Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
FeRkE
őstag
válasz adamka16 #7199 üzenetére
Mert annak idején így lett kitalálva, hogy van 3 szegmens, publikus (szervereknek), privát (diákoknak). védett (tanároknak). Így használja minden intézmény. Egy korábbi leírás itt található: Sulinet szolgáltatás ismertető
Ezek jó része már nem aktuális, de az 1.1.2. A szolgáltatás igénybe vétele pontban meg van magyarázva, miért így találták ki. A jelenlegi szolgáltatás leírások meg itt találhatóak: NIIF Sulinet szolgáltatások -
adamka16
őstag
Igen, de már sikerült Ferke segítségével.
Így már érthető. Magánvélemény, de ezt a routercsere dologra költött összeget is lehetett volna jobb dolgokra költeni. De ez van sajna.
Már csak a KMS-t kellene valahogy beüzemelnem mert az istenért se akar működni. Valszeg valamit elcsúrhattam a tűzfalba. :/[ Szerkesztve ]
-
@ftershOck
csendes tag
Üdvözletem!
Talán nem lesz off, ha ide írok ilyet, de tudtok ajánlani valami jó könyvet, amiből ki okosíthatom magam hálózatokból, szerverbeállításokból, meg ilyen dolgokból? Ti milyen könyvekből tanultatok?
-
válasz @ftershOck #7203 üzenetére
Én a következőkből okultam: PC-műhely sorozat , Cisco CCNA, sok fórumolvasgatás,Chip magazin, fősulis jegyzetek, Magyar PC magazin, Burda, CKM. Ja bocs, az utóbbi kettő nem
Inkább gyakorolgatni kellene. Ingyenesen hozzáférhetők a windows server próbaverziók, Debiant meg amúgy is ingyen tudsz tölteni. Red-Hat-nak meg ha jól rémlik ott a CentOS.[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
InfiniteReality
őstag
válasz Energie X #7196 üzenetére
1. XP alatt is ha másoltátok a beállításokat az olyan hibákat okozott, amivel most még nem vagy tisztában. Pont ezért, Win7-ben nem is lehet ilyet csinálni. Egyetlen megoldás van, sysprep.
Leírom a hivatalos menetét hogyan kell rendszert "deployolni" n darab gépre, csak MS cuccok használatával (bocs kicsit hosszú lesz):
Előszóban még annyit elmondok, hogy a MS image "offline" is piszkálható, karbantartható. Ez egy .WIM file, ami egy image, de csak file-szintű.
- Célszerű a Windows telepítőt (használjunk eleve SP1-es telepítőkészletet) kitenni pendrive-ra. Ebben segít a Windows 7 DVD USB download tool (ha erre keresel és MS vagy technet oldalra visz, akkor jó)
- Le kell még tölteni a Windows AIK nevű holmit, Win7-hez valót (ez is MS oldalról jön le, ha helyesen kerestél rá). Kb 1.7 giga. Fel kell telepíteni.
- Az AIK-ból az AMD64 könyvtár tartalmát egy másik pendrive-ra, HDD-re stb kitenni (lehet a telepítő pendrive is, de nem célszerű - inkább egy nagy külső HDD-t ajánlok erre a célra).
- Nyitni kell egy command promptot és elmenni oda ahová ez a cucc települt, azon belül is az amd64 könyvtárba. Itt a DISM nevű programmal lehet dolgozni a továbbiakban.
- A most következő lépés kihagyható ha nem akarsz update-eket / drivereket integrálni a telepítőbe:
A Windows telepítőbe az SP1 utáni frissítések könnyen beleintegrálhatóak, valamint az IE9-10-11 is. Nem mindegyik, de jóesetben a telepítést követően már csak néhány update-ért fog nyavajogni. Ugyanígy "inf"-es driverek nagytöbbsége is beletehető a telepítőbe.
