Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zeki
nagyúr
Ha az ingatlanközvetítővel kizárólagos eladásról szól a szerződés, én sem adhatom el a házamat? A vevőt (akit én én találtam) az irodához kell irányítanom?
-
Zeki
nagyúr
MI van akkor, ha a feleségem 50%-ban tulaja a háznak, és ő adta a kizárólagos megbízást az irodának, de az ingatlanra én (másik tulaj) szereztem vevőt?
Akkor is ki kell pengetni az irodának a jutalékot? -
Zeki
nagyúr
Üdv!
Ingatlanos dologban van balhé...
Anno 8 éve szocpollal (1 meglévő, 1 előlegezett) plusz kamattámogatott hitellel vettük meg a házunkat. Aztán később jött a 3. gyerek, arra is igénybe tudtuk venni.
Most a nyáron eladó lett a kecó. Vevő jött is, használt CSOK-ra venné. Lefoglalózta 10%-kal kp, ebből ment az ingatlanközvetítőnek is a jutaléka, a maradék pénz meg az általunk kinézett új CSOK képes ház foglalójába ment. A szerződés úgy szólt, hogy nov30-ig leszünk kifizetve, de amint pozitív lesz a hitelbírálatuk, kapunk még pénzt, amiből kitudom fizetni a 2 személyi hitelem, és beadhatom én is a lakáshitel kérelmünket.
Az ő hitelüket egy hitelközvetítő csinálja, az adás-vételit annak egy ismerős ügyvédje csinálta.
Most a bankjuk akart egy igazolást az Államkincstártól, hogy mennyi szocpollal is tartozunk. Azt ugyanis a bank fizetné be egy letéti számlára, és onnan kerülne később át az új házra terhelve. Államkincstár felhív, már nem foglalkozik vele, helyette egy bizonyos Kormányhivatal. Telefonszámot is kapok. Felhívom, ők aztán ki nem adnak ilyen igazolást, legyen elég a banknak a régi hitelszerződésünk, abban benne van a szocpol. A banknak ez nem jó. Elmegyek személyesen is a hivatalba, és ha már ott vagyok, rákérdezek újra a szocpolos dolgokra, mert a nyáron pár dolog fel lett írva, de kissé zavaros, rakjuk már rendbe. Azzal kezdte, hogy már baj van, ha a nyáron írtuk alá az adás-vételit, mert 30 napon belül be kellett volna jelenteni az eladást. Ezt én nem tudtam? Mondom nem. Senki sehol sem mondta. Akkor van két lehetőség: vagy kifizetem a 3.8 millát és kamatokat, vagy új szerződést kell írni a vevőmmel. Lehet visszadátumozni annyival, hogy beleférjek a 30 napba. A banknak sem lesz ezzel baja.És csodálkozott, hogy az ügyvéd nem tudta ezt a 30 napos dolgot.
Ügyvéd (aki a szerződést csinálta) felhívom hogy baj van, meg miket hallottam. Majd utánakérdez a hitelközvetítőnél, de ő nem tudta ezt a 30 napos dolgot. Közben én is beszéltem azzal a hitelközvetítővel, aki majd a mi hitelünket csinálja (az ingatlan irodában), ő sem tudott erről a 30 napos dologról, de a szerződés módosítása új dátumokkal, de változatlan tartalommal szerinte sem gond.
Ügyvéd is arra jutott, hogy oké, ezt kéne (és még új értékbecslés sem kell). Csakhogy a vevőm köti az ebet a karóhoz. Ő nem akar szerződés módosítást, mert hogy akkor újra be kell szereznie a szükséges papírokat. Találjon ki mást az ügyvéd.
Na de mi mást?
Vagy arra bazíroz, hogy átmegy a hitelük, minket kiraknak, aztán fizethetem vissza az államnak a 3.8 millát kamatostól, és mehetek 3 gyerekkel valami kis szutyok lakásba?
Vagy arra bazíroz, hogy én lépek vissza és akkor a foglaló dupláját kell visszaadnom? Na mert azt sem tudnám visszaadni, nincs miből.[ Szerkesztve ]
-
Zeki
nagyúr
Erről a szocpolos dolgról nem tudott senki, akinek szerintem tudnia kellett volna:
(4)223 A támogatott személy
a) a lakás elidegenítését az erre vonatkozó szerződés megkötésétől,
b) a bontást és a lakáscéltól eltérő hasznosítást az arra vonatkozó engedély kiadásától,
c)224 a lakóhely megváltoztatását és annak tényét, hogy a lakás nem saját maga és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál a személyi adat- és lakcímnyilvántartó hatóságnál történt lakcímbejelentéstől, vagy
d) a lakás használatának átengedését az arra vonatkozó szerződés megkötésétől vagy annak hiányában annak megkezdésétől
számított 30 napon belül köteles a kormányhivatalnak bejelenteni az ezekre vonatkozó iratok egyidejű csatolásával.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100012.KORA nálam lévő Támogatói szerződésekből kimaradt ez a 30 nap, a takszöv ezt nem másolta át a rendeletből.
-
Zeki
nagyúr
Folytatás...
.. a vevőm nem tud új lakáshitel kérelmet beadni, mert azóta olyan változások történtek náluk, hogy ha újra be kell szerezniük az igazolásaikat, nem kapnák meg a hitelt.
Az ügyvéd megpróbál általam valami kérelmet benyújtatni a Kormányhivatalba ( pl hogy az anno megírt Támogatói szerződésben nincs benne ez a 30 nap), meg viszem az adás-vételit, aztán ha nem fogadják el, akkor vissza kell lépnem a szerződéstől. Csakhogy a vevőm foglalója (mínusz az ingatlanközvetítő jutaléka) be lett fizetve az általunk lefoglalózott ingatlanba.Itt cseberből vederbe esés van.
Csakhogy nekem nincs pénzem semennyit sem visszaadni a vevőmnek.Nincs valakinek kedves jó ismerőse a Kormányhivatal lakástámogatási osztályán?
-
Zeki
nagyúr
Voltam egy másik ügyvédnél... adott tippeket hogy mit kellene még a kérvénybe beleírni, de még ő sem lát sok reményt, mert a 30 nap az 30 nap akkor is, ha a 2007-es szocpolos támogatási szerződéskor még nem volt ez a 30 nap.
Ezért a Kormányhivatalban döntést hozók jószándékára leszek utalva.
Ha ugyanis nem fogadják el, hogy én csak most fogom majd beadni az adásvételit, akkor ugye az államnak ki kell fizetnem a 3.8 millát plusz kamatok, de ekkor már én sem tudok elköltözni (miből?), így az általam lefoglalózott ingatlant is elvesztem a foglalóval együtt, és a vevőm által adott foglaló dupláját kellene neki visszaadni, mert én állok el a szerződéstől.
Természetesen egyiket sem tudom miből megfizetni, és nem hiszem hogy tudok akkora hitelt felvenni a házra, hogy ezt utána még havonta tudjam törleszteni. Tehát simán lehetek földönfutó 3 gyerekkel.... mert nekem senki sem szólt, hogy ha eladom a 2007-ben szocpollal vett lakást, akkor azt 30 napon belül be kell jelenteni... na de a törvény nem ismerete nem mentesít alóla... -
Zeki
nagyúr
Magamra hozom a bajt, ha bemegyek a kormányhivatalba...
18. § (16) A kormányhivatal, valamint a Kincstár hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárást nem folytathat le, kivéve a részletfizetés engedélyezését. A lakáscélú állami támogatás és az ahhoz járuló kamat és költség részletekben történő visszafizetése akkor engedélyezhető, ha a kérelmező igazolja, hogy a támogatás azonnali és egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhelést jelent.
[[ Szerkesztve ]
-
Zeki
nagyúr
Ha eddig az egyik okj-s vizsgám kellett a munkámhoz, most meg a garantált bérmiminumjelentős emelése miatt azt mondják hogy már nem kell, és rám nem is vonatkozik (merthogy eddig sem azt kaptam, - ám most az emeléssel alatta kapnék- meg úgyis órabéres vagyok, tehát ezért sem vonatkozik rám), hogy élhetek ez ellen orvoslattal, ha közben nem is akarom magam kirúgatni?
-
Zeki
nagyúr
válasz davenport #9002 üzenetére
Semmiféle papír meg módosulás nincs. Órabére vagyok, eddig a garantált bérminimum felett kerestem, de most azt mondja a főnök, hogy épp ezért nem vonatkozik rám, mert eddig felette kerestem, meg ez amúgy is a fix béresekre igaz, meg egyéb handabanda, hogy nehogy emelnie kelljen. Kíváncsi vagyok, hogy ha kötelező az emelés, akkor mit fog kitalálni....
-
Zeki
nagyúr
válasz Magnum_ #9062 üzenetére
Akkor írjátok fel valahova, hogy ha egy anno szocpollal vett házat mostanában elad valaki, annak 30 napon belül le kell jelentenie az elidegenítést a Kormányhivatal lakástámogatási osztályán, az adásvételivel. És vigyen egy fénymásolatot is róla, mert lehet nem tudják lemásolni az eredeti adásvételit
Ezt szívtam be igen durván, mert nem tudta az ügyvéd. -
Zeki
nagyúr
Mik a lehetőségek. ha végre eladom a házam, én meg talán csak leghamarabb 1 hónap múlva tudok az általam megvásárlandóba költözni, de a vevőm ezt a max 1 hónapot sem hajlandó kivárni?
Nyilván fizetnék is neki valami albérlet díjat, hogy a házban maradhassak a 3 gyerekkel, amíg nem tudok kiköltözni az új helyre. De mi van, ha ebbe nem megy bele? -
Zeki
nagyúr
válasz Magnum_ #9069 üzenetére
Már megvolt az adásvételi, jan. 15 a kifizetési határidő, nekünk meg febr. 15 az új helyen.
Mivel már másodszor megy az adásvételi szerződés megírása, így lehet szopatni akarnak. Elsőnek azért lett törölve, mert senki sem mondta nekem, hogy ha eladom a szocpolos kecóm, akkor azt 30 napon belül be kell jelentenem az államnak, különben fizethetem vissza a szocpolt kamatokkal. Így azt az adásvételi szerződést töröltük. -
Zeki
nagyúr
Akkor mi a helyzet ha a vevőm kifutott a határidőből, mert:
- az OTP elsőnek azt akarta, hogy szerezzek az államtól igazolást, mennyi a szocpolom összege, és akkor fizeti ki (de ilyet nem ad ki az állam)
- az OTP azt akarta, hogy akkor az a pénzintézet adjon erről igazolást, aki ezt folyósította részemre (kapott ilyet, köszönet érte a Fókusz takaréknak)
- az OTP -nek ez nem volt jó, azt akarja, a vevőm fizesse ki a 3.8 milla szocpolom az államnak, és majd ha az állam levette a széljegyezetet a tulajdoni lapról, majd akkor leszek kifizetve
- a vevőm az ügyvédnek a múlt héten azt mondta majdnem megvan az összeg
- az ügyvédhez én meg az asszony szerdán bementünk aláríni a szerződéskiegészítéseket (mert január 15 volt a kifizetési határidő az adásvételiben)
- a vevőm az ígéretével ellentétben nem ment be csütörtökön az ügyvédhez hogy aláírjon, csak annyit üzent neki, hogy beszélni fognak velem.
- nem beszélt velem senki, az ügyvédnő próbálja elérni a vevőm hogy akkor mi van, miközben lejárt a határidő.
A 3.8 milla szocpol letéti számlára megy, mert majd ráterhelődne a másik házra, amit meg akarunk venni CSOK-kal. Közben az általam lefoglalózott ingatlan kifizetési határideje február 15. de én még be sem adtam a hitelkérelmem (még jó is).Mondhatom-e azt az ügyvédnek, hogy lejárt a határidő, semmis az adásvételi, eladom másnak a házam? A vevőm meg bukta a 10% foglalóját.
-
Zeki
nagyúr
válasz Apollo17hu #9269 üzenetére
-
Zeki
nagyúr
Az a jó ebben a hülye országban, hogy minden ott van a gépeken, de neked mindenféle hivatalokba kell mászkálnod, hogy a gépben lévő adatot nyomtassák ki neked, hogy azt bevidd egy másik hivatalba, ahol aztán majd megint digitálisan lesz rögzítve.
ELMEBETEG!
Mert az nem működik ám, hogy egyik hivatal lekérje a másiktól digitálisan!
-
Zeki
nagyúr
Ha az adásvételi meghiúsul, mert a vevő nem fizetett a határidőig, és emiatt bukja a foglalóját is, meg nem is elérhető, meddig bújócskázhat? Mert ugye fel kellene bontani a jelenlegi adásvételit, hogy másnak tudjam eladni a házam, de az illető az ügyvédet is kinyomja a telóján.
Szóval ha nem akar bemenni bármiféle papírt aláírni, akkor hogy lehet mégis érvényteleníteni? -
Zeki
nagyúr
Éjjel 2 óra óta vagyok ébren a szomszéd hülye tacskója miatt. A gyerekek valszeg visszaaludtak, de alig lehetett azokba is életet lehelni reggel. El is késtünk az oviból. Elég sokat voltam kint pizsamában a mínusz 10 fokban, hogy rászóljak a dögre, ne ugasson. Max 5-10 percig volt az hatásos.
Hívtam a szomszédot: Azért van a kutya, hogy ugasson. Sajnálja, de nem tud mit csinálni.Én jobban sajnálom, mert éjfélig melózok.
Hova lehet fordulni, van-e valami jogalap?
-
Zeki
nagyúr
Segítséget szeretnék kérni!
Sikerült kerülő úton elérni az ügyvédet, aki az adásvételért felelős a mi ingatlanunknál, ahol a vevő kifutott minden időből, bukta a foglalót, de nem akar bemenni az ügyvédhez aláríni a szerződésbontást, amivel be lehetne menni a Földhivatalba.
Azt mondta az asszonynak, írjunk neki egy levelet, amiben arra kérjük őt, hogy küldjön a vevőnknek egy levelet, amiben arra kéri hogy menjenek be aláírni a szerződésbontást, illetve amiben kérjük, hogy ha nem írják alá, vagy nem veszik át egyik lakcímükön sem, akkor x napon belül úgy lehessen venni, mintha átvették volna.Az én kérdésem az, hogy akár PÜ-ben segítve, mit is kellene nekem abba a levélbe beleírnom? Meg hány nap után lehessen azt mondani, hogy átvették, de nem mennek be aláírni, akkor vége ennyi, vagy nem vették át, eltelt x nap, és ennyi? Mert addig nem tudom másnak eladni, amíg a Földhivatalban nincs töröltetve az az adásvételi.
Amiben hála a magasságosnak semmiféle kitétel nincs arra az esetre, ha nem fizetnek időben. Pláne, ha el is tűnnek.Amúgy január 15-tel járt le az adásvételiben a végső kifizetési határidő, de még csak a foglalót láttuk, semmi mást.
[ Szerkesztve ]
-
Zeki
nagyúr
Senki?
Beszéltem egy ügyvéddel, de lehet ismeri a majdnem vevőm, mert ilyen tanácsokat adott:
Bíróság, évekig tarthat.
6 hónap után elévül az adásvételi a Földhivatalban, még van 4 hónap.
Megegyezek a vevőmmel, hogy visszakapja a foglalóját, és akkor hátha előkerül, meg aláírja a papírt. Ekkor az új vevőm foglalójából kitudom fizetni.Elég fura ha ez így működne, mert akkor minek szórakozni holmi határidőkkel? Majd fizet mikor kedve úgy szottyan.
Kicsit bújkál, és máris adjam vissza neki a foglalóját.[ Szerkesztve ]
-
Zeki
nagyúr
Minden lakáshitel egy adásvételi szerződéssel indul.
Mindenki nagyon figyeljen, hogy az biztosan jó legyen, lehetőleg a témában nagyon jártas ügyvéddel készüljön!Mi éppen totál ki vagyunk idegileg készülve, mert a szerződében semmi sincs arról, ami van ha a vevő nem fizet határidőre, mert váratlanul? nem kap hitelt. A határidő 2 hete lejárt, és a vevőnk nem akarja aláírni a szerződés bontásról a papírt, amivel be lehetne menni a Földhivatalba, hogy töröljék a bejegyzést a Tulajdoni lapról (nem akarja bukni a foglalóját).
Közben lenne másik vevő akivel nem tudunk szerződést kötni, közben szorít minket a határidő, az általunk lefoglalózott ház miatt.
3 másik ügyvéddel is beszéltünk, akik látták az adásvételit, sajnos amíg nem írják alá a szerződés bontás papírt, nem tudjuk másnak eladni. És ki kell várni a 6 hónapot, amíg a Földhivatal magától törli.
Ekkorra viszont már bukjuk a lefoglalózott ingatlanunkat. Tehát pert is kell majd ellenük indítanunk. Lehet az ügyvédet sem ártana megszorongatni, aki ilyen béna szerződést készített.Meg lehet kérdezni, hogy miért nem folytatjuk velük tovább, miért nem írunk velük alá egy új adásvételit, nos azért, mert hazudtak. Azt mondták minden bankban meg x takarékban is voltak érdeklődni, és csak akkor kapnának hitelt, ha kifizetik zsebből a mi szocpolunkat ami a házon van. X takaréknál van ismerősöm, ő mondta hogy ilyen nincs, ha hitelképes a vevő, akkor a kért/adható hitelt ők simán utalják az államnak is, ha az van a szerződésben, és ha lekerült a bejegyzés a Földhivatalban, akkor utalják a többi hitelt.
Tehát valami susmusolnak, de lelépni nem akarnak, mert akkor bukják a foglalót, nem fogják fel, hogy azt eleve bukták, és nem akarunk velük már semmit sem szerződni. Van másik vevő jelölt. Ha miattuk bukjuk a foglalónkat, az per tárgya lesz.Szóval jól figyeljen mindenki oda milyen ügyvédet is választ egy lakáshiteles adásvételnél!
-
Zeki
nagyúr
válasz sutykuru #9425 üzenetére
Ő az.
Év végén még azt mondta az ügyvédnő, hogy év végéig ki leszünk fizetve, mert az OTP utalni akar.
Aztán jött valami pálfordulás. Állítólag a bank azt akarta tőlük, fizessék ki a 3.8 milla szocpolom, és akkor mehet a hitel. Ennyi nekik nincs. És állítólag mindegyik bank ezt mondta nekik.Az viszont biztos, hogy anno azért mentek az OTP-hez, mert más bankoknál sansztalanabb volt a hitelvételük.
És az ügyvéd sajnos semmit sem írt a szerződésben olyan nagyon is előfordulható lehetőségre.
Szerintem az ügyvédnő is hibás.[ Szerkesztve ]
-
Zeki
nagyúr
-
Zeki
nagyúr
Üdv!
Jogi szempontokban kérnék segítséget!
Adott egy a házunkra megírt adásvételi, ami nem tartalmaz semmit arra az esetre ha a vevőnk nem fizet határidőre, és az lejár. 4 ügyvéd szerint is egyezkedni kell a vevőmmel, hogy mennyit kér vissza a foglalójából, cserébe hogy aláírja a szerződés bontást.
Minket szorít a február 15, ami az általunk lefoglalózott ingatlan kifizetési határideje. Ott sajnos komolyabb adásvételi lett írva:Látszik, hogy alapkamat +8% kamatot kellene fizetnünk, ha kicsúszunk a fizetési határidőből. Az egy 37 millás háznál durván sok, és nem is tudjuk hány hónapig kellene azt számolni... vagy eleve elállunk, és bukjuk az 1 milla foglalónkat, ugyanis:
A vevőm, aki nekünk már csak volt vevő, nem hajlandó elállni. Már felajánlottunk neki félmillát az 1.7 milla foglalójából, de vissza sem írt. Este még megemeljük 1 millára, ha holnap aláírják a szerződésbontást.
Úgy néz ki, szopatni akarnak. Mi van, ha akkor sem írják alá?
Lenne egy új vevőm, ő nyilván eláll. Május végén törlődik a Földhivatalban ez az adásvételi, csak utána tudjuk újra eladni, de akkor már nyilván nem tudunk olyan lakást venni, amit most kinéztünk.Egy per során, mennyire lehet rájuk verni ezt az 1 milla foglaló bukást, meg hogy miattuk nem tudtuk megvenni álmaink lakását? Mennyire bizonyító erejűek a Viber üzenetek? Mert ezen keresztül megy írásban a kommunikáció a 2 feleség között. Már amennyiben az a nő feleség, mert az adásvételiben külön lakcím van, meg nem a férfi családneve van a nő nevében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- PlayStation 5 Pro teszt
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Autós kamerák
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Home server / házi szerver építése
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Drón topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest