dt=20190517&gs=0&m=1
Mivel nagyon ritka az az állapot, amikor a panelek 100%-os teljesítményt képesek leadni, ez a 10%-os túlnapelemezés kedvező.
Ha megnézed a grafikonokat, nagyon kis ideig tartanak azok az állapotok, hogy az inverter 3kW-os teljesítménye lenne a szűk keresztmetszet. Az idő nagy részében a rendszer nem hozza a 3 kW-ot sem. Igaz, hogy még olyan igazi full napos időjárás nem volt a telepítés óta, remélem, pár napon belül lesz, és akkor láthatod, hogy hogyan alakulnak az értékek.[ Szerkesztve ]
-
Yellow73_a
tag
válasz JanóManó #1845 üzenetére
Én nem biztos, hogy átváltanám a HMV-t villanyra. Az ugyebár kb 1,3kWp-nyi beruházást jelent, amire azt szokták mondani, hogy kb 360-400 eFt/kWp.
Ez a kb 45eFt-os éves HMV költséged 8-9-szerese. Nem tudom, hogy a HMV rendszer gázosról villanyosra történő átépítése mekkora költséggel jár, de gondolom, az is lehet kb 100eFt.
Arról nem beszélve, hogy szerintem egy jó minőségű HMV tárolós gázos rendszer komfortfokozata sokkal magasabb, mint a villanybojleresé.
Érdemesebb lenne inkább klímával való részleges fűtésre átállni (főleg, ha van már hűtő-fűtő klímád), mert az fajlagosan jobban hasznosítja az energiát. -
Yellow73_a
tag
Sziasztok,
E.On Távleolvasási portállal kapcsolatban lenne kérdésem.
Régóta regisztrált felhasználója vagyok.
Az szép meg jó, hogy 15 percenként le tudom olvasni az éppen aktuális betáplálási és termelési adatokat, vagy bizonyos intervallumokra le tudok kérni statisztikát.
De a villanyóra állásokat (1.8.0 és 2.8.0) miért nem lehet belőle kinyerni?
Vagy ki lehet, de én nem találok valamit a rendszerben?Nálam így néz ki a felület, most éppen a kezdetektől lekért statisztikát mutatja.
Ugyebár ezeknek az "Összesen -A ás +A" értékeknek többé-kevésbé egyezni kéne a villanyóra állással (legalábbis a ma nulla órai értékekkel), de vannak eltérés. Az elmúlt közel négy évben voltak napok, ha nem is olyan sok, hogy a riportok 0 betáplálást mutatnak egyes napokra, amikor igenis volt betáplálás, ezért a lekért statisztika némileg elmarad a villanyóra állástól.
Ráadásul az itt látható statisztika is hibás, mert a napi betáplálási maximum érték jóval nagyobb, kb 29 kWh, és értelemszerűen az átlag sem jó, mert az kb 14 kWh
De ha már az E.On távleolvassa magát a villanyóra állásokat, akkor én miért ne olvashatnám ki ezeket az értékeket a távleolvasási portálból?[ Szerkesztve ]
-
Yellow73_a
tag
Lőnél egy screenshotot?
Úgy néz ki nálad is a képernyő, mint nálam?
Nálam ott van a jobb felső sarokban pár ikon, köztük egy HDD jelhez hasonlító ikon (egymásra rakott három tányér), annak az a neve, hogy számlázási adatok, de az halványszürke, arra nem tudok kattintani.
Az ütemezett jelentésnél pedig az alábbi lehetőségeim vannak: -
Yellow73_a
tag
válasz ssarosi #47732 üzenetére
Köszi,
Kapisgálom már.
Mondjuk még nem sikerült teljesen konfigurálnom a dolgokat, arra nem jöttem még rá, hogy egy jelentésből bizonyos oszlopokat hogyan vegyek ki, amikre nincs szükségem. Sorokat ki tudok venni, de oszlopokat nem.A +A-t és a -A-t úgy szeretném megjeleníteni, mint az idézett hozzászólásban lévő munkaterület bal alsó képe
[ Szerkesztve ]
-
Yellow73_a
tag
Az újrahasznosítók meg szívnak vele.
Itt Szfváron a hulladékkezelő korábban direkt kérte, hogy NE tekerjék vissza az emberek a kupakot a PET palackokra, mert a hulladékválogatóknak így plusz munkát generálnak, mert nekik kell leszedniük a kupakot a palackról, hiszen másfajta műanyagból van.[ Szerkesztve ]
-
Yellow73_a
tag
válasz axioma #47814 üzenetére
Lehetséges, hogy az újságíró nem értette meg az okot. De mivel eddig nem volt nyakon félrehajtható kupak, két módja volt a kupak beszolgáltatásának. Vagy visszatekerve a palackra, vagy a palacktól külön ugyanabba a szelektívbe dobva.