A DISM programmal parancssorból lehet ezeket megtenni. Először felcsatoljuk az install.wim file-t egy könyvtárba DISM-el. Utána szintén DISM-el beletesszük a drivereket és update-eket, majd az image-et "visszazárjuk". Ezért célszerű pendrive-ról dolgozni, a telepítőlemez ritkán írható felül. A pendrive-on lévő telepítőkészletben tulajdonképpen csak ezt az install.wim nevű file-t piszkáljuk a DISM-el. Ezt több körben is megtehetjük, közben kipróbálhatjuk megy-e még a telepítőnk. A frissítések telepítésének sorrendje trükkös. Az Internet Explorerek pedig csak szép sorban integrálhatók, nem lehet egyből a 8-asról pl 11-re menni.
- Feltelepítjük a Windowst egy számítógépre és amikor kéri a gépnevet meg a felhasználónevet, megnyomjuk a CTRL+SHIFT+F3 billentyűkombinációt. Ezzel a gép újraindul sysprep audit módban, a beépített jelszónélküli rendszergazda felhasználóval (és rá vonatkozóan nincs UAC sem). Így egy nagyon egyszerűen feltelepíthetjük az összes szükséges dolgot (programok, hiányzó driverek). Megejthetjük azokat a profilra vonatkozó beállításokat is, amiket majd szeretnénk alapértelmezettként látni minden újonnan létrehozott felhasználónál (pl klasszikus nézet, nincsenek hangok, asztali ikonok, háttérkép stb). Sysprep audit módban mindig elindul a sysprep program, ez ne zavarjon minket. Egy cancel-el bezárható minden indulás után. A gépet korlátlanul újraindithatjuk, audit módban marad míg a következőbe nem lépünk (amihez majd a sysprep kell).
Domain-be NE léptessük a gépet és ne telepítsünk domainfüggő programokat. Egyrészt a sysprep úgyis kigyomlálja ezeket, másrészt ha valami bentmarad, akkor lehetnek bonyodalmaink.
- Ha mindennel végeztünk lehet csinálni egy unattend XML file-t, amivel bizonyos további beállítások eszközölhetők és adhatóak meg a sysprepnek. Ha ezt választjuk, csukjuk be a sysprepet és parancssorból kell elindítani, megadva ezt az unattend.xml file-t.
- Akár parancssorból akár az elindult syspreppel dolgozunk, OOBE módot és GENERALIZE opciót kell választani. Itt célszerű a SHUTDOWN lehetőséget is bejelölni a restart helyett, mert menteni akarjuk az image-et. A sysprep most "elrontja a gépet", és előtelepített állapotba hozza a Windowst (mintha épp most raktuk volna fel - de már benne van minden programunk és beállításunk amit akartunk).
- Bootoljunk be a Windows pendrive-unkról, majd válasszuk a JAVÍTÁS lehetőséget, és a parancssort. Most kell az AIKból kimásolt AMD64 könyvtár azon belül is az imagex tool. És már csak két lépés van hátra!
imagex tool-lal a feltelepített, lesysprepelt Windowst capture-öljük egy wim file-ba célszerűen legyen install.wim a neve és készüljön el a külső HDD-nkre (a telepítőmédiát readonly formában csatolja fel arra nem menthető). Ezzel az install.wim-el írjuk felül a telepítőmédián lévőt.
- Utolsó lépés: kell egy másik unattend.xml file, amiben megadjuk a copyprofile opciót yes-nek. Ezt a file-t kell a telepítő pendrive gyökérkönyvtárába elmenteni. Ez a lépés teszi lehetővé, hogy amit beállítottunk a rendszergazda usernél az audit módban az öröklődjön minden újonnan létrehozott felhasználónak (kevés kivétel van, ami nem öröklődik - azok jelentős része az unattend.xml-ben megadható).2. Rendszergazdai pötyögés nem kerülhető el. Megoldások:
- Eleve az image tartalmaz minden telepítendő programot, így viszonylag kevés új szoftvert kell telepítgetni. Össze kell gyüjteni mely programokra van szükség és csak ezeket feltenni.
- A programok nagy része egyszerűen telepíthető Active Directory-ból vagy WSUS+SCCM szerverrel. Így a frissítések is megoldhatók. Kulcsszó: .MSI telepítőkészlet AD-hez vagy SHAVLIK az SCCM/WSUS telepítéshez.3. Fenti "szenvedés" elkerülhető WDS szerver használatával. A sysprep meg ilyesmi nem, viszont az image-et capture-ölni egyszerűbb vele, valamint ilyenkor hálózaton keresztül telepíthető akár egyszerre több gépre is (amíg bírja a szerver és a hálózat - erős gép, gigás háló ajánlott).
[ Szerkesztve ]
http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html
-
InfiniteReality
őstag
válasz bugizozi #7207 üzenetére
Nem véletlenül van ilyen biztonság a Windowsban. Normál esetben a program működés közben nem kell írjon a Program Files-ba. Sok programból meg kell nézni van-e frissebb verzió és nem a WinXP érában letöltött változatot használni 5 éve
A telepítés során kell admin jog, ez normális.
A jog machinálásnál "szebb" megoldás ha a usert egyszerűen betesszük a Power Users (Kiemelt Felhasználók) helyi csoportba GPO-ból. Nem lesz tőle rendszergazda, de a "gyengén" megírt programokon segíthet.http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html
-
-
VeryByte
őstag
válasz E.Kaufmann #7210 üzenetére
Csak ott meg bizonyos részeket illik tiltani ebben a vonatkozásban.
"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
-
cinkoxid
senior tag
válasz InfiniteReality #7206 üzenetére
szépen leírtad, pont ezekről a módszerekről írtam a szakdolgozatomat
-
VeryByte
őstag
válasz E.Kaufmann #7212 üzenetére
Ezek ebből a szempontból kevésbé érdekesek, inkább a user profile, különösen a roaming alóli futtatást nem szokták szeretni. Erre pl. a Mcafee is háklis.
-
-
VeryByte
őstag
válasz E.Kaufmann #7215 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy nem azt csinálja, hanem azt, hogy ez nem teljesen korrekt.
-
InfiniteReality
őstag
válasz cinkoxid #7213 üzenetére
Akkor lehet most én is kérek segítséget ezzel kapcsolatban:
Lenovo X230 vs USB3-ról installálandó Win7. Integráltam a Renesas és Intel USB3 drivereket is a boot.wim-be, mégse látja bootkor a pendrive-ot. Miért?
Egy HP840 G1 EliteBook-on drivert sem kellett integrálni, USB3-ról élből ment a telepítés (csak USB3 volt a gépben).
-
sanzi89
addikt
válasz InfiniteReality #7217 üzenetére
Próbáld ki az összes elérhető USB aljzatba.
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
InfiniteReality
őstag
válasz InfiniteReality #7217 üzenetére
Meg is van a megoldás: nem elég az USB3-at beletenni, az Intel chipsetet is bele kell.
-
ro_bert17
őstag
Bocsi, hogy ide is beklikkolom, de most vettem észre, hogy az ottani topikban enyhén szólva nincs nagy forgalom.
A kérdésem ez lenne: [link]
Azt sejtem, hogy a hds szerint ez egy tökéletesen döglött vinyó... Viszont az elképzelhető, hogy az integrációs komponenseknél valami drivert elcseszett? -
psg5
veterán
Sziasztok! Nem tudom volt- már: Erről mit tudni?
F.K.T.
-
Snoop-y
veterán
válasz E.Kaufmann #7205 üzenetére
Azert a nelkul, hogy tudna mit szeretne csinalni en nem uszitanam ra mondjuk win2k3 feletti Win serverre semmikeppen. Lesz egy csomo rossz beidegzodese ami kis halokon mukodni latszik aztan meg ha meg kell csinalni valahol akkor lesznek nagy pofaraesesek meg anyazasok.
A windows-os vizsgakonyvek peldaul eleg jo atfogo kepet adnak hogyan is kell felepiteni mondjuk egy alap Win halozatot de ugye az sem szentiras. Nalunk melohelyen pl ha valaki ranezne a Forestre meg hogy mik vannak beleintegralva egy hetig egyiranyba szaladna
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
PumpkinSeed
addikt
-
Nem tudtok valami értelmesebb VOIP telefonközpontot GSM átjáróval?
-
válasz E.Kaufmann #7227 üzenetére
Asterisk?
Lync?| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
-
válasz E.Kaufmann #7229 üzenetére
Bármilyen GSM gateway-t rá tudsz aggatni.
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
Snoop-y
veterán
válasz PumpkinSeed #7226 üzenetére
Hjam azert cserelik az ssl tanusitvanyokat meg patchelik azokat a szervereket amik openssl-t futtatnak...
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
-
DopeBob
addikt
válasz PumpkinSeed #7226 üzenetére
[link] Mivel ezen már túl vagyunk, azért ezt gondold át -> Yahoo plain text pass
Nem az SSL feltörése volt a kérdés, az openSSL hibája miatt meg lehetett szeretni a privát kulcsukat és visszafejteni a forgalmat. A hiba most derült ki, egy napig volt javítatlan (hogy mielőtt a biztonsági szakemberek felfedezték, ki tudott róla kérdéses) szóval igen, megszerezhették azokat a jelszavakat, ahol a titkosítást openssl-el oldották meg. (yahoo, fb, goggle... stb)
MZ/X
-
InfiniteReality
őstag
Windows telepítőkészlet piszkálásával kapcsolatos kérdés:
Valaki ment-e olyan mélyre ebben, mint én szeretnék?Az a lényeg, hogy bizonyos userprofilra vonatkozó alapbeállításokat szeretnék megadni, de úgy, hogy a Windows telepítőkészlet megfelelő registry-hez tartozó file-ját megnyitom regeditben és beleírom a változásokat. Ez elvileg működik is, de két beállítással gondom van:
1. No Sounds (nincsenek hangok) hangprofil legyen alapból kiválasztva. Ez nem egy registry beállítás, hanem igen sok.
2. Klasszikus Windows téma legyen az alapértelmezett (nem eröltetni akarom, csak alapértelmezetté tenni). Ez sem csak egy beállítás, hanem néhány.Valaki esetleg tudna segíteni ebben? Feltúrtam érte a netet, de sehol nem lelem.
Egyébként a Windows telepítőlemezen lévő install.wim-ben lévő users könyvtárbeli Administrator felhasználó ntuser.dat file-ja az, ami az alapbeállításokat tartalmazza (alap registry user ág).
Amit itt beállítunk, az már sysprep audit módban is úgy jön elő.A HKLM ág kicsit trükkösebb: install.wim file-ban Windows\system32\config, és itt vannak különböző fileokban. Pl a SOFTWARE nevű a HKLM/SOFTWARE registry ág. Itt sikerült módosítani hogy ne legyen Windows bejelentkezőhang.
Köszi
-
DopeBob
addikt
válasz InfiniteReality #7234 üzenetére
Lehet, hogy erre nem jó, de amikor én ilyesmit kerestem akkor: registry export. Beállítod amit szeretnél még egy registry export.
Total Commanderben compare by content, és ami változott, azt külön kimenteni egy fájlba. Lehet, hogy van külön progi is registry állományok összehasonlítására, ezt nem tudom.
MZ/X
-
válasz InfiniteReality #7234 üzenetére
Ezt miért az image-ből akarod csinálni, miért nem tartományba csatlakoztatás után group policy-ből?
-
válasz E.Kaufmann #7232 üzenetére
Na most akkor mit is keresel?
VOIP cuccost, GSM gateway-t, vagy komplett rendszert? Most pontosan milyen cucc van, és mi a gond vele?| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
-
InfiniteReality
őstag
válasz kraftxld #7236 üzenetére
Egyszerű az ok: nem tartományi gépek lesznek
(#7235) DopeBob
Sajnos nem tudni mely registy key-ek vonatkoznak ide. De az ötlet nem rossz. Lementem az egész user ágat a beállítás előtt és után.-------------------------------------------------------------------------------------------------
Találtam egy megoldást, igaz ez nem registry, de ezzel a Windows Classic téma beáll, de sajnos hangokkal együtt.rundll32.exe %SystemRoot%\system32\shell32.dll,Control_RunDLL %SystemRoot%\system32\desk.cpl desk,@Themes /ActionpenTheme /file:"C:\Windows\Resources\Ease Of Access Themes\classic.theme"
Szépséghibája még, hogy utána a beállítóablak elöl marad.
[ Szerkesztve ]
-
DopeBob
addikt
válasz InfiniteReality #7239 üzenetére
Pont ez a lényege, hogy nem kell tudni, mentsd le az egész ágat, előtte-utána. Ami a különbség, az változott
MZ/X
-
SityiSXT
őstag
Ha nem Home Windowst hasznalsz, a Local Group Policyban tudsz azert allitgatni dolgokat, erdemes volna azzal (is?) kiserletezni.
-
cinkoxid
senior tag
Az nem lehet opció, hogy csinálsz egy capture imaget a rendszerről, ahol már beállítottad ezt?
Illetve ha jól emlékszek láttam ilyen opciót a local group policyban, amikor azt túrtam átMás:
Tudja valaki, hogy hogyan lehet olyan batch fájlt írni, ami betölti az ESET egy elmentett konfigurációs fájlát? Vagy van rá egyéb mód, hogy azt betöltse? Próbálom automatizálni az ilyen műveleteket, de az eset önmagában nem rendelkezik olyan cmd paranccsal, ami ezt megtenné.
-
cinkoxid
senior tag
Közben megoldottam. Hátha mást is érdekel majd: Eset remote server programmal beleintegráltam a config.xml fájlt a eset telepítőjébe, így rögtön azokkal a beállításokkal települ fel.
-
articool322
csendes tag
Sziasztok!
Következő a szitu:
Munkahelyemen elkezdtünk egy kísérletet.
Van egy Windows Server 2012 amint Hyper-v fut. A Hyper-v-n telepítve van két windows SBS2003 ez első neve exch a másik neve auth. Most nem lényeg az, hogy mit szolgálnak ki és hogy miért ez a nevük. Az exch-n fullosan van telepítve az SBS, exchange-el AD-val stb. Az auth-on csak egy alap Server 2003 van (mert ugye az SBS az egy afféle kiegészítője/bővítése a 2003nak, meg automatán megcsinál pár dolgot) és be van léptetve az exch alá. Az a kísérlet lényege, hogy megcsinálható-e az, hogy beléptetett állapotban is végig lehet-e vinni az SBS telepítését. Van aki azt mondja nem, van aki azt, hogy igen. Én úgy vagyok vele, hogy elvileg minden megoldható Valakinek vmi tipp ötlet? Kiegészítésként még annyi, hogy a két gép virtuális belső hálón fut, tehát csak és kizárólag egymást látják. Elkezdtem megvalósítani amúgy és az authon annyit írt ki azonnal amint elindítottam az SETUPSBS.EXE-t a lemezről, hogy Az ACtive Directory nem található.[ Szerkesztve ]
Blogom: http://machineadmin.blogspot.hu
-
válasz articool322 #7245 üzenetére
A Server 2003-at nem el kellene már felejteni a francba?
-
articool322
csendes tag
válasz E.Kaufmann #7246 üzenetére
Persze, hogy igen, de ez kísérlet
Blogom: http://machineadmin.blogspot.hu
-
válasz articool322 #7245 üzenetére
Ha lelövöd az sbcore-t talán, de ennek a dolognak értelme már zéró.
-
SityiSXT
őstag
Mac szakiktól kérdeznék, ha szabadság:
Próbálom automatizálni a szoftverfrissítést a gépeinken, hogy ne kelljen odarohangálni a gépekhez egyesével begépelni az admin jelszót becsépelni. Odáig eljutottam, hogy a crontabot kell megpiszkálni, noch dazu ezt sort hozzáadva még működik is: 45 10 */10 * * /usr/sbin/softwareupdate -i -a
A gond az, hogy a belső Apple Update szerverünkre nem szeretnénk egyszerre rászabadítani mindenkit, mert azt sem a hálózat, sem a szerver nem köszönné meg. Mivel központilag úgysem tudjuk egyszerre mókolni a crontabot (legalábbis én nem találtam meg a módját), kézzel úgy tudunk javítani a szóráson, hogy naponta mondjuk 10-15 gépen írjuk át a crontabot. Hanem az időpontot jó lenne valahogy véletlenszerűvé tenni, hogy lehetőleg minél kevesebb gép "támadja" a szervert. Azt hittem, ez megoldja: * 10 */10 * * sleep ${RANDOM:0:2}m ; /usr/sbin/softwareupdate -i -a de nem úgy tűnik. Valakinek esetleg volna valami ötlete? Hálásan köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest