Hirdetés
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Csalók a Facebookon.De ennyi???
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- A következő felhőd otthon lesz
- Mindent a StreamSharkról!
- gerner1
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
umisu80
csendes tag
Sziasztok erre ránéznetek pls.
umisu80#22949 - anyi kiegeszites hogy d-k i tetosok árajánlat jött, de meg mindig nem tudom eldönteni hogy optimalizált legyen SA vagy nem mert tényleg elég nekem a sima (Fronius vagy Huawei? )mert egy felület.
Illetve ma itt volt egy felmero ember es velemenye szerint ma mar nem szamitanak az arnyekok mert Fronius is olyan hogy ha arnyekolva van 1 panel akkor attol meg a tobbi mukodik sott ha az 1/5 resze arnyekos akkor meg a 4/5 resze az megy. Ami az eddigiek elolvasasa utan hihetetlennek tunik mert akkor miert lenne SA...
[ Szerkesztve ]
-
umisu80
csendes tag
umisu80#22949 - d-k i teto par nappal ezelott fotozva
- Szomszed faja en nem vaghatom ki
- Szoval akkor kisebb termeles ertem.
- Meg kellene varjam akkor hogy kesobb hogy esik ra a nap ezt is ertem.Ha megis belevagnek:
Ezek alapjan akkor optimalizalos megoldas kell nekem?
Ha igen akkor Huaweinek is vanak optimalizalo muduljai az ugyanaz mint a SE?Vagy ha mar optimalizalt kell akor ne is nezzek mast csak SE et?
Koszi a valaszokat
[ Szerkesztve ]
-
umisu80
csendes tag
Sziaszotok,
2 honapja irtam kepekkel, hogy erdemes e napelemet tenni hozzam es ha igen milyet.
Optimalizalt vagy nem.Akkor volt olyan aki azt mondta hogy hozzam nem is tenne mert tul sok az arnyek.
De tobben montatok hogy varjak mig a fak lombosodnak.Most csinaltam egy uj sorozatot.
Ez alapjan kerek szepen velemenyeket. Nagyon koszonom. -
umisu80
csendes tag
Sziasztok
Több kérdés is felmerült:
- 1 ki tudna eldönteni megmondani, hogy az aktuális szabályzás szerint az inverter cserénél bukom e a szaldot.
-- igen olvastam mar itt tobb hozaszolast
-- van olyan ceg aki azt mondja nem bukom (nvsolar)
-- van olyan aki azt mondja hogy bukom mert az engedélyben benne van a SN (eon)- 2 az egyuk ceg azt mondja:
-- felesleges az atvonlulo arnyekok miatt agodjak
-- csak optimalizalt rendszet lehet tenni hozzam az atvonulo arnyekok miatt- 3. a froniusznak is van mar optimalizáloja?
- 4. ha egy 7 es inverterem van de tulterhelem a megengedett 20% al (8,4) ehez mit szol a szolgaltato azt ertem hogy az inverter tudja papirszerint de a szerzodesben 7 es inverter van...
Koszi elore is.
-
umisu80
csendes tag
Sziasztok
Elore is elnezest kerek a hoszu levelert, es koszonom a megtisztelo valaszokat.Napelemes rendszert szeretnek kertem mar néhány ajánlatot viszont felmerültek kérdéseim amire nem találtam választ illetve különböző értékesítőktől különböző választ kaptam:
2 inverter között vacilalok:
- huawei: es passziv hutesu es hibrid (kicsit olcsobb)
- solaredge: mert 25 évre ki tudom terjeszteni a garanciat es az is tetszik hogy nagyon rugalmasan kezeli a napelemeket.1. az uj Huawei inverter moduláris vagyis nem egy az egyben cserelik. (ennek hol lehet utánajárni, nem tunik validnak)
2. ha megszűnik a cég szerelés után hova lehet fordulni? Van magyarorszagi szervizhalozat tenyleg mind a ketore fuggetlenul a telepito cegtol?
3. neztem a szolaredge muszaki parametereit de nem jutottam dulore a minimalis panelszammal/string. 6-25 ig van irva a tananyagban optimalizalotol fuggoen, de valami kulonbsegnek lennie kell rovid/hoszu stringes inverterverzio kozott vajon mi az?
itt van az optira hogy 6,8 a minimum
https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-P5-series-add-on-power-optimizer-datasheet-na.pdfhttps://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-inverter-short-strings-residential-datasheet-row.pdf
ez a rovid stringes 9-25 opti / stringhttps://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-inverter-setapp-ds.pdf
ez meg a sima inverter de ebben nincs minimum/maximum4. ha egy invertert alulpanelezek akkor az hatasfokban szamit? hol tudok ennek utanajarni.
konkretan ugy tervezm hogy 7 es inverterre 5,6-6.0 napelem menne mert ez az ami nagyabol elfogy majd, de ha egyszer lesz elektromos auto akkor nyilvan meg feltennek par napelemet es kesz5. hibridben: ha leall a szolgaltatas az inverter lekapcsol? Hiaba van mondja a huawei hogy kepes lenne 1 konnektoon 3,3KW ot adni nekem? Vagy "csak" nem termel be aon az 1 konnektoron mindig jon a szufla. (persze ha van nap
-
umisu80
csendes tag
válasz umisu80 #28137 üzenetére
kiegeszites az 5 os ponthoz:
(#28082) MrZed001
itt latom hogy a 10k-s huawei elvben tudja amit gondoltam, vagyis aram elmegy, napelem mukodik es az inverter 1 konnektorban leadja ami nekem kell. (~3KW)a 6 os is tudja vajon?
miert mondja az eon embere hogy ez nem lehetseges csak akkor ha egy aksit is rákötünk?
-
umisu80
csendes tag
válasz senki68 #28149 üzenetére
SE-nek van magyarországi support, oda be lehet jelenteni a hibát.
--> van linked, telefonszamod barmi -> ?Egy bizonyos szint alá nem érdemes menni. SE 40% panelezésnél már írja, nem lesz jó hatásfok.
--> hol irja pont arra lennek kivancsi hogy ondjuk 70% os panelezettseg eseten ugyanolyan a hatasfok mint 100 illetve ha felul van panelezve mondjuk 130 akkor valtozik e valami a hatasfokon?Érdemes már az új "S" optimalizálót feltenni.
--> miertigen azt latom hogy az uj S es optiknal 16 a minimum()koszi a linket
de a korabbiaknal pl 505 nel 8 (https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-P5-series-add-on-power-optimizer-datasheet-na.pdf) --> vagy erre irtad hogy nalunk nem elerheto vagy mas papir vonatkozik rank?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem