Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• melan

senior tag

válasz melan #59232 üzenetére

Nos, nem adtam fel... így a teljes sztori, hátha másnak tanulság lesz :K

Szóval adott az ASUS TUF Gaming B560 Plus Wifi chipsetes alaplap, ami 11. generációs procival támogatva 5000MHz-ig tölthető RAMmal. Vettem a korábban említett Crucial Ballistix 3600 MHz RAMot, ami XMPvel van támogatva.
    A probléma - ami első sorban zavart - az volt, hogy minden indításnál sokat várt a gép a POSTig, illetve leállításkor, alvó állapotba küldéskor is gondolkodott, illetve onnan visszatéréskor is.
    Soksok fórumot átnézve arra jutottam, hogy talán a modulokat kellene cserélgetni, illetve, hogy eleve ez a lap ilyen... mondjuk sok megfordult a kezem alatt, ezt azért hátra soroltam a lehetőségek között.
    Szóval a kiindulópont az volt, hogy nem ment XMP beállításokkal, hanem:
    - 3600 MHZ-en ment CL19-en (autó 3600)
    -3466-on ment CL16-on (XMP)

Kivéve az egyik modult, magában a másik láss csodát, XMP beállításokkal fut 3600MHz-en cl16-al, a másik ugyanígy - tehát a RAMok jók. Teszteltem egy 4Gb-os kölcsön RAM-mal, és ott nem volt semmi "gondolkodás"... innen ár gyanús volt.

Végül XMP bekapcsolva, de levéve 3466MHz-re nincs gondolkodás, gyorsan jut el a POSTig stb, ahogyan kell.

Szóval a lap nem támogatja (egyelőre) a RAMot, azonban okos kis lap, mivel induláskor leteszteli, mit tud a RAM, és azon indítja - csak épp ezt minden induláskor eljátssza... de beállítva az általa "kimért" értékeket megy rendesen... Talán egy BIOS frissítés megoldja, hogy a gyári XMP adatokkal fusson 3600 MHz-en, de az a 134 Mhz nem ér annyit, hogy visszaküldjem a RAMokat, és próbálkozzak másikkal.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés