- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
LOGOUT
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kraptor
őstag
Egy kis érdekesség:
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Szia!
Ment válasz, sajna az egész hét nem jó de köszi, hogy még emlékeztél

-
Kraptor
őstag
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
Kraptor
őstag
http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=633709
25:30-tól
-
Kraptor
őstag
Máv vesz 25 db Traxx mozdonnyt, hitelt jóváhagyták.
Festés ilyesmi lesz:

-
Kraptor
őstag
Nem is olyan rosszak az árak

-
Kraptor
őstag
Sziasztok!
Jó régen jártam már itt, azóta le is ült a projektem. A síneket lefektettem (ideiglenesen) és kész.
Sajna többre nem vlt időm, de majd neki fogok megint. Mondjuk jó drágák lettek a TTs cuccok. N-es méretből ki csinál minőségi cuccot? Én csak TT-böl tudok kiindulni de ott a tapasztalataim szerint így áll fel a sorrend (amikkel eddig találkoztam) leggyengébbtől a legjobb kivitelig Piko->Tillig->Modist(ua mint Tillig szinte)->Kühn. Vannak más gyártók de azokkal még nem találkoztam.N méretben minőségileg, hogy áll a helyzet?
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Köszi!
-
Kraptor
őstag
Hol tudok olyan "elosztót" venni ami az egyenáram + oldalát több + plusra osztja? Tehát van egy bemenetem ahova bemegy az egyik pólus és az "elosztó" másik végén ugyanaz a pólus jön ki csak sokkal több vezetéken. Ja és ennek mi a pontos neve?

-
Kraptor
őstag
Sikerült lefektetni a síneket:
Ez még csak ideiglenes, hogy minden passzol, stb. Hát nem is olyan nagy ez az asztal
Középen még azt valamennyire meg akarom emelni, csak még nem tudom, hogy mivel oldjam meg a szint emelést. -
Kraptor
őstag
Mivel lehet szépen vágni Tillig(Pilz) TT flexi síneket? Sajna nem valami stabil (mivel flexi) és eddig kis kézi fém fűrésszel nem nagyon ment. Elcsípni eltudom fogóval de az elég csúnya.
-
Kraptor
őstag
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Nem, nem az enyém. Az elég drága móka az azért, a gyűjteményben van pár elég drága mozdony is.

-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Régen jó szivattyúkat csinált és nagyon szépeket, 100 évesek és még mindig mennek
Manapság is csinál még valamelyik darabja de nem Magyarországra.Szép gyűjtemény:[link]
-
Kraptor
őstag
Egyáltalán van még igazi Ganz vagy csak a feldarabolt cégek?
Nekem is majdnem megvan az össze sínem csak váltók hiányoznak..
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Tényleg melyik kitérőt érdemes választani szervósat vagy hagyományosat? Tillig TT-nél van 3 fajta mondjuk méretben is különböznek.
-
Kraptor
őstag
Vasúti jelzők:[link]. Van benne magyar is.
-
Kraptor
őstag
Modell gipsznek nem fehérre kéne megszáradni? Sikerült olyat szereznem ami szűrkésre szárad.
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Köszi!
Ha valakit érdekel pár érdekes kép igazi vonatokról és a Keleti P.u-ról.[link]
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Tillig nem gyárt Taurust, azért kérdem. Árban lehet de minőségben is, mondjuk én egy Kühn-t hasonlítottam egy Piko Taurus-al de ott is nagyon érzékelhető volt.
Magyarország, Ausztria és Német ó. közlekedése érdekelne.
-
Kraptor
őstag
Hát nekem is volt egy narancs színű trafóm, de az góliát elemekkel működött de gondolom nem arra gondoltál

Más,
Taurust csak Piko gyárt TT-ben? Vasúti közlekedésben használt jelzőberendezésekről van valami jó leírás, hogy mi micsoda, stb?
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Igen, én az F2-est értettem kezdő TT trafónak.
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Elvileg 2-12 V ás 0,6 A.
-
Kraptor
őstag
-
Kraptor
őstag
Azannya...nagyon brutális szépen fut a picike:[link] Nem semmi ez a Kühn és én még azt hittem a Piko fut szépen

-
Kraptor
őstag
Meghozták a Kühn ÖBB Herculest meg a 100 db kereket. Gyönyörű a mozdony! Alig várom már, hogy kipróbáljam a kis körpályámon
Mennyivel szebben van kidolgozva mint a Piko Taurus... 
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Aszem ahhoz a Noch ágyazathoz is kell az őrlemény, az az ágyazat csak a parafát váltja ki és még pluszba szóród meg az egészet. Sajnos még nem láttam ilyen Noch-os megoldást de elviled így műkszik, ha valaki látott az jelentkezzen
. Van 2 színben ez a "parafa kiváltó" és még ehhez van 3 színben őrlemény. -
Kraptor
őstag
Találtam még pár pályatervet:[link]
-
Kraptor
őstag
Ágyazatnak parafát érdemes vagy pl ilyet:[link]
-
Kraptor
őstag
Mekkora Ampert vesznek fel a régi és az új TT mozdonyok?
-
Kraptor
őstag
Ezek jó kis digit cuccok:[link] Jó drágák is

Ilyet rendeltem 23K volt, addig vaciláltam míg a 21K-s darab elment és nekem már csak a drágább yuros maradt, ez nagyon megtetszett. Igazából most nem mozdonyokat kéne vennem hanem sínt és a terepasztalt építgetni, de ez annyira tetszett és kíváncsi voltam milyen a Kuehn, eddig elég sok szépet mondtak róla.
-
Kraptor
őstag

-
Kraptor
őstag
válasz
kisBősze
üzenetére
Szerintem a digi rendszernél a dekóderek az igazán drágák. Egy controllert megveszel 1x ami örök életre jó és az tényleg mindent kiszolgál, főleg azért is jó mert folyamatosan frissítik a firmwareiket és minden finomságot kapsz, pl az ESU Ecos-a alapból 2 mozdonyt tud irányítani egyszerre menü váltogatás nélkül, míg a legújabb firmware-val már 10-et
. 10 mozdony adati jelennek meg a képernyőn és azokat tudod irányítani, hogy mi merre. Kiválasztani meg egyszerű mert csak ráböksz melyiket akarod ér máris irányítod.Amik nagyon drágák szerintem azok a hang dekóderek, 30e nagyon sok azért, tudom van a sima 6-8000 ért de az azért nem ugyanaz. Mondjuk vannak "butított" digitális rendszerek amik azért jóval olcsóbbak.
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Nekem ami nagyon tetszik a digitális rendszerben az a shuttle funkció, mikor be tudod úgy állítani a mozdonyt, hogy menjen el A-B-C-be és úgy állítgatja a kitérőket is és ehhez nem kell külön PC program (azt nem is írtam, hogy egy jó PC program ami a terepasztalt tudja irányítani az olyan 300-500 euro) csak egy jó controller. A ásik az a "double-heading" (ennek nem tudom a magyar kifejezését) és ez főleg Amerikában divatos, mikor két mozdony van az egész szerelvény elején és azt úgy tudja kezelni a controller mint 1 mozdony (mondjuk ehhez olyan controller és dekóder is kell, de általában már majdnem mindegyik dekóder tudja ami 6000 ft környékén van.
-
Kraptor
őstag
válasz
kisBősze
üzenetére
Már válaszoltak de én is elmondom a magamét.
Digi rendszer nagyon frankó, de nagyon drága. Egy jó controler olyan 150e, után a decoder 6000-8000 hang nélkül, hanggal 30e környékén van, ezek per mozdony, tehát egy jó hang dekóder annyi mint egy jó mozdony
. Váltókhoz/világításhoz dekóder olyan 10-20 környékén van ezek alapból általában 4-6 váltót tudnak kezelni.Ágyazatnak már lehet kapni előre gyártott ágyazatot, pl Noch-nak van de szerintem majdnem mindegyik nagyobb gyártónak aki gyárt síneket van, de saját magad is tudsz csinálni.
-
Kraptor
őstag
Hegy/alagutat építenék van valami jó eszköz amivel lehet sziklás hegyet építeni? Dombokat mivel lehet szépen kialakítani Noch-nak van a terra-form terméke de az nem annyira nyerte meg a tetszésem.
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Hát ja, jó lenne ha yuro visszamenne 250-260-ra

-
Kraptor
őstag
Elkészült az asztalom (csak maga az asztal). Elég jó masszív lett, le is kezeltem mostmár csak sínek és váltók kellenek

-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
2007 óta így néz ki?

-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Az sajna nem néz ki olyan szépen, szerintem sajna jegelés lesz ebből, nem csak azért mert drága, hanem a gazdasági helyzet miatt is...

-
Kraptor
őstag
Végleges terv.
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Nem lesz ez egy kicsit túlzsúfolt? Csak szimplán érdekességből kérdem.
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Az nem kicsike H0-hoz?
-
Kraptor
őstag
Azt vágom, de dupláknál miért nem így kötik össze őket: mozdony-vezérlőkocsi-vezérlőkocsi-mozdony, nekem valahogy jobban tetszik így mint, hogy középen van egy mozdony

-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Igen utána én is rájöttem, de miért így kötik össze őket? Miért nem úgy, hogy a mozdonyok vannak a végén és nem középen az egyik?
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Railjetnél miért van néhe egy plusz mozdony az egész szerelvény közepén?
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Köszi. Azért kérdezem, mert egy kicsit fölé löttem a 110cms lábakkal

95cm tűnik jónak és kényelmesnek nekem, holnap viszem vvágatni (megint)
Ez nagyon állat[link]. Nem is tudtam, hogy ezek ílyen hangot adnak induláskor

-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Az új TT-knél sincs semmi zaj

-
Kraptor
őstag
Milyen magasra lábakra érdemes építeni a terepasztalt, 100 cm magas?
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Elnézést

Mivel érdemes kezelni a rétegelt lemezt, merevítést és a lábakat? Nem szeretném, hogy túl lakkos kinézete legyen. Sikerült elég jó fa anyagot szereznem egy kicsit túl sót is
jobb a fa minősége mint a bútoromé
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Hát szedd szét, jó sok benne a műanyag még a forgózsámoly (szem úgy hívják) is műanyag. Nekem a Kuehn modellek nagyon tetszenek ott szemezgetek egy Arriva Szettel

meg ez[link]
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Jók nagyon

Taurusomban kiégett az egyik égő, hogy cserélem ki? Úgy tűnik,bele van ragasztva és nem tudom csak úgy kicserélni, meg mintha egybe lenne a drótozással az égő és csak egyben lehet kicserélni forrasztással?
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Nagyon nehezen forog. Áramszedés rendben, motorral van a gond.
Mehano mennyire csinál jó/szép TT-ket? Vettem egy Piko DB Taurust, elég jó, kidologozása nagyon szép ennyi pénzért és nagyon finoman mozog. Full műanyag benne minden (nem bírja majd annyira strapát mint a régi BBTT, jobban kell rá vigyázni.)
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Itt van szintekkel és meredekséggel jelezve. 10 cm magas lenne a "fennsík." Gondolkoztam 20 cm magasságban de akkor alagút kell és "helix" kör.
-
Kraptor
őstag
Új motor kell

-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Ezt, hogy érted pontosan, hogy átmenő vágány?
Tényleg a kocsiknak(Berlinen Bahnen) mekkora kerekeik voltak régen 8 vagy 7,5 mm?
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Hétvégén felrakom újra, most nem volt vele időm foglalkozni.
Tényleg az új Tillig síneknek miért olyan sz@r a betápja (elnézést a kifejezésért, de tényleg nagyon gyenge) tiszta alumínium az egész mind a kábel amit adnak a sínhez és maga a betáp egyság ami a sínhez csatlakozik nagyon gyenge aluból van. Valami más megoldás van, vagy inkább közvetlen a sínhez csatlakoztassam a réz kábeleket és kész?
-
Kraptor
őstag
Itt egy újabb [link]
Középen domborzat lenne és az ott lévő sín egy emelt szinten lenne, jobbra pedig egy híd keresztezné az alsó két pályát. Ez azért van, mert lehet, hogy majd valamikor bővítem a még el sem kezdett asztalt jobbra.

-
Kraptor
őstag
AnyRail a program neve. Azóta már átalakítottam párszor

Tényleg, melyik a legjobb modellvasútas webshop Mo-n?
Eddig kettővel volt dolgom, vasutmodell.com (áraik egy kicsit magasak és a kiszállítás is egy csöppet sok, de eddig ők bizonyultak a legkorrektebbeknek, segítőkészek, extra kéréseket is megtesznek, stb). A másik modellkit.hu (áraik tán a legjobb, de nem olyan rugalmasak és bonyolult a rendelés egy kicsit.). Tapasztalata másnak mással van?
-
Kraptor
őstag
Első pálya terv:
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Pályaterve még csak fejben van, hétvégén vetem papírra
Szívesen fogadom a pályaterveket
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Utána én is átgondoltam és kell alá váz, TT lesz.
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Azért gondolkoztam 12-18 mm-ben mert az azért elég vastag és nem hajlik meg olyan könnyen. Fatelepen veszek mindent. De egy vázat azért lehet, hogy aládobok.
-
Kraptor
őstag
Sziasztok!
Pár kérdés.
12 mm vagy 18 mm vastag rétegelt lemezből érdemesebb csinálni a terepasztalt? Alsó merevítés kell vagy elég merev lesz a lap? 2,5 x 1,3 m lenne az asztal. Lábaknak aluminium lábak lennének közvetlen az asztalhoz csatlakoztatva 6 db láb, 87 cm magas a lábak, gondolom ezek bőven elég magasak.
Köszi a válaszokat.
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Már nem lehet belépni, mert jan 31-én lejárt a tagsági belépés.

-
Kraptor
őstag
Klubtag itt, hogy lehetek?
-
Kraptor
őstag
Remélem Tillig nem hal meg...
-
Kraptor
őstag
Marklin megfekszik?Ilyen híreket olvastam, ez igaz?
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Ezt ki festette?
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Okés
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Ha belinkelnéd azt megköszönném

-
Kraptor
őstag
Amcsi vonatokat gyárt valaki?
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Ez jó, de mi ez?
Németül sajna nem tudok
-
Kraptor
őstag
válasz
remington2
üzenetére
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Aszem én maradok a TT-nél. H0 tetszik de túl nagy, N meg tán egy kicsit túl kicsi. TT-nék kik gyártanak és mennyire "halott"? Piko, Roco és Tilligről tudok meg Kühn/kuen (de az elég kicsi).
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Hát azt látom, drágább is mint a TT legalább is vasutmodell.com-on
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Köszi. N-es is jónak tűnik, sőt a képeken szebben néz ki mint a TT.
-
Kraptor
őstag
Valaki tud egy jó leírást a digitális rendszerről, valami olyasmit mint a Helyesen vágányon a TT-vel csak nem analog, hanem digit rendszer?
-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Igen ott nem. Én csak most olvasgatok és próbálok több infót beszerezni a digit rendszerről. Az analóg az megy és eléggé átlátható számomra, de a diginél még nem teljesen egyértelmű, pl váltókat hogyan váltod, stb.
Mondjuk egy kicsit el is veszi az élvezetet ez a digi rendszer mert beprogramozod PC-n az egészet és magától megy, valahogy jobb volt csavargatni a trafót és a kapcsolókat nyomogatni

-
Kraptor
őstag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Viszont ez érdekes:[link] Roco multimaus leírás 25. oldalán azt írja, hogy a roco digitális mozdonyok simán mennek analóg rendszeren.
"A ROCO összes digitális mozdonya problémamentesen fut mind a digitális, mind pedig a „normál”
egyenáramú létesítményen. A mozdonydekóder automatikusan felismeri, hogy melyik rendszeren van.
Ezért könnyen lehetséges egy létesítményen mindkét rendszert használni, hogy például a még nem
digitalizált mozdonyai a létesítmény egyenáramú részén közlekedhessenek."Gondolom a többi dekóder is ilyen.
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Naon drága ez a digi rendszer...marad az analóg

-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Még nem tudom. Még nem telejsen végeztem a tisztogatással és kíváncsi vagyok, hogy mi mükszik és mi nem. Még nem teljesen mondtam le a digit rendszerről, az jobban közelebb áll hozzám mint a gyengeáram

Ez viszont nagyon tetszik:[link]
-
Kraptor
őstag
Tillig katalógus, ha valakit érdekel[link]
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Köszi!
-
Kraptor
őstag
Valaki tudna nekem egy képet linkelni ahol a TT és N modell is látszik egyszerre mind méret és kidolgozásban érdekelne.
-
Kraptor
őstag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Nem eladó, emlék
és hátha még lehet vele majd valamit kezdeni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Wuthering Waves
- LEGO klub
- Melyik tápegységet vegyem?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Túra és kirándulás topic
- One mobilszolgáltatások
- Papírnehezékként használható csúcs-GeForce-ot árul egy francia viszonteladó
- Le Mans Ultimate
- BMW topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4066, 94% AKKSI
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 279 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti
- Apple iPhone 14 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 87%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Sajna többre nem vlt időm, de majd neki fogok megint. Mondjuk jó drágák lettek a TTs cuccok. N-es méretből ki csinál minőségi cuccot? Én csak TT-böl tudok kiindulni de ott a tapasztalataim szerint így áll fel a sorrend (amikkel eddig találkoztam) leggyengébbtől a legjobb kivitelig Piko->Tillig->Modist(ua mint Tillig szinte)->Kühn. Vannak más gyártók de azokkal még nem találkoztam.