De akkor most melyik a jó megoldás?
Szóval az általad vázolt megoldás csak a 2024-es EU előírásnak megfelelő félrehajtható kupakos kiszereléssel érhető el.
Vagyis tulajdonképpen mégiscsak az a jó, ha ugyanabba a szelektívbe dobom külön a PET palackot és külön a kupakot, amit nem tekerek vissza a palackra. Én így szoktam. -
Yellow73_a
tag
válasz gabor9991 #47825 üzenetére
Az utcánkban (E.On terület) pár éve jelentkezett ilyen hiba, ami nagyon sokáig fennállt.
Az utca elején lévők napelemes rendszere alig termelt, mert folyton leállt túlfeszültség miatt, ráadásul emiatt egy csomó áramot voltak kénytelenek vételezni, ahelyett, hogy ingyen lopták volna a napot. Kaptak is magas elszámoló számlát, amit a hibára hivatkozva nem fizettek ki Az utcából másoknál is volt probléma. Nálam jelentkezett a legritkábban, amit én két okra vezettem vissza. 1.) hogy mivel az előttem lévők rendszere leállt, így a nem tudtak rátermelni, ergo nem nőtt miattuk a feszültség. 2.) Nekem Fronius iverterem van, ami az ilyen problémákat talán a legjobban kezeli.
A lényeg, hogy sokszor volt hibabejelentés, majd mérés, sokszor megállapították a magas feszültséget, és mindig szabtak maguknak egy éves javítási határidőt, de nem igazán történt semmi.
Végül az utcában összefogtunk, és csoportos hibát jelentettünk, a szomszédom a csoport képviselőjeként eljárva nekiment az E.Onnak, a legfelsőbb szintig ment el. Vagy két évig tartott a hercehurca, aminek végülis az lett az eredménye, hogy valami nagyon komoly összegű hálózatfejlesztést csináltak (új oszlopok, új vezetékek, új ketyerék a trafónál, stb.). Amíg nem csinálták meg a fejlesztést, a környékről nem fogadtak be több HMKE igényt.
A rendszergazda utólag elmondta, hogy ilyen jellegű javítást az ő körzeteiben addig még nem csináltak (baromi drága volt), mindig csak sumákoltak, mert a probléma adott volt, tudtak róla, de nem igazán csináltak vele semmit. Végülis ők lőtték lábon magukat azzal, hogy engedélyezték a HMKE-ket, és szerződésileg vállalták, hogy átveszik a megtermelt energiát. Vagyis tulajdonképpen szerződést szegtek, mert a rendszerük nem volt alkalmas arra, hogy gond nélkül befogadják a termelést.
Most képzelhetitek, hány olyan HMKE van, ahol ugyanilyen problémákkal küszködnek, de még csak nem is tudnak róla, mert nem monitorozzák a rendszerüket, csak felrakatták a napelemet, és kész.
Mi mindannyian lekértük az invertereinkről a jelentéseket, és beküldtünk minden olyan napot, ahol 253V-nál magasabb feszültségek miatt leállás vagy visszaesés volt.Szóval ütni kell a vasat, mert egyébként nagy valószínűséggel nem fog történni semmi.
-
Yellow73_a
tag
válasz Andras6800 #47877 üzenetére
-
Yellow73_a
tag
válasz zsolosz #47940 üzenetére
Pontosan.
Nálam 2019 óta a 4,725 kWp rendszerem napi maximum termelése 33,34 kWh volt (2022.05.19).
D-DNy-i tájolás (kb 210 fok) 35 fokos tető.
Látszik, hogy a max teljesítmény csak 4199 W volt ezen a napon.A rendszer a névleges teljesítményét (vagy akár annál valamivel nagyobbat is) csak olyan körülmények között tudja leadni, ha alapvetően hűvösebb idő van, tiszta a levegő, napos és felhős időszakok váltogatják egymást, egy felhős időszakban visszahűlnek a napelemek, és hirtelen kisüt a nap. Nálam az így leadott rekord teljesítmény 4946 W volt.
Hasonló látható a tegnapi nap csúcsteljesítményekor, bár akkor nem voltak meg a maximálisan ideális körülmények, ezért volt csak 4530 W a maximális teljesítmény, vagyis nem érte el a névleges értéket.Ideális körülmények között, amikor a rendszer a legtöbb energiát termeli egy nap, a csúcsteljesítmény a névleges teljesítménynek max 85-90%-a szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
-
Yellow73_a
tag
válasz senki68 #48161 üzenetére
Én úgy telepítettem, hogy nem azt számoltam mennyi az éves fogyasztásunk, hanem úgy, hogy legyen annyi amennyi fedezi az éves fogyasztást, ÉS legyen tele a tető.
Ez azért érdekes hozzáállás. Én ha teleraktam volna a tetőt akkor nem 4,725kWp rendszerem lenne, hanem háromszor ekkora, nem 5kW-os inverterrel, hanem jóval nagyobbal. De minek annyi? Igaz, én gázzal fűtök és termelem a HMV-t.
Én is abból indultam ki, hogy nagy biztonsággal fedezze az éves fogyasztást (kb 4000-4200 kWh az éves fogyasztásunk), és szükség szerint még pár panellel bővíthető legyen a rendszer inverter csere nélkül A 4,725kWp megtermel évente 6000-6200 kWh-t, vagyis van 2000 kWh többletem (kb 50% !!!) ez a mi átlagos autóhasználatunk esetén pont fedezne még egy EV éves töltését, ráadásul 10-20%-kal még túl is napelemezhetném az invertert, szóval lenne juice bőven. És nem, nem fűtöm el cekásszal a "feleslegesen" megtermelt áramot, hanem megkapja az E.On.
Villanyszámlám nekem sincs (vagyis de, van valami évi 2.000 Ft körüli díj) -
Yellow73_a
tag
válasz senki68 #48168 üzenetére
Mondjuk ha évi 4.000 kWh a fogyasztásom akkor nem rakok napelemet
Már miért is ne? 2019 óta nincs villanyszámlám. Akkor még emberi áron csinálták a rendszert. Volt rá pénz, megléptem. Úgy tekintettem/tekintek rá, mint egy olyan befektetésre, amiből a tőkét sohasem tudom kivenni, de éves szinten határozatlan ideig minimum 10% hozamot termel (legalábbis amíg szaldó van, és ezek az áramárak maradnak).
Ugye elvileg 10 évig szaldóban lehet maradni (legalábbis ilyet terveztek).
Ha meg bejön a havi bruttó elszámolás, akkor egyedül a nov-dec-jan azok a hónapok, amikor nem termelem meg a teljes fogyasztást, de több mint a felét, szóval még mindig kedvező a matek.
Egyedül attól tartok, hogy majd a nyakunkba varrják a RHD-t, meg minden egyéb járulékos költséget a visszatáplált energiára is. -
Yellow73_a
tag
válasz Polllen #48190 üzenetére
Nem pörgök rajta, csak érdekelt.
Valóban, nagyon nem mindegy, hogy mikor számol az ember.
2019-ben a megtakarítások kamata a béka segge alatt volt, a 3,5-5%-os kamatozású Magyar Állampapír Pluszt "szuper állampapírnak" hívták a médiában, mert az a kamat akkor kimagaslónak számított.
2022 nyarán lódultak meg eszeveszetten a kamatok. Ezért MOST valóban jobb helye van a pénznek PMÁP-ban a 16%-os kamatával (ami egy év múlva közel 20% lesz), de a többi hozam már esik, és a PMÁP két év múlva várhatóan már csak 5-6-7% fog hozni.
Vagyis kimondottan ebben a másfél-két évben jobb, ha máshol fial a pénz.
Pláne, hogy nincs jósgömbünk, és nem tudjuk, hogy hogyan lesz a napelemes rendszer elszámolása. 1-2-10 év múlva.
Tavaly év elején még azt mondtam, ha valaki gondolkodik napelemes rendszerben, azt mihamarabb lépje meg, mert minden nap elvesztegetett idő.
Én sem csak befektetésként tekintek rá, én örülök, hogy a felhasznált villamos energiám egy jó része zöld energia, illetve hogy kevésbé vagyok kiszolgáltatva az áram árváltozásainak. (a szaldós rendszer alatt mindenképpen) -
Yellow73_a
tag
válasz axioma #48201 üzenetére
Na jó, de ez olyan, mintha egy autóba kötelezően előírnád, hogy legyen benne vezeték nélküli Android Auto. Minek, ha a usernek nincs rá szüksége.
Nem mindegy a szolgáltatónak, hogy van-e az inverterben wifi vagy nincs?
Több olyat ismerek, akinek van napeleme, de eszébe se jut neten monitorozni, néhanapján odamegy az inverter kezelőfelületéhez, és ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Automobilista 2
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ingatlanos topic!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest